HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mart 2023 Cuma - 20:27

Fukuyama'dan seçim mesajı: Türkiye için bir şans var!

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francis Fukuyama, Global trendde otoriteryen hükümetler nezdinde Türkiye artık lider örneklerden biri olduğuna dikkat çekerek "Türkiye'de demokrasinin yenilenmesi ve daha güzel temellere oturtulması adına bir şans var. Muhalefetin seçimleri kazanması umudu var. Demokrasinin yeniden inşa edilmesi önemli. Demokrasiye yeniden geçişin sağlanması önemli" dedi.

Fukuyama dan seçim mesajı: Türkiye için bir şans var!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleceğin Türkiye’sinin İnşa Ediyoruz” sloganıyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin üçüncü günü, Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francis Fukuyama'nın konuşmasıyla tamamlandı. Kongreye çevrimiçi katılan Prof. Dr. Francis Fukuyama, “Küresel Siyaset, Demokrasi ve Türkiye” başlığıyla bir sunum yaptı. Kongreye katıldığı için mutlu olduğunu söyleyen Francis Fukuyama, geçen Şubat ayında merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 kenti etkileyen depremleri anımsatarak, “Türkiye umarım en kısa sürede toparlanır ve bu depremin kötü etkilerini giderir” dedi.

‘SÜPER GÜÇLER DEMOKRASİ İÇİN TEHDİT’
Konuşma global siyasetteki gelişmeleri değerlendirerek başlayan Fukuyama “Bizler oldukça büyük bir gerileme gördük, demokraside, özellikle son birkaç on yılda. Tabi ki Freedeom House, dünya çapında özgürlükler ilgili bir çalışma yapıyor. Demokrasinin dünya çapında gerilemesinin 17’inci yılı aslında. Dünya’nın pek çok ülkesinde umut verici genç demokratlar ortaya çıkmaya başladı ve aynı zamanda giderek artan otoriter yapıları da görmekteyiz. Bu otoriteryenizmde aslında bir jeopolitik yönden yükseldi, Çin ve Rusya’nın süper güç olması ile. Buradan gelen tehdit sadece ideolojik değil, askeri ve güvenlik olarak da yansımakta. Herkes şok oldu, Ukrayna’nın işgali ile. Putin aslında çok net bir şekilde söyledi ne yapmak istediğini. Avrupa’da eski Sovyetler birliği ittifakını toparlamak istediğini söyledi. Rusya’nın sınırında demokratik bir ülke istemediğini söyledi. Bu Rusya için bir tehdit olacaktı. Ukrayna’nın istilasından sonra ciddiye alınmadı. Süper güçler demokrasiler karşısında askeri bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Global popülizme de değinen Fukuyama şunları söyledi “ Son 3 yılda ortaya çıkan başka bir soru da global popülizm. Klasik liberaller son yıllarda bir söz sahibi olmaya başladı ve Hindistan’da Narendra Modi ulusal kimliği değiştirmeye başladı. Giderek laik insanlara karşı olmaya başladılar. Orada toplumsal bir şiddet meydana gelmekte. Hayatımda hiç görmeyi beklemediğim bir olay da popülist cumhurbaşkanı Donald Trump’ın seçilmesi idi. Kendisi de savaş enstitülerine önem verdi. Bu bir tehdit idi. 2024 yılında insanlar kimin başkan olarak seçileceğini bekliyorlar. Bu global tehditlerin farklı ülkelerde gerçek hayatlara yansımalarını görmekteyiz. Biraz geri adım atmalı. Yeni politik tehditler karşından neler yapmamız gerektiğini düşünmeliyiz. Liberalizm giderek daha da karanlığa gidiyor. Bu dünyanın farklı yerinde farklı şekilde yorumlanabilir, sadece ekonomik bir tanımla sınırlı olmamalı. Tüm kesimlerin haklarını savunacak bir görüş olmalı. Bireysel haklara önem veren devlet eliyle uygulanabilir.  Klasik ekonomik liberalizm evriminin neo-liberalizm olarak gelişmesinden kaynaklanıyor. Neo liberalizm aslında kapitalizmle aynı şey değil.”.

KÜRESELLEŞMEDEN GÖÇMEN KARŞITLIĞINA
Küreselleşmenin yarattığı dezavantajları anlatan Fukuyama “Bu daha az vasıflı işçilerin daha da yoksullaşmasına, Asya’da daha ucuz işçiliğin yaygınlaşmasına neden oldu. Soldaki problemler ise ekonomik eşitsizliğe ve tutarsızlığa neo libarel politikalara karşı bir yanıt olarak ortaya çıktı. Bence liberalizmle benzer bir politika olabilir. Bireysel anlamda adaleti sağlayan liberalizm aile, toplumsal cinsiyet, ırk gibi alanlarda sosyal adaleti sağlayamaz oldu. Sosyal adaletsizliği tartışacak yeterli ortamlar sağlanamadı bundan dolayı üniversitelerde, kültürel enstitülerde demokratik dünyayı yansıtmayan durumlar meydana geldi. 2008 ve 2010’da ortaya çıkan krizlerden dolayı global ekonomi artık insanların ilgisini çekmez oldu ve pek çok farklı toplumda oligarklar ortaya çıktı. Bundan dolayı sıradan çalışanlar ve mahalleler sivrilmeye neden oldu. Orta sınıf ekonomik bir gerileme yaşadı. Bu kültürel bir saldırıyı da beraberinde getirdi. Bunun sonucunda farklı toplumlardan gelen göçmenleri kendilerine bir tehdit olarak görmeye başladılar. Normalde olağan bir şekilde karşılanan göçmenlere bir karşı duruş geliştirildi. Kent ve kırdakiler de karşı karşıya kalmaya başladı. Bunlar da popülist ve otoriteyren liderlerin ortaya çıkardığı bir durum oldu. Büyükşehir’de yaşayan insanlar liberalleri, kırsal kesimlerde yaşayan insanlar ise popülist liderleri desteklemeye başladılar. Bu kültürler arasında bir çatışmaya benzedi. Macaristan’da, Türkiye’de ve Rusya’da topluluklara baktığınızda durum çok farklı değil.” diye konuştu.

‘SOSYAL ALAN YERİNE SOSYAL MEDYA’
Teknolojinin etkisini global olarak politika üzerindeki etkilerini de değinen Fukuyama  “2013 yılında, Google, Twitter, Facebook gibi platformların etkisini çok daha fazla hissetmeye başladık ve sosyal medya platformlarında pek çok kritik platform var. Pek çok büyük şirket demokratik değerlerin ne kadar fazla dile getirildiğine dikkat etmiyor. Tabanda aldıkları tıklanmalara ve içeriklere bakıyorlar. Casusluk teorilerine daha fazla baktılar ve orada paylaşan bilgilerin kalitesine dikkat çekmediler.  Bu durumda karşıtlar birbirilerine geleneksel sosyal alan yerine sosyal medyadan örgütlenmeye başladılar. Saniyeler içinde bir olayı tüm dünyaya yaymaya başladılar. Daha önceki çağların gibi medyası gibi işlemiyordu. Amerika’da aşırı kutuplaşma meydana geldi solda ve sağda insanlar farklı şeylere inanıyorlar. Sağdakilerin aşıların iyi olduğuna inanıyor, 2022 seçimlerinin çalındığına inanıyor. Soldakiler ise tam tersine inanıyor ve farklı kaynakları var bu çok büyük bir problem. Güzel bir çözümü de yok. Sosyal medyanın kendini düzenlemesi çok önemli çünkü sadece Amerika için değil önemli bir konu. Facebook’ta içeriklerin yüzde 80’inin belirli bir bütçesinin Amerika bütçesine ait olduğunu biliyoruz. Dünyanın kalan kısmında bu içerik için ayrılan bütçe, sadece yüzde 20’lik bir paydan ibaret o nedenle hükümetler bununla çok ilgilenmiyor çünkü yeterli kapasiteleri yok ve buradaki bilgilerin iyi politik kararlar vermek üzere yeterli bir temelde olmadığını biliyorlar.” dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS VAR’
Türkiye'ye dair de değerlendirmelerde bulunan Fukuyama şunları söyledi:

“Daha demokratik ve liberal toplum için gerekli adımlar da şu an için atılmıyor. Global trendde otoriteryen hükümetler nezdinde Türkiye artık lider örneklerden biri. Popülist milliyetçiliğin son on yıllarda yükseldiğini görüyoruz ve bir trajedi meydana geldi. Çünkü, 70’li yıllarda demokratikleşmenin üçüncü dalgasına maruz kaldı. Türkiye asgari bir yönetimden sonra demokrasiye dönmüştü ve makul bir şekilde 2000’li yılların başında demokratik sonuçlar da elde edildi ancak demokratik gerilemenin lideri AK Parti oldu ve laik Cumhuriyete karşı bir tehdit çıkmaya başladı. Sayın Erdoğan modern popülizmin örneği olarak ortaya çıkıyor bir diktatörlük olarak da bazı yerlerde dillendiriliyor. Politik tabanı somutlaştırmak ve mevcut lideri gerekçelendirmek için liberal demokraside giderek ilerleyen bir gerileme var. Liberal demokrasi bu bileşenleri hem liberal hem demokratik kısımdan alıyor. Liberal kısımda hukukun üstünlüğü söz konusu anayasal kontroller yapılıyor. Demokratik kısım ise seçimlerden oluşuyor. Liderler burada insanlara hesap veriyorlar. Türkiye'nin demokrasisini yenilemesinin yeni bir modeli karşımızda. Çünkü bir kaç ay içerisinde seçimleriniz var. Türkiye'de demokrasinin yenilenmesi ve daha güzel temellere oturtulması adına bir şans var. Muhalefetin seçimleri kazanması umudu var. Demokrasinin yeniden inşa edilmesi önemli. Demokrasiye yeniden geçişin sağlanması önemli.”

 
Putin hakkında tutuklama kararı!
 
Büyükşehir’de gündem 1 milyar TL’lik kredi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli 18 Mart 2023 Cumartesi 09:32

Türkiyede seçimleri Avrupa birliği ülkeleri ve ABD merak ederek yakından takip ediyorlar,bu ülkeyi demekki çok seviyorlar,Türkiye hiç bir ülkenin seçimini merak etmiyor umrunda değil,işte çok merak insanın başına belâ oluyor onun için bu ülke topraklarına göz diken hainler ordusu ve donanması top yekün 18 MART 1918'de ÇANAKKALE Boğazının derin sularına gömülüp tarihimize 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ olarak altın harflerle yazıldı,ulusça kutlu olsun...

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İçinde depremzedeler yaşıyordu... Uzundere konutları için kritik karar!
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan ...
Başkan Sandal'dan ‘emsal kararı’ yorumu: Sağduyulu bir yaklaşım!
İstinaf Mahkemesinin 5'inci İdare Mahkemesi'nin emsal davasına verdiği ...
Prof. Dr. Demiralp: Başarıyla yürüme gücüne sahibiz!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan iktisatçı Prof. Dr. ...
 
Doç. Dr. Erol Köroğlu: Eleştirel okurlar yetiştirmeyi başarmalıyız
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Türk ...
İktisat Kongresi'nde paydaş grupları buluştu
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, üçüncü gününde paydaş buluşmalarıyla ...
Emsal davasında flaş gelişme.... İstinaf'tan depremzedeleri sevindiren karar!
İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Bayraklı'daki ...
 
Prof. Dr. Halıcı: Atatürk Türkiye’nin ilk büyük girişimcisidir
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat ...
İZSU'dan 'Gençlerin KonuSU Gelecek' buluşması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, suyun hayatımızdaki ...
İhtiyaç Haritası Kurucusu'ndan İzmir'e övgü: Öncü oldu!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan İhtiyaç Haritası Kurucusu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva