HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Haziran 2016 Cumartesi - 15:29

Fuar İzmir’de ‘balık’ günleri

Fuar İzmir 8. Future Fish Eurasia Su Ürünleri Fuarı’na ev sahipliği yaptı. Sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği fuarda İzmirli firmalar organizasyonu ve sektörü değerlendirdi.

Fuar İzmir’de ‘balık’ günleri

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Fuar İzmir Haziran ayına Future Fish Eurasia-Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı ile merhaba dedi.

Bu yıl 8. kez düzenlenen fuarda balıkçılık sektörünün tüm bileşenleri bir araya geldi. Bugün sona eren sektörün en büyük fuarlarından biri olarak gösterilen Future Fish Eurasia’da katılımcı firmalar iki gün boyunca önemli iş birliklerine imza attı.

A’DAN Z’YE TÜM BİLEŞENLER FUAR İZMİR’DE
İzmirli üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri’nin de yer aldığı fuarda su ürünleri işleme firmaları, taze ve dondurulmuş balık ve deniz ürünleri ihracatının dev firmaları, yem ve otomatik yemleme sistemleri, akuakültür ekipmanları, su ürünleri işleme ve ambalaj makineleri, soğutma sistemleri, buz makineleri, aşı, ilaç ve dezenfektanlar gibi çok sayıda sektörün önde gelen firmaları yer aldı.

DÜYANIN HER YERİNE İHRACAT
Fuarın son gününde sektörün önde gelen firmaları, organizasyon ve firma faaliyetlerini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatındaki lider firmalardan Egeli Kılıç Holding Fuar İzmir’de yerli ve yabancı yatırımcılarla bir araya geldi.1991 yılında faaliyete başlayan Kılıç Deniz Ürünleri, akva kültür balıkçılığında yaptığı önemli başarılarla adından dünya piyasalarında adından söz ettirdi.

Fuarda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kılıç Holding Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan sektörü değerlendirdi. Fuar İzmir’de ilk defa düzenlenen organizasyon hakkında konuşan Kızıltan, "Fuar’da çok başarılı bir tablo görüyoruz. Çok kaliteli stantlar var. Türkiye’nin her yerinden balıkçılar geldi, ziyaret etti. Yurtdışından özellikle Arap ülkelerinden ve Orta Doğu’dan yoğun katılımcılar var. İran’da ambargonun kalkmasıyla önemli geri dönüşler aldık. Arkadaşlarımız şu an çalışmalarını sürdürüyorlar. Amerika’ya ihracatımız sürüyor. Afrika ülkelerine yeni bir açılım yaptık. Norveç partner ülke. Onlarla ticari anlaşmalarımız devam ediyor. Bu tür fuarlar ticaretin gelişmesinde son derece etkili olacaktır” dedi.

2023 HEDEFİ 1 BUÇUK MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin dünya piyasalarındaki konumu hakkında konuşan Kızıltan, “Çipura ve Levrek sektöründe Türkiye bir numara. Yunanistan’ın önüne geçmişti, Avrupa’da da lider durumda. Bu sene yaklaşık 110 bin ton üretimimiz var. Bu alanda lider Ege Bölgesi. İhracatımız hızla artma devam ediyor. Yaklaşık 800 milyon dolar ihracatımız var. 2023’te hedefimiz 1 buçuk milyar dolar. 80 ülkeye ihracat yapıyor.  Aldığımız kalite sertifikaları olsun, yaptığımız lojistik organizasyonlarımız olsun şu an bütün pazarlarda hakim durumdayız” ifadelerini kullandı. 

ORGANİK ÇİPURA VE LEVREK
Kılıç Holding’in faaliyetlerine büyüyerek devam edeceğini ifade eden Sinan Kızıltan, “Yeni farklı tür olarak Kaya Levreği’ni ön plana çıkardık. Restoranlarda,büyük davetlerde kullanılabilecek bir ürün. Onun dışında konserve ürünlerinde artış sağladık. Türkiye’de ilk defa organik Çipura ve Levrek üretimini gerçekleştiriyoruz. Tüketicilerden çok önemli geri dönüşler aldık” dedi. 

TAZE BALIK İŞLEME TEKNİKLERİ 
Akel Gruba ait İzmirli Agromey firması balık yetiştiriciliği, balık işleme ve paketlenmesi, balık yemi üretimi gibi birçok alanda yurtdışı odaklı faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.  Fuarda yerini alan Agromey adına konuşan Pazarlama ve satış Direktörü Tolga Uruk  sektörü değerlendirdi. Uruk, ”Fuarın kuruluşundan beri katılım gösteriyoruz. Biz yurtiçi değil ihracat hedefli çalışan bir firmayız. Özellikle taze balıkların işlenmesi ve ihraç edilmesi gibi alanlarda önemli pazar payına sahibiz. Yurtiçinde yem sektöründe faaliyet gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

YÜZDE 80 YURTDIŞI İHRACATI
İzmir’deki sektörün geldiği seviyeyi değerlendiren Uruk, ”İzmir’deki balıkçılık tesislerinde çok fazla artış göremiyoruz. Devlet yeni yerlere ruhsat vermiyor. Ama yine de şu an için gelinen seviyeden memnunuz. İzmir’deki firmalar ihracatlarını genellikle yüzde 80’ini Avrupa’ya yapıyorlar. Avrupa bizim geleneksel pazarımız. Bunun yanı sıra bizim Amerika İngiltere ve orta doğu gibi yeni pazar alanları var. Buralarda bir büyüme gerçekleşiyor. Bunların içerisinde Rusya pazarı da vardı ama yaşanan sorunlar nedeniyle bu pazarda bir küçülme yaşandı” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE’DEN İSPANYA’YA AKVARYUM
Deniz ürünleri ihracatçılarının yanı sıra fuarda teknik ekipman sağlayan dev firmalar da yerini aldı. İzmirli Marine Aquarium Teknolojisi (MAT) firması, kurduğu demo akvaryum sistemi ile fuarda dikkat çeken firmalardan oldu.

Firma hakkında bilgi veren MAT Operasyon Sorumlusu Arzu Şurgun, ”Biz burada bir demo kompakt filitrasyon sistemi oluşturduk. Burada bir canlıyı su ortamında hayatta tutabilmek için gerekli olan optimum yaşan sistemi sağlanıyor. Biz bu sistemleri inşa eden bir firmayız. Burada bir demo ile farklı balık türlerini sergilemek istedik. Biz sadece Türkiye’de değil, yurtdışında şehir akvaryumları projesi gerçekleştiriyoruz. İngiltere’de bir şehir akvaryum projesini yeni bitirdik. İspanya’da projemiz devam ediyor. Yurtiçinde Antalya Rixos’un projesini bitirdik. Bunlar kapalı devre sistemler olduğu için  su takviyesi yapılmadan uzun yıllar kullanılabilen bir sistem bu” diye konuştu.

KARADA BALIK ÇİFTLİKLERİ
Denizlerde gerçekleştirilen balık üretim çiftliklerinin doğaya verdiği zarara karşın karada yapılan sistemlerin çevrenin korunmasında önemli bir adım olduğunu ifade eden Şurgun, “Balık çiftliklerinin karaya taşınması ile birlikte bu akvaryum sistemleri çiftliklerde kullanmaya başladık. Böylece doğadaki çevre kirliliği çok daha azalıyor.Bu fuarlar sektörün gelişimi için çok önemli. Burada gelen yurt içi ve yurtdışı yatırımcılarla doğru sorular sorarak iş ve bilgi alışverişi yapıyoruz. Bu tür ihtisas fuarlarında katılımın artmasında fayda var” dedi. 

 
Yüksel: Başbakanın sözleri tüyler ürpertici
 
Yüksekdağ'dan İzmir'de birlik mesajları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’da tarihi açılış, Başkan’dan ‘kredi notu’ patlaması!
Projesi ilk olarak Başkan Ahmet Piriştina döneminde gündeme gelen Kasaplar ...
Alsancak’ta Dana Bayramı coşkusu
Tarih boyunca farklı kültürlere kucak açan Konak, bu kez Afrika kökenli ...
Ve seferler başladı: ‘Foça’yı Foçalılar karşıladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen İzmir-Foça deniz yolculuğu, ...
 
Öğrencilerden Dost Market’e Ramazan desteği
Üniversiteli ve liseli öğrenciler harçlıklarından biriktirdikleri paralarla ...
Buca'da Ramazan heyecanı: 23 bin kişiye iftar!
Buca’yı ramazan heyecanı sardı. Bucalıların on bir ayın sultanı Ramazan ...
Pekdaş: İzmir’in aydınlığı Türkiye’ye yayılsın
Konak Belediyesi’nin Eşrefpaşa Semt Merkezi’nde verilen Estetisyenlik ...
 
'Ramazan' Karşıyaka'da bir başka güzel
Ramazan Ayı'nın gelmesi ile geleneksel eğlence kültürünü yeniden Karşıyaka'nın ...
Karabağlar’da görkemli gece: Ve Uzundere Rekreasyon Alanı açıldı
Karabağlar Belediyesi’nin önemli projelerinden biri olan ve kente yeni ...
Bu gurur Bornova’nın: Dünya başkanları hayran kaldı!
Energy Cities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu 1-3 Haziran tarihleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva