HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2015 Cuma - 20:02

Flaş! Ve ulaşım zammı Meclis’ten geçti: Yeni tarife nasıl olacak?

Ulaşım zammı tasarısı Büyükşehir Meclisi’nden geçti. Buna göre İzmir’de ulaşıma yüzde 6,67 oranında zam yapıldı. Ulaşım tarifelere göre 10 kuruş ila 15 kuruş arasında zamlandı.

Flaş! Ve ulaşım zammı Meclis’ten geçti: Yeni tarife nasıl olacak?

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.
 
Oturum Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı karşılayan AK Parti meclis üyelerinin gecikmesi nedeniyle 22 dakika geç başladı.


 
Belediye şirketi Ege Şehir Planlama’nın, TARKEM’in yüzde otuzuna tekabül eden üç milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için gerçekleştireceği sermaye artışı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca yeni yılda ulaşım ve suya zam yapıldı. Ulaşıma yapılan zam mecliste tartışma konusu oldu.
 
KOCAOĞLU KAYGILARA CEVAP VERDİ
AK Parti Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Azad Fazla’nın, Ege Şehir Planlama şirketinin bu projeyi yapamayacağından kaynaklanan endişelerini ve küçük esnaflarla ilgili endişeleri dile getirmesi üzerine, Başkan Kocaoğlu AK Partililerin kaygılarına cevap verdi.

Kocaoğlu, “Ege Şehir Planlama bir çok isim değişikliği yapılan bir şirket imarla ilgili çalışma yapmış şirketimizdir. Ege Şehir Planlama’yı kapatmamız mümkün değil. Bu konuda şirket ortağı olması düşünüldü. Tarihi bölgenin ele alınıp yapılamaması konusunda mevzuat sıkıntıları var. 1460’ın üzerindeki tescilli binanın Tabiat Kültür Kurulu’na götürmeden yapmamız mümkün değil... Ben öteden beri olanağı olan insanların bu bölgeden binaları alıp restore etmesinde yanayım. Bunu adamın gırtlağını sıkıp alamazsınız. Rıza ile alacaksınız. Biz bunları söylerken 2005 yıllarında İstanbul’dan bir grup düşük fiyatlarla buraları ucuz fiyatlardan aldılar. Biz İzmirli iş adamlarına 'Burayı alın, ayağa kaldırın' dedik. 'Mal canın yongası' diye bir laf var. Kimsenin gayrimenkulünde kimsenin gözünün olması gibi bir şey değil. Rızayla alınır, rızayla verilir. Ben hiç icradan mal almadım. Bir de işin bu boyutu var. İzmir’de Basmane Çukuru iş adamlarının mı, planlamadan dolayı mı bilmiyorum hepimiz sıkıntısını yaşıyoruz. TARKEM ticari amaçlı kurulmuş şirket değil. 116 ortağı var. Ricayla gelin bu tarihi Kemeraltı’nın ayağa kalkması için destek olun şeklinde yapılan bir şey... Küçük esnaf için ise yara almamasının gerekliliğine hepimiz inanıyoruz. Zaten yatay AVM, dikey AVM olduğu zaman hiçbir şeyi kalmaz. Buranın yaşaması içinde yakın yerlerinde AVM olmaması gerekir. Limandaki AVM’ye itirazımız bundandır. Aklın yolu birdir, davayı kazandık. Kemeraltı’na AVM yapmak mümkün değildir. Olmasın da zaten. Tescilli ne kadar eser varsa, rıza ile satan topluma kazandırmaya hazırım. Hepimiz zaten gidiciyiz. Bu şirketinde yapmak istediği bu... Bu şirkette belediyenin hissesinin fazla olması meclisin denetimde olması anlamına gelir. Bütün gruplara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
YA İYİ YATIRIM YAPACAĞIZ, YA KAZIK YİYECEĞİZ
Mecliste TARKEM’in hisse artışları ile ilgili madde üzerinde Kocaoğlu ile AK Partili Haspolat arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

AK Partili Çağlar Haspolat’ın, “Başkanım ya çok iyi bir yatırım yapacağız, ya da iyi bir kazık yiyeceğiz” demesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili Çağlar Haspolat’a kendi hissesini satmak için teklifte bulundu. Haspolat’ın “Aldığın fiyata alırım" demesi üzerine başkan Aziz Kocaoğlu, Haspolat’a “Hayırlı olsun” dedi.
 
KEMERALTI’NA ÜÇ MİLYON LİRALIK KATKI
Diğer yandan, meclis oturumunda tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı yakından ilgilendiren bir karar alındı. Agora-Kadifekale-Kemeraltı arasındaki toplam 270 hektarlık alanı kapsayan tarihi aksta yürütülen “İzmirTarih” projesiyle ilgili son gelişmeler mecliste bir kez daha görüşüldü. Geçtiğimiz günkü oturumda tartışılan sermaye artış kararı meclis onayına sunuldu. Belediye şirketi Ege Şehir Planlama’nın, TARKEM’in yüzde otuna tekabül eden üç milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için gerçekleştireceği sermaye artışı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, TARKEM’in Kemeraltı’nı da içine alan ve 1480 adet tescilli yapının bulunduğu bölgeyle ilgili önümüzdeki süreçte uygulanacak proje ve yapılacak çalışmalara katkı sağlayacak.


 
KENT KART KRİZİNDEKİ ZARAR VATANDAŞLARDAN ÇIKARILIYOR
AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz, yeni yılda ulaşıma yapılacak zamları eleştirdi. Durmaz,  “Bir zam söz konusu… Tabi ki toplu ulaşım önemli bir yer kaplıyor. Fakat biz TEFE ve TÜFE’deki artışlar ve kent kart krizinde oluşan zararların vatandaşlardan çıkarıldığını düşünüyoruz” dedi. Durmaz ayrıca dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşten bahsederken zam yapılmasını doğru bulmadı.


 
BEN DİĞER İLLERDEKİ TARİFEYİ UYGULARSAM…
Başka Kocaoğlu ise ulaşıma yapılan zamla ilgili eleştirilere cevap verdi. Kocaoğlu, “Kent karttaki sıkıntı ayan-beyan İzmir’in, tüm vatandaşları gözü önünde gerçekleşti. Oradaki zararın karın tamamen mevzuatla ilgili bir konudur. 'Kent kart krizind tahsil edilmeyen paradan dolayı yılbaşında toplu taşıma biletlerine zam yapıldı' demek dahiyane bir buluştur. Saygı duymak lazım... Bir ilimizde 90 kilometreyi 14 liraya seyrediyor vatandaşımız... 36 kilometre 7,25 kuruşa, 63 kilometre 9,50 kuruşa, 40 kilometre 5,25 kuruşa gidiyor. Biz de ise 62 kilometreyi 4,80 kuruşa gidiyor. 57 kilometre 4,80 kuruşa gidiyor, 47 kilometre 4,80 kuruşa gidiyor. İzmir’de 3 defa aktarma yapıldığı normal kabul ettiğimizde yılbaşında itibaren 2,40 kuruşa seyahat edecek yolcu o ilde 5,60 kuruşa seyahat ediyor. Durum bu… Diğer illerimizde de farklı örnekler var. Bu bir iddia değil realite... Bunu hepimiz biliyoruz. Eğer ben diğer büyük ilimizdeki fiyat tarifelerini uygularsam ESHOT zarar etmiyor. Bunu da herkesin bilgisine arz ediyorum. Burada vatandaşları belki 2,40 kuruşa taşınmayacaklar ki bana göre daha ucuz taşınmaları mümkün... Bu işten faydalanan parayı ödesin. Bugün bana para veriyor merkezi hükümet, Emniyet Müdürlüğü'ne de para veriyor. Polislere ulaşım parası verdiğinde problem yok. Artı engelli vatandaşlarımız da bakanlığın bütçesinde telafi edilecek. 65 yaş üstü yine ilgili bakanlıktan desteklendiğinde Büyükşehir belediyelerimiz faydalanacak. Burada bırakın faydasını-zararını, biz bugün ana metropolün dışında ESHOT yerine bu işten yıllardır ekmek yiyen meslek olarak yapan bu insanların işlerini sürdürmesini istiyoruz. İki arada bir deredeyiz. Bugün bu bedavalar karşılandığında metropol haricinde her yerden Büyükşehir çekilecek. Bu mesleği yapanlar para kazanacak. Onlar bu fiyatlara razı... Bize 2,40 kuruşa sattığımız biletten her binişte bir lira geliyor. Benim ulaşımım bozulmasın. Vatandaş da bu işi yapan insanlar da para kazansın. Adamlar her şeye razı. Daha iyi diyorlar, hem kaçak da olmaz diyorlar. Ama bedavaya gelince kimsenin altında kalkması mümkün değil. Enflasyon denen nanenin ne olduğunu biliyorsunuz, kendiniz sanayicisiniz. Maliyetlerine göre yapmıyorsunuz? Bizde ona göre yapıyoruz. Lafta mı bu işler?”  dedi.
 
HASPOLAT, AYNI HATANIN YAPILMAMASINI İSTEDİ
Kent kart krizindeki süreçten bahseden Çağlar Haspolat, 7 Aralık’ta yapılan son ihalede KARTEK firmasının aldığını başka bir firmanın alması durumunda ise aynı sıkıntıların yaşanabileceğini dile getirdi. Haspolat, “Daha önce yaptığımız hatayı yeni firma üzerinde yapmayalım. Daha önce bu işi yapan firmayı içi boş bir yazılımla yaptığına inanıyorum. Ana kök anahtarını idareye teslim ettiniz mi? KARTEK firması depozito haklarının bir kısmını bayilere ödememiş. Bunu da bir değerlendirmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Kocaoğlu da bu işte üçüncü kişi olduklarını fakat uyarılarını yaptıklarını söyledi.


 
NE KADAR ZAM YAPILDI?
İzmir’de ulaşıma yüzde 6,67 oranında zam yapıldı. Ulaşım tarifelere göre 10 kuruş ila 15 kuruş arasında zamlandı.
 
Yeni düzenlemeyle tam tarife 2.25 liradan, 2.40’a, öğrenci tarifesi 1.25’ten 1.35’e, öğretmen tarifesi 1.60’tan 1.75’e yükseldi.
 
60 YAŞ KARTLARI VE 3-5 KARTLARIN FİYATLARI ARTTI
Hazırlanan yeni tarife uyarınca 60 yaş kartlarında ise geçtiğimiz yılın aksine 10 liralık zam yapıldı. 115 TL olan kart ücreti 125 TL'ye çıkarken, 3-5 biniş kartlarında da fiyat artışına gidildi. 2 binişlik kartlar 5,50 TL’den 5,80 TL’ye, 3 binişlik kartlar 7,75 TL’den 8,20 TL’ye, 5 binişlik kart ücretleri ise 12,25 TL’den 13 TL’ye yükseldi.
 
EN BÜYÜK ZAM GECE BİNİŞLERİNE
Zamlar bununla da sınırlı kalmayacak. Havalimanı ulaşımında vatandaşların cebinden 30 kuruş daha fazla çıkacak. ESHOT Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni zam paketine göre, havalimanı otobüsleri için biniş ücreti, 4,50 TL’den 4,80 TL’ye çıkartılırken, gece boyunca saat başı hizmet veren “Baykuş” seferlerinde de bilet fiyatı tam biniş için 4,50 TL’den 4,80 TL’ye, öğrenci 2,70 TL’ye öğretmen ise 3,50 TL’ye çıkartıldı.
 
52 BİNİŞLİK PASOLAR 118 LİRA OLACAK
Geçtiğimiz yıl vatandaşların hizmetine sunulan paso uygulamasında da fiyatlar yeni tarife ile birlikte değişti. 52 binişlik paso kartlarda her sefer için 2 lira olarak belirlenen kontör ücretleri 2,26 lira olacak. 105 TL bedelle satılan kartların fiyatları yeni yıldan itibaren 118 TL'ye çıktı.

İLÇELER DE ZAMDAN NASİBİNİ ALDI
Yeni ulaşım tarifesi ile birlikte ilçelere ulaşım da zamdan nasibini aldı. Urla, Seferihisar, Torbalı, Foça, Kemalpaşa, Selçuk, Doğanbey, Balıklıova, Gerenköy, Özdere gibi ilçe ve beldelere biniş ücretlerinde tam 3,95 TL'den 4,20 TL'ye, öğrenci 2,15 TL'den 2,30 TL'ye, öğretmen ise 2,40 TL'den 2,60 TL'ye çıkarıldı. Yeni yılda Kınık, Bergama, Dikili, Aliağa, Ödemiş, Tİre, Beydağ, Kiraz, Çeşme, Karaburun gibi uzak ilçelerde ise tam binişler için 4,80 TL, öğrenci binişleri için 2,65 TL, öğretmen binişleri için ise 3 TL'lik zam yapıldı.
 
90 DAKİKA TEK BİLET UYGULAMASI DEVAM EDECEK
Diğer yandan, 90 dakika tek bilet uygulamasında yeni bir değişiklik olmadı.


 
SUYA İKİNCİ ZAM
Diğer yandan, geçtiğimiz ay suya yüzde 5 zam kararı alan Büyükşehir Belediyesi, atık tarifelerinde de değişikliğe gitti. 2016 yılına yönelik hazırlanan evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifesi uyarınca, ilçelerde konutlar için 0,92 TL/metreküp üzerinden tahsil edilen bedeller 1,66 TL'ye yükselecek. Konut dışı ve resmi daire tarifelerde ise bu rakam 3,40 TL'den 6,29 TL'ye çıkacak. Sanayi, hastane ve resmi okul ile turistik tesis kullanımlarında ise 17 liradan fiyatlandırılan atık bedelleri yeni yılda 31,43 TL üzerinden tahsil edilecek. Su faturalarında fırın ve hamamlara yönelik yansıtılan ücretler ise 8,50 TL'den 15,71 TL'ye çıkartılacak. Fiyat artışlarından ilçelerin tamamı etkilenecek. 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak kademeli sistemin uygulanacağı yeni zamlı tarifelere göre, İzmirliler kullandıkları suya yaklaşık yüzde on daha fazla ücret ödeyecek. İlçe belediyelerinin talepleri üzerine hazırlanan yeni tarifeyle birlikte yeni yılda su faturaları da kabaracak.

 
Bakan Yıldırım tünel açarken panik: Makine aniden hareketlendi…
 
Soma’da çarpıcı ifade: Ocakta çökme vardı!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Aralık 2015 Cumartesi 18:03

Atık su bedeli 1,66 değil 2,08. Ayrıca bazı insanlarda hakikaten idrak sorunu var ya da siyaset yapacağım diye komik duruma düşüyorlar. Megaköylü arkadaşım. Nasıl en pahalı su İzmir'de? Hesapta mı bilmiyorsun? Su bedeli 3,43, bu bedel Ankara'da 5,02, İstanbul'da daha da pahalı. Siyaset yapacağım diye sallamaya gerek yok. Su bedeli 1,35, atık su bedeli 2,08 olunca bir şey değişmiyor. Su bedeline 3,43 veriyorsun.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 19 Aralık 2015 Cumartesi 12:21

1-büyükşehirin TARKEM e ortak olmasını destekliyorum. kemeraltının ve tarihi bölgenin kurtarılıp kazanılması için buna ihtiyaç var. mal sahibi esnafın restorasyon için ne mali gücü ne de isteği var.2-su zammına ve katı atık bedeline itiraz edenlere şunu söylemek istiyorum, izsunun çevre yatırımları ve AKP.nin bütün şehir yasasıyla bağlanan ilçelere hizmet için bu kaynak gerekiyor.bence siz belediyeye değil, bu kararı alan merkez hükümete kızın....

Yorumu oyla      11      5  
19 Aralık 2015 Cumartesi 10:50

Bir bucuk yıldır mazota zam yok hatta indirim var, eshota da bindirim zamlar var... Bu zamın izahı yok

Yorumu oyla      13      10  
Megaköylü 19 Aralık 2015 Cumartesi 10:45

62 km lik yoldan bahsetmiş.izmirde 62 km gidilen yolmu var şehir içinde. Ayrıca Türkiyenin en pahalı suyunu izmir tüketiyor. ödediğiniz faturalara bir bakın.kullandığınız suyun iki katını atık olarak alıyor.Türkiyede hiç bir belediyede bu yok.Verin oyunuzu azize.

Yorumu oyla      11      9  
ibrahim 19 Aralık 2015 Cumartesi 08:44

vatandaş 10 kuruş 20 kuruş derdinde değil. vatandaş doğru dürüst hizmetin derdinde. buna çare bulun siz önce.

Yorumu oyla      14      7  
adalet 19 Aralık 2015 Cumartesi 07:29

simdi akparti nin meclis uyeleri nin muhalefeti yok gibi birsey.. gerci cogunluk ewet dedigi icin meclisten geciyor .hukumete zamci diyoruz. icimizdekiler 1 adim onden zamlari buyur ediyorlar bune yamab celiski boyle.. timur sen bize fill yollamaya devam et halk memnun. fakir daha da fakir zenginin umurumda hic degil

Yorumu oyla      15      5  
tatar 19 Aralık 2015 Cumartesi 07:28

yabunasıl birzihniyetir benanlamakta zorlanıyorum chp elinde güçlübir izmirkaldıdiye bunlarda elinden geldiğince zam üstüne zam yapıyorlar biraz insafyahu amaolsun izmirhalkına müstahaktır

Yorumu oyla      13      6  
19 Aralık 2015 Cumartesi 01:17

Millet su faturalarında isyanda. Beyler yeni zam peşinde. Atık su bedelini 1,66Tl yapmışlar. Az olmuş düz hesap 3Tl yapın atık suyu. Su bedelini de 2 TL. Vergiydi verginin vergisiydi derken her ay hane başı en az 100Tl kazanın. Ne gerek var küsüratlarla uğraşıyorsunuz.

Yorumu oyla      12      6  
ercan 19 Aralık 2015 Cumartesi 00:41

bu dunyaya yurumeye geldik,otobus neymis?....cok fenalasirsam alirim bir bisiklet,biner giderim babacan.....zamdan korkmayiz biz evellah....

Yorumu oyla      12      6  
Halk 19 Aralık 2015 Cumartesi 00:21

yazik goruyorumda halk kuzu gibi olmus. ya biz avrupada yasiyoruz herkezin geliri cook iyi yada fakir halk ne su kullansin ne elektrik. nede yol. nede kira da ..yani diyecegim nerde kaldi fakir halki dusunen .. zengin zaten arabasini kullaniyor. su faturasida fark etmez geliri yuksek olunca. yahu bu ulkede zamlari YARGİYA TASİYACAK BİRİ YOKMU......

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ Kınık yola çıktı!
TOKİ Kınık’ta yapacağı 275 konutluk projenin startını verdi. Proje için ...
Büyükşehir’den kritik ‘konut satış’ uyarısı!
Büyükşehir Belediyesi dönüşüm proje alanlarında bazı kişilerin belediye ...
Fuarın gözdesi Karşıyakalı kadınlar!
Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi, bu yıl 26. kez kapılarını ...
 
Konak yeni yıla ışıl ışıl giriyor
Yılbaşına sayılı günler kala İzmir'in kalbi Konak’ın sokakları rengarenk ...
Urla’da tarihi çalıştay, kadının siyasetteki yeri masada!
Urla Kadın Konferansları kapsamında düzenlenen “Kadın Muhtarlar Çalıştayı” ...
Bornova’da 545 milyon yıllık yolculuk!
Bornova Belediyesi dünyanın 545 milyon yıllık geçmişini büyüleyici bir ...
 
İzmir’de moloz dökümüne uydu takibi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaçak ve gelişigüzel moloz dökümünün önüne ...
Menderes'ten mahallelere modern dokunuş
Menderes Belediyesi’nin Değirmendere Mahallesi’nde yaptığı çalışmalar ...
Güzelbahçe kursları çok sevdi: 7'den 77'ye...
Güzelbahçe Belediyesi bünyesinde açılan hobi ve beceri kurslarına 7’den ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva