HABERLER>GÜNCEL
16 Mayıs 2016 Pazartesi - 13:03

Flaş! 'İzmir'in çöpü'nde yargı freni şoku

İzmir 5. İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar'da yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurdu. 

Flaş!  İzmir in çöpü nde yargı freni şoku

Yamanlar'a çöp tesisine yürütmeyi durdurma İzmir'de tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'yle ilgili bir hafta içinde birbirine zıt iki gelişme peşi sıra geldi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden tesisle ilgili 14 kurumun olumlu görüş vermesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun girişimleri ve Ankara'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'yla yaptığı görüşmeler sonucunda Orman Genel Müdürlüğü de 15. ve son olumlu görüşü bildirdi. Bakan Eroğlu, 13 Mayıs'ta İzmir'de Kocaoğlu'na olumlu görüş müjdesini kendisi verdi.

Bakan Eroğlu'nun ÇED'le ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nün olumlu görüş verdiğini açıklamasından üç gün sonra bugün (16 Mayıs Pazartesi) Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin 28 Nisan tarihinde verdiği kararı kamuoyuna açıkladı. Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygun olduğu kararının iptali için açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkeme "Kurulmak istenen katı atık bertaraf tesisinin, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yer altı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından birçok olumsuzluklara yol açacağı" gerekçesiyle yer seçim işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, dava konusu karar ile bu tesisin kurulması aşamasına başlanmasının yol açabileceği olumsuz etkilerin geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğurabileceğini belirtti. 

BİLİRKİŞİ RAPORU KARARIN HABERCİSİYDİ
Avukat Fatih Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi kararında etkisi olan bilirkişi raporunda sözkonusu alanın jeolojik, hidrojeolojik özellikleri, çevre mühendisliği ve halk sağlığı açılarından uygun bulunmadığını, raporu Nisan ayında kamuoyuyla da paylaştıklarını söyledi. Ülkü, bu bilirkişi raporuna, bilimsel raporlara karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin buraya tesis yapmakla ilgili ısrarını sürdürdüğüne ve gerekli onayları almak için Bakanlık'larla iletişime geçtiğine dikkat çekti.

YARGI KARARINA RAĞMEN YAPAMAZLAR!
Ülkü, "Çöplük ile ilgili karar uzman bilim adamları, üniversite ve meslek kuruluşları tarafından tartışılmadan, adeta kamuoyundan gizlenerek alınamaz. Bu projeyle ilgili tartışmalar, kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilemez. Son günlerde medyada, İzmir Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu'nun Ankara ziyaretinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Yamanlar'a çöp tesisi yapılması konusunda uzlaşı sağlandığı, yer seçimi ile ilgili mutabakat sağlandığı yönünde haberler yeraldı. Yargı 'Yamanlar'a çöplük yapılamaz' demişken, sadece yerel yönetim (Aziz Kocaoğlu) ve Bakanlık (Binali Yıldırım) anlaşarak, Yamanlar'a çöp tesisi yapamaz" dedi. Ülkü, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, ilgili idarelerin anlaşmasının Yamanlar'a çöp tesiis yapılmasına yeteceğini düşünmenin, hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayacağını söyledi.

VAZGEÇSİNLER
Avukat Ülkü, çağrıda bulunarak Yamanlar'a çöp tesisi yapma ısrarından vazgeçilmesini önerdi. Yer seçiminin yargı kararıyla tespit edildiğini belirten Ülkü, "İzmir Valiliği'ne ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, bu süreçte ısrarcı bir yaklaşım izlediği gözlemlenen Aziz Kocaoğlu'na düşen, bu yargı kararını derhal uygulamak ve Yamanlar'a çöp tesisi yapma ısrarından vaçgeçmektir" diye konuştu. ÇED sürecini başlaması için Valilik Mahalli Çevre Kurulu'nun yer uygunluk onayı kararı olması gerektiğini belirten Ülkü, "Şimdi, bu kararın yürütmesi durmuşken ÇED süreci başlayamaz" dedi. Ülkü, İzmir'de bu konuda meslek örgütleri, bazıları dışındaki bilim adamlarının sessiz kaldıklarından yakındı.

ÖZAY: ISRAR EDERLERSE SUÇ OLUR
Avukat Senih Özay ise yargının bu kararla Yamanlar'a çöp tesisi yapılmasıyla ilgili kararın yürütmesini durdurduğunu, ancak mart ayında açıkladıkları bilirkişi raporunda olduğu gibi yerel yönetimin, Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve İzmir milletvekili Atilla Sertel'in yaptıkları açıklamalarla sanki "İzmir-Ankara anlaştık. Mahkeme kararı vız gelir" anlayışında oldukları izlenimi verdiklerini söyledi. Özay, "Mahkeme kararına karşın ısrar edilirse bu suç olur. Kararın gereği yerine getirilmezse sonuçları ağır olur. Biz hukuki olarak takipçisi olacağız" dedi. İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yer uygunluk onayının yürütmesini durdurma kararı sonrasında alacağı tavır bekleniyor  (dha)

 
İzmirli işadamının korkunç sonu!
 
Büyükşehir şirketinde '2.5 milyonluk zimmet' iddiası
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
17 Mayıs 2016 Salı 09:00

Mimar kardeşim çöp tesisi için bu kaçıncı yer olacak ? Daha önceki yerler için ne tür bir bahane vardı ? Daha bir 5 yıl yer mi aransın? Dağ başı birden kıymete bindi.

Yorumu oyla      11      5  
Mimar35 16 Mayıs 2016 Pazartesi 20:59

Söylediğiniz her şey tamam. İzmir'e yapılacak her geçit, ilave yol, deniz altı geçit tamam engellenmemeli ama çöp tesisi su kaynağının üzerine yapılmaz. AKP engellerdi diyorsunuz , bunu engellemez zira yeraltı su bozulunca CHP belediyesi yaptı denecek. Bunu anlamayacak kadar saf olmayın.

Yorumu oyla      11      5  
16 Mayıs 2016 Pazartesi 16:24

İstanbul, Konya, Ankara , Kayseri gibi şehirler almış başını gitmiş biz istemezükçü ler yüzünden kaplumbağa hızında ilerliyoruz. Bunlara kalsa ne tünel yapılsın, ne körfez geçişi, ne tramvay, ne yol , ne çöp tesisi ... Herkes yanlış bir tek bunlar doğru. İstanbul' da 3.köprü bitti, dev gibi havaalanı yapılıyor, Marmaray' ın tüp geçidi bitti, şimdi deniz altından yeni bir tünel bitmek üzere, 3 katlısı da yolda, metrolar devam ediyor, Ankara marka şehir olma yolunda hızla yoluna devam ediyor ama biz ... Bir çöp tesisi bu şehre yapılmadı gitti. Bu arkadaşlar daha yeni Bayraklı'da dev gibi bir projeyi engellediler. Amaç nedir ? Alsancak ' a yapılacak büyük proje engellendi. Bu şehrin geri kalmasından birileri zevk mi alıyor nedir. Koskoca şehir 3-4 katlı birbirine yapışık, son derece kalitesiz binalar ile dolu. Aman yüksek yapı yapılmasın. Görüntü bozulur, yoğunluk artarmış. Yoğunluk artarsa yol yaparsın, metro yaparsın. Kentsel dönüşüm yık binayı yap demek değil ki ! İzmir ' in durumu çok çok kötü. Sebep olanlarda herşeye maydanoz olanlardır. Her haltı onlar bilir.

Yorumu oyla      11      5  
16 Mayıs 2016 Pazartesi 16:08

Yeşillik var, su var, kuşlar uçuyor, tavşanlar zıplayor, atlar koşuyor, bilmem, yer yanlış ( o yer hiç doğru olmaz) ... bahane çok. Yarın başka bir yer bulunur ancak 40 tane bahane oraya da bulunur. Ön ÇED için bilmem kaç yerden onay alınmış, ÇED için 15 kurumdan onay alınmış ama birileri yine dava açmış. Yeraltı suyu varmış. Bu işler için üniversiteler rapor hazırlamış, ilgili yerlere sunulmuş, onay verilmiş. ÇED raporu niye alınır ? Laf olsun diye mi ? Adı üstünde çevresel etki değerlendirme raporu. Çevreyi etkileyen faktörler varsa zaten verilmez. Üstelik CHP' li bir belediyeye hiç verilmez.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 16 Mayıs 2016 Pazartesi 15:30

Bu iş böyle olmayacak belli, çünkü her kafadan bir ses çıkıyor. Yürütmenin durdurulması için projeye itiraz edenler haklıysa bu durum da gayet ciddi onun için bunun gibi çevreyi uzun vadede etki altında bırakacak projeler için üniversiteler ve meslek odalarıyla birlikte bir kurul oluşturulup alınacak ortak kararla projeler yapılmalı böylece projeler hem daha sağlıklı tasarlanır hem de tasarlanan projelere itiraz olmaz ve daha hızlı işlerlik kazanır.

Yorumu oyla      11      5  
egesever 16 Mayıs 2016 Pazartesi 15:08

akp li bir belediye ye dava acabilen avukat göreniniz var mı acaba.

Yorumu oyla      11      5  
16 Mayıs 2016 Pazartesi 14:28

İzmir vekilleri ne işe yarar ? Çözün şu işi. Başkan yalnız bırakılıyor.

Yorumu oyla      11      5  
16 Mayıs 2016 Pazartesi 14:21

Bu yer için o kadar kurumdan onay al, son olarak da Orman Bakanı gelip müjde versin sonra gidip birileri dava açsın. Ne güzel dünya. Burası olmasın başka yer olsun. Bir 5 yıl da orada zaman geçsin. Yine onay süreçleri, raporlar, sonuç kesin olmamakla beraber en az 4-5 yıl kayıp, belki yine davalar. Sonuç İzmir'de çöp sorunu para olmasına rağmen çözümlememiş olsun.

Yorumu oyla      11      5  
16 Mayıs 2016 Pazartesi 13:54

sadece katı atık tesisi yapmak yetmez. Semt Semt geri dönüşüm tesisleri olmalı. Kağıt, cam , plastik ve diğer evsel atıkların ayrı ayrı depolandığı geri dönüşüm tesisleri de önemli. Buradan özel kamyonlar gelip modern, son teknoloji katı atık tesislerine çöpleri götürükm eli ve çöpler çürütülüp, yakılıp enerjiye dönüştürülmelidir tabi tesis yapılabilirse. İsveç modeli incelenmeli.

Yorumu oyla      11      5  
ozzy 16 Mayıs 2016 Pazartesi 13:49

Cozum aliaga ~menemen arasi.lütfen degerlendirin

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli işadamının korkunç sonu!
Buca’da, borçları nedeniyle bunalıma girdiği öne sürülen kuyumcu ve yedi ...
Emniyetten 81 ile '19 Mayıs' uyarısı!
Emniyet Genel Müdürlüğü, 19 Mayıs Perşembe günü terör örgütü IŞİD tarafından ...
Nusaybin'den kara haber: 1 şehit
Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde bugün PKK’lı teröristlerle güvenlik güçleri ...
 
Cinayet şüphelisi arızalı araç taktiğiyle yakalandı!
İzmir’in Bayındır İlçesi'nde av tüfeğiyle vurularak öldürülmüş bulunan ...
Geleceğe zaman kapsülü yolladılar
İzmir Atatürk Lisesi (İAL) Mezunlar Derneği pilav gününde okul bahçesinde ...
İzmir’de SİT cefasının sefaya dönüştüğü cennet!
İzmir'in Çeşme İlçesi'nin bir mahallesi olan Ildır, M.Ö. 5 binli yıllara ...
 
Genelkurmay’dan ‘Anıtkabir tehdidi’ açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, sosyal medyada konuşulan “IŞİD tehdidi nedeniyle ...
Şırnak'ta patlama: 1 çocuk hayatını kaybetti
Şırnak Silopi'de, teröristlerin tuzakladığı patlayıcının infilak etmesi ...
Hasan Tahsin ödülleri sahiplerini buldu
İzmir Gazeteciler Cemiyeti 2015 yılı geleneksel Şehit Gazeteci Hasan Tahsin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva