HABERLER>EKONOMİ
11 Ağustos 2015 Salı - 11:13

‘Esnafın Başkanı’ Mutlu’dan ekonomiye ‘girişimci’ formülü

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ülke nüfusun artmasına rağmen günümüzde genç girişimcilerin yetişmediğini rakamlarla açıkladı. Esnafın kalkınmasının daha iyi bir ekonomi için önemli olduğunu söyleyen Mutlu, girişimciler için ‘5 yıllık vergi muafiyeti’ önersinde bulundu.

‘Esnafın Başkanı’ Mutlu’dan ekonomiye ‘girişimci’ formülü

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, esnafın ve ülke ekonomisinin geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Mutlu, 2001 yılından beri artan nüfusa rağmen vergi mükellefi sayısındaki düşüşü, genç girişimcilerin yetişmemesinden kaynaklandığını söylerken, girişimcilerin teşvik edilmesi ve esnafın geleceğiyle ilgili önerilerde bulundu.
 
GENÇ NESİLE GİRİŞİMCİ RUHU AŞILANMALI
Mutlu, yaptığı açıklamada nüfusun her geçen gün artmasına rağmen, vergi mükellefi sayısının azalmasına değindi. Genç girişimcilerin azaldığını, gençlerin iş kurmaktansa işçi olarak çalıştığını söyleyen Mutlu, ‘Rakamlara baktığımızda, 2001 yılında 2,5 milyon olan ticari kazanç elde eden mükellef sayısının 2014 yılında 2 milyon 391 bine düştüğünü görüyoruz. Bu dönemde nüfusun 10 milyonun üzerinde bir artış göstermesine rağmen vergi mükellefi sayısının azalması düşündürücüdür. Ortadaki tablo mükellef sayısının artırılması için şimdiden tedbir alınması gerektiğini göstermektedir. Yeni nesil girişimci olmak yerinde bir başkasının yanında çalışmayı tercih ediyor. Genç nesile hem girişimcilik ruhu ile vergi bilinci aşılanmalı, hem de mevcut mükelleflere kolaylıklar sağlanmalıdır. Reel sektörün dinamosu olan esnaf sanatkarlarımıza da pozitif ayırımcılık yapılmalıdır” diye konuştu.


 
GİRİŞİMCİYE 5 YIL VERGİ MUAFİYETİ
Genç girişimcilerin harekete geçmesi için mevcut şartların iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Mutlu, esnaf ve sanatkârların ekonomik yaşama önemli katkılar sağladığını ifade ederek, “Vergi ve sosyal güvenlik alanında yapılacak düzenlemelerle esnafa ve girişimciye destek verilmelidir” dedi. Türk toplumunda esnaf sanatkarların sosyal işlevler de üstlendiklerini hatırlatan Mutlu, “Devlete yük olmadan, sınırlı sermayesi ve emeğiyle üreten, istihdam yaratan üyelerimizi rahatlatmak, finansal anlamda teşvik niteliğinde destekler vermek uzun ve orta vadede ekonomiyi de rahatlatacaktır. Bu yönde, ilk defa faaliyete başlayan esnaf sanatkâra 5 yıl vergi muafiyeti, iki kişiden fazla istihdam yaratan küçük işletmelere SGK primlerinde kolaylıklar sağlamak gibi Avrupa’da da benzeri olan örnekler düşünülebilir” dedi.
 
EKONOMİYE DAHA FAZLA KATKI SAĞLANACAK
Esnafa verilen desteğin, ülke ve kent ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Mutlu, “Üyelerimize ekonomik anlamda destek vermek için vergi oranlarında indirim yapılabilir. Geçmişte kurumlar vergisinin düşürülmesinde başta devlet zarar eder endişesi yaşanırken, kurumlar vergisinin düşürülmesinin vergi gelirlerini artırdığı görülmüştür. Aynı şekilde esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır” şeklinde konuştu.
 
EMEKLİYE UYGULANAN KESİNTİ KALDIRILSIN
Öte yandan emekli esnaflara yönelik SGK’dan uygulanan yüzde 15 maaş kesintisinin İESOB’un girişimleriyle yüzde 10 düşmesine sevindiğini ifade eden Mutlu, kesintinin tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

Mutlu şöyle konuştu: Ayrıca emekli üyelerimiz faaliyetini sürdürdüğü takdirde maaşlarından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılmaktadır. Önceden yüzde 15 oranında yapılan kesintiyi hükümet yüzde 10’a indirdi. Bunun için teşekkür ederiz ancak beklentimiz kesintinin tamamen kaldırılmasıdır. Düşük aylık alan Bağ-Kur emeklisine kesinti ağır gelmektedir. Öte yandan faaliyetini sürdürerek istihdam yaratmaya, üretim yapmaya, vergi vermeye devam eden emekli esnaf sanatkarlardan kesinti yapılmaması yerinde bir uygulama olacaktır.”
 

 
Kıyı Ege Belediyeler birliğinden çağrı: Okullar…
 
Times’ten ürkütücü Türkiye analizi: Kontrolden…
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mb 11 Ağustos 2015 Salı 17:20

çok dogru

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et fiyatlarında indirim
Et ve Süt Kurumu'nun aldığı karar doğrultusunda, mağazalarındaki ürünler ...
İzmir turizmi geri sayıyor: Yılın ilk 7 ayında...
İzmir'e yılın ilk 7 ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
İlk ihracat sevinci: Sultaniye üzümleri yola çıktı
Manisa’nın dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümünü taşıyan 93 TIR, bu yılın ...
 
Kamu-Sen açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı!
Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nda, ...
Avrupa'nın domatesi Torbalı'da kuruyor
İtalyan yemeklerinin vazgeçilmezi, pizza ve makarnanın garnitürü olan ...
EBSO'dan kritik anket: Sanayici ikinci yarıdan umutsuz
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından her sene 6 ayda bir gerçekleştirilen ...
 
Kocaoğlu’nu eleştiren EBSO Komite Üyesine men cezası!
Sanayici Mahmut Erkoç, İZSU’nun açtığı ihalede yaşanan süreç sonrası yapılan ...
‘Esnafın Başkanı’ndan o karara ilk yorum: Kemeraltı’nın kaderi…
Tarihi Kemeraltı çarşısının çehresini değiştirecek imar değişikliği kararı ...
‘Sıfırcı Hoca’ Türkiye’nin notunu değiştirmedi
Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu ve 'negatif' görünümünü değiştirmedi.
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva