HABERLER>İŞ DÜNYASI
15 Ekim 2023 Pazar - 15:47

Esnafın Başkanı da o öneriye sıcak bakıyor: Kemeraltı için karma oda kurabiliriz!

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “Kemeraltı Esnaf Derneği kurulsun” önerisini değerlendiren İESOB Başkanı Yalçın Ata, “Neden olmasın?” dedi ve ekledi: “Pekçok ilçede karma odamız var ancak Konak’ta yok. Pekala Kemeraltı için bir karma oda kurabiliriz. Kemeraltı’nda 12 bin esnafımız var. Bu fikir olgunlaşırsa, Birlik olarak üzerimize düşeni yaparız.”

Esnafın Başkanı da o öneriye sıcak bakıyor: Kemeraltı için karma oda kurabiliriz!

EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV’de katıldığı programda Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. Göreve geldiği günden bu yana 4 ay geçtiğini, tebrik ziyaretlerinin devam ettiğini belirten Başkan Ata, “O kadar çok sevenimiz varmış ki, hiçbir kurum kalmadı ziyaretimize gelmeyen. Ziyaretçi yoğunluğu halen devam ediyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor tabii ki. Esnaf teşkilatının bir dakika zaman kaybına tahammülü yok. Bir yandan ziyaretçilerimizi, konuklarımızı ağırlarken, diğer yandan da esnafın sorunlarını çözme noktasında çalışmalar yapıyoruz. İşimiz esnaf, gücümüz esnaf. Başkan vekili arkadaşlarımız, komisyonlardaki arkadaşlarım, canla başla çalışıyorlar. Müthiş bir ekip ruhuyla çalışıyorlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm kurumlarla iyi ilişkiler içerisindeyiz. Siyasi partilerle de aynı şekilde” dedi.

BU FİKİR OLGUNLAŞIRSA, BİZ DE GEREKLİ ADIMLARI ATARIZ
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın, İzmir Kemeraltı Esnaf Odası kurulması yönündeki önerisini değerlendiren Başkan Ata, “Kemeraltı Esnaf Odası… Neden olmasın? Son derece olumlu karşılıyorum bu öneriyi. Bizim 128 odamız var. Konak’ta karma bir odamız yok. Kemeraltı Esnaf Odası adı altında karma bir oda kurabiliriz pekala. Konak Belediyesi’nden aldığım son bilgilere göre, Basmane’den Konak Meydanı’na kadar olan alanda 12 binin üzerinde ruhsatlı esnaf var Kemeraltı’nda. Bu fikri saygıyla karşılıyorum. Olabilir. Eğer bu fikir olgunlaşırsa, biz de Birlik olarak gerekli adımları atarız, gerekli çalışmalarda bulunuruz. Şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunulmuş değil.  Kemeraltı’nda esnaf derneğimiz var, esnaf odamız neden olmasın? Odalarımız, esnafımız için var. Onların sorunlarını çözmek için var” diye konuştu.

İZMİR ŞEHİR KARTI UYGULAMASI ESNAFIMIZ İÇİN ÇOK GÜZEL BİR PROJE
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 500 milyon liralık bir sosyal yardımı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla başlattığı “İzmir Şehir Kartı” uygulamasındaki paydaşlardan birinin esnaf olduğuna vurgu yapan İESOB Başkanı Yalçın Ata, bu konuda şunları söyledi:

“Bu konunun içindeyim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında ihtiyaç sahipleri için bot yaptırırdı, Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki esnafımıza. Bu sistemi değiştirdiler, ihtiyaçlı 75 bin aileye kart dağıtıldı. İzmir Şehir Kartı’na para yükleniyor. Çok güzel bir proje. İlk Bakkallar Odası ile başlamıştık. Belli noktalardaki bakkallardan ihtiyaçlarını karşıladı ihtiyaç sahipleri. 1000 lira yüklenmişti ve o bakkallardan 1000 liralık gıda maddesi aldılar. Okullar açıldığında Kırtasiyeciler Odası ile bu uygulamaya devam edildi. O parayı da sadece kırtasiyede kullanabiliyorsunuz. Önümüzdeki süreçte de mont ve bot için yardımlar yapılacak ve esnafımızdan alışverişler olacak. Bunun için de 2000 lira yatırıldı. Bu alışverişler, odalarımız tarafından belirlenmiş dükkanlardan yapılabilecek. Sistem çok güzel çalışıyor, temmuz ayından beri. Buradan, bu işte emeği olan herkese teşekkür ediyorum. İleride kasaplar, kömürcüler, diğer sektörler de kapsama dahil edilebilir. Keşke böyle projeler çoğalsa!”

155 SURİYELİ İŞVERENE İHTAR MEKTUBU TEBLİĞ ETTİK
İzmir’de özellikle Suriyelilerin kayıtdışı çalışmalarına karşı mücadele başlattıklarına işaret eden Başkan Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gerçekten sıkınltılı bir süreç yaşıyoruz. Ayakkabıcılık sektöründe bu konuda sorunlar ciddi boyutlara ulaştı. Suriyeliler, kendi işyerlerini açmaya başladılar. Sigorta yok, odaya kaydolmak yok, herhangi bir yere bağlılık yok, vergi yok. Kendi vatandaşımız tüm vecibelerini yerine getirirken, Suriyeli arkadaşımız hiçbir sorumluluğunu yerine getirmediğinde, eşit şartlarda rekabet yapmak mümkün olabilir mi? Suriyelilerin masrafları az olduğu için de 100 liralık ayakkabıyı 80 liraya mal ediyor. Dolayısıyla o ayakkabıyı da piyasaya ucuza veriyor. İnsanlar da ondan ayakkabı almayı tercih ediyor doğal olarak. Birliğimizin denetim araçları var. Göreve geldiğimiz ilk gün, denetim ekibini sahaya sürdük. Suriyeli arkadaşlara gidildi, ya odaya kayıt olacaksınız, ya da size cezai işlem uygulayacağız, denildi. 155 Suriyeli işverene, 20 gün önce ihtar mektubu tebliğ ettik. Bundan sonrasını Vergi dairesi ve Bornova Belediyesi ilgilenecek. 61 Suriyeli işveren odamıza kayıt yaptırdı. Onlara saygı duyuyorum. 61 Suriyeli işveren, vergisini ödüyorsa, vecibelerini yerine getiriyorsa, onunla problemimiz olamaz. Bizim problemimiz, kayıt dışıyla… Dolayısıyla Suriyeli meselesini sürekli gündeme taşıyorum. Şu çok iyi bilinmeli ki, Ayakkabıcılar sitesinde hiç kimsenin kayıt dışı çalışmasına izin vermeyeceğiz.  Mermerciler Odası’ndan, Marangozlar Odası’ndan da bu konuda şikayetler geliyor. Son yıllarda Birlik’te denetim çalıştırılmamış. Göreve geldiğimizde Birlik’te denetimde görevli arkadaşları, olması gereken yerlerde görevlendirdik.”

ODA YÖNETİCİLERİNE BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ HAKKI YENİDEN VERİLSİN
Oda yöneticilerinin belediye başkanı veya meclis üyesi olabilmek için odadaki görevinden istifa etmesini şart koşan kanunda değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Meslek odası başkanlarımız, 2012 yılına kadar hem oda başkanı, hem de meclis üyesi olarak görev yapabiliyordu. Yapılan kanun değişikliğiyle, oda başkanı veya yöneticisinin meclis üyesi olabilmesi için odadaki görevinden istifa etmesi gerekiyor. Esnafın derdini oda başkanından daha iyi kimse bilemez. Son yasa ile bizi belediye meclislerinden alıkoydular. Biz derdimizi belediyelerde anlatamıyoruz. İçeride oda başkanı arkadaşlar olsa, bizim esnafımızın derdi gündeme gelir. Yine yasa gereği oda başkanı istifa edip meclis üyeliğine aday olduğunda, seçilemediği takdirde oda başkanlığına dönemiyor. Memurlar dönebiliyor oysa. Biz tekrardan, oda başkanlığından, yöneticiliğinden istifa etmeden Meclis üyeliği hakkının verilmesini istiyoruz. Buradan farklı bir şey çıkarılmasın. Ben Yalçın Ata olarak, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı dışında hiçbir düşüncem yok. Esnafımızı, gecemizi gündüzümüze katarak hizmet vereceğiz. Önce şu işi yüzümüzün akıyla yapalım, sonrasını Allah bilir. Bizim her şeyden önce esnafa verdiğimiz sözleri yerine getirmemiz gerekiyor.”

KOMİSYON ORANLARI, ARTIK CANIMIZI YAKIYOR
İEOSB Başkanı Yalçın Ata, kredi kartlarıyla yapılan ödemeler ve yemek kartlarındaki komisyonların esnafı sıkıntıya soktuğunu öne sürdü:

“Yemek kartlarından alınan komisyonlar, kredi kartıyla yapılan ödemelerde kesilen kesintiler, esnafı canından bezdirmiş durumda. 100 liralık bir üründe 53 lira, kdv, nakliye ve komisyon olarak kesiliyor. Esnaf o kadar zor durumda ki… Yemek kartları meselesi çok daha sıkıntılı bir hal aldı. Devletin buralara yönelik bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Bakanımıza, bakan yardımcımıza bu durumları arz ettik. Bizi ciddiye aldıklarını düşünüyorum. Kağıt üzerine yazalım da gidelim, modunda olmadıklarını gördük. Bakanımız da bakan yardımcımız da konulara o kadar hakimlerdi ki, kendilerine esnafımız adına teşekkür ediyorum.”

KREDİ MİKTARI, YENİDEN 500 BİN LİRA SEVİYESİNE ÇIKARILMALI
Esnafın, esnaf kredi kooperatiflerinden kullandığı kredinin limitinin düşürülmesinin esnaf üzerinde olumsuz etki bıraktığını belirten Başkan Ata, bu konunun çözüme kavuşturulması gerektiğini savundu:

“Ben aynı zamanda Kemeraltı Esnaf ve Kefalet Kooperatifi başkanıyım. Bu sıfatla hükümetimizden özellikle bir şey talep ediyoruz. Seçim öncesi esnaf arkadaşlarımız, ipotek göstermek şartıyla, Esnaf Kefalet kooperatiflerimizden 500 bin lira kredi çekebiliyordu.  İzmir’de 51 tane Esnaf Kefalet kooperatifimiz var. Erdem Hünü başkanımızla sürekli dirsek temasındayız. Seçimlerden sonra o 500 bin liralık kredi alma durumu, 200 bin liraya, hatta bazı sektörlerde 50 bin liraya düşürüldü. Esnafımız 3 milyonluk evini ipotek gösteriyor, karşılığında 200 bin lira kredi çekebiliyor. Bu, ipotek alınan yerin değerine bakarsanız çok düşük kalıyor. Haliyle esnafımız, sitem ediyor. 200 bin liralık limitin mutlaka artırılması lazım. Esnafımız paraya ulaşamıyor. Bu krediler, yatırım için veriliyor. Bu yarayı başka bir amaçla kullanamazsınız zaten. 500 bin lira, ancak imalat yapan sektörlere veriliyor. 200 bin lirayla hiçbir şey yapılamıyor artık.”

YENİLENECEK SALONUMUZA CEMAL TERCAN ADINI VERİYORUZ
Eski birlik binasında yenileme çalışmalarının tamamlandığını, beş odanın o binada faaliyet göstereceğini anlatan Başkan Ata, Birlik’in eski başkanlarından Cemal Tercan’ın adını, şu andaki yönetim binasındaki toplantı odasına vereceklerini açıkladı:

“Efsane başkanımız Cemal Tercan’ın adını, 4. Kattaki salonumuza veriyoruz. İzmirli esnafa bugüne kadar ne yapıldıysa, görüyoruz ki Cemal Tercan zamanında yapılmış. Belli bir dönem var ki, o dönem boş geçirilmiş. Başkanlığa gelince gördüm ki hakikaten bir çivi çakılmamış. 22 yıl boşa geçmiş. Bakıyorum yapılanlara, hepsi 1999 yılına, daha öncesine ait... Alınan mallar, oturduğumuz bina, Birlik Otel, aklınıza neresi gelirse gelsin, altında Cemal Tercan imzası var. Ahde vefa göstermemiz gerekiyordu, gereğini yapıyoruz.”

4 ODA BAŞKANIMIZ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY
Yerel seçimler öncesi dış ilçelerde görev yapan 4 oda başkanının, belediye başkanlığını düşündüğünü, isimlerinin kendisinde saklı olduğunu belirten İESOB Başkanı Yalçın Ata, yaklaşan yerel seçimlerle ilgili düşüncelerini şöyle özetledi:

“Şu ana kadar 4 oda başkanı arkadaşım, belediye başkanlığına aday adayı olacağını duyurdu. Dört ilçede, dört aday adayımızın olacağını biliyorum. Aday gösterilirler veya gösterilmezler, bilemem. Fakat şunu söyleyebilirim ki, esnaf olarak, esnaf birliği olarak, o arkadaşlar hangi partiden seçime girerlerse girsinler, onların arkasında olacağız. Bizim için esnaf önemli, esnafa yardımcı olacak başkan önemli. Bu listeye yeni isimler eklenebilir, altı, yedi olabilir. Esnafa yardımcı olan her adayın yanındayız. Bizim esnafımızın işini görenin yanındayız. 200 bin esnafımız, aileleriyle birlikte 1 milyonu geçiyor. Bize kim hizmet getirirse, hizmet ötesi yardımcı olursa, onu destekleriz. 24 yıl çalışan bir otelimiz var; Birlik Otel... Maalesef bu otelimizin ruhsatı yok. Bu stüdyoya gelirken, geçmişi karıştırmayacağım diye geldim ama dayanamıyorum. Onca yıldır bir ruhsat dahi alınamamış. Kıymetli belediye başkanımız o ruhsat meselesiyle ilgileniyor. Zaten o yer Büyükşehir’in, biz orada kiracıyız. Allah razı olsun Cemal Tercan’dan.  Maalesef çivi çakılmamış, çivi! Ayakkabıcılıkta kullanan çok ince bir çivi vardır, bari onu çaksaydınız!”

4 AYDA 5 ODAMIZDA MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇTIK
Esnafın kalifiye eleman sıkıntısını gidermek adına 4 aylık süreçte 5 odada meslek edindirme kursu açıldığını anlatan Başkan Yalçın Ata, 200 kişiyi de işe yerleştirdiklerini bildirdi. Mobilyacılar, ayakkabıcılar, pastacılar, servisçiler ve kahveciler odalarındaki kursların ardından oto tamircileri ve terzilerin sırada olduğunu dile getiren Başkan Ata, Çeşme’de yıllardır atıl halde duran 1 dönümlük arsanın da en doğru şekilde değerlendirileceğinin bilgisini verdi.

 
Tabip Odası Başkanı uyardı... İzmir üniversite hastanelerinde istifa artıyor!
 
'Para karşılığı haber kaldırma' iddiası mahkemelik!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 16 Ekim 2023 Pazartesi 10:32

yabancıları bu işe bulaştırmayın.. herkes ülkesinde sağ olsun..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB Başkanı Kestelli'den Dünya Gıda Günü mesajı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluş ...
Sofralık zeytin ihracatı 100 bin tonu aştı
Türk zeytincilik sektörü; 735 bin tonluk rekolteyle dünya birincisi olarak ...
Kiralar uçtu... Gelinlikçiler diken üstünde!
Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sitesi (MTK) Yönetim Kurulu Başkanı ve İZTO ...
 
Bakanlık'tan ilk karar... İzmir'in Abantı'nda tehlike sürüyor!
İzmir'in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü'ne 3 kilometre ...
Kuru incir ihracatında rekor artış!
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu, tüm semavi dinlerde ...
Merkez Bankası'ndan güncelleme kararı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı... İhracatçılara ek süre fırsatı!
Türkiye’nin yıllık 254 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık yarısının ...
İzmir'de Japon zirvesi!
26. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, iki ülkeden iş dünyası ...
İAOSB 'atık değil tuz' dedi... 'Greenpeace bizi örnek gösteriyor!'
İzmir Körfezi’nin kirleticileri arasında gösterilen İzmir Atatürk Organize ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva