HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Nisan 2017 Perşembe - 13:26

ESİAD, Türkiye ve dünya ekonomisini Eğilmez ile masaya yatırdı

Ege İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ESİAD), Hazine Eski Müsteşarı, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez’i konuk etti.

ESİAD, Türkiye ve dünya ekonomisini Eğilmez ile masaya yatırdı

Swiss Otel Büyük Efes’te “Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış – 2017” konulu toplantıda görüşlerini açıklayan Eğilmez, 16 Nisan referandumda çıkacak her iki sonucunda Türkiye ekonomisinde ciddi değişim yaratmayacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır orta gelir tuzağında olduğuna dikkat çeken Eğilmez, eğitim sistemini yenilemeden, buluş yapan nesil yetiştirmeden ekonominin büyümesinin mümkün olamayacağını vurguladı.

Eğilmez’in sunumundan önce kısa bir konuşma yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Dr. Mahfi Eğilmez’in uzun süre devlet kademelerinde görev yaptığını ve bu alanda önemli bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi.  Güçlü, “Sayın Eğilmez bizimle sahip olduğu bilgi birikimini paylaşarak dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki düşüncelerini sunacak. Görüşlerinden bütün üyelerimizin büyük yarar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“BULUŞ YAPAN NESİL YETİŞTİRMELİYİZ”
Gelişmiş ekonomilerin eğitim sistemlerinin altını çizen Eğilmez, “Yaratıcı ve sürekli buluş yapan bir nesil yetiştiriyorlar. Her gün yeni bir buluş ile devinim yaratıyorlar. Bu sebeple ülkemizde de yapısal reformlara ihtiyaç var. Buluş yapmayan ülkeler zamanla kaybolurlar” diye konuştu. Türkiye’deki eğitim seviyesinde ciddi düşüş olduğunu açıklayan Eğilmez, “Sürekli bilimden uzaklaşan bir nesil yetişiyor. 15 yıl önce üniversitede 17 öğrencim benimle her konuyu tartışırdı. Şimdi 52 öğrencim var. Tartışan yok. Sordukları soru bu anlattıklarınız  ‘KPSS’de işe yarar mı?’ ya da ‘Ben ne zaman CEO olacağım’. Öğrencilerde ne yazık ki bilgi sıfır” diyerek eğitim sisteminde yeniliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.

“YÜZDE 5 BÜYÜME YAKALAMALIYIZ”
Türkiye’nin yakın zamanda dış finansmana ihtiyacı olacağını en kısa sürede 200 milyar dolara yakın dış finansman bulunması gerektiğinin altını çizen Eğilmez, “Türkiye bunu bulur. Bunu rahat bulmak için riskleri artırmaması lazım. Ekonominin büyümesi lazım. 1923’ten itibaren bugüne kadar uzun yıllar ortalaması yüzde 5’ti. Belli dönemlerde arttığı gibi belli dönemlerde düştü. Türkiye yüzde 5 büyümeyi yakalayıp istikrara bağlarsa ekonomisini sorunsuz büyütebilir ve istihdam sağlayabilir. Son 4-5 yıldır bunun altında olduğumuz için işsizlik var” dedi.

TÜİK’in yaptığı iktisadi değerlendirmeler hakkında bazı uyumsuzluklar olduğuna dikkat çeken Eğilmez, ortalama alınırken ekstrem değerlerin baz alınarak değerlendirildiğini ve bunun tam olarak doğru verileri ortaya çıkarmadığını belirtti.

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 24
Kişi başına gelirin yeni değerlendirmeye göre 10 bin 800 dolar olduğunu dile getiren Eğilmez, “10 bin dolar dünya ortalamasıdır. Aşağı yukarı 6-7 yıldır buradayız. Dünya ortalaması kişi başı milli gelir 3 bin dolarken Türkiye ortalaması da 3 bin dolardı. Dünya ortalaması 10 bin dolar iken biz 20 bin dolar olmadık” dedi.

Türkiye’deki en büyük sorunun işsizlik olduğuna değinen Eğilmez, 15-24 yaş arasında işsizliğin yüzde 24 olduğunu söyledi. İşsizliğin olduğunu ancak işverenlerinde işlerine uygun çalışan bulamadığını ifade eden Eğilmez, “Bunun temel nedeni, üniversiteyi herkese bitirtmemiz; verilen iş beğenilmiyor. Türkiye nitelikli eleman sorununu kesinlikle çözmek zorunda” diye konuştu. 

“ENFLASYON KONTROL EDİLMELİ”
Enflasyonun son dönemde çok ciddi artış gösterdiğini açıklayan Eğilmez, “TÜFE ve çekirdek enflasyon ciddi artıyor. Hedef yüzde 5 ama enflasyon yüzde 11,29. İkiz açık sorunumuz da var. Bütçe açığı ve cari açık. Hükümetin 15 yılda başardığı en önemli şey bütçe açığını düşürmesi oldu. Kamu borç yükü azaldı. Ama özel sektörün yükü ve cari açık arttı. İkisini birden indirerek büyüme yapamıyoruz. Kamu borcu azaldı. Ama özel sektör borcu 45 milyar dolardan 290 milyar dolara çıktı” dedi.

Toplantının sonunda ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü katılımlarından dolayı Eğilmez’e teşekkür ederek kendisine “İzmir 1900” kitabı hediye etti.

 
Başkan Soylu'dan personele referandum yoklaması: Herkes delikanlı gibi...
 
Egeli öğrenciler 'turnike' mağduru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli firmalara İnovaLİG 2017'ye başvurma çağrısı 
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından IMP³rove Academy işbirliğinde ...
Çinli heyetten İTO'ya ziyaret
Çin Gansu Eyaleti Ekonomik İş Birliği Bürosu, İzmir Ticaret Odası (İTO) ...
Türk fındık devi resmen İtalyanlar'ın oldu
Çikolata üreticisi Ferrero, 2014 yılında tamamını satın aldığı Oltan Gıda'nın ...
 
Tekstilde kayıt dışı istihdam için proje hazırlandı
İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO), 4. İstihdam Fuarı'nda ...
ESBAŞ'ta ABD'lilere özel Türkiye paneli
Amerikan Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı ile Amerikan Turkish Council ...
İzmirli girişimci kadınlara büyük onur
Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği, girişimci kadınları ödüllendirdi.
 
Sanayici gözünü lojistik köye dikti
Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
İstihdam seferberliği raporu: İzmir’de 3 ayda kaç bin kişi iş sahibi oldu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan "Çalışma Hayatında ...
'Çeşme'de gastronomi turizmi başlatılmalı'
Çeşme Boyalık Beach Genel Müdürü Orhan Belge turizmde Çeşme'nin de 2023 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva