HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Şubat 2021 Çarşamba - 19:30

ESHOT’tan dev borçlanma! AK Parti ve CHP arasında söz düellosu

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ESHOT’un 295 milyon TL’lik borçlanma talebi oy çokluğu ile kabul edildi. Borçlanma üzerinden CHP’li ve AK Partili meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

ESHOT’tan dev borçlanma! AK Parti ve CHP arasında söz düellosu

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisi ikinci oturumu Başkan Tunç Soyer'in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetiminde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde toplandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde bulunan ESHOT'un, 295 milyon TL borçlanma talebi mecliste tartışmalara neden oldu. Başkanlık makamınca gündeme eklenen " ESHOT Genel Müdürlüğünün 2021 Mali Yılı Bütçesinde yer alan en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarlarının yılı içinde yüzde onunu geçen 295.000.000,00 TL iç borçlanma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınması, söz konusu kredi için Belediyemizin garantör olması, garantörlük kapsamında her türlü işlemin yapılması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokolleri düzenleyip imzalanması için münferiden işlem yapmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususlarının" maddesi görüşüldü. Karar Cumhur İttifakı grubunun itirazlarına rağmen CHP ve İYİ Partili üyelerin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

ŞU ANDA ESHOT VARLIĞINI ZOR SÜRDÜRÜYOR
Borçlanma konusu ile ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu “ESHOT’un borçlanma talebi, içinde bulunduğumuz durumlarla ilgili. Bunun fazla sorgulanacak durumu yok. Para ihtiyaca göre harcanacak. 400 otobüse yatırım yapıldı. Arkadaşların kafalarında soru işareti oluşturup olumsuz karar almalarını anlayamıyorum Pandemi nedeniyle ESHOT’un günlük yolcu miktarı 1 milyon 800 binden, 600 bine düşüyor.  Borçlanma ihtiyacı buradan kaynaklanıyor. Zaten bütçe içerisinde vardı. Arkadaşlarımızın daha ılımlı değerlendirmeleri gerekiyor. Bize acil geldi, şu, bu gibi bir durum yok. Şu anda ESHOT varlığını zor sürdürüyor” dedi.

PANDEMİ YÜZÜNDEN 211 MİLYON 215 BİN LİRA KAYIP
CHP Meclis Grup Başkanvekili Nilay Kökkılınç ise ESHOT’un ciddi bir mali kayıp içerisinde olduğunu ve borçlanma konusuna zaruretten doğduğunu söyledi. Kökkılıç, “ESHOT uzun süredir çok büyük bir fedakarlıkla çalışıyor. Toplu ulaşım ücretlerini vatandaşlarımıza yansıtamadık ve çok düşük ücretlerle hizmet veriyoruz. Sağlık çalınanları, jandarma, öğrenci, öğretmen, emekli gibi meslek gruplarına ücretsiz ulaşım imkanı sunuyoruz. Bir de pandemi sebebiyle 211 milyon 215 bin lira gibi çok ciddi bir hasılat kaybı var. Buna rağmen yatırım öngörüldü ve 453 otobüs satın aldı. Onu da borçlanarak satın aldı. Kaldı ki 2021 yılı bütçesinde 460 milyon lira borçlanma hakkı var. Biz bunun sadece yüzde 11’i ile sınırlı olarak 295 milyon TL’lik bir borçlanma talep ediyoruz. Yatırım esaslı ve İzmirlilere yapmış olduğu fedakarlık esaslı toplum yaklaşımcı bir borçlanma söz konusu. Bu sebeple hiçbir sakınca yok. Keşke oy birliği olsaydı” dedi.

CHP’li Bülent Sözüpek ise AK Partili sıralara dönerek “Biz bu borçlanmayı zaten tahmini bütçemize koymuştuk. Sanırım burada bir eksiklik olmuş. Yapılan yatırımlar cumartesi günü Çiğli'de tramvay açılış töreni yaptık, orada AK Partili arkadaşlar da vardı. Burada yapılan yatırımların oy çokluğu ile geçmesi siyasi karar olabilir ancak biz yatırım yapmaya devam edeceğiz. Herhangi bir şekilde gizlediğimiz sakladığımız bir şey yok. Bunlar İzmirliler için yapılan yatırımlar 3-5 kişi için yapılan yatırımlar değil” dedi.

HIZAL’DAN ’90 DAKİKA’ ÇIKIŞI
Sözüpek’in açıklamalarının ardından söz alan AK Parti Büyükşehir Meclis Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ESHOT’un pandemi sebebiyle durumunun farkında olduklarını ancak yatırımların nereye yapılacağının belirtilmemesi sebebiyle itiraz ettiklerini belirtti. Hızal, ayrıca 90 dakika ücretsiz aktarma uygulamasının kaldırılmasını da yeniden gündeme getirdi. Yaptığı açıklamada “Biz burada AK Parti Grubu olarak suçlama ile karşılaşıyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım konusunda her zamana destek verdiğimiz biliyoruz. Yoksa önümüze gelmiş hiçbir kredi talebine siyasi anlam yükleyerek ret oyu kullanmadık. Bunu suçlamaları yapan arkadaşlar da çok iyi biliyor. Bir kredi söz konusu, 295 milyon…. Geçmiş dönümde yapılması gereken işlemlerin bürokratik eksikliklerinden bahsediliyor. Meselemiz şu; ESHOT, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi ile bir takım sıkıntılar yaşadığını farkındayız. Aynı ESHOT, İzmir'de 15 yılı aşkın devam eden bir uygulamayı ortadan kaldırdı. 5 milyon İzmirli'nin 90 Dakika diye tabir ettiğimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tek doğru uygulamasını ortadan kaldırdı. Siz bir tarafta İzmirlinin lehine olan uygulamayı kaldırıyorsunuz, diğer yandan yatırımlar yapacağız deyip, çekilen kredinin ne kadarını yatırımlara ayıracağınızı söylemiyorsunuz. Biz buna karşı çıktığımızda o zaman siyaset yapıyorsunuz, suçlaması ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz burada siyaseti yapıyorsak bile İzmirliler için yapıyoruz. 295 milyonun ne kadarını yatırıma ayıracaksınız diye soruyoruz. Çok yakın zamanda, çok iddialı konuşan Büyükşehir'in Gaziemir'de vatandaşın kullanabileceği durağı yok. Bu mu yatırım? Burada, yatırama ayrılacak bölüm nedir? Çok acelesi olmadığını düşünüyoruz, tekrar komisyonlara iade edilebilir, ve gerçekten yatırım varsa biz buna destek verebiliriz. Hani arka sıradakiler? Hani İzmirlilere yatırım?” dedi.

290 MİLYONLUK BORÇLANMADAN 90 DAKİKAYA GELMEYİ DEMAGOJİ OLARAK GÖRÜYORUM
Hızal’ın 90 dakika aktarmanın kaldırılması konusunu gündeme getirmesi üzerine söz alan CHP’li Kökkılınç, “ESHOT konu olunca dönüp dolaşıp 90 dakikaya geliyoruz. 90 dakika CHP'nin getirdiği ve örnek olan bir projeydi. Biz bunu 120 dakikaya çıkarttık ve vatandaşımız da bundan memnun. 290 milyonluk borçlanmadan 90 dakikaya gelmeyi ben demagoji olarak görüyorum. ESHOT birçok alanda çevreci yatırımı ola bir kurum. Alınan otobüslerin bedeli de yatırımın karşılığının ödenmesidir. Bu yüzden de borçlanılıyor.  Hiçbir şekilde aceleye gelen bir durum yok. Zaten belediye meclisi 290 milyonluk bir karar almıştı ancak toplantı raporlarında valilik eksilik gördüğü için tekrar meclise iletildi ve biz bunu sadece eksiklikleri gidererek onayladık” dedi.

90 DAKİKA 120 DAKİKAYA ÇIKTI ANCAK BU ÜCRETSİZ OLMADI
Özgür Hızal, ise “Biz demagoji olsun diye bu söylemlerde bulunmuyoruz. 90 dakika CHP döneminde çıkartıldı biliyoruz ve bunu takdir ettik. 90 dakika 120 dakikaya çıktı ancak bu ücretsiz olmadı. Onun hesabını ben bütçe görüşmelerinde de verdim. Asıl demagoji 10 kuruş olarak küçümseyerek olunuyor. Bu şehirde vatandaşlar bir yere gidebilmesi için aktarma yapabilir. O zaman aktarmayı kaldırın ve eski sistem gibi direkt hatları koyun” dedi.

DEMEK Kİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BATIK DURUMDA
AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe ise Buca Metrosu üzerinden tartışmalara yol açan borçlanma konusu üzerinden ESHOT tartışmasına değindi. Boztepe, “Cumartesi günü bir açılış yaptılar. Birçok şeyi çok çabuk unutuyoruz. Cumartesi CHP Genel Başkanı dedi ki İBB Türkiye'deki en düşük borçlanmayı yaptı dendi ancak bugün ESHOT borçlanması getiriliyor. Demek ki sıkıntı çok büyük… Demek ki Büyükşehir Belediyesi batık durumda… Ya cumartesi günkü söylem yanlış ya da şu anki yanlış” dedi.

Boztepe’ye yanıt veren CHP’li Nilay Kökkılınç, “ESHOT'un borçlanması konusu daha önce tartışılıp karar verilmişti. Borçlanma demek batıl bir bütçe anlamına gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti ne kadar borçlanıyor bir de ona bakalım. Bütçeye baktığımızda büyük oranda borçlanma olduğunu ve bunların siyaset malzemesi yapılması doğru değil” dedi.

BANA BİR TANE ULAŞIM SİSTEMİ GÖSTERİN Kİ KAR ETSİN
Tartışmaya giren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu ise “Bana bir tane ulaşım sistemi gösterin ki kar etsin. Siz hizmet götürüyorsunuz. Biniş sayılarını söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Bu azalış aslında hasılat kaydı. Yani bu bizim tahmini gelirimizi oluşturuyor. İnsaflı olmak lazım düştüğünde… Bu bize ders olsun, aslında İzmir halkının da zamanını çalıyoruz. O gün salt çoğunluk olsaydı bugün bu konuyu görüşmüyor olacaktır” dedi.

 
İzmir'deki intiharda yeni gelişme: Annesini itip aşağı atladı!
 
Kısıtlamalar hafifleyecek mi? Koca, Bilim Kurulu'nun tavsiyesini açıkladı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
barış koç 11 Şubat 2021 Perşembe 10:14

ibb'de kaç kişi makam aracı kullanıyor bir açıklama bekliyorum. sabahları urla, güzelbahçe, narlıdere, balçova ibb'nin içinde tek kişinin olduğu makam araçlarından geçilmiyor. fuarda çalışan en sıradan kişi bile makam aracı kullanıyor, bunun şoför gideri, araç, yakıt, kasko gideri, bir de araç kiraysa nerden baksanız aylık 40.000 tl, bu belediye batmaz mı? sn. soyer bu makam aracı saltanatına son verin lütfen.

Yorumu oyla      3      3  
Adil ve eşit hizmet 11 Şubat 2021 Perşembe 00:59

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu ulaşımda 10.02.2016 tarihinden itibaren merkez ilçeler , çevre ilçeler ayrımcılığı yapıyor. Merkez ilçelerdeki toplu ulaşım araçlarında 120 dk. ( Eylül 2020 ye kadar 90 dk) aktarma hakkı var. Çevre ilçelerdeki belediye otobüslerinde 90 dk. aktarma hakkı İzmir BB meclisinde 10.02.2016 tarihinde alınan kararla iptal edildiğinden ; çevre ilçelerdeki belediye otobüsleri dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor, CHP li İzmir BB Meclis üyeleri , CHP li çevre ilçe belediye başkanları bu adil olmayan haksız uygulamaya neden itiraz etmezler.? Belediye başkanları İlçe halkının haklarını neden savunmazlar? Kamu hizmetinde bu adil olmayan uygulama gerçekliği varken ; CHP yetkililerinin hak, hukuk , adalet söylemleri ne kadar inandırıcı olur . İzmir ‘de toplu ulaşımda merkez ilçelerde 120 dk. aktarma hakkı var. Çevre ilçelerde aktarma hakkı yok. ( Bkz ESHOT internet sitesi ücret ve tarifeler ) Ücretsiz ulaşım imkanı sağlananlardan içimde mahalle muhtarları yok mu ? Ücretsiz taşıdıklarınızı söylemek zorundaysanız , İzmir BB meclisi yetkisinde olan meslek gruplarını ücretsiz taşımayın , herkes gittiğini ödesin ,?Yazık .

Yorumu oyla      2      3  
Gürkan 11 Şubat 2021 Perşembe 00:48

Toplu ulaşımdaki yolcu sayısındaki azalışın tartışmasız 1.sebebi pandemi ancak 90 dakika ücretsiz aktarmanın kalkması da yolcu sayısında azalma yapmış olabilir, hatta yapmıştır. 10-15 lira verip toplu ulaşımda işkence çekeceğime, özel aracımı kullanırım daha iyi diye düşünen eminim ki çok sayıda kişi vardır. Aktarma sistemini, 90 dakika var diye yaygınlaştırıp, 90 dakikayı kaldıramazsınız. 120 dakikaya çıktı masalını bırakın. Sürekli hatlar, güzergahlar değişiyor. Çoğu otobüs içinde hala daha bilgilendirme ekranı yok.

Yorumu oyla      2      3  
özgür 10 Şubat 2021 Çarşamba 23:33

Tamam yatırım yaptınız tamam pandemi çok etkiledi ben işletmeci değilim ama şunu anlayamıyorum izmirde ulaşımın büyükşehir adına tekel olmak gibi bir oluşumu var. Bir çok güzergahta dolmuş yok. İstanbul gibi değil. Toplu ulaşım yüzde doksan yerel yönetimin elinde. Koca 5 milyonluk şehir bu belediyenin araçlarını kullanıyor. Eğer bir belediye burda zarar ediyorsa ve borçlanmaya gidiyorsa ben bu belediyenin uzun vadede izelman, izbeton,izenerji gibi zararına çalışan şirketlerin çalışanlarının maaşlarını ödemekte çok büyük sıkıntılar çekeceğine inanıyorum. Kaldı ki metro konusunda hali hazırda belli bir seviyeye gelmiş Narlıdere metrosunu bile seçime kadar bitirebileceğinden şüpheliyim. Nerde kaldı ki buca metrosu. Belki benim emekliliğime denk gelir. İster merkezi iktidar olsun ister yerel iktidar olsun rekabetten yoksun hegamonya ki ben en kralı olsa en fazla iki dönem iktidar olmasından yanayım işte böyle oluyor en kral alanında zarar ediyorsun ve borçlanıyorsun.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali depremzedelerle buluştu, İzmir'e yardım miktarını açıkladı!
Depremzedelerin katılımıyla gerçekleşen Değerlendirme ve Koordinasyon ...
Batur'dan Konak raporu: Belediye çalışıyor, kimse merak etmesin!
Katıldığı programda, 22 ay içinde seçim vaatlerinin yüzde 65’ini gerçekleştirdiklerini ...
Çiğli’de esnaf ile vatandaşı buluşturan proje
Çiğli Belediyesi tarafından, vatandaşların yerel esnafa ulaşımını kolaylaştırmak ...
 
Buca'da Pırlanta Merkezleri tam zamanlı kreşle taçlanıyor
Buca Belediyesi, hem ailelerin ekonomisindeki yükü azaltacak hem de güvenli ...
5 bin kişi “Biz Koşarız” dedi
İzmir Büyükşehir Belediyespor’un COVID-19’a rağmen spor heyecanını zirvede ...
Büyükşehir’den küçük ölçekli balıkçılara destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, su ürünleri kooperatiflerine bağlı küçük ...
 
Başkan Oran: Ilıca’ya iade-i itibar kazandıracağız!
Yaz aylarında binlerce turisti ağırlayan Ilıca’da mesai yaparak, yerinde ...
Bornova’ya 130 bin Euro’luk çevre projesi
Bornova Belediyesi iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası ölçekte ...
Karşıyaka’da hurda araçlara geçit yok
Karşıyaka’da, hem çevre ve görüntü kirliliği oluşturan hem de güvenlik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva