HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Eylül 2016 Pazar - 09:34

ESHOT enerjisini güneşten alacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, atölyeler ve duraklarda kullanacağı enerjiyi kendisi üretmek için güneş enerjisi santrali kuruyor. Güneş panelli otobüs durakları da kısa bir süre kent merkezindeki yerini alacak.

ESHOT enerjisini güneşten alacak!

Ulaşım filosunu çevreci ve ekonomik otobüslerle güçlendirip aynı zamanda Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu kurmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yenilenebilir enerji devrimi başlatıyor. Faaliyet gösterdiği hemen her alanda güneş enerjisinden yararlanarak hem tasarruf etmeyi hem de yenilenebilir enerjiyle karbondioksit salınımını azaltmayı hedefleyen ESHOT, “Güneş Enerjisi Santrali” için ihaleye çıktı. Buna göre ESHOT Genel Müdürlüğü, Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde atölye binalarının 9 bin 250 metrekarelik çatı alanına güneş panelleri kuracak.



İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak çalışmalar 270 günde bitirilecek. Yılda 1 milyon 230 bin kwh elektrik enerjisi üretecek olan santral sayesinde yıllık 670 ton karbondioksit salınımı engellenerek hava kirliliği önlenecek. 5 yılda kendini amorti etmesi beklenen sistem sayesinde ESHOT Genel Müdürlüğü ve hizmet birimlerinin yıllık elektrik ihtiyacının üçte biri karşılanmış olacak. Sistem 2017 yılında hayata geçirilmiş olacak.



Güneş panelli otobüs durakları geliyor

ESHOT’un hayata geçireceği bir önemli proje de akıllı durakların ve durak aydınlatmalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak güneş panellerinin kurulması. ESHOT Genel Müdürlüğü, yolcu memnuniyeti odaklı, ekonomik, sürekli ve güvenilir toplu taşımacılık hizmetini gerçekleştirme misyonu çerçevesinde, otobüs duraklarından da enerji elde edecek.   Sistemin kurulması, şoförlerin durakta bekleyen yolcuları daha rahat görmesini sağlayacağı gibi, durak yerlerinin tespitini de kolaylaştıracak. Böylece durakta bekleyen yolcuların güvenliği artırılmış olacak. Bulutlu havalarda bile 3 gün kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanan sistemde, aydınlatma gün batımından itibaren devreye girecek ve gün doğumuyla birlikte devreden çıkacak. İstenildiği zaman sökülerek başka bir durağa da kurulumu yapı labilecek. ESHOT Genel Müdürlüğü, güneş panelli otobüs duraklarını kent merkezinde, özellikle dar kaldırımlarda bulunan durak yerlerine monte edecek.  

Elektrikli otobüslerde de güneş enerjisinden yararlanılacak
Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu oluşturmak gibi iddialı bir hedef üzerine yoğunlaşan ESHOT Genel Müdürlüğü,  ilk etapta 20 adet elektrikli otobüsü 2017 yılı Şubat ayında kente kazandıracak. 3 yıl içinde de 400 elektrikli otobüsün İzmir’de hizmet vermesi hedefleniyor. Çevreci ve ekonomik bu araçların şarj edilmesi için kullanılacak elektrik enerjisinin maliyeti, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde kurulan güneş enerji santralinden karşılanacak. ESHOT, atölye ve garajlar ile otobüs son duraklarında otobüslerin şarj edilmesi için kullanılacak elektriği TEDAŞ’tan satın alacak. Güneş enerjisi santralinden üretilen enerji de yine TEDAŞ’ın şebekesine aktarılacak.

 
Konak'ta bir tarih daha kurtuluyor!
 
İzmir’de 30 farklı noktada ücretsiz internet keyfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta bir tarih daha kurtuluyor!
Yıllardır ikinci el eşya alım-satım işi yapan spotçulara depo olarak kiralanarak ...
İzmir’de toplu ulaşıma ‘okul’ ayarı: 186 takviye, yeni sefer aralığı!
Metro ve İZBAN seferlerinde yeni haftanın ilk gününde okulların açılacak ...
Buca okullarına 3 milyonluk bakım!
Buca Belediyesi “Siz Tatile Biz Tadilata” sloganıyla başlattığı ve 40 ...
 
Balçova'da LYS gururu
2016 LYS’de Türkiye genelinde başarı %35 olurken Balçova’dan katılarak ...
Sayıştay karar verdi, Kocaoğlu anlatacak: O ihalede kamu zararı var mı?
Sayıştay 2011 yılındaki Çankaya Otoparkı ihalesinin iptal kararıyla 1 ...
Karabağlar'da sağlık vatandaşın ayağına geliyor!
Karabağlar Belediyesi tarafından 7 yıldan bu yana aralıksız olarak sürdürülen ...
 
Bornova'da can dostlara sıcak bir yuva
Bornova Belediyesi, tedavi, aşılama ve özel bakım hizmetleri ile yaptığı ...
Konak'ta örnek dayanışma: Ürünler doğrudan pazara!
Konak’ta Türkiye’ye örnek olacak bir iş birliğinin ilk adımı atıldı.
Temiz hava için İzmir formülü: 1 araba=12 ağaç!
Daha yeşil bir kent ve daha temiz bir hava için eyleme geçen İzmir Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva