HABERLER>EKONOMİ
16 Mayıs 2014 Cuma - 11:39

Ender Yorgancılar: Türkiye TTIP’e hazır

Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci ile birlikte ABD Ticaret Odası’ndaki toplantıda ABD iş dünyası temsilcilerine seslenen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, “Türkiye Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı projesine hazır. Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal kapasitesi, bu zorlu müzakerelerin gereğini yerine getirecek durumdadır” dedi.

Ender Yorgancılar: Türkiye TTIP’e hazır

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, ABD ile AB arasında görüşmeleri başlatılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile dünya ticaretinin yeniden şekillendiği bir döneme girildiğine işaret ederken, Türkiye’nin de mutlaka bu anlaşmanın içinde olması gerektiğini savundu. Yorgancılar, “Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal kapasitesi, bu zorlu müzakerelerin gereğini yerine getirecek durumdadır” dedi.

Ender Yorgancılar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ESTİÇ) kapsamında TOBB ile ABD Ticaret Odası’nın ortaklığında gerçekleştirilen özel toplantıda ABD iş dünyası temsilcilerine hitap etti.

ABD Ticaret Odası Kıdemli Danışmanı Greg Lebedev’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, Türkiye ve ABD ilişkilerinin ekonomik boyutunun iş dünyası kuruluşu olarak TOBB’un her zaman öncelikleri arasında yer aldığını belirten Yorgancılar, “Hükümetlerimizin ilişkileri dayandırdığı yasal ve kurumsal yapı, biz iş dünyasına, giderek iyileşen bir iş ortamı sağlamıştır. Ticaret hacmimiz giderek artıyor. ABD’den Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımları giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor. Ama, hepimiz biliyoruz ki, karşılıklı iktisadi ilişkiler, kapasitemizin çok gerisindedir. İşbirliği yapacak, birlikte çalışılacak çok alan var. İkili düzeyde de üçüncü ülkelerde de geniş fırsatlar var” dedi.

Ender Yorgancılar, TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak ilişkilerin ticari ve yatırım boyutunu başta Ortadoğu olmak üzere üçüncü ülkelerle birlikte çalışma alanlarını ele alan bir işbirliği süreci başlattıklarını belirtirken, karşılıklı ticari heyet ziyaretleri yanında Türkiye’nin yatırım ortamını anlatmaya yönelik olarak New York, Atlanta, Washington, Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Chicago’da Türkiye Yatırım Haftası adıyla bir dizi program gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Ortadoğu’daki barış sürecinin de öncelikler arasında yer aldığını anlatan Yorgancılar, TOBB’un 2005 yılından beri İsrail ve Filistin’deki iş dünyası temsilcileriyle yaptığı çalışmalar sonucu Batı Şeria’da bir sanayi bölgesi kurma noktasına gelindiğini, Cenin’deki bölge için arazi sahiplerine 5 milyon dolarlık ödeme yapıldığını söyledi. Yorgancılar, aynı şekilde TOBB-ABD Ticaret Odası işbirliğinde gündeme gelen Orta Doğu Ticaret Merkezi projesinde yer aldıklarını da bildirirken, Ürdün, Mısır, Filistin ve İsrail’in de ortak olarak yer aldığını duyurdu.

Malların dolaşımı, özel ekonomik bölgeler, girişimcilik ve doğal kaynaklar ana konuları üzerinde yoğunlaşılan proje kapsamında ayrıca geçmişte de gündeme gelen Türkiye ile ABD arasında Nitelikli Sanayi Bölgesi kurulmasını da öncelikli çalışmalar arasına aldıklarını bildiren Yorgancılar, Türkiye ve İsrail iş dünyasının talebine sağlanacak ABD desteğinin bu fırsat penceresinin açılmasını sağlayacağını söyledi.
 
KENDİMİZİ İSPATLADIK
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar, AB ile ABD arasında çok önemli bir adım atılarak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin başlatıldığını belirtirken, şunları söyledi: “ABD’nin pasifik coğrafyasında da benzer adımlar attığını biliyoruz.  Şu anda dünyada ticaretin yeniden şekillendiğine şahitlik ediyoruz. Türkiye’nin de mutlak surette bu sürecin içinde yer alması gerektiğine inanıyoruz. AB ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin dışında kalmak Türk iş dünyası olarak bizi endişelendiriyor. Konunun siyasi karar boyutu yanında, bir dizi teknik hazırlığın da gerekli olduğunu biliyoruz. Ancak, şunu da biliyoruz ki, Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal kapasitesi bu zorlu müzakerelerin gereğini yerine getirecek durumdadır. Bürokraside, özel sektör kuruluşlarında, şirketler kesiminde ve düşünce kuruluşlarında bu kapasite mevcuttur. Türkiye bu kapasitesini, Gümrük Birliği’nde ispatlamıştır. Bugün ekonomi ve finanstan sorumlu Başbakan Yardımcımız ile Ekonomi Bakanımızın aynı anda ABD’de bulunması, iş dünyası olarak bizi umutlandırıyor.”
 
Birlikte kazanma zamanı
Türkiye’nin sahip olduğu müteşebbis ruhla 340 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığını, ihracatının sürekli artış gösterdiğini belirten Yorgancılar, dünyanın her yerine mal satıldığını, Türk işadamlarının gitmediği yer kalmadığını, Avrupa’da satılan her üç beyaz eşyadan birinin Türk Malı olduğunu dile getirdi.

Ender Yorgancılar, Türk-Amerikan ilişkilerinin askeri ve siyasi boyutunun da belirleyiciliğine dikkat çekerken, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2009 yılındaki Türkiye ziyareti ile gündeme getirdiği model ortaklık ile ilişkilerin ekonomik boyutuna vurgu yaptığını, 2011 yılında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti ile bunun daha da güçlendiğini dile getirdi. Yorgancılar, “Bu devirde artık mesafeler sorun olamaz. Mesafeleri aşacak stratejik ekonomik iş birliği alanlarını tespit etmeliyiz. Bakın hepimizin elinde tuttuğu I-Phone, I-Pad mesafe tanımıyor. Tarihi dostluğu olan, iki müttefik iktisadi anlamda da birbirlerine yakın olmalıdır. Artık birlikte para kazanma zamanının geldiği kanaatindeyiz” diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPK’dan İzmir’e büyük soruşturma: Besaş mercek altında!
SPK, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın da aralarında bulunduğu ...
İşsizlik yine çift hanede
İşsizlik Şubat ayında yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.
Faciayı önlemenin bedeli sadece 250 bin dolar!
3 yıl önce Zonguldak Kozlu’da meydana gelen facianın ardından maden yönetmeliğinde ...
 
O madeninin sahibi hakkında 2 şok detay: Sinop'a talip...
Soma'da yüzlerce madencinin hayatını kaybettiği işletmenin sahibi Alp ...
Bakan Çelik 27 saat sonra açıklama yaptı!
Bakan Çelik'in facia yaşandığı andan itibaren açıklama yapmaması dikkat ...
Işınsu Kestelli'den Soma için taziye mesajı
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli Soma faciası ...
 
Şükürer’den Soma çıkışı: Rus ruleti gibi işkolu olmaz!
BASİFED Başkanı, Soma’daki facia hakkında bir taziye mesajı yayınlarken ...
Ender Yorgancılar'dan Soma için taziye mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Manisa’nın ...
Egeli madenciler hesap sordu: Üstünü kim örterse...
Soma'daki facia ile ilgili açıklama yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva