HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
11 Ocak 2022 Salı - 17:30

Emsal kararları davalık oldu! TMMOB'tan hukuka aykırılık vurgusu

TMMOB, Bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artış planlarına yürütmenin durdurulması ve iptaline ilişkin mahkemeye dava dilekçesi sundu. Dilekçede, /1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu’nun kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

Emsal kararları davalık oldu! TMMOB tan hukuka aykırılık vurgusu

EGEDESONSÖZ – İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar’ın Samos Fay Hattı’nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası hasar gören binaların dönüşümü için emsal artış kararı geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediyesi’den çıkmıştı.

Emsal artış kararına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu karşı çıktığını duyurmuş, ada bazında nüfus artışı olacağı nedeniyle belediyeye itiraz dilekçesi vermişti.

TMMOB, emsal artışına dair İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını ve Bayraklı Belediye Başkanlığını yürütmeyi durdurması ve iptaline ilişkin mahkemeye dava dilekçesi sundu.

Dava dilekçesinde, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunun aldı çizilerek, "İdari işlemin esas amacının kamu yararını sağlamak olduğu, nihai olarak kamu yararına hizmet etmeyen bütün işlemlerin hukuka aykırı olarak kabul edileceği açıktır" denildi.

Hukuka aykırılık gerekçesi olarak şunlar gösterildi:

A- Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin “Yönetmeliğin Uygulanmasına İlişkin Esaslar” başlığı altında yer alan 69.maddenin 2. fıkrasında “ Bu Yönetmeliğin birinci, ikinci, altıncı, yedinci, sekizinci, dokuzuncu bölümleri, geçici maddeleri ile 19 uncu ve 20 nci maddelerinde yer alan hükümler, planlarla ve ilgili idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle değiştirilemez ve planlarda bu hükümlere aykırı olarak getirilecek hükümler uygulanamaz.” şeklinde yer  alan hükümde ifade edilen bölümlerde yer alan tanımlara aykırı olacak şekilde yeni tanımların yapılması, planlama mevzuatının yok sayılması anlamına gelmektedir. Planlama mevzuatına uygun işlem tesis edilmemesi halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını kısıtlayacak olup bu şekildeki bir uygulamanın kamu yararına uygunluğundan bahsedilemez.

Dava konusu işlemle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri yok sayılmaktadır. İdari işlemin amaç unsurunu kesinlikle sağlamayan ve kamu yararı amacı gütmediği açık olan dava konusu idari işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunun kabulü gerekmektedir.

B- Dava konusu işlem sonucunda yapılacak uygulamalarda yürürlükte bulunan plan kararları yerine ruhsat eki projeler referans alınmaktadır. İmar planlarının bütünlüklü yapısını bozacak her türlü plan değişikliği, plan notu düzenlemesi ya da bu tür değişiklik ve düzenlemeleri yönlendirecek ilke kararları, planlama biliminin doğası ile çelişmektedir. Dava konusu kararda olduğu gibi, aynı imar adası içerisinde, (mevzuat ve plan değişiklikleri nedeni ile)süreç içerisinde oluşmuş farklı yapılaşma kararlarını korumaya çalışmak, planın yönlendiriciliğini reddetmek, sosyal, kültürel ve teknik altyapıları ile bütünlüklü plan doğrultusunda yapılaşma yerine sadece inşaat alanını dikkate alarak işlem tesis edilmesi şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına açıkça aykırıdır.

C- Dava konusu işlem sonucunda herhangi bir bilimsel çalışmaya dayanmadan yürürlükte bulunan plan kararları tamamen boşa düşürülerek ada bazında başvurularda %30, parsel bazında başvurularında ise %20 inşaat artışı ilave edilmektedir. Söz konusu işlem ilave edilen inşaat artışları sonucunda yürürlükte bulunan planlarda yer alan sosyal ve teknik altyapı dengesi bütünüyle bozulacak ve ihtiyacı karşılayamayacaktır. Bu durum planlama bilimine açıkça aykırıdır.

Dava konusu işlem hem mevzuatla düzenlenmiş açık hükümlere hem de şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığından hukuka aykırıdır.

2- Telafisi zor veya imkansız zarar koşuluna ilişkin olarak;
Dava konusu işlem, İzmir ilinde yapılaşmayı yeniden tariflemektedir. Dava konusu “usul ve esasların” uygulanması, hem fiili sonuçları hem de hukuki sonuçları itibariyle geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara sebep olacaktır.

Dava konusu işlem uyarınca; “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K)” kapsamındaki alanlarda verilecek ruhsatlar, alandaki planlama çalışmalarını etkisiz kılacak bir nitelik kazanacaktır. Bu niteliği sayesinde alanlarda artan nüfusa göre teknik ve sosyal donatı alanlarının arttırılması imkansızlaşacak hatta mevcut halinin korunması dahi zorlaşacaktır.
Şöyle ki bahsi geçen alanlarda herhangi bir yağmur, yangın veya deprem olması durumunda sosyal ve teknik altyapı eksikliğinden kaynaklı can ve mal kayıpları çok daha fazla olmaktadır. Söz konusu işlem sonucunda sosyal ve teknik altyapı alanları arttırılmadan yapılacak uygulamaların vatandaşlarımızı bir “felaketten kurtarırken” başka felaketlere sürükleyeceği düşünülmekte olup işlemin yürütmenin durdurulması halk sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır.

Diğer taraftan, dava konusu işlem doğrultusunda tesis edilecek ruhsat, imar durumu vb. diğer işlemler nedeniyle üçüncü kişiler bakımından kazanılmış hak doğmasına sebep olunacaktır. Bu durum, kamu yararına aykırı uygulamaların kazanılmış hak kapsamında varlığını sürdürmesinin hukuken korunmak zorunda kalınması anlamına gelecektir. Doğması muhtemel kazanılmış haklar nedeniyle dava konusu işlemin uygulanması halinde hukuken geri dönülmesi imkansız sonuçları ile karşılaşılacaktır.

Dava dilekçemizde ayrıntılı olarak açıklanan hususlar doğrultusunda; uyuşmazlık konusu işlem, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikleri başta olmak üzere imar mevzuatı ve yürürlükte bulunan plan kararlarına aykırı olup hukuka uygun olmadığı açıktır. Ayrıca dava konusu işlemin yargılama süresi boyunca geçerli kalması ve uygulanması durumunda; kentsel doku, eski haline döndürülmesi imkansız bir şekilde tamamen dönüşecek, yeni felaketler karşısında kentin kırılgan bir yapıya sahip olmasına sebebiyet verilecektir ki bu durum, tam olarak telafisi güç ve imkansız zarar koşulunu karşılamaktadır.

Dava konusu işlemin hukuka ve kamu yararına aykırılığı yukarıda ayrıntılı olarak ifade edilmiş olup, oluşması muhtemel hataların önlenebilmesi ve kent açısından telafisi olanaksız zararlara mahal verilmemesi için, kesin yargı kararı oluşturuluncaya kadar, söz konusu plan notunun öncelikle yürütmesinin durdurulması ve sonrasında iptali gerekmektedir.

 
Kiraz'da patili dostlar için bakımevi kurulacak
 
Mobilyacılar Odası'nda Başkan Özkoparan güven tazeledi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yılmaz 12 Ocak 2022 Çarşamba 09:09

Oda bilimsel olarak haklı öneri sunmuş. Elbette mağdur arkadaşların işine gelmiyor. Ama bilim ve hukuk doğruyu gösterir. Gelecek nesillere göre tavır alarak kentleşme olmalı.

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 11 Ocak 2022 Salı 18:39

Çoklu oda sistemine geçilmeli.

Yorumu oyla      2      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Protokol imzalanmıştı... O projeyi kimler yapacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Örnekköy’de yapacağı kentsel ...
Foça'da 9 milyonluk konut satışı
Foça Belediyesi bünyesinde bulun 11 adet konut ve dükkan nitelikli taşınmazını ...
Bergama’da 13.5 milyonluk satış
Bergama Belediyesi, ilçe genelinde 36 tarlayı satışa çıkardığını duyurdu. ...
 
Tartışmalı projenin ÇED raporuyla ilgili kritik tarih belli oldu!
İzmir’in Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf ...
'Dünyanın en saçma binası'nın yıkımı başladı
Arama motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ...
Foça Belediyesi'nden 6 milyonluk kiralama… 200 yıllık tarih 'otel' oluyor!
Foça'nın simge binaları arasında yer alan ve geçmişte hastane olarak da ...
 
İzmir'in Pisa Kuleleri tarihe karışıyor
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan ve dolgu zemine inşa edildiği için ...
3 yıl önce heyelan meydana gelmişti... Eğridere'de inşaat başladı!
İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesi'nde 3 yıl önce yaşanan ...
TOKİ Aliağa projesi için düğmeye bastı!
TOKİ'nin İzmir Aliağa’da yapacağı yeni projenin ayrıntıları belli oldu. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva