HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
10 Ocak 2022 Pazartesi - 17:12

Tartışmalı projenin ÇED raporuyla ilgili kritik tarih belli oldu!

İzmir’in Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili çalışmalar devam ederken ÇED raporu bakanlığa sunuldu. Yılbatu Elektrik AŞ’nin başvurusu üzerinden dosyayı kabul eden bakanlık inceleme sürecini başlattı. 24 Şubat’ta yapılacak toplantıda ele alınacak dosyanın içeriğine göre Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin çöpleri bu alana getirilerek elektrik üretilecek.

Tartışmalı projenin ÇED raporuyla ilgili kritik tarih belli oldu!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin güneyinde bulunan ilçelerin çöplerini ayrıştırıp elektrik enerjisi üretmeyi planladığı katı atık bertaraf tesisin ayrıntıları netleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyası incelemeye alınırken kritik toplantının tarihi ise Ankara’da 24 Şubat olarak ilan edildi.

Bakanlığa sunulan proje dosyasında ayrıntılar de yar alıyor. Buna göre, Menderes’e bağlı Gölova-Çakaltepe Mevkii’nde yapılacak projenin maliyetinin 196 milyon 890 bin TL olduğu ifade edildi. Yılbatu Elektrikk Üretim A.Ş tarafından yapılacak projede ayrıntılar yer aldı.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Projeden kapsamında Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gida endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.

SÜREÇ ADIM ADIM ANLATILDI
Tesis ile birlik yapılacak elektrik üretim projesinin tarihsel akışı da şu şekilde açıklandı:

“İzmir İlinde, Entegre Katı Atık Yönetim Sisteminin kurulmasına yönelik İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılacak çalışmalarda bilimsel altyapı ve yol haritası oluşturacak "İzmir İli Entegre Katı Atık Yönetim Planı" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanarak 07.03.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuştur. Söz konusu Entegre Katı Atık Yönetim Planında Güney 2 Bölgesi olarak tanımlanan, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi ve Gölova Mahallesi, Gölova Tepe Mevkii sınırları içerisinde1 yer alan, toplam 3.118.659,60 m2 (yaklaşık 312 ha) yüz ölçümlü orman alanında, İzmir İli Güney 2 Bölgesinde (Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçeleri) oluşan evsel ve evsel nitelikteki katı atıkların bertaraf ve ekonomiye yeniden kazandırılması için “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” yapılması planlanmıştır.

Bu doğrultuda seçilen alan ve proje ile ilgili çalışmalar yürütülmeye başlanılmıştır. Proje için seçilen toplam 3.118.659,60 m2 (yaklaşık 312 ha) yüz ölçümlü orman alanına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesince, Tarım ve Orman Bakanlığı’ ndan 08.11.2019 tarihli ve 144 Olur ile Ön İzin2 alınmış olup alana ilişkin imar planı çalışmalarına başlanmıştır. Projenin yer seçiminin uygun olduğuna dair, İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ nün 10.03.2020 tarih ve 320/2020/01 numaralı Mahalli Çevre Kurulu Kararı alınmış olup ekte verilmiştir.

İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ projesi ile ilgili olarak hazırlanan Fizibilite Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ nün 28.05.2020 tarih ve 107285 sayılı yazısı ile teknik bütünlük bakımından uygun bulunmuştur.

“İzmir İli Güney 2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ nin Kurulması ve İşletilmesi İşi” İhalesi ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında 13.02.2020 tarihinde gerçekleştirilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. arasında 06.03.2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır .

Daha sonra Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş.’ nin 30.03.2020 tarih DSEAŞ20200330/05 sayılı yazısı ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ ndan, 06.03.2020 tarihli sözleşme kapsamındaki işlerin, Yılbatu Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yürütülebilmesi ve bu işlerle ilgili kurum ve kuruluşlara başvuruların yapılabilmesine ilişkin olur talep edilmiş olup İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ nın 05.05.2020 tarih ve E.97897 sayılı yazısı ile faaliyet içeriği ve konuları değişmemek suretiyle Sözleşme konusu işlerin Yılbatu Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması uygun bulunmuştur.

Bu kapsamda İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi (24,667 MWm / 24,038 MWe / 33,745 MWt) Projesi Yılbatu Elektrik Üretim A.Ş. tarafından gerçekleştirilecektir.

Projeden faydalanacak Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçeleri’ nden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi (24,667 MWm / 24,038 MWe / 33,745 MWt)’ nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacaktır.

Rapor içerisinde nüfus ve atık projeksiyonları 51 yıllık proje ömrü dahilinde gerçekleştirilmiştir. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecektir”

 
Kırkpınar'dan Cumhur İttifakı'na 'PKK' yanıtı: Bir şey varsa operasyon yapsınlar!
 
Altyapı çalışması sırasında işçi toprak altında kaldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CHP li 11 Ocak 2022 Salı 19:26

Menderese yapılan bu ihaneti asla afetmeyeceğiz. Bu çöp tesisine kim evet diyorsa , Menderese ihanet etmiştir .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dünyanın en saçma binası'nın yıkımı başladı
Arama motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ...
Foça Belediyesi'nden 6 milyonluk kiralama… 200 yıllık tarih 'otel' oluyor!
Foça'nın simge binaları arasında yer alan ve geçmişte hastane olarak da ...
İzmir'in Pisa Kuleleri tarihe karışıyor
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan ve dolgu zemine inşa edildiği için ...
 
3 yıl önce heyelan meydana gelmişti... Eğridere'de inşaat başladı!
İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesi'nde 3 yıl önce yaşanan ...
TOKİ Aliağa projesi için düğmeye bastı!
TOKİ'nin İzmir Aliağa’da yapacağı yeni projenin ayrıntıları belli oldu. ...
İzmir'in cennet köşesi koruma altına alındı!
Bakanlık, İzmir’deki arkeolojik SİT bölgelerine bir yenisini daha ekledi. ...
 
Torbalı’da 49 hektarlık plan değişikliği
İzmir Çevre Düzeni Planı’nda yapılan imar revizyonu ile birlikte Torbalı'nın ...
Bornova'da kentsel dönüşüm için kritik viraj!
Bornova Belediyesi tarafından ilçe sınırları içerisinde yapılacağı planlanan ...
Karabulut’tan İnciraltı plan sitemi: Bari kamu yararını düşünün
İnciraltı planının gecikmesinin, kamu zararı anlamına geldiğini öne süren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva