HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2014 Perşembe - 11:22

EİB’ten Eylül raporu: 1 milyar doları geçti ama…

Ege İhracatçı Birlikleri 2014 yılı Eylül ayında 1 milyar 1 milyon 886 bin dolarlık ihracata imza attı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamı 2 ay aranın ardından 1 milyar dolar barajını aşmasına karşın 2013 yılı Eylül ayına göre yüzde 6 gerileme yaşadı. Ocak –Eylül döneminde yüzde 4’lük artışla 9 milyar 265 milyon 133 bin dolara ulaşan Ege İhracatçı Birlikleri, son bir yıllık dönemde Türkiye’ye 12 milyar 494 milyon 844 bin dolarlık döviz kazandırdı.

EİB’ten Eylül raporu: 1 milyar doları geçti ama…

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kayda alınan ihracatta, sanayi ürünleri ihracatı 527 milyon 51 bin dolar olarak gerçekleşirken 2013 yılının Eylül ayına göre yüzde 9 oranında geriledi. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 4’lük artışla 389 milyon 362 bin dolara ulaştı. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 23’lük sert düşüşle 85 milyon 472 bin dolar oldu.
 
Eylül ayında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 7 tanesi, 2013 yılı Eylül ayına göre ihracatını arttırma başarısı gösterirken, 5 birlik ise geçen yılki ihracat rakamlarının gerisinde kaldı.
 
HAZIRGİYİM VE DEMİR ÇELİK İHRACATI BAŞA BAŞ
Eylül ayında, Ege Demir ve Demir Metaller İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, başa baş bir performans gösterdi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 120 milyon 696 bin dolarlık ihracata imza atarken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği yüzde 9’luk artışla 120 milyon 329 bin dolara çıktı ve 2014 yılı sonu için belirlediği 1.5 milyar dolar hedefine bir adım daha yaklaştı. EHKİB’in son 1 yıllık ihracatı 1 milyar 403 milyon dolar oldu.
 
Ağustos ayında ihracatta yüzde 126’lık rekor artış sağlayan Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Eylül ayında da yüzde 93’lük ihracat artışına imza atarak 96 milyon 725 bin dolara ulaştı ve EİB bünyesinde en fazla ihracat yapan üçüncü birlik oldu. Tütün ihracatı son bir yıllık dönemde 977 milyon 608 bin dolara ulaştı.
 
Yeni ihracat sezonuna giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, 88 milyon 813 bin dolarlık ihracatı kayda aldı. Kuru incir ilk yükleme tarihinin bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle 15 Ekim 2014 tarihine ertelenmesi nedeniyle kuru meyve ihracatı Eylül ayında yüzde 17 düştü. İhracatı gerileyen birlikler arasında yer alan Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 23’lük düşüşle 85 milyon 472 bin dolara geriledi.
 
Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine ambargo uygulaması sonrasında Rusya’ya ihracatını Eylül ayında yüzde 127 arttıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Eylül ayında toplam ihracatını yüzde 21 oranında arttırarak 69 milyon 240 bin dolara çıkardı. Birliğin son bir  yıldaki ihracatı ise yüzde 23’lük artışla 789 milyon 582 bin dolara yükseldi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yıllık bazda ihracatını en fazla arttıran birlik olma özelliğini sürdürdü.
 
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Eylül ayında 59 milyon 852 bin dolarlık dövizi ülkemize kazandırırken ihracatta yüzde 14’lük düşüşe engel olamadı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı Eylül ayında yüzde 1’lik artışla 43 milyon 393 bin dolara çıktı.
 
Son aylarda ihracatını sürekli geliştiren Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Eylül ayında ihracatını yüzde 32’lik sıçramayla 24 milyon 133 bin dolara çıkardı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 2’lik ihracat artışıyla 21 milyon 624 bin dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı.
 
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 2013 yılı Eylül ayındaki performansını yüzde 23 geliştirdi ve 11 milyon 447 bin dolarlık ihracat geliri elde etti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 2013/14 zeytin ve zeytinyağı ihraç sezonun son döneminde yüzde 58’lik düşüşle 8 milyon 344 bin dolarda kaldı.
 
AB’YE İHRACATINI EN FAZLA ARTTIRAN İKİNCİ ÜLKEYİZ
Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini, AB ekonomisindeki durgunluğa rağmen AB pazarına ihracatını en fazla arttıran ikinci ülkenin Türkiye olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2014 yılında gelişmekte olan ülkelerin ihracatının yüzde 2 artış gösterdiği bir ortamda Türkiye’nin yüzde 6 artış hızı yakalamasının bir başarı olduğunu, dünya ekonomilerindeki toparlanmaya paralel olarak önümüzdeki süreçte 2023 yılı ihracat hedefleriyle uyumlu ihracat artış hızına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerel irade Folkart için imar baypasına direnecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyesi'nin Bornova'da Folkart ...
Karaburun’a kara haber: Bir çiftlik de Yaşar Holding’ten!
Son yıllarda ardı ardına balık çiftliklerinin kurulduğu İzmir Karaburun'da ...
Tütün eksperlerinde yeni yönetim
Tütün Eksperleri Derneği'nin Genel Kurulu'nda mevcut Başkan Yaşar Turan ...
 
Dünya petrol devleri İzmir’de buluşuyor
STAR Rafinerisi projesi ile Türkiye’nin özel sektör eliyle yapılan ilk ...
Kurvaziyer turizmine İlknur Denizli desteği
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kruvaziyer turizmde yaşanan ...
Yeni Ziraat Bankası geliyor!
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Katılım bankası için ...
 
Flaş! Trabzon’u ve iş dünyasını sarsan ölüm
Trabzonspor Kulübü'nün ilk başkanı ve kurucularından Ali Osman Ulusoy, 87 yaşında hayatını kaybetti.
Kemalpaşa’da sanayiciye banka desteği
Halkbank, İzmir'in yeni organize sanayi bölgelerinden Kemalpaşa Bağyurdu ...
Dolar’da yeni rekor: Ocak ayından sonra bir ilk
Dolar/TL, 31 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 2,29 seviyesini aştı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva