HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Haziran 2014 Perşembe - 19:13

Ege Mahallesi’ne rüya gibi dönüşüm projesi: Kocaoğlu uyardı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Ege Mahallesi’nde yapacağı kentsel dönüşüm projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Buranın başarılı olmaması için siyasi entrika çevrilebilir. Kimseye inanmayın” dedi. Kocaoğlu yerinde dönüşüm vurgusu yaptı.

Ege Mahallesi’ne rüya gibi dönüşüm projesi: Kocaoğlu uyardı!

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Roman vatandaşlara yönelik yapacağı Konak Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi tanıtıldı.

- FOTO GALERİ: İŞTE O PROJE...

Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, belediye bürokratları, bölgede yaşayan vatandaşlar ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Toplantının başında Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, Ege Mahallesi’ndeki yapılacak dönüşümün özelliklerini anlattı. Bölgede bulunan evlerin tiplerini, niteliklerini ve yapılacak çalışmaları anlatan Şahin, kısa zamanda çalışmalara fiilen başlayacaklarını ifade etti.
 
Ege Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlara hitap eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Burası kentin kalbinde bir yerdir. Yeni kent merkezinin göbeğinde, merkeze çok yakın yer. Burası için çok hesap yapıldı. Filmler, senaryolar yazıldı. Gerçekten parasal olarak baktığınızda herkesin iştahını kabartacak bir yer. Peki burası kimin olmalıdır? Burada yaşayan insanların mı yoksa paraya, ranta, çıkara, eş-dost zenginleşmesine heba mı edilmelidir? Esas sorulması gereken budur. Bu soruya verilecek cevap kimin nasıl yoğurt yediğini gösterecektir. Kadifekale’de kentsel dönüşüm yaptık. Orası heyelan bölgesi, inşaat yapılamayacağı için yerinde dönüşüm yapamadık. Hemşerilerimizi Uzundere’ye taşıdık ve yaşam merkezi kurduk. Orada zorunluluk vardı ama Ege Mahallesi’nde, Aktepe-Emrez’de, Ballıkuyu’da, Örnekköy’de yerinde dönüşümü yapmak mümkündür. Çalıştığımız altı yerde dönüşümü yerinde yapacağız. İnsanları komşularından, hısım akrabalarından, hatıralarından, yerinden kopartmadan dönüştüreceğiz. Büyüyen kentler rant yaratır. Bu kaçınılmazdır. Rantın yaratılması da kötü değildir, iyidir. Esas problem, bizim cevap vermemiz gereken konu ‘rantı nasıl dağıtacaksın’ dır. Rantı adil mi dağıtacaksın, birilerine mi aktaracaksın yoksa başkalarına mı vereceksin? Asıl mesele budur. Bu proje sadece kentsel dönüşüm projesi değildir. Aynı zamanda sosyal projedir. Bütün vatandaşlarımızın yaşam standartlarımızı yükseltmek için yapılmıştır. Uzundere’de, Aktepe-Emrez’de çalıştığımız projenin Ege Mahallesi’nin farkı yok. Ege Mahallesi’nde her şeyi belediye verecek. Sadece ve sadece eşitliği sağlamak için, hesap vermek için kimileri çok cüzzi borçlanacak, kimisi çok cüzzi alacaklı hale gelecek. Burada biz, arsa almayacağız. Diğer kentsel dönüşüm bölgelerinde arsa alabiliriz. Ama burada kesinlikle ve kesinlikle arsa almayacağız. Neden almayacağız? Hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Paranın yüzü tatlıdır. Alacaksın parayı, altından girip üstünden çıkacaksın. Bir müddet sonra barınacak yer, başını sokacak yer kalmayacak.  Onun için bizim dönüşümüzde yaşayanların başını sokacak yuva bulacağız. Gayrimenkul sahibi olanlar ile uzlaşacağız. Burada kiracılar Ege Mahallesi’nden gidecek mi, gitmeyecek mi? Burada kiracılar Ege Mahallesi’nden gitmeyecek” diye konuştu.


 
UZLAŞI VURGUSU YAPTI, ‘SİYASİ MÜDAHALE OLABİLİR’ DEDİ
Başkan Kocaoğlu konuşmasında ‘uzlaşı’ vurgusu da yaptı. Kocaoğlu, “Ne kadar çabuk uzlaşırsak iyi olur. Burada yaptığımız yatırım, harcadığımız para, verdiğimiz dükkan, işyeri herkesin gözü önünde olacak. Millete yalan söyleyecek, fes giydirecek halimiz yok. Ne kadar çabuk toparlarsa o kadar iyi olur. Sizin nerede yaşadığınızı, nasıl geçindiğinizi biliyoruz. Sizi Alsancak’tan, fuardan koparttığımızda halinizin ne olacağını en az sizin kadar biliyorum. Herkes bina yapar, yerleştirir. Bina burada olur, başka yerde olur. Projenin esası, özü burada yaşamanızdır. Yürüyerek çalıştığınız yere gidip gelmenizdir. Bugüne kadar sürdürdüğünüz düzeni devam ettireceksiniz. Ben 40 yıldır esnaflık yapıyorum. Tam 17 sene tezgahtarlık yaptım. Hiç pazarlık etmedim. Pazarlığı de sevmem. Neye verebilirim kardeşim bu buzdolabını 10 liraya. Bu 9 lira da olmaz, 11 lira da olmaz. Paran yoksa alır gidersin. Buranın başarılı olmaması için siyasi entrika çevrilebilir. Başka ilçenizdeki ’80 tane binayı biz yapacağız’ diyerek birileri gitti buraya da gelebilir. Bu işin dedikodusu olabilir. 10 senedir belediye başkanlığınızı yapıyorum. Birinize yamuk yaptığımızı, eksik yaptığımı duyduysanız bana inanmayın. Ama bunu 10 yıldır duymadıysanız, üçüncü kez de seçtiyseniz dedikoduya kulak asmayın” dedi.


 
‘BEN YAPTIM OLDU’ ANLAYIŞI YOK!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Biz burada ‘ben yaptım oldu’ anlayışının olmadığını gördük. Ege Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımızla uzlaşılarak çalışma yapılacak. Kentse dönüşüm sadece fiziksel değişim değildir. Yöredeki değerlerin de korunması gerekiyor. Bütün kurumlara, başta bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Konak Belediyesi olarak projenin her aşamasında katkı koyacağız. Sosyal ve kültürel gelişmeyi de birlikte yapalım istiyorum. Bir an önce uzlaşma toplantıları da bitirilmeli ve Ege Mahallesi İzmir’e değer katmalıdır” dedi.


 
NELER OLACAK?
Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi’nde düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek. İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi, sosyal dönüşümcülük çerçevesinde yerinde dönüşecek. Ege Mahallesi projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bir Danışma Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından vatandaşlarla karşılıklı görüşme yapılarak hazırlandı. Çeşitli tiplerde evlerin yapılacağı bölgede spor merkezleri, eğlence alanları ve birçok sosyal yaşam alanı oluşturulacak.

KİMSE BELEDİYEDEN FAZLA VEREMEZ
Başkan Kocaoğlu, toplantı sonrası basın mensuplarının İzmir’deki kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, “Çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı 6306 sayılı yasa ile dönüşüm olmaz. Bu doğaya, geleneklerimize, bütçemize ve yaşam biçimimize aykırıdır. Kentsel dönüşümün belediye kanununa göre yapılması gerekiyor. Biz de bunu başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Kim ne verirse versin Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği imkan ve olanaklardan fazlasını veremez. Biz burada oluşacak rantların vatandaşlarımıza bırakılması taraftarıyız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 27 Haziran 2014 Cuma 10:19

Yapılır yeter ki hükümet-devlet gölge etmesin.

Yorumu oyla      16      6  
ado 27 Haziran 2014 Cuma 09:11

mahalleli nerey taşıncak inşaat süresince bursanın meydancık ve kamberler mahlesi gibi olmasın sonra

Yorumu oyla      16      12  
26 Haziran 2014 Perşembe 22:59

zaten hükümet bu işi belediyelere yıkmak için fırsat kolluyor

Yorumu oyla      12      10  
26 Haziran 2014 Perşembe 19:52

10 yıl da bitmez ya da hiç yapılmaz.

Yorumu oyla      24      23  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akpınar’dan stat bombası: Yer de proje de hazır!
İzmir’de Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, yerel seçimlerin ...
Karabağlar'da yöresel yemekler şenliği
Karabağlar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Menderes'te çarşı-pazara Ramazan denetimi
Ramazan öncesinde Menderes Belediyesi tarafından gıda denetimi gerçekleştirildi. ...
 
Flaş! Memurlar Büyükşehir’i bastı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ulaşım ve yemek ücretleri nedeniyle ...
Konaklı kadınlar hem üretip hem kazanacak
Ballıkuyu Semt Merkezi’nde eğitim gören kursiyerlerle biraraya gelen Konak ...
Dikili'de değişim ve yenilenme sürüyor
Veteriner Hekim Mustafa Tosun’un başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ...
 
Damlacık örgütleniyor: Ortak karar mücadele!
Konak Tünelleri gerekçe gösterilerek evleri boşaltılmak istenen Damlacık ...
Alaçatı'dan sonra bir Diyanet'e devir şoku da Karaburun'da!
Alaçatı’daki meyhanelerin ardından Karaburun’da köy kahvesi, muhtarlık ...
Sakin Şehir'e büyük onur: Dünyaya model oldu
Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) birliği, Seferihisar’ın yerel tohumların ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva