HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2022 Cumartesi - 16:33

Ege'de fayların röntgenini çekti

İzmir'deki büyük depremin ardından TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisi ile Kuşadası Körfezi'nde yürütülen 2'nci sefer araştırma çalışmalarında 2'nci ayak da tamamlandı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Gelecekte hiçbirimiz deprem yaşamak istemeyiz ama bulunduğumuz coğrafya itibarıyla gelecekte bu depremleri yaşama potansiyelimiz var. Önemli olan bunlara erken aşamada hazırlıklı olabilmek" dedi.

Ege de fayların röntgenini çekti

Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından 'Körfez İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi' 2021 yılı Haziran ayında başlatıldı. TÜBİTAK'ın desteğiyle kurulan TÜBİTAK MAM koordinatörlüğündeki proje çalışmaları, İstanbul Teknik Üniversitesi yürütücülüğünde; Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle oluşturulan 'Deprem Platformu' çatısı altında yürütülüyor. 24 Nisan'da başlayan 2'nci sefer araştırma çalışmalarında 1'inci ayak, 3 Mayıs'ta tamamlandı.

TÜBİTAK MAM Araştırma Gemisi'yle gerçekleştirilen 1'inci ayakta Kuşadası Körfezi'ni kesen tüm fayların görüntülendiği akustik deniz tabanı ölçümleri tamamlandı ve 1000 kilometrelik veri toplandı. 2'nci ayak çalışmaları ise 5 Mayıs'ta başladı. 2'nci ayak çalışmalarında fayların geçmişte üretmiş olduğu depremlerin jeolojik izlerinin tespiti için deniz tabanından gravite yöntemiyle karot örnekleri alındı. İTÜ, DEU, İÜ, ODTÜ, TÜBİTAK MAM ve AFAD'dan 18 araştırmacının katıldığı araştırma seferi 12 Mayıs'ta sona erdi.

'35 FARKLI NOKTADAN DENİZ YÜZEYİNDEN KAROT ALINDI'
Seferin sona ermesinin ardından TÜBİTAK MAM Gemisi Alsancak Limanı'na demirlenirken, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve seferde görevli olan akademisyenler açıklamalarda bulundu. Deniz yüzeyinden alınan örneklerin analiz edileceğini belirten Mandal, "25 Nisan'da 2'nci sefere başladık. Burada 1000 kilometrelik bir alan tarandı ve bölgenin röntgeni çekildi. 2'nci seferin 2'nci ayağında 35 farklı noktada deniz yüzeyinden karotlar alındı. Bu gece de bölgede yine bir deprem yaşandı. Bu bölgede hareketli faylar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların gelecek odaklı bakıldığında risk parametresinin ne kadar yüksek olup olmadığı yapılan araştırmaların ardından öğrenilecek. Bilimsellik açısından daha da önemlisi halkımız açısından bölgedeki risk boyutunun hangi düzeyde olduğunu söyleyebileceğiz. Ön bulgularımız var ama bilimsel bir derinlik gerekiyor. Tüm ekip bir araya gelecek. Eylül ayına kadar bu çalışmaları hem üniversitelerimizde hem de TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilecek" dedi.

'DÜNYADAKİ ARAŞTIRMALARA KATKI VERECEĞİZ'
Depreme hazırlıklı olabilmenin önemine değinen Mandal, “Ülkemizde uluslararası kara sularda ilk kez gemimizle kendi altyapımızla kendi bilim insanlarımızla gerçekleştirdiğimiz bir sefer oldu. Elde edeceğimiz verilerin dünyadaki araştırmalara da katkı vereceğini düşünüyoruz. Bu seferin içinde yer alan tüm hocalarımıza, tüm kurumlara, öğrencilerime ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gelecekte hiçbirimiz deprem yaşamak istemeyiz ama bulunduğumuz coğrafya itibarıyla gelecekte bu depremleri yaşama potansiyelimiz var. Önemli olan bunlara erken aşamada hazırlıklı olabilmek” diye konuştu. 

'KARADA BİLİNMEYEN FAYLARIN DEVAMI DENİZDE TESPİT EDİLDİ'
Proje koordinatörü olan, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülsen Uçarkuş, karada bilinmeyen bazı fayların devamının denizde tespit edildiğini söyledi. Uçarkuş, "Çok kapsamlı ve disiplinli bir çalışma oldu. Güçlerimizi ve bilgi birikimlerimizi birleştirerek Kuşadası Körfezi'nde bilinmeyen bütün fayları iki ayaklı projede teslim etmiş olduk. Hedefimiz tespit edilen faylardan aldığımız karotlarda geçmişte meydana gelmiş depremlerin jeolojik izlerini analizlerini yapacağız. Bu bölgedeki deprem riski de ortaya konacak. Karada bilinmeyen bazı fayların devamı denizde tespit edildi. Böylece daha sağlam bir deprem risk analizi yapmak mümkün olacak" dedi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Jeolojisi ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur ise "Bölgede daha önce yapılmış çalışmalar vardı ancak biz bölgedeki fayların gerek yönelimi gerek büyüklükleri gerek uzanımlarıyla alakalı çok fazla bilgiye sahip değildik. Bu anlamda bu çalışmalar ilktir. Denizlerde fay arıyorsanız sismik çalışmalar yapmak durumundasınız. Biz de bunu yaptık. Denizde çalışmamız sona erdi. Bundan sonra topladığımız verilerin analizleri yapılacak" diye konuştu. (DHA)

 
Biyokütle enerji sektörü İzmir'de buluştu
 
İZDEDA'da Özkan güven tazeledi: 'Emeklerimizin karşılığını sevgiyle alıyoruz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK üyeliğinden hüküm giymişti... Yakayı İzmir'de ele verdi!
İzmir'de PKK üyeliğinden hüküm giymiş firari yakalandı.
Rize-Artvin Havalimanı açıldı! Önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı Açılış Töreni'nde ...
Tersanede yangın: Tadilattaki tekne alev aldı!
İzmir'de tersanedeki teknede çıkan yangın söndürüldü
 
MEB'den Türkçe ve yabancı dil hamlesi!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren ...
İzmir'de 'saadet zinciri': Kurdukları sistem pes dedirtti!
İzmir'de saadet zinciri benzeri bir yöntemle günde en az 100 lira ve sözde ...
'Dijital faşizm tehdit unsuru haline gelmiştir'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dijital faşizm bugün milyarlarca ...
 
Engin ÖNEN yazdı... İktidar, rıza ve baskı...
Engin ÖNEN yazdı... İktidar, rıza ve baskı...
Mazhar Zorlu kabri başında anıldı
Yaşamı boyunca spor, sanat ve eğitime önemli katkılar yapan duayen iş ...
Zehir operasyonlarında şüpheli sayısı yükseldi
 İzmir'deki uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı 69'a yükseldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva