HABERLER>ENERJİ
14 Mayıs 2022 Cumartesi - 16:29

Biyokütle enerji sektörü İzmir'de buluştu

Türkiye'nin biyokütle enerjisi temalı ilk fikir maratonu (ideathon) etkinliği BEST For Biomass İzmir'de başladı.

Biyokütle enerji sektörü İzmir de buluştu

BEST For Biomass, Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanan BEST For Energy Projesi kapsamında düzenleniyor.

Tematik bir alanda yenilikçi fikirler ve uygulanabilir çözümler üretmek üzere düzenlenen açık inovasyon etkinlikleri olan fikir maratonlarında, farklı eğitim, deneyim, yaş ve ilgi alanlarına sahip kişilerin ekipler halinde çalışarak yenilikçi fikirler ortaya çıkarabilmesi amaçlanıyor.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, Merkezde, biyokütlenin elde edilişinden, biyokütleden enerji üretimi ve üretilen enerjinin kullanımına kadar çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Koçar, biyokütle alanında Türkiye'de öncü olabilmeyi, örnek oluşturabilmeyi, sorunlara çözüm yaratabilmeyi ve uluslararası alanda Türkiye'yi temsil edebilmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl itibarıyla Uluslararası Enerji Ajansı Bioenergy grubuna başvuru yaptık. 44 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantıda oy birliğiyle BESTMER ülkemizi biyoenerjide temsil etmek üzere kabul edildi. Şu an bakanlıklar nezdinde resmi işlemler gerçekleştiriliyor." dedi.

"Mini biyogaz tesisleri farklı illerde uygulama aşamasında"
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Gıda ve Tarım Örgütü ile yürüttükleri projelere değinen Koçar, "UNIDO ile yürüttüğümüz bir projede hem kamu kurumu bakanlıklar hem de yurt dışı desteğiyle Türkiye'de biyogaz konusunda yeni bir çalışmaya başlandı. TEMSAN, mini biyogaz projeleri konusunda bizimle bir protokol yaptı. UNIDO ile birlikte küçük biyogaz tesisleri oluşturuldu. Şu an kullanıma sunuldu. İzmir'de biz deneme testlerini yürütüyoruz. Farklı illerde bu sistemler şu an uygulama aşamasında." diye konuştu.

Koçar, sektörün yüksek nitelikli iş gücüne ve bu alanda başarılı girişimcilerin yetiştirilmesine ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, "Bu etkinlik de buna hizmet ediyor. Ben inanıyorum ki bu etkinlik sonrasında çok güzel iş birlikleri oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

"81 ilimizin 73'ünde biyokütle santrali var"
ENSİA Başkanı Alper Kalaycı da Türkiye'de biyokütle kurulu gücünün toplam kurulu güç içindeki payının yaklaşık yüzde 2 olduğunu söyledi.

Türkiye'nin biyokütle alanında çok ciddi kaynakları bulunduğuna işaret eden Kalaycı, "81 ilimizin 73'ünde biyokütle santrali var. Neredeyse her ile indirgenebilen, tabana yayılabilen bir kaynaktan konuşuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İZKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Çelik de İzmir'i temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda merkez haline getirmeyi hedeflediklerini, bunu yaparken de insan kaynağına ve ortak hareket edebilmeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Özellikle gençlere yönelik firma, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarını iki gün boyunca devam edecek etkinlikte bir araya getirmek istediklerini belirten Çelik, günün sonunda başarılı fikirlerin ödüllendirileceğini kaydetti.

Etkinlikte, Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu, Dizel Enerji Kurucu Ortağı Emre Elmas ile NewGreenHar Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Tolga Şarlayan da konuşma yaptı.

İki gün sürecek etkinlikte, birincilik ödülü 16 bin lira, ikincilik ödülü 8 bin lira ve üçüncülük ödülü 4 bin lira olacak.

 
Ölüme kıl payı... Metrelerce sürüklendi
 
Ege'de fayların röntgenini çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koreli şirketten İzmir'e bir yatırım daha!
Güney Kore merkezli rüzgar türbini kule üreticisi CS Wind, Türkiye'deki ...
İzmir'de korkutan iddia! JES'in suyu dereye mi akıyor?
Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İzmir Jeotermal Şirketi’nden ...
4'üncü sondaj gemisi 19 Mayıs'ta Türkiye'de
Türkiye'nin filosuna katacağı dördüncü sondaj gemisinin 19 Mayıs'ta Mersin'de ...
 
Petrol fiyatlarında son durum!
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 105,16 dolardan işlem görüyor.
Soyer ‘Bizi ezip geçemezler’ demişti... O proje bakanlıkta!
Kipaş Holding tarafından Seferihisar'a yapılmak istenen, JES ve RES projesi ...
Benzin fiyatlarına bir zam daha geliyor!
Benzinin litre fiyatında çarşamba gününden geçerli olmak üzere 78 kuruş ...
 
Petrol fiyatlarında son durum!
Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.
Benzine 1,12 TL zam bekleniyor
11 Mayıs Çarşamba gününden itibaren benzine 1 lira 12 kuruş zam gelmesi ...
Türkiye'nin elektrik tüketimi arttı
Türkiye'nin elektrik tüketimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva