HABERLER>TARIM
9 Mart 2022 Çarşamba - 08:13

Efsane başkandan ‘maden’ çıkışı: Saat Kulesi’nin altında olsa ne yapacaklar?

Zeytinliklerin maden arama için açılmasına imkan veren yönetmeliği eleştiren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin unutulmaz Başkanı Cahit Çetin, “Yerüstündeki cevher, yeraltındakine feda edilemez. Madeni bir kez alırsınız ama zeytin, asırlar boyu sizi doyurur” dedi ve bu yanlıştan dönülmesini istedi. Çetin, Türkiye’nin maden arayacak bir sürü yeri olduğunu belirterek, “Son derece değerli zeytinin altına mı giriyor şu madenler? İzmir’de Saat Kulesi’nin altında maden var deseler, orada da mı maden arayacaklar?” diye çıkıştı

Efsane başkandan ‘maden’ çıkışı: Saat Kulesi’nin altında olsa ne yapacaklar?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni yönetmelik, elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına izin veriyor. Ayrıca sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetler için geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak bakanlıkça izin verilebilecek. Bu arada madencilik yapan firmanın, faaliyetin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getireceğini taahhüt etmesi yeterli olacak.

ESKİDEN KOMİSYON ÜYELERİ BİLE BÖYLE GİRİŞİMLERE RET OYU VERİRDİ
Bakanlıkça yapılan bu hamlenin ardından pek çok ilde “Zeytinime Dokunma” başlıklı eylemler gerçekleştirilirken, bu konuyu Ege’nin Zeytin Baba’sı olarak tanınan, 33 yıl boyunca Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı olarak görev yapan, zeytinciliğe hayatını adamış Cahit Çetin ile görüştük. Geçmişte de zeytinlik alanlarda maden arama konusunun defalarca gündeme geldiğini, konunun tartışıldığı komisyonlarda görev yapanların bile ret oyu verdiğini hatırlatan Zeytinlerin Efendisi Cahit Çetin, “Komisyon üyeleri bile böyle bir şey gündeme geldiğinde zeytin lehine oy kullanırdı. Şimdi yönetmeliklerle zeytinliklerin madene açılmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bundan büyük üzüntü duyuyorum” dedi.

SAAT KULESİNİN ALTINDA MADEN VAR DESELER, ORADA DA MI MADEN ARAYACAKLAR?
 Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker döneminde zeytinciliğe büyük yatırımlar yapıldığını, hatta 700 bin ton zeytin hedefi konduğunu belirten Tariş’in efsane Başkanı Cahit Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Atılan son adım, hiç şüphesiz doğru bir adım değil. Bir zeytincilik hedefi kondu eski Bakan Mehdi Eker zamanında. 700 bin ton zeytin hedeflendi. Bu hedefe ulaşmak için bir yığın yatırım yapıldı. Devlet, hala bir yandan zeytine yatırımlarını sürdürürken, diğer yandan zeytin alanlarını madenlere açmasına anlam veremiyorum. Hangisi doğru? Maden mi arayacağız, zeytin mi yetiştireceğiz? Maden arayacaksak,Türkiye’nin maden arayacak bir sürü yeri var. Son derece değerli zeytinin altına mı giriyor şu madenler? İzmir’de Saat Kulesi’nin altında maden var deseler, orada da mı maden arayacaklar?”

TAŞINAN ZEYTİNİN ESKİSİ GİBİ ÜRÜN VERMESİ 50 YILA MAL OLUR
Bir ürünün değerinin, diğer bir ürünün değerine terk edilemeyeceğini savunan Cahit Çetin, “Maden de bu ülkenin bir kaynağıdır, değeri, önemli bir unsurudur. Hiçbir şekilde madenciliğe karşı değiliz elbette. Eğer arazinin üstündeki cevheri görmeyip de toprağın altındaki cevheri ararsanız, zeytinciliği yok edersiniz. Zeytini, zeytinciliği maden için terk etmek çok büyük yanlıştır. Çünkü zeytin, madenden daha zengin bir cevherdir” dedi ve maden aranacak bölgedeki zeytinlerin taşınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Taşınma hadisesi esasında pratikte çok anlamlı değildir. Zeytin ağacını evet başka bir yere taşırsınız. O zeytin ağacının, eskisi gibi verimli hale gelmesi için 50 yıl lazım. Çok rantabl olmayan, tamamen psikolojik bir çalışmadık. Zeytini öldürmedik, kesmedik, taşıdık, demek için bunu yapıyorlar. Zeytin ağacına boşuna ölümsüz ağaç dememişler. Taşırsınız, nereye dikseniz, orada tutunur, yaşama bağlanır. Bu, zeytin ağacının ölmezlik özelliğindendir. Fakat taşınan zeytinin vereceği mahsul, yerinden sökülmeden önce verdiği mahsulün 10’da biri bile olmaz. Zeytini taşımakla, yapılan tahribatı karşılayamazsınız. Yerin altındaki madeni bir defa alırsınız, ama yerin üstündeki zeytin ağacından asırlar boyunca ürün alırsınız. Toprağın üstündeki serveti, altındaki maden için yok etmek, hangi mantığın ürünüdür, bilemiyorum. Yerinden sökülüp taşınan zeytin, ancak parklara süs olur.”

GERİ ADIM ATMALARINI ÜMİT ETMEK İSTİYORUM
Madenin, zeytine tercih edilmesinin hiçbir mantıklı tarafının bulunmadığının altını çizen Cahit Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maden de ülkemizin bir cevheridir. Maden cevheri için, zeytin gibi en değerli cevheri yok etmek isteği nedense sadece bizim ülkemizde var. Zeytinlere yönelik bu hareket nedeniyle hem ülkem adına üzülüyorum, hem de devletin koyduğu 700 bin ton zeytin hedefinden uzaklaşacağımız için üzülüyorum. Bu konuda geri adım atarlar mı? Geri adım atmalarını ümit etmek istiyorum. Çünkü devlet, kendi yaptığı yatırımı kendi eliyle tahrip ediyor. Kamu yararı var diye binlerce zeytin ağacının varlığını yok edecek bir çalışma kesinlikle doğru bir çalışma değildir. Umarım bu yanlıştan dönülür.”

 
Yüz binlerce kişiye ikramiye müjdesi!
 
EKK toplandı: Arz güvenliğinde sıkıntı yok
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Faruk Caglar 12 Mart 2022 Cumartesi 17:36

Cahit Çetin benim dayım yıllarca Türkiye''de zeytinciligin gelişmesi için çalıştı her sözüne katılıyorum .

Yorumu oyla      2      3  
9 Mart 2022 Çarşamba 12:25

Zeytinyağı zaten çok pahalı, ağaç katliami olursa fiyatlar iyice uçar; sonra gümrük vergisi sıfıra iner, ithal ederek fiyatları düşürmeye çalışırlar ama düşmez. Olan da ağaçlara olur. Patronlar için yağ olmuş olmamış zaten fark etmez. Gider İtalya'dan alır.

Yorumu oyla      2      3  
Ihsan Toksöz 9 Mart 2022 Çarşamba 10:55

Cahit Ağabey Zamanlaması ve içeriği harrika yazınızı duyarlılıkla okudum. Size tamamen katılıyorum ve bu düşüncenizde milyonlarca kişi de ayni cizgide. Bu karar kısa vadeli rant uğruna bazı çıkarcı şirketlerin ve uygulayıcı kişi ve kurumlardaki yandaşları olan kişilerin rant elde etmesi için düzenlenmış bir doğa katliamı projesidir. Umarım akliselim galip gelir ve Türkiye'' nin yeşil altını zeytin agaçla?ı binlerce yıl daha insanları beslemeye devam eder. Bu konuda duyarlı kamuoyu her zaman üreticinin yanında olacaktır. Çevrecilerin protestoları ile geçmişte bu konuda böylesine akildışı projeler çevreye zarar gerildikten sonra olsa da durdurulmüştur. Bundan çıkarcı çevrelere hizmet eden sorumluların ders alması ve "ben yaptım oldu!" zihniyetini terketmesi ülkenin yararına olacaktır. Umarım iktidar erkinin içinde olanlar bir an önce böylesine zararlı ve provokatıf kararlarından geri dönmesini bilirler. Yoksa en başte Edremit ?orfezi halkı olmak üzere, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydogu Anadolu ''daki tüm zeyrin üretilen bölgelerimizde üreticiler ve halkımız onları en iyi bildikleri gibi zeytin ağacı silker gubi silkeleyeceklerdir.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buğday fiyatlarında tarihi zirve
Buğday fiyatları bugün 13,63 dolarla Chicago Ticaret Borsasında tüm zamanların ...
İlk erik hasadı yapıldı: Kilosu 800-1000 lira!
Mersin'in Mut ilçesinde, örtü altında yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan ...
Tarımsal destek ödemeleri bugün başlıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık ...
 
Ekilmeyen araziye hibe desteği
Boş bırakılan atıl arazilere hibe müjdesi geldi. Hububat, baklagil ve ...
ZMO Başkanı’ndan İnciraltı çıkışı: Bilerek bu hale getirdiler!
Yıllardır süren İnciraltı’nın planlanması tartışmaları hakkında açıklamalarda ...
Yağ stoğu tartışmalarında son durum!
Bir marketteki 5 litrelik yağları, birbirlerini ezerek almaya çalışan ...
 
Türkiye'de yeteri kadar yağ stoğu var mı? Bakanlık açıkladı...
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ...
GMO Başkanı Toprak, tüketiciyi uyardı: 40 liraya kaşar peyniri olmaz!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan ürünlerden ...
TMMOB İzmir: Üretim değil, sömürü faaliyeti!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva