HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2022 Çarşamba - 11:59

Efemçukuru altın madeni AYM’lik!

2011 yılından beri İzmir su kaynakları bölgelerinden biri olan Efemçukuru bölgesinde faaliyette bulunan altın madeni için verilen kapasite artışı Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Kararı AYM’ye taşıyan Avukat Arif Ali Cangı “Gelecekte susuz kalmak istemiyorsak, kirli suya mahkum olmak istemiyorsak ya da çok pahalı suya mecbur olmak istemiyorsak bu sorun çözülmek zorundadır” dedi.

Efemçukuru altın madeni AYM’lik!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen izinle 2011 yılından beri İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma havzası sınırlarında ve yaklaşık 200-300 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanındaki Efemçukuru bölgesinde altın arama faaliyetlerine devam eden  Tüprag Metal Madencilik için verilen son kapasite artışı izni EGEÇEP adına avukat Arif Ali Cangı ve bölgede yaşayan Ahmet Karaçam tarafından Anayasaya Mahkemesi’ne taşındı.

2015 yılında verilen son ‘ÇED olumlu’ kararının EGEÇEP ve odalar tarafından yargıya taşınmış ancak yargılama önce yerel mahkeme ardından da Danıştay ‘ÇED iptal edilsin’ talebini reddetmişti. Dava dilekçesinde son verilen ÇED kararının ardından İZSU'nun açtığı dava kapsamında bilirkişi keşfine Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatlarının alınmamasının adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve verilen ÇED kararı ile birlikte sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ihlali olduğu ifade edildi.

‘CİDDİ KİRLETME RİSKİ TAŞIYOR’
Dava dilekçesinde “Sunulan raporlar şunu göstermektedir; dava konusu işlemle kapasitesi artırılan  maden işletmesi, yörenin yüzeysel sularını, zaten sınırlı bulunan yer altı sularını kirletecektir. Maden sahasının bulunduğu bölge, arazinin yapısı de göz önüne alındığında, bu kirlenmeden, şu anda faaliyette bulunan Tahtalı Barajı, Seferihisar ve Balçova Barajları ve  tarımsal ve evsel amaçlarla açılan artezyen kuyularının suları ile yakın  gelecekte yapımına başlanacak Çamlı Barajı ile Ali Onbaşı Barajı da etkilenecektir. Dava konusu işlem, Efemçukuru Altın Madeninin 73 hektarlık işletme sahasına 512 hektar ilave eden kapasite artırımıyla, katlanarak çoğalan kirliliğe yol açmakta,  İzmirliler ağır metal kirliliği oluşabilecek suya mahkum edilmektedir.   İzmir’in en önemli yüzeysel su havzası, dava konusu altın madeni işletmesi yüzünden  kirlenme riski altındadır.  Dava konusu işletmenin İzmir’e ödettiği bir diğer bedel de bu maden yüzünden, 200-300 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na izin verilmemesidir. Çamlı Barajı yaptırılmadığından İzmir başka havzaların suyuna muhtaç hale getirilmiş durumdadır. Dava konusu altın madeni işletmesi bir yandan İzmir'in su havzası için ciddi kirletme riski taşıyor, diğer yandan bu işletme nedeniyle Çamlı barajının yapımına izin verilmediği için İzmir'e başka bir havzadan çok pahalı su getirilmek zorunda kalınıyor. Sonuç olara dava konusu uyuşmazlık, İzmir'lilerin sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama, maddi ve manevi varlıklarını koruma ve geliştirme haklarını ihlal etmektedir.” ifadeleri yer aldı

‘GELECEKTE SUSUZ KALMAK İSTEMİYORSAK’
Anayasa Mahkemesi’ne taşınan Efemçukuru Altın Madeni’nin etkileri ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Avukat Arif Ali Cangı ise şunları söyledi:

Altın madeni, İzmir'in su havzalarını kirleten bir işletmedir. Tahtalı Havzası sınırında olan bir işletmedir. Tahtalı Barajı'nın kirletmeyeceğine dair bir garantisi yok. Diğer yandan daha da önemlisi İzmir'in eksik kalan su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı'nın dere mutlak alanında yer alıyor. Bu işletme nedeniyle Çamlı Barajı yapılamamaktadır. Yapılmasına izin verilmemektedir. 2011 Haziran'dan itibaren maden faaliyetlerini sürdürmekte kapasitesini arttırarak sürdürmektedir. Yer altı galerilerinin nereye kadar gittiği, yeraltı suyunu nasıl etkilediğini bilinmemektedir. Çamlı Barajı'nın yapılmaması nedeniyle İzmir ihtiyacı olan suyu 100 kilometre mesafedeki başka bir havzada olan Gördes Barajı'ndan sağlamaya çalışmaktadır. Gördes Barajı'ndan sağlanan su miktarından kaynaklı her seferinde merkezi iktidarla yerel yönetim arasında tartışma çıkıyor. Zira yapılan protokolle İZSU, DSİ İzmir'e gelmeyen suyun parasını ödemektedir. Bu nedenle İzmirlilerin su faturası en az iki kat, üç kat fazla çıkmaktadır. Ve en son Başkan Tunç Soyer'in de açıklamalarında bu yer almaktadır. Gördes Barajı'nın dibi delik durumdadır. O nedenle İzmir'e gönderilmesi planlanan su gelmemekte ancak İzmirliler sanki o suyu almış gibi DSİ'ye para ödemektedir. Onun bütün borcu İzmirlilere yüklenmiş durumdadır. Kanada kökenli bir altın şirketinin karları için yapılıyor. Bu çok önemli bir meseledir. İzmir'in yaşamı için çok önemlidir. İzmir'i sağlıklı yaşamı için önemlidir. Gelecekte susuz kalmak istemiyorsak, kirli suya mahkum olmak istemiyorsak ya da çok pahalı suya mecbur olmak istemiyorsak bu sorun çözülmek zorundadır. Davacı olma haklarımız yok sayılarak hiçbir hakkımız yerine getirilmeden adil yargılanma hakkı ihlal edilerek davalar sonuçlandırılmıştır. Anayasa Mahkemesi'nden bir şey çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Bu aşamadan sonrası artık İzmirlileri ve İzmir yerel yönetimine kalmıştır. Ben İzmir yerel yönetimini İzmir Büyükşehir Belediyesi su havzasını korumak, koruma konusunda daha etkin olmaya davet ediyorum”

 
Twitter, askıya alınan hesapları açmaya başladı
 
Göztepe ve Altay şoku atlatmaya çalışıyor
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seven Eyrice 6 Aralık 2022 Salı 03:30

Bu yazıya tesadüfen rastladım. Ve hemen paylaşıyorum. İzmir''de yaşayan herkesin bundan haberdar olması şart.

Yorumu oyla      3      3  
CEVAT KARAL 5 Aralık 2022 Pazartesi 19:49

Meslektaşım SAVAŞ DİLEK BEYİN YORUMUNA AYNEN KATILIYORUM.

Yorumu oyla      3      3  
Savas Dilek 1 Aralık 2022 Perşembe 12:37

01.aralik.2022,. Siyanurle kiymetli metal zenginlestirmesi ve kazanimi ozellikle dusuk tenorlu, buyuk hacimli sahalarda faaliyetin kendisi bir cevre sorunudur. Siyanurle zenginlestirme devreye girince kusaklar boyu bir felakete yol acar. Bunun ulkemizde ve dunyada yaygin ornekleri vardir. Bu tur saha ve cevresi dogadan kaybedilmis cografyalardir. Bu tur (cok uluslu) sirketler girdikleri ulkelerde; once maden sahasinin bulundugu yore halkini, sonra yerel ve merkezi yonetimleri bununla birlikte konu ile ilgili akedemiyi sosyal ve ekonomik vaatlerle yanina alir. Sivil direnisleri kirar ve pasifize ederler!..Izmir de de olan budur. Onemli olan yerel yonetimlerin de icinde oldugu orgutlu mucadeledir!.. Bu mucadeleyi inatla surduren arkadaslarimi kutlarim. S. Dilek

Yorumu oyla      3      3  
30 Kasım 2022 Çarşamba 13:16

dünyada millet temiz altın arıyor. bizim ülkemizde siyanür gibi toprağı zehirleyen kimyasallar kullanıyor. bu tesisler derhal kapatılmalı. yeraltı zenginlikleri Türkiyeye aittir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigorta şirketlerine ödeme yaparken buna dikkat!
 Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu ...
Otomobil bariyere çarpıp alev aldı: 3 kişi öldü
Ankara'nın Evren ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkarak bariyere çarpıp ...
Agah Efendi öğrencilerinin ralli heyecanı
arabağlar- Agah Efendi İlkokulu, Avis Türkiye Tırmanma Şampiyonası'nda ...
 
İzmirliler dikkat… Kasım ayına yağışlı veda!
İzmir için gök gürültülü kuvvetli sağanak uyarısı yapıldı. Yağışın yarın ...
Devre mülk dolandırıcılığı operasyonu!
Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen operasyonda, devre mülk dolandırıcılığı ...
İzmir'den de gözaltılar var... 60 milyonluk vurgun!
Tefecilik yaptıkları tespit edilen bir çeteye İstanbul merkezli 7 ilde ...
 
MİT'ten Kuzey Irak'ta operasyon
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da düzenlediği ...
Zehir tacirlerine operasyon: 117 şüpheli yakalandı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
Tacizci diye öldürülmüştü... Masum olduğu ortaya çıktı!
Diyarbakır'da, 12 yaşındaki kız çocuğunun fotoğrafını çektiği iddiasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva