HABERLER>SAĞLIK
17 Ocak 2024 Çarşamba - 08:30

Eczacılarla hastalar karşı karşıya... Muadil ilaç krizi!

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, pek çok ilacın piyasada olmadığı bir dönemde muadil ilaç kullanma önerisinin reddedilmesini eleştirdi. Eczanelere afişler asarak muadil ilacın yanlış ilaç olmadığını duyurmaya çalıştıklarını belirten Sayılkan, “Sağlık Bakanlığı’nın 1,5-2 yıl analiz edip ruhsat verdiği bir ilaca güvenmemek olmaz. Zaman, ben illa ki şu ilacı isterim, muadilini istemem diye kapris yapılacak zaman değil” açıklamasında bulundu.

Eczacılarla hastalar karşı karşıya... Muadil ilaç krizi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Her dönemde gündemdeki yerini alan muadil ilaç krizi, havaların soğuması, hastalıkların artmasıyla yeniden yaşanmaya başladı. Hastanelerin poliklinikleri, akşamları acil servisleri hastalarla dolup taşarken, aile sağlığı merkezleri de adeta salgın haline gelen soğuk algınlığı ve üst solunum yolu rahatsızlığı, ilaç kullanımının da artmasına sebep oldu.

Bunar yaşanırken bir başka sorun da doktorların reçetelere yazdığı ilaçların pek çoğunun bulunamaması... Eczacıların hastalara önerdiği muadil ilaçlar ise pek kabul görmüyor.

BAZI DOKTORLAR, HASTALARA “MUADİLİNİ ALMA, SORUMLULUK KABUL ETMEM” DİYOR
Bu krizin, her geçen gün biraz daha büyümesi üzerine Türkiye Eczacılar Birliği, muadil ilacın yanlış ilaç olmadığını anlatmak için bir çalışma başlattı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan konuyla ilgili yapğtığı açıklamada “İlaç sıkıntısını zaten fazlasıyla yaşıyoruz. Bir de hekimin yazdığı ilacı istemekte ısrar etme durumu var. Diğer bir deyişle, Sağlık Bakanlığı’nın onaylayıp ruhsat verdiği muadil ilaçları reddeden bir kesim oluştu. Çok tehlikeli, sıkıntılı bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Bazı firmaların doktorlara, “Benim şu ilacımı yaz, muadili ilaç verilmesin hastaya” şeklinde, ucu promosyonlu olan telkinlerde bulunduğunu, bazı hekimlerin de kapılarına “Benim yazdığım ilacı al, muadil ilaç alırsan, sorumluluk kabul etmem” yazarak, bunu bizzat hastaya söyleyerek hastayı korkuttuğunu öne süren Başkan Sayılkan, “Son zamanlarda eczanelerde muadil ilaçla ilgili sorunlar yaşanıyor. Oysa reçeteye yazılan o ünlü markanın ilacıyla muadil ilaç arasında bir fark yok. Yan etki konusunda, o alınması için baskı yapılan ilaçtan farklı bir yan etkisi de yok. Peki muadil ilaç neden alınmaz? İşin gerçeği şudur. Muadil ilaçta sorun yoktur; eşdeğer ilaç, sağlıkla eşdeğerdir” diye konuştu.

MUADİL İLAÇ ÖNERİSİ EN ÇOK ANTİBİYOTİKTE
En çok muadil ilaç teklifinin, antibiyotik, daha sonra ağrı kesici ve grip ilaçlarında olduğunun altını çizen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Antibiyotiklere olan talep o kadar fazla ki. Çünkü havalar soğudu, grip vakaları arttı. Bir gece nöbetinde, tanınmış bir antibiyotik markası taşıyan ilacı isteyen 50’den fazla hastayla karşılaşıyoruz. Gündüzleri bu rakam 100’u aşıyor. Aynı ismi taşıyan o kadar antibiyotik eczanede olmaz ki. Haliyle, aynı içerikte olan muadil bir ilaç öneriyoruz. Hastaların çoğu muadil ilacı kabul etmiyor, biz de bu reddedişin doğru olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Eşdeğer ilaç, güvenli ilaçtır; Renkleri, isimleri sizi yanıltmasın, Eşdeğer ilaç yanlış ilaç değildir, yazılı afişler yaptırdık. Bu konuda çok samimiyiz. Antibiyotik, zaten bir enfeksiyon varsa kullanılır. Burada marka önemli değildir, önemli olan antibiyotik olmasıdır. Antibiyotik, ağrı kesici ve grip ilaçları dışında, mesela kalp damar hastalıkları, tansiyonda muadil ilaç olmaz. Tekrar başa dönmek istiyorum. Bir ilacın Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alabilmesi için, o ilaç 1,5-2 yıl süren detaylı bir araştırma ve incelemeden geçer. Gerçek anlamda analiz ediliyor, onaylanır, ruhsatı verilir. Benim şimdi Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, ruhsat verdiği ilacı, muadil diye kabul etmemem doğru olabilir mi? Şu anda ilaç konusunda ben şu ilacı isterim, muadilini istemem diye kapris yapılacak zaman değil. İlacı bulmak zaten başlı başına bir sorun. Muadili bulduğumuza sevinmeliyiz. Eşdeğer ilaç, yanlış ilaç değildir.”

 
Rus profesör, casusluk suçlamalarıyla tutuklandı
 
72 tim ile terör örgütüne darbe!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gazo 18 Ocak 2024 Perşembe 07:31

Sayın sayılgan sizde çok iyi bilirsiniz muadil ilaç kalitesini.Son 20 yılda biryığın firma türedi ve ürettikleri ilaçların nasıl bakanlık onayı aldığıda ortada .Bu sektörde 33 yılını veren bir kişi olarak uyarıyorum Doktorları töhmet aldında bırakmayın.

Yorumu oyla      1      1  
Lombak 17 Ocak 2024 Çarşamba 21:30

Onlar hep denendi. Yabancı firmaları def ettiğinde bizi yumurcaklar kendilerini piyasanın tek hakimi sandı hep. O işe yaramaz.

Yorumu oyla      1      1  
Emekli olun yeter 17 Ocak 2024 Çarşamba 18:30

Beyefendiede o koltukta yaşlandı kimselere birakmadi. Simdi de ayar veriyor. Etken maddesi belki aynı oranda ama ya kalitesi? ama dolgu maddeleri kalitesi nedir? Çözülmesi nedir haberiniz varmı?

Yorumu oyla      1      1  
izmir'li 17 Ocak 2024 Çarşamba 12:26

başımızda bir sgk ve kontrol mekanizması olsaydı keşke

Yorumu oyla      1      1  
17 Ocak 2024 Çarşamba 09:59

keşke muadilini bulabilsek... o da yok ki

Yorumu oyla      1      1  
17 Ocak 2024 Çarşamba 08:39

yabancı markaları sınırdışı ediniz. Türk firmalarına çalışınız. promosyon ne yahu?

Yorumu oyla      4      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de bir aileyi kadavra kurtardı!
İzmir'de kalıtsal hastalıkları bulunan aynı aileden 4 hasta, 8 yıl içinde ...
Sofra tuzunda kanser tehlikesi!
Son araştırmalar şişelenmiş suyun plastikle dolu olduğunu ortaya çıkarmıştı. ...
Türkiye 3 virüsün etkisi altında!
Türkiye'de son günlerde artan üst solunum yolu şikayetleri nedeniyle hastaneler ...
 
Binlerce kadın ölümün pençesinde... İzmir’de emsal HPV aşısı kararı!
İzmir’de yaşayan B.B, 2022 yılında yaptırdığı HPV aşısının 2 bin 372,31 ...
Bir sektör mal akışını durdurdu... Hastanelerde ödeme krizi!
İzmirli medikal firma sahibi Emre Enül piyasada finansal erişimde sıkıntı ...
Uzmanından kritik uyarı: Erkek çocukların aşılanması şart
Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve HPV aşısının ...
 
DSÖ'den Covid-19 uyarısı: Hızla yayılıyor!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un küresel olarak hala önemli risk ...
İzmir’de sınıf kapattıran uyuz salgını!
İzmir’in Konak İlçesi’nde Hacı Şakir Ortaokulu’ndaki bir sınıfta iddiaya ...
Grip vakalarına karşı uzmanlardan tedbir çağrısı
Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva