HABERLER>SAĞLIK
8 Ekim 2022 Cumartesi - 08:59

Eczacıların Başkanı destek istedi… Geçmişte başardık yine başaracağız!

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi’nin eczacıları her geçen gün daha çok fakirleştirdiğini belirterek, 16 Ekim’de Ankara’da yapacakları mitingde sonuç alamadıkları takdirde işyeri kapatma eylemi yapacaklarını açıkladı. Sayılkan, 2002 ve 2008’deki eylemleri hatırlatarak, “Geçmişte iki kez bu boyutta eylem yaptık, ikisinde de istediğimizi elde ettik. Yine başaracağız ve istediğimizi alıncaya kadar mücadeleyi bırakmayacağız” dedi

Eczacıların Başkanı destek istedi… Geçmişte başardık yine başaracağız!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kur farkı yüzünden piyasada bulunamayan ilaçların çoğalması, kar marjlarının iyice düşmesi, eczacılığın sürdürülebilir bir meslek olmaktan uzaklaşmaya başlaması gibi nedenlerle eczacılar, 16 Ekim’de Ankara’da büyük bir miting gerçekleştirecek. Yurt genelinde faaliyet gösteren 29 bin 500 eczacının katılmasının beklendiği bu mitingde, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin günün koşullarına uygun olarak yenilenmesini isteyecek olan eczacılar, seslerini duyuramadıkları takdirde grev kararı alarak iki gün eczaneleri kapatmayı planlıyor.

İLACA ZAM GELDİKÇE, ECZANELER FAKİRLEŞİYOR
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, 2002 ve 2008 yıllarında eczacıların yine meydanlara indiğini, haklarını aradığını hatırlatarak, “O zamanlarda yaptığımız iki büyük eylemde de istediğimizi elde ettik. Yine başaracağız ve istediğimizi alıncaya kadar mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.  İlaç kurulu 7,86 üzerinden hesaplayan, eczacıların karlılığını azaltan İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle, ilaca her zam yapıldığında eczacının karının azaldığını ve fakirleştiğini belirten Başkan Sayılkan, “Sözün kısası, eczacılık faaliyetini sürdürülebilir olmaktan uzaklaştırıyorlar. Sürdürebilir bir eczacılık mesleği için o kararnamenin değiştirilmesini, bizim istediğimiz şartların da yer aldığı bir düzenleme yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

AMACIMIZ GÜNÜ KURTARMAK DEĞİL
Mevcut kararnamenin, işi zorlaştıran bir kararname olduğuna vurgu yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu eylemde sadece kur farkından doğan sıkıntıları, ilaç yokluğunu, karlılığımızın düşürülmesini dile getirmeyeceğiz. Kamuda çalışan arkadaşlarımızın özlük haklarının doktorlarla aynı seviyeye getirilmesini de talep edeceğiz. Geleceğin eczacılarına, genç eczacılarımıza daha iyi şartlarda bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bu nedenle o kararnamenin mutlaka ve mutlaka değişmesi lazım. Amacımız günü kurtarmak değil, eczacılığın sürdürülebilirliğini sağlamak. Derdimiz para, zam değil; eczacılık bitiyor. Bu gerçeği ilgili yerlere duyurmak, gereken adımların bir an önce atılmasını sağlamak.”

İKİ BÜYÜK EYLEM YAPTIK, İKİSİNDE DE HAKKIMIZI ALDIK
2002 yılında, dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un, eczacıların karından yüzde 10’u düşürmesi üzerine miting yaptıklarını, ardından iki gün eczaneleri kapattıklarını hatırlatan Başkan Sayılkan, “Osman Durmuş, eczacılar çok kazanıyor deyip, bizim yüzde 10’luk hakkımızı gasp etmişti. Eylemlerimizle o yüzde 10’luk kaybın yüzde 7’lik kısmını geri almıştık” dedi ve bir başka örneği hatırlatarak şu mesajı verdi:

“2008 yılında da bir eylem yapmıştık Ankara’da. 30 bin eczacı mitinge katılmıştı. Yasamızı değiştirmeye kalkışmışlardı. Eylemimiz sonuç vermişti ve o yasa değişikliği gündemden kaldırılmıştı. O zaman grev yapmamıza gerek kalmamıştı. 16 Ekim’de yapacağımız mitingde sesimizi duyurmak, yaşadığımız sorunları kamuoyuyla paylaşmak ve çözüm sürecini hızlandırmak istiyoruz. Geçmişte eylemlerimiz nasıl ses getirdiyse, nasıl istediğimizi elde ettiysek, bu kez yine sesimizi duyuracağız ve istediğimizi alacağız. Mitingden sonuç alamazsak, greve gideceğiz. Bu konuda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Eczacılar, vatandaşların sağlık danışanıdır. Kapısı olmayan bir müessesedir eczaneler. Ücretsiz danışmanlık hizmeti veririz. Milyonlarca insan her gün Türkiye’nin her köşesindeki 29 bin 500 eczaneye giderek hizmet alır. Halkımız eczanelerin yaşadığı sıkıntıları biliyor, bilmeyenlerin de bilmesini istiyoruz. Eylem sürecinin onlarla en küçük bir ilgisi yoktur, bunu anlatıyoruz kendilerine. Onların desteğine ihtiyacımız var. Onların desteğiyle sorunları en kızsa zamanda çözmek istiyoruz. Bulunamayan ilaçlar, son günlerde daha da artan ilaç farkları nedeniyle vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı çekiyor. Onlar da mevcut kararnameyle bu işin böyle gitmeyeceğinin farkında. Bu sorun ya çözülecek, ya çözülecek.”

 
İzmir Bölge Müdürlüğü'ne yeni atama
 
Kamuya bin 619 personel alınacak: İşte şartlar...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serbest çalışan hekimlere kısıtlama!
Sağlık Bakanlığı'nın dün yayınladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların ...
Aile hekimine kanlı pusu... Hayati tehlike sürüyor!
Torbalı’da mesai çıkışı evine gitmeye çalışırken saldırıya uğrayan aile ...
Eczacılar 16 Ekim'de greve gidiyor
İstanbul Eczacı Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, 46 bini aşkın eczacının ...
 
Baba-oğul çocuk doktorluğunda buluştu
İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ...
İkinci el sigara dumanı zehirliyor!  
Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin yanması sonucu oluşan duman ...
İşte sivilcelerden kurtulmanın yolları
Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, Ergenlik ...
 
Aile içi şiddet çocukları saldırganlaştırıyor
Günümüzde ne yazık ki toplumda birçok birey doğrudan ya da dolaylı olarak ...
Hastanelerde ek randevu dönemi
Sağlık Bakanlığı randevu bulamayan hastalar için ek randevu açmaya başladı. ...
Ağrıyı ihmal etti: Kanser olduğu ortaya çıktı
Uşak'ta yaşayan ve nadir görülen genital bir kanser türü olan 'tuba kanseri'ne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva