HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2015 Cuma - 18:21

EBSO’da onur gününe bu sözler damga vurdu: 2.Lige düştük!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada ekonomide beklenen yüzde 3’lük büyümeyi başarılı bulurken, sanayiciler Cumhurbaşkanı’na katılmadı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 3 büyümenin Türkiye için başarısızlık olduğunu belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türk sanayisinin dünyada ikinci lige düştüğünü açıkladı.

EBSO’da onur gününe bu sözler damga vurdu: 2.Lige düştük!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Hilton Oteli’nde yapılan 'Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni'nde 183 firmayı ve iki başarılı girişimciyi plaket ve başarı belgesi ile ödüllendirdi.



Ödül törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, MHP Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, oda ve borsa başkanları, rektörler ve sanayiciler katıldı. Törende Yorgancılar, TOBB Başkanı'na portre resmini hediye etti.



‘İKİNCİ LİGE DÜŞTÜK’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 15 sanayi ülkesi iken şu an ikinci lige düştüğünü söyledi. Hizmetlerin ve tarımın sanayiden daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, yeniden sanayiyi cazip hale getirmek gerektiğini vurguladı. FIFA’nın futbolun yıldızlarını koruduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sanayinin yıldızlarının da korunmasını istedi. Hisarcıklıoğlu “Onları çeşitli cezalarla ikazlarla ürkütmemeliyiz. Çünkü istihdamı sağlayacak, vergiyi ödeyecek de onlar” dedi.

Teşvik sisteminin değişmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, Ege’de 3.5 kilometre yarı çapında 4 ayrı teşvik uygulandığını, bu durumun İzmir’i olumsuz etkilediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “İzmir’de olsanız birinci bölgeye mi dördüncü bölgeye mi gidersiniz?” diye konuştu.
 
KOCAOĞLU’NA ÖVGÜ
Sanayicilerin Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri’nden yararlanmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, bu projeden en çok yararlananın İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi. Kocaoğlu için “Ticaretten siyasete girmiş ama bu işi yakalamış” diyen Hisarcıklıoğlu, projeden en çok Ford, Toyota gibi yabancıların yararlandığını ama yerli sermayenin ilgi göstermediğini vurguladı.


 
İzmir’de bankalarda 53 milyar lira olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kentin önündeki 3 büyük projenin İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Ankara Hızlı Tren ve yeni fuar alanının hizmete girmesi olduğunu söyledi. İzmir’in yeni fuar alanı ile fuarcılığı 5’e katlayacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu,  “İzmir’in en büyük avantajı 300 kilometrelik yarı çapta 163 milyar liralık ticaret var. Diğer en büyük avantajınız verimlilik. Eğer tüm Türkiye verimlilikte İzmir’i yakalamış olsaydı, bizim Gayri Safi milli Hasılamız 1 trilyon doları geçerdi. Yani şimdikinden yüzde 33 daha zengin olurduk” şeklinde konuştu.
 
KIDEMİ YÜKSEK BULDU
Kıdem tazminatını eleştiren Hisarcıklıoğlu, Amerika’da 4.5 maaş tazminat verilirken, bu rakamın Türkiye’de 20 maaş olduğunu savundu. Tahsilattaki zorluklar için karekodlu çek öneren Hisarcıklıoğlu, döviz geliri olmayan sanayicinin dövizle borçlanmamasını istedi.
İzmirli lojistikçilerin eleştirdiği BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu) Projesi’ni savunan Hisarcıklıoğlu, bu proje sayesinde ihracatçılar için Avrupa’ya başlattıkları tarifeli tren seferleri olduğunu söyledi.
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak, kalkınmanın üretimden geçtiğini belirterek, sanayicilere istihdam ve üretimden yana koyduğu tavır nedeniyle teşekkür etti.  İzmir’de bankalardaki paranın değer artırıcı noktalara ve teknolojiye yatırılmasını isteyen Toprak,  ar-ge harcamaları ve inovasyona önemli destek verildiğini hatırlattı.


 
‘YÜZDE 3 BÜYÜME BAŞARISIZLIK’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün söylediği ‘geçen yıl yüzde 3 büyümeyi yakalamak başarı olacaktır’ sözüne karşılık, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yüzde 3 büyümenin Türkiye için başarısızlık olduğunu dile getirdi. Yorgancılar,  “Biz daha fazlasını yapacak enerji ve bilgi birikimine sahibiz. Yeter ki desteklenelim” dedi. Yorgancılar, kadının işgücünde aktif yer almadığı süre içinde Türkiye’nin ne ekonomisinin ne demokrasisinin yeterince gelişmeyeceğini dile getirdi.

İzmir’in teşvik adaletsizliğine yenik düştüğünü, işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üstünde bulunduğunu belirten Yorgancılar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan teknik meslek lisesi inşaatının bir an önce başlatılmasını istedi. 

‘YENİ ŞEYLER YAPMA ZAMANI’
Yorgancılar, ekonomide yeni şeylerin söylemenin ötesinde yeni şeyler yapmanın zamanının geldiğini söyledi. Sanayicilerin baskıyı 2008 krizinden beri üzerinde hissettiğini vurgulayan Yorgancılar,  “Bugünkü endişelerimiz daha çok arttı. Nerede yapılırsa yapılsın, kim yaparsa yapsın terör eylemleri tek kelimeyle kınanmalı. Paris’teki terör eyleminden her ülke ders çıkarmalı. Geçmişte ve bugün biz bu olayları yaşadık. Gönül isterdi ki dünya liderleri bizimle beraber olsun, bizimle yürüsün. Terörü hep beraber lanetleyebilseydik” dedi.
Özel sektörün kendi sorunlarına gömülüp yeni stratejiler belirleyemezse engelleri aşamayacağını belirten Yorgancılar, bunun için azınlıkta kalan üretim kesiminin desteklenmesini istedi. Yorgancılar, “Uzun süredir sıcak para, iç tüketim ve ithalatla büyüyen Türkiye’nin ihracatla büyümesi için teşvik edici politikaların izlenmesi son derece önemli. Başbakanımızın da takibinde olan yıllardır çözemediğimiz kıdem tazminatı konusu, katlanamaz hale gelen enerji maliyetleri, vize engeli, maliyet artırıcı yükler ortadan kaldırılmalı. Af çıkartmak yerine ödüllendirme olmalı. Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulmak için bütün reformları yapalım. Yeni bir sanayi ve üretim hikayesine ihtiyacımız var.  Yeni bir üretim, istihdam ve ihracat hamlesine ihtiyaç var” diye konuştu.



‘YASALAR BİR GECEDE DEĞİŞMESİN’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen,  yasaların bir gecede değişmesinden ve bürokrasiden şikayet etti. Türkiye’nin ve dünyanın belirsizlikler ve risklerle dolu bir süreçten geçtiğini belirten Esen, küresel krizin yanı sıra terör eylemlerinin de arttığına dikkat çekti. Esen, “Savaşın olduğu yerde ticaret gelişmez. Avrupa Birliği çıpasından her geçen gün kopuyoruz. Tüm bunlar risk algımızı güçlendiriyor. Reel sektörü ikinci plana iten büyüme modeli sürdürülebilir olmaz. Sürdürülebilir büyüme için sanayinin tercih edilmesi her zamankinden önemli hale geldi. Yerli ve yabancı yatırımcıların bürokratik engellere takılmasını istemiyoruz. Yatırım ve üretimin sekteye uğratılmaması adına bürokratik sistem esnetilmeli.  Yasaların geceden sabaha değiştirilmesi ciddi mağduriyetlere yol açıyor. Yasal değişikliklerde ilgili tüm kesimlerin görüşü alınmalı” dedi.

Son dönemde yatırımcıların zarar ettiğini,  iflas erteleme taleplerinin arttığını belirten Esen, “Ülkemizin çok acil yatırım hamlesine ihtiyaç varken, icra davaları rekor kırıyor. Karşılıksız çek oranı en üst seviyeye çıkıyor.  Hukukun yavaş işlemesi kabul edilir bir durum değil. İflaslar ve çekler bir nevi alarmdır” diye konuştu.
 
DEMİRTAŞ KAPIDAN AYRILDI
Oda ve borsa başkanları TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu havalimanında karşıladı. Hisarcıklıoğlu, havalimanından otele EBSO Başkanı Yorgancılar, İTO Başkanı Demirtaş ve İTB Başkanı Işınsu Kestelli ile aynı arabada gelirken, Demirtaş otelin kapısında törene katılmadan ayrıldı. Hisarcıklıoğlu, kapıda selamlaştığı İTO Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi’ye “Vekalet sende” diye espri yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mesut 16 Ocak 2015 Cuma 22:50

bunca senedir bu politikacıların yüzünden bilhassa bugünkü iktidarın ve yandaşlarının vede paralel yapı denilen şu yapı yüzünden neler yaşanmıyorki.siz patronlarıda sindirilmiş olarak görmek biz vadaşları üzmüyormu sanılıyor.amerikada 4.5 maaş tazminat miş türkiyemizde 20 kat maaşmış.işçi ve memur olmuş insanlar emekli olunca hakları degilmi.sizler kimden korkuyorsunuz dünyanın büyük iş adamlarıyla irtibat halinde olmanız size yetmiyormu bide deniyorki ikinci liğe düştük bu sizler gibi patronlara yakışmıyor.sizler halkınızı sevmediğiniz ortada hükümeti daha el üstünde tutmaya devam edin sizi belkide amatör kümeden vatandaş bile zor kurtarır.bindik bialamete gidiyoruz kıyamete.türkiyeyi vatandaşla birlikte olup yapılması neyse yapılsa sayenizde ne ikinci liğ lafı olur nede uçurum lafları.kurtarın biz vatandaşı kötü mihraplardan Atatürk cumhuriyeti ni siz patron ve patroniçe ler vatandaşlar korumak mecburiyetindeyiz.yeter ki artık farkına varın birşeylerin seçimler yaklaşıyor cumhuriyetimiz yaşatılmalı demokresi olmalı hürriyetimiz kısıtlanmamalıdır.türkiye cumhuriyeti herzaman atatürkün vatandaşına emanet ettiği cumhuriyet olarak kalmalıdır.saygılar sunuyorum....

Yorumu oyla      12      5  
kvncozsy 16 Ocak 2015 Cuma 21:59

Ne zaman 1.lig e çıkmıştıkki 2.lig e düşelim ?40 senedir dünyadaki 17. ekonomiyiz :)

Yorumu oyla      15      5  
BABUC''UMUN DELİĞİ 16 Ocak 2015 Cuma 20:47

ERMENEK'DE RECEP AMCANIN KARA BABUCUNU GÖRÜNCE İKİ KARDEŞ BİR CİFT KIŞLIK BOTLA OKULA GİDERSE.. YUKARIDAKİ RAKKAMLAR KİME GÖRE OLDUĞUNU ANLAR. **KENDİNİZ ÇALIN KENDİNİZ OYNAYIN* DEME HAKKI DOĞAR..SEVGİLER..

Yorumu oyla      16      5  
OT 16 Ocak 2015 Cuma 18:56

Amerikalinin ortalama yillik geliri 50 bin dolar,bizim 7 bin dolar. Tartismaya buradan basla Bay Baskan. Keseri birak,teknolojik kesme aletini kullan bakayim.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASKON İzmir’den Charlie Hebdo tepkisi
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Zekeriya ...
İZKA desteğiyle İZBAŞ’tan çamur sorununa çözüm
İzmir’de bertaraf konusunda en çok sorun yaşanan atık türleri arasında ...
İzmir'e İtalya şokundan sonra Cenevre müjdesi!
İtalyan kruvaziyer devi Costa’nın Akdeniz seferlerini iptal edip Uzakdoğu’ya ...
 
Piyasaları sarsan kararın mimarı konuştu!
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, bankanın faiz indirimi ve ...
İzmir ‘raylarda’ yine üvey evlat!
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’un yarım kalan metro hatları için bu yıl ...
Karşıyaka'nın ünlü pastanesi geri döndü!
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, tatlılarının lezzetiyle akıllarda kalan ...
 
İzmir’in kamu yatırım raporu: Nereye/ne kadar harcanacak?
Bu yıl İzmir’de yapılacak kamu yatırımlarının detayları ortaya çıktı. ...
BASİFED’den ekonomik açılıma tam destek
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Doğu ve Güneydoğu ...
Bakan Canikli’den kritik AVM açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, valilerin AVM'leri pazar günleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva