HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2015 Cuma - 11:44

İzmir'e İtalya şokundan sonra Cenevre müjdesi!

İtalyan kruvaziyer devi Costa’nın Akdeniz seferlerini iptal edip Uzakdoğu’ya yönelmesi ve İzmir seferlerini 60’dan 12’ye indirmesinin ardından Cenevre'de temaslarda bulunan İTO Başkanı Demirtaş MSC müjdesiyle döndü.

İzmir e İtalya şokundan sonra Cenevre müjdesi!

İsviçre’nin Cenevre kentinde dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden MSC’nin tepe yöneticileri ile biraraya gelen İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’e yeni sefer müjdeleri ile döndü.

Demirtaş,  MSC’nin yıl boyunca İzmir’e yeni gemilerle 68 sefer yapacağını belirterek, “MSC sefer sayısınıı arttırıyor. 2014 yılında 150 bin yolcu getiren şirket bu yıl 220 bin yolcu getirecek. Kruvaziyer turizm gelişmeye devam edecek, endişeye gerek yok” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son günlerde kamuoyunda, medyada kruvaziyer turizminin üstüne ilgili-ilgisiz herkes bir şeylerin söyleme ihtiyacını hissettiğine dikkat çekerek, “Bunu normal karşılıyoruz ama olayın tüm dünyadaki genel trendler ve tüm bunların ötesinde ayrıca şirketlerin ticari boyutunun her şeyin önünde olduğunu dikkatten uzak tutmamak gerekiyor” dedi. Doğu Akdeniz’in işaret noktasında olan İzmir’i hiçbir kruvaziyer firmasının pas geçmesini istemediklerini belirten Demirtaş, “Güzel İzmir cazibesi ile 3 yıl üst üste Avrupa’nın En İyi Kurvaziyer Destinasyonu seçildi. Firmalar da İzmir’den çıkmak istemiyor ama biz  de 10 yıldır vaat ettiklerimizin pek çoğunu yapamadık” dedi.
 
GEMİLERİN ROTASINI BELİRLEYEN 3 KRİTER
Kruvaziyer gemilerin gelişinde 3 önemli kriter olduğunu belirten Demirtaş, bunun ilkinin gidilecek limanın güvenli olması, ikincisinin de uygun iklim koşullarına sahip örneğin soğuk iklimden gelenler için güneşli olması ve sezonunun 12 aya yayılması olduğunu söyledi. İzmir’in bu iki şartı da başarıyla karşıladığını belirten Demirtaş, “3’üncü kriter de yolcu başı maliyetin diğer limanlara göre daha ekonomik olması. Biz Odamızın katkılarıyla kent olarak yıllarca bu kriterlerin karşılanmasını sağladık. Ama son iki yıl ekonomik bir liman olamadık. Çünkü diğer ülkelere kıyasla çok çok yüksek rakamlarda verdiğimiz sağlık sıhhiye hizmeti yanı sıra geminin limana yanaşmaya yardım hizmeti için bir romörkör alırken iki romörkör almaya başladık. Yanaşma için bir değil iki römorkör ücreti, fener ücreti ödemek zorunda kalan ücretler yüzünden pek çok şirketin gündeminden çıktık. Elbette devletimiz verdiği hizmetin parasını alacaktır ama çok yüksek rakamlar ile hizmet parası alınması gerçekten çok yanlış ve bizi çok olumsuz yönde etkiliyor. ” dedi.
 
ULAŞTIRMA BAKANI GÜÇ VE MORAL VERDİ
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’ı 30 Aralık 2014’te İzmir’de ağırladıklarından tüm bu konulara bakana aktardıklarını belirten Demirtaş, Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin de bu konuda kendilerine çok destek olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bakan Elvan’ın bize inanamadığımız bir sürat ve kararlılıkla tüm sorunlarımıza çare olacak talimatları verdi” dedi. Demirtaş, Bakan Elvan’ın “Parmak iskeleleri yaparız, hangarları terminal haline çeviririz, liman yanaşma kanalının taramasını yaparız, tarifeleri de gözden geçiririz” demesinin büyük moral ve güç verdiğini, kendilerini ateşlediğini söyledi.
 
MSC’DEN BÜYÜK ARTIŞ
Bu gelişmelerin ardından dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden  MSC’nin en tepe yöneticileri ile 15 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldiğini belirten Demirtaş, zirveden yeni sefer haberleriyle döndüğünü söyledi.  İTO Turizm Müdürü Mine Güneş Kaya ile birlikte MSC Crociere Başkanı ve CLIA (Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği) Avrupa Başkanı Pierfrancesco Vago, MSC Crociere CEO’su Gianni Onorato ve MSC Kurumsal Kara Turları Planlama Müdürü Gianluca Suprani ile bir araya geldiğini belirten Demirtaş,  1,5 saat sürmesi planlanan görüşmenin 3 saat sürmesi nedeniyle İzmir uçağına dahi zor yetiştiğini söyledi. 2014 yılında İzmir kruvaziyer pazarında yüzde 45 payı olan MSC’nin, 46 sefer ile 157 bin 90 yolcu getirdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
“MSC, İzmir’den çok memnun ve seferlerin daha da arttırmak istiyor. Yöneticileri bunu son derece net olarak ortaya koydular. MSC 2015 yılında İzmir’e devamlı olarak iki gemi koyacak ve bu gemiler düzenli sefer yapacak Bir gemi de dönemsel gelecek. Böylece 2015 yılında MSC’nin İzmir’e olan sefer sayısı 46’dan 68’e yükselecek, 220 bin de yolcu getirecekler. MSC’nin 2016 programına göre de İzmir’e 250 bin kişi getireceği öngörülüyor, kentimizde de yatırım yapması planlanıyor. MSC’nin bir önceki yıla göre göstereceği bu ciddi artış, İzmir’in telaşlanmasına gerek olmadığı gösteriyor. Tek güzel haber sadece bu değil tabii. Başka firmalarla da temaslarımız sürüyor ama ticari nedenlerle bilgileri kamuoyu ile paylaşamıyoruz.”
TELAŞA GEREK YOK
16-19 Mart 2015 tarihlerinde ABD’nin Miami kentinde düzenlenecek olan Cruise Shipping Miami Kruvaziyer Fuarına katılacaklarını belirten Demirtaş, şimdiden tüm randevuların dolduğunu söyledi. Demirtaş, “İzmir’e olan ilgi aynen devam ediyor. Tüm şirketlerin talepleri ortak. Ulaştırma Bakanımız Elvan’da bu isteklerin karşılanması yolundaki talimatları ile bizi ateşledi. Onun için kimse merak etmesin, İzmir’de Kurvaziyer Turizm gelişerek devam edecek. Kısa vadede hedefimiz bir milyon yolcu” diye konuştu. İzmir’in artık çıkmaz bir sokak olmadığını vurgulayan Demirtaş, bugün kente Anadolu’nun 22 kenti ve Avrupa ve Türkiye’nin komşusu olan ülkeler dahil 36 farklı kent ile 86 farklı kenti ile uçak bağlantısı olan bir şehir olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu avantaja yeni, güzel ve  ekonomik bir havaalanına sahip olduğumuz avantajı da eklenince İzmir home-port olma şansını da yakalayacak.  Ama birden değil, yavaş yavaş, önce kabin satışlarının İzmir’de artırılması, terminalde gerekli fiziki ve operasyonel koşulların yaratılması gerekiyor.  Otellerimiz pik sezon dışında iki gece İzmir’de kalan kurvaziyer yolcusuna bir yıl süre ile bir gece bedava oda verirlerse, böyle bir projeyi hayata geçirebilirsek, yine İzmir odak noktası olacaktır” dedi.
 
 

Yıl İzmir Alsancak Limanı’na Yapılan Toplam Kruvaziyer Sefer Sayısı Kruvaziyer Seferleriyle İzmir’e Gelen Toplam  Yolcu Sayısı MSC'NİN GETİRDİĞİ
YOLCU MİKTARI
MSC’nin İzmir’deki Payı
(%)
2003 5 3.271 0 0
2004 32 77.000 0 0
2005 26 58.042 0 0
2006 94 183.198 51.747 28,2
2007 122 288.017 63.030 21,8
2008 128 321.279 88.330 27,4
2009 127 309.603 80.698 26,6
2010 141 355.899 104.922 29,4
2011 272 504.921 143.567 28,4
2012 286 552.764 111.650 20,1
2013 191 486.493 66.310 13,6
2014 137 335.891 157.090 46,7
2015 TAHMİNİ 108 286.279 220.998 63
TOPLAM 1.669 3.762.657 1.088.342 28,9
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilge yatan 16 Ocak 2015 Cuma 15:23

Ekrem beyin saydığı üç neden dışında seyahat etmek isteyenlerin tercihleri yer almıyor, her şirket seyahat sonrası mutlaka anket yapıyordur, izmir' de gelen turiste yeterli bilgi akışı yok, şehrin içinde kendi halinde dolaşıyorlar, nerde yemek yenir nerede alışveriş yapılır, bir yerden bir yere nasıl gidilir, bu gibi hususlar havutçulara kalırsa memnuniyetsizliğin olması çok doğal. Daha çok resmi görevliye ihtiyaç var. Organize olmak gerek.

Yorumu oyla      13      6  
Mustafa Y 16 Ocak 2015 Cuma 13:04

ulaştırma bakanı ne destek vermiş sn.demirtaş anlayamadım. bakanlığın 2015 yatırım planında kruvaziyer iskeleleri yok,yarın öbürgün MSC de gitmesin de......

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaları sarsan kararın mimarı konuştu!
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, bankanın faiz indirimi ve ...
İzmir ‘raylarda’ yine üvey evlat!
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’un yarım kalan metro hatları için bu yıl ...
Karşıyaka'nın ünlü pastanesi geri döndü!
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, tatlılarının lezzetiyle akıllarda kalan ...
 
İzmir’in kamu yatırım raporu: Nereye/ne kadar harcanacak?
Bu yıl İzmir’de yapılacak kamu yatırımlarının detayları ortaya çıktı. ...
BASİFED’den ekonomik açılıma tam destek
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Doğu ve Güneydoğu ...
Bakan Canikli’den kritik AVM açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, valilerin AVM'leri pazar günleri ...
 
Zeytincilerden kamu spotundan sonra teşvik işbirliği
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi öncülüğünde, zeytinyağında iç tüketimi ...
Davutoğlu’nun açıklamalarına İzmir Esnafı’ndan ilk tepki
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TESKOMB tarafından düzenlenen toplantıda ...
Euro yere çakıldı: Bir buçuk yılın en düşüğü
Euro, İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen faiz indirimiyle Türk Lirası karşısında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva