HABERLER>EKONOMİ
1 Haziran 2021 Salı - 13:20

Dünya Süt Günü’nde isyan… Yakında kesilecek hayvan bulamayız!

Arpa ezmesi, süt yemi, pamuk küspesi gibi yemlerin 10 ayda yüzde 100 arttığına dikkat çeken üretici, Dünya Süt Günü'nde bu fahiş artışlara dikkat çekti. Ziraat Mühendisleri Odası da yayımladığı bildiriyle üreticinin desteklenmesini istedi. Üreticiler, "Süt için konseyin belirlediği rakamı aşağıya çeken, tok alıcı tüccarlarla baş edemiyoruz. Süt üreticisi, maliyet hesabı yapmaktan yoruldu. Emeğinin karşılığını alamayınca, ineğini kesime götürüyor. Yakında kesilecek hayvan da bulamayacağız" dedi.

Dünya Süt Günü’nde isyan… Yakında kesilecek hayvan bulamayız!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 1 Haziran Dünya Süt Günü, süt üreticilerinin bayramı olmaktan çıkarken, isyan gününe dönüştü. 1991 yılından bu yana kutlanan Dünya Süt Günü, üreticinin artan maliyetlere karşın, tüketici fiyatının çok çok altında çiğ süt satmaya zorlanması ve sektörde yaşanan, sürekli büyüyen sorunlar nedeniyle buruk geçiyor.

ÜÇ FARKLI YEMİN FİYATI İKİYE KATLANDI
İki ay önce Süt Konyesi'nin açıkladığı çiğ sütün litre fiyatın 2 lira 90 kuruş olduğunu, devletin de 30 kuruş destekleme primi verdiğini hatırlatan üreticiler, "Sütün litresi 3.20 olması gerekirken, tüccar 2.60 liradan süt alıyor. Bu rakam çok düşük diyen olursa, istersen, diyor. Ürettiğimiz sütten para kazanamıyoruz, çünkü yem fiyatları, 10 ayda yüzde 100 arttı" sözleriyle yakınıyor.  10 ay önce 63 liraya alınan 40 kiloluk bir çuval arpa ezmesinin bugün 120 liraya çıktığını, aynı süreçte 85 liralık süt yeminin 155 lira, 85 lira olan pamuk küspesinin ise 150 lira olduğuna vurgu yapan üretici, bu serzenişlerin ardından fena patladı: "Birileri, yem fiyatlarındaki artışı durdursun. Aksi takdirde süt üreticisi de, besici de sektörden elini ayağını çekecek."

EMEĞİN KARŞILIĞI OMAYINCA İNEKLER KESİME GİDİYOR
"Hayvanlara eğer içinde soya bulunan süt yemini vermezsek, süt verimi yarı yarıya azalıyor. Soyayı ithal ediyoruz. Peki bu ürünü biz neden üretmiyoruz? Süt için konseyin belirlediği rakamı aşağıya çeken, tok alıcı tüccarlarla baş edemiyoruz. Süt üreticisi, maliyet hesabı yapmaktan yoruldu. Emeğinin karşılığını alamayınca, ineğini kesime götürüyor. Yakında kesilecek hayvan da bulamayacağız"

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BİLDİRİ YAYIMLADI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu da bir bülten yayımlayarak, süt üreticisinin sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Covid 19 salgını nedeniyle kapalı olan, ya da paket servisi yapmak zorunda kalan lokanta, kafe, restoran, yemek fabrikası ve büfelerden talep azalınca, çok sayıda küçük süt fabrikasının kapandığına dikkat çekilen bildiride, "Çiğ süt fiyatlarına bakılacak olursa, son bir yılda süt maliyetinin yüzde 70'ini hayvan yemleri oluşturuyor. Hayvan yemlerine yapılan büyük zamlar, maliyetlerin artmasına sebep olmuştur" ifadesi yer aldı. Bildiride ayrıca şu görüşlere yer verildi:

BİLDİRİDEKİ SATIR BAŞLARI ŞÖYLE:

"Çiğ süt maliyetlerinin yüksek olmasının yanı sıra yükselen karkas et fiyatları nedeniyle ineklerin kesilmesi söz konusu olacaktır. Bu da tıpkı 2008-2009 yıllarında olduğu gibi bir süt-et krizine neden olabilecektir. Bu nedenle çiğ süt maliyetlerinin düşürülmesi yönünde politikalar uygulanmalıdır. Süt üretiminin de içerisinde olduğu tarım politikaları uzun vadeli bir stratejiye uygun olarak yürütülmelidir. Çiftçiye üretimde güven ve destek sağlanması üretimde artış sağlayacaktır. Üretici, üretimden koparılmamalıdır.

Türkiye’nin nüfusu bugün 83 milyondur. Nüfusumuzun 2023’te 87 milyon, 2050’de 105 milyon olması öngörülmektedir. Artan nüfusun süt ve kırmızı et kaynaklı hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmesi için hayvan sayısının artırılması, dolayısıyla da süt/kırmızı et hayvancılığına yatırım yapılması gerekmektedir.

Et ve süt maliyetlerini yükselten temel etken yem maliyetleridir. Yem hammaddesinde dışa bağımlı olunması, kur artışındaki artışlarla birlikle maliyetleri yükseltmektedir. Ayçiçeği, kanola ve soya küspesi besin içerikleri nedeniyle yem sanayinde yaygın bir şekilde kullanılan küspe türleridir.Yağlı tohum üretiminin arttırılması, yem hammaddesi ihtiyacında dışa bağımlılığı en aza indirecektir.

Çiftliklerin küçük ölçekli olması nedeniyle çiftlik başına üretilen süt miktarı düşüktür. Ayrıca süt maliyetlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle çiftçiler küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt üretimi yerine besiciliğe yönelmektedirler. Kooperatifleşmeleri sağlanmalıdır.  Sağlıklı gıdaya ulaşmak için kayıt dışılık engellenmeli, sektör ile ilgili üretici örgütleri ve kooperatifler desteklenmelidir.

Katma değer oluşturan ve istihdam yaratma potansiyeli bulunan süt sektöründeki mevcut üretim, iç piyasa gereksinimini karşılamaktan uzaktır. Süt fiyatlarından ne üretici ne de tüketici memnundur. Yüksek girdi maliyetlerinden dolayı üretici kâr edemediği gibi, sütün iç piyasa fiyatı da tüketici beklentisinin üzerindedir. Sonuçta oluşacak talep artışı süt arzının daha yüksek seviyelerde gerçekleşmesine neden olacaktır.  Sektörde çalışan ziraat mühendislerinin istihdamı artırılarak, çiftçinin bilinçli üretim yapması sağlanmalıdır."

 
Altınordu'da Furkan'dan veda
 
Meteoroloji gözlem istasyonunun kablolarını çaldılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
JP Morgan CEO'su: Bitcoin'den uzak durun
Amerikan bankacılık devi JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, yatırımcıların Bitcoin'e ...
Nakdi ücret desteğinde tarih belli oldu!
Nakdi ücret desteği ödemeleri 8 Haziran'da gerçekleştirilecek.
Makarna, bulgur ve buğday irmiğinin ihracı kayda bağlandı
İhracı kayda bağlı ürünler listesine makarna, bulgur ve buğday irmiği dahil edildi.
 
Normalleşmenin ilk gününde İzmir manzaraları
Normalleşmenin ilk gününde İzmir manzaraları
Mevduatta stopaj indirimi devam edecek
Hazine kaynakları TL mevduata uygulanan stopaj indiriminin haziran ve ...
Bitcoin'de piyasa etkisi: Hacim artıyor
ABD'den, kripto varlık piyasalarına bir "düzenleyici çerçeve" oluşturulacağına ...
 
Kahve, yatırımcısına altından çok kazandırdı!
Geçen hafta, 1,6315 dolarla Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi ...
İlk çeyreğin büyüme rakamları açıklandı
Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde ...
Kamu işçilerinin zam pazarlığı başladı
700 binden fazla kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva