HABERLER>GÜNCEL
23 Temmuz 2018 Pazartesi - 11:49

Dul kadına ev kiralamayana emsal ceza

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca (TİHEK), dul olduğu gerekçesiyle bir kadına evini kiralamayan ev sahibine 2 bin, emlakçıya bin lira ayrımcılık yasağını ihlalden idari para cezası verildi.

Dul kadına ev kiralamayana emsal ceza

Eskişehir'de yaşayan bir kadın, dul olduğu gerekçesiyle kendisine ev  kiralanmaması üzerine medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek,  konuya ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurdu.
Başvuru BİMER aracılığıyla Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına  iletildi. Başsavcılık ise görevsizlik kararı vererek şikayeti Türkiye İnsan  Hakları ve Eşitlik Kurumuna sevk etti.
Başvuruyu esastan incelemeye alan TİHEK, emlakçı ve ev sahibinden  yazılı görüş talep etti.
Emlak işletmecisi gönderdiği yazıda, ev sahibinin bekar kişilere  evinin verilmesini istemediğini, başvuranın iddiasına konu olan ev için de ev  sahibinin talimatını başvurana ilettiğini bildirdi.
Yurt dışında yaşayan ev sahibi ise söz konusu dairenin bulunduğu  apartmanda yedi dairesinin yer aldığını, apartmandaki aile ortamına zarar  vermemek adına evinin bekar birine kiralanmamasını istediğini ifade etti.
TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından "Türkiye  İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu"nun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık  yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Kurum, ihlal nedeniyle ev sahibine 2 bin,  emlakçıya da bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

"KURUMUN PARA CEZASI VERME YETKİSİ BULUNUYOR"

TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı  açıklamada, kurumun insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla 2016'da  kurulduğunu hatırlattı.İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi maksadıyla cezaevi ve  nezarethanelerde haberli, habersiz ziyaretler gerçekleştirdiklerini bildiren  Arslan, TİHEK'in bu yönüyle de ulusal önleme mekanizması görevini üstlendiğini aktardı.
Kurumun, 2018'den itibaren ayrımcılık yasağına ilişkin şikayetleri  almaya ve değerlendirmeye başladığını anlatan Arslan, cinsiyet, ırk, renk, dil,  din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, medeni hal gibi nedenlerden dolayı  ayrımcılık yapılmasının önlenmesinin görev alanları arasında yer aldığını  belirtti.
Bu konuda vatandaşların kuruma doğrudan ya da kaymakamlık ve  valilikler aracılığıyla başvuruda bulunabileceğini ifade eden Arslan, "Ayrımcılık  yasağının ihlalinin tespitinde TİHEK'in bin liradan 15 bin liraya kadar idari  para cezası verme yetkisi bulunmaktadır." dedi.

"BİR İNSAN, BEKAR, DUL DİYE AYRIMCILIĞA TABİ TUTULMAZ"
Eskişehir'de ev arayan bir çocuk annesi kadının, emlakçı aracılığıyla  bulduğu evin, sahibi tarafından dula, bekara, öğrenciye kiralanmasının  istenmediğini öğrendiğini aktaran Arslan, kadının suç duyurusunda bulunduğunu  bildirdi.
Şikayetin savcılık aracılığıyla TİHEK'e iletildiğini anlatan Arslan,  taraflarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ev sahibinin beyanını kabul ettiğini  anlatan Arslan, şunları kaydetti:
"Kurumumuzun görevlerinden birisi de vatandaşlar arasında yapılan  ayrımcılıkların ortadan kaldırılmasıdır. Ayrımcılıklardan birisi de medeni hal  temellidir. Böyle bir ayrımcılık tespit edildiğinde gerekli cezalar veriliyor.  Bir insan, evli, bekar veya dul diye ayrımcılığa tabi tutulamaz. Bu insani bir  durumdur. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verdiğimiz ilk  karardır."

 
İYİ Parti İzmir İl Başkanı: Benim adayım Meral Akşener
 
Engelliler Mehteran Takımı'ndan Çeşme'de özel konser
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Moroğlu’ndan Kocaoğlu ve Yüksel yorumu: Arkadaş için çiğ tavuk yenir ama…
Başkan Kocaoğlu ve Yüksel’in değişim çağrıları hakkında konuşan Moroğlu, ...
AK Parti'den bedelli askerlik açıklaması
AK Partlili Muş'tan bedelli askerlik açıklaması geldi. Muş, "Bedelli askerlik ...
Torbalı'da Jiletle intihar!
İzmier'in Torbalı ilçesinde, bunalıma giren Recai C. (58), jiletle boğazını ...
 
ASİD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Devran'dan yol çağrısı
Aliağa Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Devran; bölge ve ...
Özür videosundaki kendisi değilmiş
Anıtkabir'de çektiği provokasyon içerikli görüntüyü sosyal medyadan paylaşmasının ...
Limanda ölüm davasında ilk duruşma: Kirikoyu kimse görmemiş
zmir Limanı'nda, 19 Haziran 2017'de başına vincin üzerindeki konteyner ...
 
Dev boğayı alana yanında 3 boğa hediye!
Samsun'da 2 yıl önce 15 Temmuz'da doğan 'Şafak' ismi verilen 2 ton 760 ...
28 günlük evliydi! Hayatının şokunu yaşadı
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Ramazan Karadeniz'in (42) mayıs ayında ...
'Hayat tamircisi' Yağmur'u yürüttü
Gaziantep’te yanlış tedavi sonrası ön ayakları kesilen 'Yağmur' isimli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva