HABERLER>SAĞLIK
31 Ocak 2023 Salı - 08:49

Dr. Sürenkök’den ‘yetersiz gıda’ uyarısı: Çocukları ameliyattan korumak mümkün!

Gıdaya erişiminin azalması sonrası gelişim sürecinde olumsuzluklar yaşanabileceğini ve ilerleyen süreçte daha büyük maddi giderlere neden olacağını vurgulayan  Op. Dr. Fatih Sürenkök, “Yaşamanın ilk yıllarında D Vitamini vererek, bacaktaki oluşabilecek eğriliği geçirdiğiniz zaman, ileride 16-18 yaşında bu çocuğun  kemik ameliyatlarından korumuş oluyorsunuz. Kemik ameliyatının şu anki kamudaki maliyeti ile hastanın en az 3 ay yatağa bağlı olma süresi, üretim veya okuldan uzak kalması  gibi süreçleri dikkate anladığınızda neredeyse binde 1'i gibi bir maliyet farkı ortaya çıkıyor” dedi.

Dr. Sürenkök’den ‘yetersiz gıda’ uyarısı: Çocukları ameliyattan korumak mümkün!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de özellikle koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan gıda krizi ve krizle birlikte yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonrası ‘yeterli beslenme’ konusu gündeme geldi.

Geçmişten bugüne sık sık bazı vatandaşların yeteri kadar gıdaya ulaşamadığı yönünde tartışmalar yaşanıyor. Özellikle süt ve et ürünlerine erişimin zorlanması, mutfaklarda bu ürünlerin daha az yer alması en çok da çocukların gelişimini etkiliyor.

İzmir'in eski Tabip Odası Başkanı ve Türk Tabip Odası Delegesi Çocuk Ortopedisti Op. Dr. Fatih Sürenkök Egedesonsöz’e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DEVLET ELİYLE VERİLMESİ GEREKİYOR
Süt ve süt ürünlerinde kullanımın azalmasının çocuklarda fiziksel sorunlara neden olacağını belirten Sürenkök, “Çocukların fiziksel gelişiminde iskelet gelişiminin çok önemi var. Kemiklerin, kasların gelişiminin çok önemi var. Burada doğduktan sonra anne sütü ile başlayan süreçte çocuklar anne sütünden protein alıyorlar, sonrasında ise süt-süt ürünleri ve et-et ürünlerinden proteini alıyorlar. Hayvansal  protein bu anlamda çok kıymetli. Özellikle çocuklardaki kas gücünün oluşması ve kemiklerin gelişmesi adına. Bunun için mutlaka yeterli günlük miktarda protein alınması gerekiyor. Ancak şu anda et ve süt ürünlerinin oldukça yüksek fiyatlarda olması, bırakın dar ve alt gelirliyi, orta gelirlinin bile bunlara ulaşamaması nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı var. Bu sıkıntı kemiksel gelişimle ilgili ciddi problemlere yol  açacaktır. Çocuklarda kemik gelişimlerinin yetersizliği ve zayıflığı ile ilgili sorunlara yol açacaktır. Bu konuyla ilgi çocuk nöroloji uzmanları veya çocuk metabolizma, endokrin uzmanları daha iyi değerlendirecektir ancak proteinlerin eksikliği ile birlikte çocukların zihinsel gelişimi ve özellikle organ gelişiminde de ciddi sıkıntılar olacaktır. Sosyal devletsek, yaşamsal ve yaşamın devamında tüm yaş gruplarının ihtiyacı olan ürünlerin özel bir önemi var ve bu ürünlerin piyasa koşullarına terk edilmemesi gerekiyor. Mutlaka devletin kontrolünde ve devletin elinde et ve süt ürünleri üretim çiftliklerinin olması gerekiyor ve  devlet eliyle bunların halka verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İlkokul seviyesindeki öğrencilere süt ve gıda desteği yapılmasının önemine dikkat çeken Sürenkök, "Geçen günlerde bir TV kanalı Azerbaycan’a uğradı ve orada bir kasabı ziyaret etti. Kemiksiz dana etini TL’ye çevirdi ve 19 TL dedi. Burada üreticinin ve hayvan besiciliğinin nasıl yok edildiğinin, hayvancılığın dışa bağımlı haline getirildiğini hepinizi biliyoruz. Kaçınılmaz bir şekilde ilkokullarda süt ürünlerinin verilmesi ve öğle öğünün verilmesi ile ilgili çaba mutlaka desteklenmeli. Hane gelirinin düşük olduğu yerlerde de mutlaka yerel yönetimler ve genel hükümetin ortaklaşa bir şekilde o hanelerin et ve süt ürünü ihtiyaçlarını karşılamaları şart” ifadelerini kullandı.

TOPLUMUN GENELİ ETKİLENECEKTİR
Sosyal medyada sıkça dönen ‘Gelecek nesiller bodur kalacak’ tarzı bilgi paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Doktor Sürenkök, “Bir çocuğun büyümesi ile ilgili proteinin mutlak etkisi var. Yani boy uzaması ile ilgili  proteininin mutlak etkisi var. D Vitamini alımındaki azlık özellikle bacaklarda yaşamın ilk 2 yılında eğrilmelere yol açabilir. Büyüme kıkırdaklarının etkilenmesine yol açabilir. Ancak 'cüce bir toplum oluşacak' görüşü ile ilgili kısa vadede bunu söylemek doğru bir haber ve bilgi değil. Çünkü zayıf, güçsüz bir beden uzun boylu olabilir. Boy uzama kıkırdaklarla ve genetiklerle ilgili. Bizim dışarıdan aldığımız gıdanın ve sporun etkisi genetiğe göre oldukça az. Ancak kronikleşmiş bir  protein açlığını düşündüğümüzde toplum etkilenecektir. Bu nedenle bu yanlış bilinen bir bilgi” dedi.

HÜKÜMETİN YANLIŞ POLİTİKALARI NEDENİYLE…
Hastalıklarla mücadelede koruyucu hekimliğin önemine dikkat çeken Sürenkök, “Biz gerek Tabip Odası'nda gerek TTB'de veya dünyaya soldan bakan insanlar olarak dünyada hep koruyucu hekimliği savunduk. Nedir koruyucu hekimlik? Pandemide de bunu söyledik. Pandemide hekimler olarak üzüntümüz şuydu; Biz bireyi ve toplumu koruyabileceksek ve bu korunmadan dolayı bireye ve topluma zarar gelmeyecekse o zaman siz o koruma önlemlerini alarak daha ucuza tedavi etmiş oluyorsunuz. Siz mikrobik bir boğaz enfeksiyonunu 10 günlük bir tedavi ile tedavi ederseniz, ileride oluşacak böbrek veya kalp rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Yani 10 TL'lik bir tedavi belki ilerde 10 milyon TL'lik tedaviden korur. Pandemide de böyleydi. Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle toplumu biraz daha izole edebilseydik ölüm sayımız daha az olacaktı. Umarım bir dönem gelir ve bu pandemi dönemini sorgulayan, inceleyen bir süreçte kararlar oturulur, tartışılır” ifadelerini kullandı.

AMELİYATLARDAN KORUMUŞ OLURSUNUZ
Bu dönemde oluşacak gıda eksikliğinin ileride tıbbi maliyetlere yol açacağına dikkat çeken Sürenkök, “Sizin korumanız gereken bireydir. Bacaktaki eğrilik ile ilgili yaşamınızın ilk yıllarında D Vitamini vererek, bacaktaki oluşabilecek eğriliği geçirdiğiniz zaman, ileride 16-18 yaşında bu çocuğun  kemik ameliyatlarından korumuş oluyorsunuz.  Kemik ameliyatının şu anki kamudaki maliyeti ile hastanın en az 3 ay yatağa bağlı olma süresi, üretim veya okuldan uzak kalması  gibi süreçleri dikkate anladığınızda neredeyse 1000/1'i gibi bir maliyet farkı ortaya çıkıyor.  Bu nedenle çocuklara erken dönemde verilecek  D Vitamini, hayvansal proteinler ve çocukların güneşe çıkarılması gibi konular burada koruyucu hekimliğin örneği. Biz bu nedenle ısrarla bunu savunuyoruz. Çocukluk döneminde alınan gıda vitaminlerle sağlıklı gelişme ile ileride sağlıklı bir nesil oluşturulabiliriz. Bunun için yenidoğandan itibaren bu desteği sağlamalıyız” diye konuştu.

 
32 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
 
Narlıdere'nin çehresini değiştiren proje!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SMA'lı ailelerin gözü kulağı bu toplantıda!
SMA Bilim Kurulu toplantısı bugün yapılacak. Toplantı, Sağlık Bakanı Fahrettin ...
SMA Bilim Kurulu yarın toplanacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu'nun yarın toplanacağını ...
Miyop ve şaşılık çocuklarda 'salgın' gibi arttı
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ...
 
Gece ayak başparmağınız ağrıyorsa dikkat!
Halk arasında ‘zengin hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığının genellikle ...
Bakan Koca duyurdu: İlaçların üretimi artırıldı
Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretiminin artırıldığını açıklayan ...
Aşı mağduru 253 kişi tazminat kazandı
Almanya'da korona aşısından dolayı ağır yan etkiler yaşayan 253 kişiye ...
 
Adenoviral konjonktivit göz hastalığına dikkat!
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Doğan Ceyhan, sık görülen bir göz hastalığı ...
İdrar kaçırmada ameliyatsız tedavi mümkün!
 İdrar kaçırma tedavisinde pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesinin ...
Hekime saldıran hastane personeline 11 yıl ceza!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva