HABERLER>EKONOMİ
28 Aralık 2020 Pazartesi - 15:41

DİSK’ten Büyükşehir’e toplu sözleşme çıkışı: Ya uzlaşı ya grev!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yılbaşının ilk haftasında toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını söyleyen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Biz bu görüşmelerin iyi sonuçlanacağını düşünüyoruz. Eğer istediğimiz sonucu elde etmezsek, işçilerin en büyük silahı grevdir” dedi.

DİSK’ten Büyükşehir’e toplu sözleşme çıkışı: Ya uzlaşı ya grev!

EGEDESONSÖZ- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Sonsöz TV'de gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde başlayacak olan toplu iş sözleşmesi hakkında konuşan Sarı, "İlçe belediyelerde görüşmeler ya bitiyor ya da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde  yılbaşının ilk haftasında sanırım görüşmeler başlayacak. Biz bu görüşmelerin iyi sonuçlanacağını düşünüyoruz. Eğer istediğimiz sonucu elde etmezsek, işçilerin en büyük silahı grevdir. Biz grevden kaçan bir örgüt değiliz. Eğer greve gitmek gerekiyorsa gidilir, masada imzalamak gerekiyorsa imzalanır. Bu birlikte yol aldığımız düşündüğümüz siyasi partiler ya da belediye başkanları ile ayrışmayacağımız anlamına gelmiyor. Biz toplumsal muhalefet ile karanlıktan aydınlığa giden yolda yan yana dururuz, ancak işçinin ekonomik ve sosyal haklarından bir adım geri atmayız. Ben 20 yıldır İzmir'de sendikalıyım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da daha önce 15 yıl Aziz başkanla çalıştık ve kapısına çadır kurduk. Direnişler yaptık. Karabağlar Belediyesi'nde grev çadırı kurduk. Direnişler her yerde, işçilerin ekonomik ve sosyal haklarında tıkanma yaşandığı zaman grev uygulanır. DİSK bunu uygulayan tek sendikadır. Toplumsal muhalefet ile yan yana geleceğiz ancak gerekirse grev de yaparız. Tunç Başkan ilk geldiğinde İZENERJİ ile ilgili bir sözleşme imzaladı. Tüm hak kayıplarını veremedi ancak yüzde 50-60'sının farkını karşıladı" dedi.

"MASADA HİÇ TARTIŞMADAN O ZAMMI VERSİNLER"
Toplu sözleşme ile ilgili de bir öneride bulunan Memiş Sarı, "Asgari ücret Ocak ayında belirlendi. O günden bu güne 12 ay geçti. O dönem 430 dolar alırken, bugün asgari cüretli 300 dolar alıyor. Yaklaşık 130 dolar kayıp var. Diğer toplu anlaşmanın olduğu yerlerde de  bizim üzerimizdeki etkisi arttıkça, maaş daha bankaya yatmadan işçilerde bin, bin 500 TL ücret kesiliyor. CHP ya da muhalefetteki belediye başkanlarından şunu bekleriz, hep birlikte gerçek enflasyon bu değil diyorlar ya, sizin ve bizim gerçek enflasyonumuz neyse masada hiç tartışmadan o zammı versinler. Eğer siz sosyal devlet ilkesi üzerinde yaşamıyorsanız, eğitimi, sağlık ve ulaşım ücretsiz değilse, insanlarda yaşamlarını sürdürebilecek için bir ücret talep edecek. Gelin biz teklif yapmayalım, hatta biz bir ücret yazmışsak, az yazmışsak bile ben bunun üzerine şu kadar daha koyayım diye söyleyin" ifadelerini kullandı.

"SİZ HAZIRLAYIN BİZ İMZA ATALIM"
SODEMSEN hakkında yaşanan tartışmaları değerlendiren Sarı, yılbaşı sonrasında bazı belgeleri açıklayacaklarını belirtti. Sarı, "Birçok bilgi ve belge elimizde var. SODEMSEN'in nereye gittiği ve ne yapmak istediği ile ilgili açıklama yapacağız. SODEMSEN bir işveren sendikasıdır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘MESS dayatmalarına işçiler boyun eğmesin. Biz işçilerin yaptığı her mücadelede yanlarında olacağız’ dedi. Bir kamu iş sendikası vardı hükümetin kurdurduğu, bir de Bel-İş diye bir sendika vardı. Ancak bu tür sendikalar bir anlamda havuz görevi yapmaktadır. Toplu sözleşme üzerinden işçilerden para alır. Hiçbir belediye başkanı SODEMSEN'e bu yetkiyi vermek zorunda değil. Hangi belediye başkanı, ne demiş o konuda bir yorum yapmayacağım. SODEMSEN gerçekten el atsın. Tüm toplu sözleşmelere el atsın. Ortalama ücret belirlendi, Konak Belediyesi yüzde 30 verebilir, Kınık Belediyesi verebilir mi? Ya da Beydağ Belediyesi verebilir mi? Bu ülkede asgari ücret nasıl bir yaşam ücreti haline getirebiliyor ise, biz de yapalım. İstanbul Belediyesi'ndeki ücreti İzmir'e getirelim? İstanbul belediyesi 10 bin TL maaş veriyor işçilere, o zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi de versin SODEMSEN üzerinden. Siz bunu tekdüze haline getirirseniz, kendi belediyelerinize kendi kurduğunuz sendika üzerinden ihanet etmiş olursunuz.  SODEMSEN'in profesyonel bir ekibi var. Bunların içinde de çok dikkat çekici isimler var. Yılbaşından sonra bunu açıklayacağız. Bize yapılan açıklamalar doğrultusunda söylüyorum… Eğer demokrasiyi savunuyorsanız, sosyal belediyecilik anlayışını savunuyorsanız gelin sendikaların toplu sözleşme taslağı yapmasına izin vermeyin, halkçı belediyecilik anlamında siz hazırlayın biz imza atalım. Ancak getirdiğiniz her taslak mecliste savunduğunuz düzeyde olsun" ifadelerini kullandı.

"BİR TANE AKP'LİYİ İŞÇİ DİRENİŞİNİN YANINDA GÖRMÜŞLER Mİ?"
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin yayına yaptığı işe yerleştirme ve SODEMSEN yorumunu değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "SODEMSEN'e ilk ben karşı çıktım, belediyeler kendi ayağına sıkıyor diye. Ben bunu dile getirdiğimde Boztepe bunu mecliste gündeme getirmişti. Rol çalmasın sayın Boztepe. Demokrasi ve emek mücadelelerinde biz belediye başkanlarını yanımızda görüyoruz ancak kurulduğu bugünden itibaren bir tane AKP'liyi bir işçi direnişinin yanında görmüşler mi? Buradan tüm AKP'lilere çağrı yapıyoruz. Bir gün ne olur işçi direnişine gelin ve işçileri selamlayın. Ancak yapamazlar, yürekleri yetmez. Bu kadar cemaat ve vakıflar var, ya yılbaşı için bildiri dağıtıyorlar ya da başka konular ile gündeme gelirler. Ancak gelip emekçilerin yanında bir gün bulunamazlar. Benim SODEMSEN ile ilgili görüşüm 1 yıl önce neyse şimdi de oydu. Önce gitsinler AKP'li vekiller danışmanlar kendi akrabalarını açıklasınlar. Benim eşim ve oğlum çalışıyor. Bundan da gururluyum. Böyle çirkin siyaset ile gündem yaratmak doğru değil. Önce Soma'daki madencilerin hesabını versinler. Boztepe'ye çok cevap vermek istemiyorum. Kendilerinin yaptığı siyaset bizi ilgilendirmiyor. Önce işçilerin yanında olsunlar, bir gün bir eylemlerine katılsınlar" dedi.

"BELEDİYELERİ 3 BAKANLIĞA BAĞLADILAR"
Muhalefet belediyelerine baskı yapıldığını belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "AKP yerel yönetimleri kıskaca almış durumda. Bakın belediyeleri üç bakanlığa bağladılar. İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş işleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile genel işleri bağladılar, Hazineye ise girdiler çıktıları bağladılar. Depremde gönderilen para İzmir'in 1 yıllık ödediği vergi. Siz Melih Gökçek'in bütün vergilerini sileceksiniz ancak diğer tarafta 100 milyar borcu olan belediyeye haciz göndereceksiniz. Burada bir haksızlık var. AKP iktidara yerel yönetimlerden geldi. Bütün halkı yoksullaştırıp sonra onlara koliler gönderdiler. Şimdi 11 büyükşehiri kaybettiler. Şimdi bu belediyelerde halkın belediyeciliği anlayışının sergilenmeye çalışılması AK Parti'yi rahatsız ediliyor.  Bundan 7-8 ay öncesine kadar CHP'li Büyükşehir Belediyeleri'nin kredi çekmesine kamu bankaları izin vermiyor. Siz belediyeleri bu kadar boğmaya çalışırsanız, belediyelerde gelip bizim bütçemiz bu diyebilir. Bugün hangi belediye doğru bir şey yapıyorsa onu alkışlamamamız lazım. Ancak kişi geliyor ve hemen diyor ki Hak-İş'e geçeceksin. Siz alınteri ile çalışan işçilerin hangi sendikayı tercih edeceğine karışacak kadar mı alçaldınız? Biz toplu sözleşmelerde mücadelemizi veririz. Ancak toplumsal mücadelelerde kimle yan yana olmamız gerekiyorsa oluruz" ifadelerini kullandı.

 
‘Rodos, İstanköy ve Oniki Adalar’da Türk yoktur iddiasını kınıyoruz’
 
Cezası iptal edilip memleketine gönderilen Ali Çiftçi ilk kez konuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2021 yılı AGİ ücretleri belli oldu
2021 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından, asgari ücret üzerinden ...
Merkez Bankası'ndan yeni repo ihalesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),bugün miktar yöntemiyle düzenlediği ...
İzmir'de mandalina ihracatını kırağı ve yağmur vurdu!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Mandalina ...
 
''Kombine taşımacılıkta ihracat rekoru kırıldı''
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 588 kilometrelik Suveren ...
DİSK'ten İzmir'de asgari ücret protestosu!
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak ilan edilmesini ...
İnciraltı’ndan 'öneri plan' çıkışı: Bizim suçumuz ne?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’a yönelik yeni plan önerisinde ...
 
DİSK ve Türk-İş: Asgari ücret yetersiz
Bakan Selçuk'un asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini ...
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'asgari ücret' yorumu: Bu parayla ev geçinmez!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, bugün açıklanan ...
Borsa yatırımcılarına uyarı: Şikayetler artmaya başladı
Son dönemde rekor seviyeleri art arda gören Borsa İstanbul'da genç yatırımcı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva