HABERLER>POLİTİKA
16 Mart 2023 Perşembe - 15:39

DEVA Partili Dalgın’dan ‘teknolojik ilerleme’ açıklaması ve tarihsel uyarı: İmparatorluğu kaybettik, bunu kaybetmeyelim!

DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılışında sanayi devrimi yakalayamaması olduğunu altını çizdi. Yeni teknolojik ilerlemelerin yaşandığını belirten Dalgın, “Sanayi devrimini ıskalamayı bir imparatorluk kaybederek ödemiş bir milletiz. Bunu da kaybedecek miyiz? İzmirli ünlü şarkıcı Sezen Aksu’nun dediği gibi “Kaybolan Yıllar” deyip ağlayacak mıyız? Tabi ki hayır…” dedi.

DEVA Partili Dalgın’dan ‘teknolojik ilerleme’ açıklaması ve tarihsel uyarı: İmparatorluğu kaybettik, bunu kaybetmeyelim!

Diren ÇELİK-Ahmet Can KARATAŞ / EGEDESONSÖZ-İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve önemli katılımcıları ağırlayan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ikinci programı ile devam ediyor.

Kongre kapsamında Türkiye’nin önemli ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm arayışıyla düzenlenen çalıştay ve oturumlarda birçok iktisatçı, akademisyen, politikacı sivil toplum örgütü temsilcisi konuşmacı olarak yer alıyor.

Bugünkü oturumda ise DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın konuşmalarını gerçekleştirdi.

POLONYA BİLE BİZİ SOLLADI
Dalgın yaptığı açıklamada Türkiye’nin ekonomide istenen seviyeye gelemediğini belirterek “Nüfusumuz bir buçuk katına çıktı. 3O sene önce 1,5 buçuk milyon dolar olan ihracatımızı artık bir ayda yapıyoruz. Bununla beraber 4 alanda karnemiz hiç parlak değil. Kendi kendimize dürüst olmalıyız. 1992’de düzenlenen İktisat Kongresi’nde dünyanın 20’nci büyük ekonomisiydik. Bugün aynı yerdeyiz. Payımız yüzde 1’di bugün daha gerideyiz. Bu fevkalade vasat bir durum. Kişi başı milli gelirde Polonya’yla aynı seviyedeydik. Bugün Polonya bizim iki katımız. Daha dramatik bir örnek verecek olursak Çin’in üretimi 7’de 1’imizdi bugün bizi geçti. Ucuz iş gücü çalıştırıyor dediğimiz Çin’in kişi başı milli geliri bizden yüksek” dedi.

PATİNAJ HALİNDEYİZ
Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamada iyi bir performans sergilemediğini belirten Burak Dalgın, “Meşhur 2023 hedefleri vardı. Bundan 10 yıl önce konulmuştu. Milli gelir hedefi 2 milyar dolardı. İhracat hedefi 500 milyon dolardı bugün onun yarısındayız. İşsizlik hedefi yüzde 5, enflasyon hedefi ise tek haneliydi. 1992’den bu yana 30 senede elimizden çok fırsat kaçırdık. Bir tanesi demografik fırsat penceresi. Çalışma çağındaki nüfus oranı artık düşüyor. Halbuki 2009-2019 arası bu rakam 9 milyon kişi artmıştı. Mesela jeopolitik fırsatlar…1992’deki kongre yapılırken Sovyet boyunduruğundan yeni kurtulan Yugoslavya’nın bazı parçaları bugün Avrupa Birliği’nin üyeleri. Mesela tarihte ilk defa eksi faiz oldu. Eksi faiz ne demek? 100 euro borç veriliyorsa 99’unu geri alıyorsunuz. Bu çok garip durumda yatırımcılar gidecek yer arıyordu. Bu para Türkiye’ye gelmedi. İnternetten cep telefonuna, Google’dan Twitter’a yapay zekaya kadar hayatımızın her alanı değişti. Teknolojimiz değişiyor, ilerliyor. Sanayi devrimini ıskalamayı bir imparatorluk kaybederek ödemiş bir milletiz. Bunu da kaybedecek miyiz? İzmirli ünlü şarkıcı Sezen Aksu’nun dediği gibi “Kaybolan Yıllar” deyip ağlayacak mıyız? Tabi ki hayır… Bir patinaj halindeyiz. Bundan çıkmak mümkün… Bunun yolu da topyekun kalkınma seferberliği” şeklinde konuştu.

Ekonomide topeykun seferberliğe ihtiyaç olduğunu belirten Burak Dalgın şunları söyledi:

“Bütün kesimleri harekete geçiren seferberliğe ihtiyacımız var. Kamudan özel sektöre, kadınıyla, erkeğiyle bütün kesimlerin harekete geçmesi gerekiyor. Yepyeni bir anlayışla yapmalıyız. Aynı patinaj tekrar etmemeli. Einstein’in meşhur lafında olduğu gibi problemlerin ona sebep olan yaklaşımlarla çözemeyiz.  Benim önerim yeninin yürüyüşü. Bu bir yolculuk ve 3 temel hedefe ihtiyacımız var. Bir tanesi vizyon, irade ve icraatçı yaklaşım… Yahya Kemal'in 'Kökü mazide olan atayım' ifadesi benim için çok kıymetli. Her iddialı yürüyüşte zemine sağlam basmamız lazım. Bu yüzden önemli tarihsel arka plana da dayanmak zorundayız. Tanzimat’tan ve Meşrutiyet'ten bugüne doğru uzanan modernleşme maceramıza yaslanmak durumundayız. Birinci İktisat Kongresi'nden ilham almak durumundayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün çalışmadan, yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, sonra da istiklal ve istikballerini kaybeder sözünü kulağımıza küpe yapmamız lazım. Türkiye'nin geçmişteki büyük kalkınma hamlelerine sahip çıkmamız lazım. Nesilden nesile geçen bu tarihi zenginliği, vizyoner, iradeli ve icraatçı bir yaklaşımla birleştirdiğimizde büyük Türkiye'nin yolu açılacak. Türkiye yeninin yürüyüşüne başlayacak ve ülkemiz gerçek anlamda çağ atlayacak”

DOĞRU ZAMANDA BAŞARILI BİR KONGRE
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 2’nci Yüzyılın İktisat Kongresine konuşmacı olarak katılan Başkan Dalgın, Egedesonsöz’e kongreyi şu ifadelerle değerlendirdi:

“Çok başarılı ve tam zamanında yapılmış bir kongre. İzmir Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyorum. Tam zamanında yapılan çok önemli bir kongre. Birinci kongre İstiklal savaşından hemen sonra, ikinci kongre Türkiye’nin serbest ticaret ve piyasaya girişinden hemen sonra, üçüncü kongre de tam Sovyetler Birliğinin çöküşünden hemen sonra yeni yüzyıla giderken yapılmış olan kongreler. 2’nci Yüzyılın İktisat Kongresi de zamanlaması hakikaten harika tam yeni bir dünya şekillenirken çok doğru bir zamanda çok başarılı bir kongre Düzenleyenlerin ellerine sağlık”

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ YAKALAYABİLİRİZ!
Türkiye’nin Dijital Dönüşüm fırsatını hala daha kaçırmadığını belirten Başkan Dalgın, “Konuşmamda Türkiye’nin dijital dönüşümüne vurgu yaptım. Türkiye bu yüzyılda dijital dönüşümü yakalayabilir. Ancak üzerinde uğraşmamız gerekiyor. Bizim dijital dönüşüm vizyonumuz 3 ana başlıktan oluşuyor. Bu başlıklarımız; 1’nci başlığımız, Dijital dönüşüm bir lüks değil bir mecburiyet ve bu dönüşümü yapmak zorundasınız. 2’nci başlığımız ise, Dijital dönüşüm bir teknoloji meselesi değil bir zihniyet meselesi yani teknolojik dönüşümü yakalamak için server almakla yada bilgisayar almakla bir alakası yok. Zihinsel olarak hazır olmanız gerekiyor. 3’ncü başlığımız ise, dijital dönüşümü bir takip olarak değil bir sıçrama olarak yapmamız lazım. Yepyeni şekillenen alanlarda örneğin, yapay zeka, Blok zincir gibi alanları hala daha aslında kimse tam bilmiyor. Bizler düşündüğümüz sıçramayı tam bu esnada yaparak diğer ülkelerin ününe geçme imkanımızı kullanmak istiyoruz. Bunu yapabiliriz!” dedi. 

 
İZENERJİ'de TİS tıkandı... Grev kapıya dayandı!
 
MHP'nin adayı Erdoğan olarak açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ‘olur’ verdi… AK Parti İzmir’de Sürekli dönemi sona erdi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, milletvekili aday adayı olmak ...
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen istifa etti!
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, milletvekili aday adayı ...
Erdoğan: Türk dünyası tek yürek olduğunu göstermiştir
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep ...
 
İzmir'de seçim güvenliği için kritik zirve!
İzmir'de 9 ilin valisi ile seçim bölge güvenliği toplantısı yapan İçişleri ...
Sandık kurulacak yeni ülkeler açıklandı
YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel ...
Resmen duyuruldu... AK Parti'nin adayı Erdoğan!
AK Parti TBMM Grubu, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak ...
 
'Bahçeli, cumhurbaşkanı yardımcısı olacak' iddialarına yanıt
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında önemli ...
Kılıçdaroğlu eşi ile birlikte KKTC'ye gitti
Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ...
CHP’li Sertel: TRT’de liyakat bitti, iş barışı bozuldu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT’de ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva