HABERLER>DÜNYADAN
6 Şubat 2023 Pazartesi - 10:47

Depremin ardından Türkiye'ye taziye mesajları

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından birçok ülkenin başkentinden Türkiye için taziye mesajı yayımlandı.

Depremin ardından Türkiye ye taziye mesajları

ABD, İsrail, Mısır, Yunanistan ve Pakistan gibi ülkeler, depremin ardından Türkiye'ye yardım için gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. Uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şimdiye kadar en büyüğü 6.6 olan 22 artçı deprem oldu" bilgisini verdi. AFAD, saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Soylu depremin ardından, "Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasında bulunmuştu.

KKTC
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi.

Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim." ifadesini kullandı.

Azerbaycan
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Aliyev mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü.

Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum." ifadelerine yer verdi.

ABD
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'den gelen yıkıcı deprem haberi konusunda ciddi anlamda endişelidir" dedi.

Sullivan, "ABD olarak gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

Açıklamada, "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz"  dedi.

Pakistan
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Pakistan’a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad'ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Mısır
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

Ukrayna 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı paylaşımda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı etiketlediği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de meydana gelen depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi şoke etti. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, kurbanlara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız, gerekli yardımı sağlamaya hazırız."

İsrail
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4. büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamasında, İsrail'in de yardım sağlayacağını açıkladı. 

Açıklamada, "İsrail Devleti adına, bu gece Türkiye'nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkına derin üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Kalbimiz yaralılarla birlikte, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin ciddi felaketle başa çıkması için hızlı bir yardım planına liderlik etmesi talimatını verdim." denildi.

Fransa
Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Fransa, Türk halkının yanındadır" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından Mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'n, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa Türk halkının yanındadır."

Yunanistan
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesinin Türkiye ve Suriye için kaynaklarını seferber etmeye başladığını ve hemen yardım göndereceğini açıkladı.

Miçotakis'in Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

"Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten başsağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak".

Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi
Kahramanmaraş merkezli, Türkiye’de 10 ili etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. Avrupa’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin gönderileceği bildirildi.

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, “Türkiye’de bu sabah meydana gelen deprem sonrası Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı aktive ettik” dedi.
Lenarcic, Avrupa Birliği’nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin Avrupa’dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi.

Lenarcic, Hollanda ve Romanya’dan yetkililerin yola çıktığını söyledi.

 
BOTAŞ: Üç ile doğalgaz akışı durduruldu
 
Kandilli Rasathanesi: Artçılar bir yıl sürebilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD: Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’de bu sabah erken ...
Elon Musk'tan deprem bölgesi için Starlink açıklaması
Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu. ...
Çığ düştü: 2 kişi hayatını kaybetti
İsviçre'de çığ sebebiyle 2 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.
 
İran'da on binlerce tutuklu ve hükümlü için af çıkartıldı
İran'da aralarında Mahsa Emini gösterileriyle bağlantılı olanlar dahil ...
Teröristler güvenlik güçlerine saldırdı: 41 ölü
Nijerya'nın Katsina eyaletinde teröristlerin yerel güvenlik güçlerini ...
Rus ordusu son 24 saatte 61 saldırı düzenledi
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı son 24 saatte Rus ordusunun, Harkiv’in ...
 
ABD’de ‘rüzgar soğuğu’ rekoru kırıldı
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), ülkenin kuzeydoğusundaki Washington ...
Ukrayna, 116 savaş esirini geri aldı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında ...
Orman yangınları can aldı... 22 kişi öldü
Şili'nin orta ve güney kesimlerinde etkili olan orman yangınlarında yaşamını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva