HABERLER>GÜNCEL
10 Haziran 2021 Perşembe - 10:55

Deprem davasında yeni detaylar: Dönüşüme karşı çıkan bina sahipleri hakim karşısına!

30 Ekim’de meydana gelen İzmir depremi Bayraklı’daki binaların yıkımına neden olmuştu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda 9 binayla ilgili 29 şüpheli hakkında dava açıldı. Dava açılan isimler arasında kentsel dönüşüme karşı çıkan bina sahipleri ile Bayraklı Belediyesi’nin 2012’de tuttuğu bir raporla ilgili de dönemin Fen İşleri Müdürü Gamze Eraslan'ın olduğu ortaya çıktı.

Deprem davasında yeni detaylar: Dönüşüme karşı çıkan bina sahipleri hakim karşısına!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Ekim'de meydana gelen depremde 115 kişiye mezar olan 9 bina ile ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 29 şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek dava açıldı.

Soruşturma kapsamında her apartmanda gerçekleşen eylemler ayrı ayrı ele alınarak 5 ayrı iddianame hazırlandı. 91 saat sonra Ayda G.'nin (4) sağ çıkarıldığı, 36 kişiye mezar olan 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı'yla ilgili hazırlanan iddianamenin ayrıntılarını ortaya çıktı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göreFenni mesul Ali Serdar Bayram, müteahhit Hasan Hüseyin Özkan, inşaat mühendisi Tamer Paker, inşaat teknikeri Durak Kayar, yönetici Alican Alpgündüz'ün tutuklu, apartmanın kentsel dönüşüme sokulmasına ya da güçlendirilmesine karşı çıktı. Hasarı gizleyen bina sahipleri Ramazan Bulut, İrfan Ayçiçek, Remzi Bulut ve Turgut Öztürk'ün tutuksuz olarak yargılanacağı davada 9 sanığın, "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 yıla kadar hapisleri istendi.

İddianamede de yer verilen bilirkişi raporuna göre; Rıza Bey Apartmanı, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları ile yapım denetimindeki yetersizlikler nedeniyle yıkıldı. 2005'teki 5.9'luk depremde gördüğü hasarın projesiz, izinsiz ve kontrolsüz şekilde tamir edilmesi de tamamen yıkılmasında etkili oldu.

İZİNSİZ TADİLAT
Bayraklı Belediyesi'nin 2012'de hazırladığı "Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu"na göre de 2005 depreminde kolon-kiriş bağlantı noktalarında çatlaklar oluştu.

Bu bölgelerin tamir edildiği, ancak Bayraklı Belediyesi'nden alınan yapı arşiv dosyasında söz konusu tamirle ilgili herhangi bir proje, doküman veya yapı ruhsatına rastlanamadığı belirtildi. Belediye tarafından tespit edilen bu izinsiz tadilatla ilgili de yine herhangi bir idari işleme dair kayıt bulunamadı. Tamirat, enkazda inceleme yapan 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından da tespit edildi. 2005'teki izinsiz ve kontrolsüz tamiratı yapanların ise Ramazan Bulut ve Süheyla Erdönmez olduğu belirlendi.

Bu tespitin 2012'de Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu ile yapılmış olmasına rağmen, sorumluların belgede imzası bulunan ve bu konuda idari işlem yapmayan Fen İşleri Müdür Vekili Gamze Eraslan, aynı belgede mal sahibi-yönetici olarak gözüken Alican Alpgündüz olduğu tespit edildi.

DÜŞÜK KALİTELİ MALZEME KULLANILDIĞI TESPİT EDİLDİ
DHA'da yer alan habere göre ise savcılık soruşturmasında, bilirkişi oluşturulması kararlaştırıldı ve enkazlar henüz kaldırılmadan, yıkılan, ağır hasarlı binalardan numune alınması sağlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarının yanı sıra depreme ilişkin ilk kez TÜBİTAK uzmanları da bilirkişi olarak görev üstlendi. Alınan numuneler, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK- Marmara Araştırma Merkezi yetkililerine gönderildi. Üç kurum analizlerini yaptıktan sonra raporları İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Üç rapor ışığında, ortak rapor oluşturulurken, binaların yapıldığı tarihte yürürlükte olan deprem yönetmeliği de mercek altına alındı, binalarda kullanılan malzemelerin deprem yönetmeliğine uyumlu olup olmadığı incelendi. Yapılan incemeler sonucunda binalarda düşük kalite beton kullanıldığının, projelendirme hataları yapıldığının ve standartlara uygun olmayan malzeme kullanıldığının tespit edildiği belirtildi. 

 

 
ABD tarihinin en şiddetli kuraklığıyla karşı karşıya
 
Kayınpederinin evini kan gölüne çevirdi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sülo 7 Temmuz 2021 Çarşamba 19:18

TOKİ ve müşahitler bedava yapmıyorlar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Komisyonu Başkanı Hakan Barçın: Zehir gemisini ancak kamuoyu durdurur
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeni kurulan Deniz ve Kıyı Alanları ...
2021-YKS sınava giriş belgesi erişime açıldı
ÖSYM, 26-27 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları ...
Covid-19 tedavisi gören asker hayatını kaybetti
MSB, Covid-19 tedavisi gören Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş İsmail Özdemir'in ...
 
Marmara'da arıtılmamış su iddiası: Tesisten açıklama
Marmara Denizi müsilajın pençesindeyken Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki ...
Kayıp çiftin cesetlerini tandıra gömmüşler!
Kayseri'de 22 gün önce kayıplara karışan Mehmet Turhan (55) ve boşandıktan ...
İzmir'de kaza... 5 metreden uçtular!
İzmir'in Konak ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
 
Bina sakinleri deprem sandı... İşçi servisi dükkana girdi!
İzmir'de gece vardiyasından çıkan işçileri evlerine götüren servis midibüsü, ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(ABD'nin) Sadece Libya ve Suriye meselesinde ...
Karaburun açıklarında 31 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva