HABERLER>GÜNCEL
15 Aralık 2020 Salı - 08:21

Denizin taşmasına karşı topraktan set!

İzmir’de etkili olan şiddetli yağışlar Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir bölgesini de olumsuz etkiledi. Bu bölgede özellikle kış aylarında lodosun etkili olduğu günlerde deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle oluşan taşkınlara son vermek için Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje tamamlanıncaya kadar denizin taşma riskine karşı sahile geçici olarak 250-300 metrelik topraktan set çekti.

Denizin taşmasına karşı topraktan set!

İzmir’de etkili olan şiddetli yağışlar bazı ilçelerde yaşamı olumsuz etkiledi. Meteoroloji verilerine göre kentte dört gün içinde metrekareye düşen 194,6 kilogram yağışla, Aralık ayının ortalaması aşıldı. Yağışlar deniz seviyesinin altında kalan Mavişehir’de ise taşkına neden oldu. Bölgede Mavişehir sakinlerinin sıkıntılarını sona erdirmek amacıyla 32,5 milyon liralık yatırımla Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, denizin yükselmesi nedeniyle dün gece saatlerinde 40 kişilik ekiple sahile tedbir amaçlı toprak set çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bölgedeki su taşkınlarını sona erdirecek imalat çalışmaları sürerken bu olayın yaşandığını belirterek, “İlk kez denizin içine su içi betonu atıyoruz. Üzerine de kaya tahkimat yapacağız. Böylelikle deniz seviyesinin altında kalan bu bölgeye lodosun ve yağışın etkisiyle su girişini önleyeceğiz. Mavişehir sakinlerinin yaşadığı bu sıkıntı son olacak” dedi.



Deniz suyunun önü kesilecek
Peynircioğlu Deresi yakınındaki Deniz Kent Restoran önünden başlayıp kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini de içine alan 2 kilometrelik sahil hattında Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Kıyı Rehabilitasyon Projesi çalışmaları hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, “Sahil bölgesinde hem deniz suyu kabarmasıyla meydana gelebilecek taşkını hem de zemin altından deniz suyu geçişini engellemek için yerin 4 metre altında yapımına başladığımız 2 bin 88 metrelik su içi betonunun 620 metresini tamamladık. Ön kısımda yeniden imal edilecek kaya tahkimatın da kazısına başladık. Bu proje sadece bugünü kurtarmaya yönelik hazırlanmadı, küresel ısınmadan dolayı deniz seviyesi yükseliyor. Buranın geleceğine yönelik de bir sorun büyük ölçüde çözülmüş olacak” diye konuştu.
Geçici toprak set yaptık
Proje tamamlanıncaya kadar denizin yükselmesi nedeniyle bölgeye su girişini önlemek amacıyla sahile geçici olarak topraktan set çektiklerini belirten Atak, “Bu bölge deniz seviyesinin altında kaldığı için gel-git olaylarında, lodosta deniz seviyesi yükseldiğinde taşkınlar yaşanıyor. Projemiz tamamlandığında bu sorunlar yaşanmayacak. İmalat çalışmalarının dörtte birini tamamladık. Toprak seti de bu bölgeye yağışın ve lodosun su girişini önlemek amacıyla yaptık. İmalatları tamamladığımızda toprak seti de kaldıracağız” dedi.

İmalat hatası vardı
Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tarafından 1997 yılında tamamlanan Mavişehir 2. Etap Konutları’ndaki yağmur suyu projesi, bölgenin deniz seviyesinin altında olması nedeniyle, ortalama +1.70 koduna göre hazırlanarak İZSU tarafından onaylandı. Ancak Emlak Bankası, proje gereği yapılması gereken zemin dolgusunu gerçekleştirmediği gibi, yağmur suyu şebekesini de olması gereken kodlarda yapmadı ve uygulamada bazı yerlerde kotlar 0.40’a kadar düşürüldü. İZSU da yaptırılan yağmur suyu tesisini “proje kotlarında olmaması ve projeye aykırı davranılması” nedeniyle teslim almadı. Söz konusu imalat hatası yüzünden, denize deşarj olan yağmur suyu hatları, deniz seviyesinin yaklaşık 40 santim altında kaldı. Bu yüzden özellikle yağışlı günlerde rüzgarın da etkisiyle kabaran deniz, bölgede su baskınlarına yol açıyordu. Mevcut zemin kotları yükseltilemeyeceğinden TOKİ ile yapılan gör& uuml;şmeler sonucunda 2009 yılında özel bir protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, önlem olarak bölgeye yağmur suyu kanalı ızgaraları döşedi, denizin önünde sedde oluşturdu,  terfi istasyonu kurarak yağmur sularının toplanarak denize deşarj edilmesini sağladı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim krizinin etkilerini de göz önüne alarak 2020 yılında bölgedeki su taşkınlarını sona erdirmek amacıyla kapsamlı bir proje hazırladı. Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi’nin imalat çalışmalarına Ekim ayında başlandı.

 
9 ilde Adnan Oktar suç örgütüne operasyon!
 
Kısıtlamayı deldi, yetmedi, bekçiye ateş açtı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hatırlayalım 16 Aralık 2020 Çarşamba 03:04

Aziz Başkan bu seti ve diğer önlemlerin projesini hazırlatıp site yönetimlerini toplantıya çağırdı, maliyeti ödemelerini istedi, kabul edilmedi. Paylaşalım teklifi de kabul edilmedi! Üstüne üstlük Başkana rest çektiler! O da 'ne haliniz varsa görün' dedi, iyi de yaptı! Yüklenicinin yapmış olması gerekeni neden İzmir halkı ödüyor? Seti beğenmeyenler, cebinizden çıkacak paranın farkında mısınız? Orada oturan insanlar o maliyeti ödeyebilecek mali güce sahip olan insanlar, bu bir! Yasaya aykırılığın sorumlusu, bankayı devralan kamu kurumu! Setin çekilip, mülk sahiplerine fatura edilmesi işin adilane çözümü! Aksine uygulamayı ben olsam dava ederim!

Yorumu oyla      2      3  
Güzel hikaye! 15 Aralık 2020 Salı 17:09

İşi baştan hatalı yap; sonra hatayı düzeltmek için belediye proje yapsın ama ona da itiraz et; sonra 20 yıldır sel basıyor, çok etkileyici bir set yapmışlar de.

Yorumu oyla      9      4  
İzmirli 15 Aralık 2020 Salı 16:34

Yorumlara bakıyorum da inşaatı yapana, buna izin verene laf eden 1 kişi yok herkes belediyeye laf etmiş. Bu insanlara herşey müstahak. İşi usulüne uygun yapmayıp ev satacaksın zorda kalırsan belediyeyi suçlar kurtulursun ne güzel :) Ben de müteahhit olayım bari dağa ev yapar evimizin önünde asfalt yok diye belediyeye yazarım.

Yorumu oyla      10      4  
Tayyar Önder 15 Aralık 2020 Salı 16:03

Çok Modern ve Etkileyici Bir Set Yapmışlar...!!!

Yorumu oyla      5      9  
karsıyakalı 15 Aralık 2020 Salı 15:40

ne komik 20 seneden beri su basıyor her gelen baskan onumuzdeki sene bu iş tamam dıyor ama her sene basmaya devam ediyor...

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 ilde Adnan Oktar suç örgütüne operasyon!
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul ile ...
Sivas'ta korkunç olay! Daha 12 yaşındaydı...
Sivas'ta T.A. (12) isimli kız çocuğu, evde kimsenin olmadığı sırada kendisini ...
Yolcu otobüsü kamyona çarptı: 16 yaralı
Anadolu Otoyolu Düzce kesiminde, yolcu otobüsünün kamyona çarpması sonucu 16 kişi yaralandı.
 
İzmir'de polis memuru koronavirüs kurbanı!
İzmir'de polis memuru Ahmet Türker Pala koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
Azerbaycan ile yeni bir doğalgaz hattı kuruluyor
Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğalgaz hattı kuruluyor.
MEB'den anaokullarında yüz yüze eğitim açıklaması
Ana sınıfları hariç resmi ve özel tüm anaokullarında yüz yüze eğitime geçileceği açıklandı.
 
Depremden etkilenen 123 esnafa 4 milyon 262 lira destek
İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen 123 esnafa, ...
Dışişleri'nden ABD'nin yaptırım kararına tepki!
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD’nin Türkiye’ye karşı ...
ABD'den Türkiye'ye yaptırım kararı!
ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva