HABERLER>GÜNCEL
18 Mart 2021 Perşembe - 09:19

Değişen bir şey yok: Seferihisar ayakta!

Mahkeme kararıyla 5 kez iptal edilen Seferihisar Sığacık Körfezi’ndeki orkinos çiftliği ile ilgili çağrı geldi. Bakanlığa yaptırım çağrısında bulunan STK ve vatandaşlar mahkeme kararlarının uygulanmamasının şirket açısından ağır tazminat sorumluluğu getirdiğinin altını çizdi.  Yeni yapılan ÇED başvurusunda ise şirket aynı alanı hiç değiştirmeden yeniden çiftlik yeri tespit etti.

Değişen bir şey yok: Seferihisar ayakta!

EGEDESONSÖZ- Mahkeme tarafından tam beş 5 kez iptal edilen ve kararı Danıştay 14. Dairesi tarafından onaylanan Seferihisar-Sığacık-Urla Körfezi Mevkii'nde bulunan 9 numaralı sahada Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi tarafından kurulması planlanan orkinos çiftliği yola çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ve birçok STK’nın karşı çıktığı orkinos çiftliği için yeni yapılan ÇED başvurusunda koordinatlar bile değiştirilmedi. Yeri ve bölgesi aynı kalan çiftlik için vatandaşlar ayaklandı. Bakanlığa ÇED iptal kararlarının uygulanmasını ve şirketin bölgeden gitmesi yönünde işlem yapması talebinde bulunan vatandaşlar sorumlular hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etti.

Yapılan açıklama şu şekilde:

“İzmir İli, Urla ve Seferihisar İlçeleri, SIĞACIK Koyu’nda Orkinos yetiştiriciliği faaliyeti ile ilgili olarak; 2009 yılından beri ardı ardına ÇED Olumlu Kararları verilmiş ancak en son İzmir 1. İdare Mahkemesinin 2019/1081 E-2020/1725 K sayılı kararı ile sonuncu CED Olumlu kararı iptal edilmiş olup, daha önceki kararlarda da Danıştay 14.Daire Başkanlığının onama kararları ile kesinleşmiş bulunmaktadır.

Hal böyleyken; mahkeme kararının uygulanarak, deniz alanındaki ÇED Olumlu Kararına konu faaliyetlerin tümünün durdurulması yerine, alelacele, önceki ÇED Raporundan farkı olmayan, yeni bir ÇED süreci ve İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı yapılması açıkça hukuka aykırıdır. Hatta, yasanın arkasından dolanıp önüne geçmek suretiyle, mahkeme kararlarının uygulanmaması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Tüm bu mahkeme kararlarında; Urla ve özellikle Seferihisar ilçesinde; yörenin gelişim hedefi olarak belirlenen “yavaş şehir” ve turizm hedeflerinin, orkinos yetiştiricilik faaliyetinden olumsuz etkileneceği, bilirkişi raporları ve mahkeme kararları ile hüküm altına alınmıştır. Bu gerekçeler yeni bir ÇED süreci ile ortadan kaldırılamaz ya da kabul edilebilir kriterler sağlanamaz. Yapılması gereken, orkinos ve balık üretimine Sığacık Koyu’nun kapatılması, halen faal kafeslerin kaldırılmasıdır. Aksi takdirde, yani yeni bir ÇED Olumlu kararı verilmesi, Anayasamızın 56, 90/5. Maddeleri ile Çevre Kanununa ve tarafı olduğumuz Uluslararası Sözleşmelere aykırılık teşkil edecektir.

Ayrıca, şimdiye kadar elde edilen mahkeme ve Danıştay kararlarının uygulanmaması, yine Anayasamızın 125.maddesinin son cümlesindeki; İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür...düzenlemesi kapsamında tazminat sonucunu da doğurmaktadır. Bu ÇED sürecinde; özellikle Uluslar arası Sözleşmeler ile koruma altında olan ve nesli tükenen FOK’ların yaşam alanı oluşu, “citta sllow/sakin şehir” kriterlerini ve turizm kazanımlarına zarar vereceği, çevredeki yerleşim yerlerinin ve turistik tesislerin olumsuz etkileneceği dikkate alınarak, Mahkeme ve Danıştay kararlarının uygulanmasını, ÇED Olumsuz kararı verilmesini, aksi takdirde, bakanlık ve genel müdürlük aleyhine tam yargı davası ile maddi ve manevi tazminat davaları açmak zorunda kalacağımızı ve hatta, sorumlu ve yetkili memurlara da şikayet başvurusu ile maddi ve manevi tazminat davaları yönelteceğimizi belirtiriz”

 
O şirket kapasiteyi iki katına çıkartıyor
 
Menderes’e son 2 yılda 14 yeni park
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
efe 18 Mart 2021 Perşembe 10:08

İşin içinde Greenpeace varsa sıkıntı keşke yerel inisiyatifler müstakil olsaydı.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de ölüme kıl payı!
Bayraklı ilçesinde, yol kenarında oyun oynadığı sırada aniden yola fırlayan ...
Yaralı halde hastaneye bırakılmıştı... İzmir'deki cinayette sır perdesi kalktı!
İzmir'de, babasıyla kahvehane işleten Atakan İldem'in (26)  tabancayla ...
İzmir'de aşırı hız sonrası firar... Karısını ve çocuğunu bırakıp kaçtı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan hafif ticari ...
 
İzmir sokakları film setine döndü: Ölümüne kaçışa polis seti!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, 'Dur' ihtarına uymayarak kaçan otomobil, ...
İzmir'de hırsız ev sahibini bıçakladı!
İzmir'in Konak ilçesinde arkadaşıyla birlikte hırsızlık yapmak için bir ...
16 ilde FETÖ operasyonu: 75 gözaltı!
İstanbul merkezli 16 ilde FETÖ bağlantılı 75 kişinin yakalanması için operasyon başlatıldı.
 
Tekne alabora oldu: 2 kişi için acı bekleyiş!
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, gölete balık tutmaya giden 3 arkadaşın ...
AKM'de asma tavan işçilerin üzerine çöktü: 4 yaralı
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatında asma tavan işçilerin üzerine çöktü. ...
Turistleri taşıyan midibüs devrildi: 3'ü ağır 25 yaralı
Kayseri'de, Erciyes Kayak Merkezi'nden aldığı Endonezyalı turistleri Nevşehir'e ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva