HABERLER>GÜNCEL
10 Kasım 2022 Perşembe - 08:05

Definecilerin hedefindeydi… Kaçak kazıdan ‘Roma’ çıktı!

İzmir’in Tire ilçesindeki yapılan kaçak kazılarda Roma Dönemi’nden kalma tarihi yapılar ortaya çıkarken Kültür ve Turizm Bakanlığı yaklaşık 13 bin metrekarelik alanı 1’inci derece arkeolojik SİT ilan ederek koruma altına aldı.

Definecilerin hedefindeydi… Kaçak kazıdan ‘Roma’ çıktı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı kentteki tarihi SİT alanlarına yenilerini ekledi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararla bir bölge daha arkeolojik SİT ilan edildi.

Bayındır'a bağlı Buruncuk Mahallesi ile Zeytinova Mahallesi'nde özel mülkiyete ait tarım arazisinde yapılan kaçak kazı, tarihi bir keşfe neden oldu. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, "Tarım Arazisi" kullanımında kalan, İzmir Doğu Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda ise "Tarım Alanı" olarak belirlenen alanda kalan taşınmazlardaki tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktı.

GÖZETLEME KULESİ
Tire Müze Müdürlüğü’ne bağlı uzmanların bölgede yaptığı incelemeler sonucunda yüksek bir tepe üzerinde çevreye hakim bir noktada, çatı kiremitleri, yoğun seramik parçaları ile Roma Dönemine ait olduğu gözetleme kulesine ait blok taşları tespit edildi.

Hazırlanan uzman raporu doğrultusunda kurul tarafından alınan kararla Buruncuk Mahallesi, Kızıltepe Mevkii, 993, 994, 1044 parsel ile Zeytinova Mahallesi sınırları içerisinde kalan 1490, 3721, 3811, 3817 ve 3593 parsellerin bir kısmı 1’inci derece arkeolojik SİT olarak tescillendi.

BÖLGEDE İLK DEĞİL
Bu bölgeye yaklaşık 800 metre uzaklıktaki bir bölge ise yine yapılan kaçak kazılar sonucunda  bir bölge daha 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmişti.

TAPUYA ŞERH DÜŞÜLECEK
Taşınmazların tapu kaydına '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı' şerhinin konulmasına, koruma amaçlı imar planı hazırlanmasına ve yapılaşmaya izin verilmemesine, maden ocaklarının açılmamasına, hiçbir malzemenin dökülmemesine karar verildi. Mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği ve kurulun uygun görmesi halinde ise seracılığa devam edilebileceği belirtildi. Ayrıca, Tire Müze Müdürlüğü tarafından yapılan suç duyurusunun ardından açılan soruşturmanın sonucundan bilgi verilmesine, kaçak kazı çukurlarının adli tahkikat tamamlandıktan sonra ilgili belediye tarafından Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına ve bu aşamada gerekli güvenlik önlemi alınmasına karar verildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde:

İzmir İli, Bayındır İlçesi, Buruncuk Mahallesi, Kızıltepe Mevkii, 993, 994, 1044 parsel ile Zeytinova Mahallesi sınırları içerisinde kalan 1490, 3721, 3811, 3817 ve 3593 özel mülkiyette kayıtlı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ve 1/25.000 ölçekli Doğu Bölgesi Nazım İmar Planı'nda "Tarım Alanı" kullanımda kalan, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının bulunmadığı tespit edilen yüksek bir tepe üzerinde çevreye hakim bir noktada, çok sayıda kaçak kazılar nedeni ile etrafta dağınık olarak ele geçen çatı kiremitleri ve yoğun seramik parçaları ile blok taşları yer yer izlenebilen ve Roma Dönemine tarihlendirebileceğimiz olası gözetleme kulesinin bulunduğu, Bayındır İlçesi, Buruncuk Mahallesi, Kızıltepe Mevkii, 993, 994, 1044 parsel ile Zeytinova Mahallesi sınırları içerisinde kalan 1490, 3721, 3811, 3817 ve 3593 parsellerin bir kısmının içinde bulunduğu karar eki paftada koordinat bilgileri verilen alanın 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazların beyanlar hanesine şerh konulmasına, Kaçak kazı ile ilgili Tire Müze Müdürlüğünce suc duyurusunda bulunulduğu anlaşıldığından sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine, koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak;

 

 
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... 'Ata’ya Saygı Nöbeti… İzmir Uyumayacak…'
 
Kemal ANADOL yazdı... 'Atatürk'ün sahibi halktır...'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... 'Ata’ya Saygı Nöbeti… İzmir Uyumayacak…'
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... 'Ata’ya Saygı Nöbeti… İzmir Uyumayacak…'
Metin ÖNEY yazdı... 'Atatürk'ü anmak ve anlamak…'
Metin ÖNEY yazdı... 'Atatürk'ü anmak ve anlamak…'
Karşıdan karşıya geçerken canından oldu!
İzmir'in Urla ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan kişi otomobilin ...
 
Husumetli aileler arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, husumetli aileler arasında çıkan silahlı ...
İzmir'de 'Atatürk'ü Anma Günü' nöbeti başladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete ...
Aydoğan Karaoğlu, hayatını kaybetti!
Urla Belediyesi'nde Başkan yardımcılığı yapan duayen siyasetçi Aydoğan ...
 
Otomobil direğe çarptı: Alev alev yandı!
Başakşehir'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle kontrolünden ...
'Deprem Anı, Çök Kapan Tutun ve Tahliye' tatbikatı yapıldı!
İzmir'de Kredi ve Yurtlar (KYK) İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda "Deprem ...
İki otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi öldü!
Mersin'in Erdemli ilçesinde, 2 otomobilin çarpışması sonucu 2 kişi öldü, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva