HABERLER>SAĞLIK
22 Şubat 2021 Pazartesi - 15:43

Çocukların en büyük özlemi, özgürce dışarı çıkabilmek

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Fakültesi tarafından yapılan nitel araştırmaya katılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) geçiren 10-11 yaşlarındaki çocuklar, en çok eski yaşamlarına dönmeyi ve özgürce sokağa çıkmayı özlediklerini dile getirdi

Çocukların en büyük özlemi, özgürce dışarı çıkabilmek

YTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz ile uzman psikolojik danışmanlar Hacer Yıldırım Kurtuluş ve Gülgün Uzun tarafından yapılan nitel araştırmada, salgının Covid-19 geçiren 10-11 yaşındaki çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri ele alındı.

Araştırmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, yeni tip koronavirüsün çocukların olumsuz duygu ve düşüncelerinde artışa sebep olduğunu söyledi.

Elde edilen sonuçlara göre, Covid-19 geçiren çocukların en fazla kurallara uymayan insanlara kızgın olduklarını belirten Deniz, "Çocuklar virüse yakalanan insanlar için üzülürken koronavirüsün hayatlarını değiştirdiklerini ifade etmiştir. Bununla birlikte çocuklar okulu, arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediklerini, salgının bu kadar uzamasına karşı şaşkınlık yaşadıklarını ve salgının biteceği günleri düşündüklerini söylüyor" ifadelerini kullandı.

Deniz, çocukların salgın döneminde vakit geçirmek için en fazla teknolojik aletlere başvurduklarını, evde kalma zorunluluğu nedeniyle ailelerin de evlatlarına teknolojiden başka seçenek sunamadıklarının görüldüğünü kaydetti.

"ÇOCUKLAR SALGINDA ÖZGÜRLÜKLERİNİN KISITLANDIĞINI HİSSEDİYOR"
Çocukların teknolojik aletler ve çevrim içi dersler dışında oyun oynayarak, sıkılarak ve üzülerek zamanlarını doldurduklarını dile Deniz, şöyle devam etti: "Çocuklar salgında özgürlüklerinin kısıtlandığını hissediyor. Evde durmaktan sıkılıyor, okulunu ve arkadaşlarını özledikleri için üzülüyor, izolasyonda olan aile üyelerini özlüyor ve belirsizlikten dolayı kaygı yaşıyor. Karantinada olan çocukların izolasyon sürecinde sağlık görevlileri tarafından kontrol edilmesi, camdan baktığında sokaktaki insanlar tarafından damgalanacağı düşüncesi de onların özgürlükleri konusunda baskı hissetmesine sebep oluyor."

"İZOLASYONDAKİ AİLELERİN ÇOCUKLARINDA ÖZLEM DAHA FAZLA"
Prof. Dr. Deniz, Covid-19 virüsü geçiren ailelerin çocuklarının izolasyon kuralları gereği birbirinden uzak kaldıkları için bu dönemde aile üyelerini çok özlediklerini belirterek, çocukların yaşadıkları özlem duygusundan dolayı bu dönemde aile üyelerine sarılmak istediklerini, izolasyon kuralları gereği dışarı çıkma ihtiyacı duyduklarını anlattı.

Salgın döneminde çocukların psikolojik olarak çok zorlandıklarını, sıkılma, üzüntü ve özlem duygularıyla baş ederken en fazla ailelerinin onlara destek çıktığını belirten Deniz, bu süreçte çocukların akraba ve arkadaşlarından da sosyal destek aldıklarını dile getirdi.

ÇOCUKLAR DIŞARI ÇIKMAYA İHTİYAÇ DUYUYOR
Deniz, bu dönemde çocukların en fazla dışarı çıkmaya ve eski yaşam standartlarına ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Çocuklar eski yaşam standartlarının değerini salgın döneminde anladıklarını, sokaklarda olan değişiklikleri merak ettiklerini, sevdikleri kişilere özgürce sarılma ihtiyaçlarını dile getirmişlerdir. Araştırmadan elde edilen bulgular, çocukların psikolojik iyi oluşları üzerinde okullarda yer alan psikolojik danışmanların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Salgının olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla her okulda bir psikolojik danışmanın yer alması önem arz ediyor." (AA)

 

 
Sürekli'nin listesi belli oldu: Kim/ne kadar oy aldı?
 
TÜİK işsizlik verilerini aylık yayımlayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 yılda bin 811 kişi sağlıkta şiddet nedeniyle hapis cezası aldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.
Koronavirüse yakalanan Demet Akalın yaşadığı süreci anlattı!
Hayat arkadaşı Okan Kurt'un ardından koronavirüse yakalanan Demet Akalın, ...
Türkiye 40 günde 27 AB ülkesini geçti!
Covid-19 salgınına karşı dünyada ilk kez 13 Aralık günü başlayan aşılama, ...
 
Bilim Kurulu Üyesi'nden hibrit eğitim açıklaması
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının düşük ...
DSÖ tarih verdi: Salgın ne zaman bitecek?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, yeni ...
Mehmet KARABEL yazdı... Gevşemeye hazır mıyız?
Mehmet KARABEL yazdı... Gevşemeye hazır mıyız?
 
Salgında günün bilançosu: 77 can kaybı, 6 bin 546 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 21 Şubat 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Göztepeli taraftarlar SMA'lı Duru için meşale yaktı
Süper Lig takımı Göztepe Spor Kulübü'nün taraftarları, Spinal Müsküler ...
'O şehirde mutant yüzde 50'yi geçti'
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde ilk kez İngiltere’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva