HABERLER>GÜNCEL
13 Aralık 2022 Salı - 08:35

Çip taktırmak için son 19 gün!

Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi anlamına gelen çip takma işlemi için son gün, 31 Aralık 2022… Bu tarihe kadar hayvanına çip taktırmayanlar, 1634 lira idari para cezasına çarptırılacak. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Türkiye’de 3 milyon dolayında ev bakılan hayvan var ancak bunun 680 bin kadarına çip takıldı. Kalan 19 günde bu kadar hayvanı kayıt altına almak mümkün değil. Bu neden, son kez olmak şartıyla, sürenin 6 ay daha uzatılmasını istiyoruz” dedi

Çip taktırmak için son 19 gün!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı’nın,  26 Şubat 2018’de Resmi Gazetede yayımlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile hayata geçirilen projesinde sona yaklaşıldı. 2021 yılında, 2022 yılının sonuna kadar uzatılan çip takma işlemi için tanınan sürenin bitimine 19 gün kaldı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar evinde beslediği kedi, köpek ve gelinciklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 1634 lira tutarında idari para cezası uygulanacak.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, Türkiye’de 3 milyon dolayında evde beslenen hayvan olduğunun tahmin edildiğini, bugüne kadar çiplenen hayvan sayısının 680 bin dolayında kaldığını belirterek, “Bu sayı çok az. Son 19 gün, çip takılan hayvan sayısının dört katı hayvana işlem yapılması, onca hayvanın kayıt altına alınması mümkün değil” dedi ve sürenin, son kez olmak şartıyla 6 ay daha uzatılmasını tavsiye etti.

İZMİR’DE TOPLAM 72 BİN 500 KEDİ KÖPEĞE ÇİP TAKILDI
Bakanlığın projesiyle evcil hayvanlara ve sahiplerine ait bilgilerin PETVET sistemi ile kayıt altına alınmasının amaçlandığını hatırlatan Başkan Selim Özkan, İzmir genelinde İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine 70 bin; özel veteriner kliniklerine ise 90 bin dolayında  çip dağıtıldığını söyledi. Başkan Özkan, “İzmir’de 612 özel klinik var. Arkadaşlarım gelen çipleme taleplerini yerine getiriyor. İl ve İlçe Tarım müdürlükleriyle özel kliniklerde toplamda 72 bin 500 kedi ve köpek çiplendi, İzmir’de. Ancak çiplenen hayvan sayısı İzmir için de Türkiye için de yeterli değil” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“5199 sayılı kanuna göre, evcil hayvanına çip taktırmamanın idari cezası, 1634 lira. 2018’de başlayan süreç, 2021 yılında, 2022 yılı sonuna kadar uzatılmıştı. O sürenin bitimine 19 gün kaldı. Bakanlık, 8 Aralık tarihli resmi yazıyla, sürenin bir daha uzatılmayacağını odalara ve il, ilçe tarım müdürlüklerine bildirdi. Türkiye’de 3 milyon dolayında evde bakılan hayvan olduğu düşünülüyor. Bakanlık geçtiğimiz günlerde 659 bin çipleme olduğunu duyurdu. Bu rakamın 680 bine yükseldiğini varsaysak bile rakam yetersizdir. Olması gerekenin yaklaşık beşte birine çip takılmış olması, projenin amacına ulaşmasına yetmez. Aralık sonuna kadar, yani 19 gün içinde bunca hayvanın kimliklendirilmesi mümkün değil. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı olarak, bu sürenin, son kez olmak kaydıyla, 6 ay daha uzatılması gerektiğini söylüyorum. Eğer bu uzatmada da hayvanına çip taktırmayan olursa, cezaya katlanmalı. Ancak sürenin son kez uzatıldığı bilgisi, tüm sosyal medyada, bakanlıklarda, belediyelerde, hatta muhtarlıklarda ilan edilmeli, evcil hayvan sahibi herkesin o bilgiye ulaşması sağlanmalı.”

ÖZKAN: UZATMA OLMAYACAKMIŞ GİBİ HAREKET EDİN, HAYVANINIZI ÇİPLETİN
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, hayvan sahiplerine çağrıda bulunmayı da ihmal etmedi:

“Sürenin 6 ay daha uzatılmasını istiyoruz ancak bu talebimizin kabul görmediğini varsayalım. Bu nedenle son 20 günün çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Son güne bırakmadan, hayvanınıza çip taktırın. Yoksa bedel ödemek zorunda kalırsınız. Hayvanları kayıt altına almamız gerekiyor. Bunu başaramazsak, sokaktaki hayvan popülasyonunun önüne geçemeyiz. Çip takılı, kimlikli hayvanı hiç kimse sokağa atamayacak; çünkü böyle bir eylemin çok ağır yaptırımları olacak. Çip, aynı zamanda hayvanınız kaybolduğunda veya çalındığında, bulunma ihtimalini artırıyor. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çip takım bedeli 95 lira civarında. Özellerle ise odamızın tarifesine göre, 250 lira. 250 lirayı pahalı buluyorlar. Bu fiyat normaldir. Çünkü özel klinikteki meslektaşlarım, hayvanın sağlık kontrollerini yapıyor, resmen muayene ediyor, çipi parayla alıyor. Buna karşın Tarım il ve ilçe müdürlükleri çip için para vermiyor, özel klinik gibi gider kalemleri yok; kira, doğalgaz, elektrik, su, personel gibi… Özel klinikte muayene 300 lira. Çiple muayene ücretini birleştirirseniz, 550 lira yapar ancak özel klinikler sadece 250 lira alıyor. Arkadaşlarımız odamızın verdiği tarifeyi uyguluyorlar. İleride olası bir idari para cezasıyla karşılaşmamak için, İl ve İlçe tarım müdürlüklerine veya en yakın özel bir kliniğe başvurarak evcil hayvanını kimliklendirmesini tavsiye ediyorum.”

 
6 ilde sahtecilik operasyonu: 18 gözaltı
 
Sanal bahis operasyonu: 101 şüpheli gözaltında!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 13 Aralık 2022 Salı 11:32

Süre uzatılmamalı. Herkes ihbarını yapsın.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6 ilde sahtecilik operasyonu: 18 gözaltı
Adana merkezli 6 ilde piyasaya sahte para ile düşük ayarlı altın sürdükleri ...
Husumetliler arasında bıçaklı kavga: 1 kişi öldü!
Bursa'nın Gemlik ilçesinde tartıştığı Ramazan B. (38) tarafından kalbinden ...
Resmi Gazete'de yayımlandı: Personel alınacak!
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ...
 
Otomobil ikiye bölündü... Sürücü hayatını kaybetti!
Bursa'da yağış nedeniyle yağış nedeniyle kayganlaşan yolda Musa Soylugan'ın ...
Çanakkale'de korkutan deprem!
Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Genç kızın ölümüyle ilgili bir polis memuru tutuklandı
Beyoğlu'nda polisin gasp şüphelilerine açtığı ateşte yaralanan ve kaldırıldığı ...
 
Zonguldak'ta kayıp balıkçıyı arama çalışması başlatıldı
Zonguldak'ta kayıp olduğu bildirilen balıkçı için arama kurtarma çalışması başlatıldı
Tribünde kalp krizinden ölüme ihmal suçlaması!
Erzincan'da oynanan 24Erzincanspor-Esenler Erokspor maçını tribünde izlediği ...
İyi Parti'den başörtüsü teklifine destek
İyi Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan başörtüsü ile ilgili ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva