HABERLER>SAĞLIK
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 10:11

CHP’nin doktor vekilinden korkutan şarbon uyarısı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, hükümete şarbon hastalığı konusunda uyarılarda bulundu. Çıray, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir kadının şarbon hastalığına bağlı olarak vefat ettiğine dair ciddi soru işaretleri olduğunu da iddia etti.

CHP’nin doktor vekilinden korkutan şarbon uyarısı!

Şarbon hastalığının Türkiye’de yayılmaya başladığı uyarısını yapan Aytun Çıray, “Şarbon, bildirimi mecburi hastalıklardandır ve halkın bu konuda mutlak olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki, bu bulaşıcı ve öldürücü hastalık hakkında alınan tedbirler yetersizdir” dedi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, yayılan şarbon hastalığı ile ilgili olarak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın duyarsız olduğunu belirterek, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Çıray, önergesinde şu çarpıcı açıklamalara yer verdi:
 
ÖLEN KADIN SANDUKAYLA GÖMÜLDÜ!
“Uzun yıllar sonra ilk defa ithal kurbanlıklar nedeniyle Edirne’de görülen bulaşıcı Şarbon hastalığı ile ilgili yeniden ihbarların geldiği bir dönemde, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Yeniköy’de yaşayan Necdet Aydın isimli vatandaşımızın büyükbaş hayvanlarında Şarbon  görüldü. Bu hayvanlar kesildi. Ne var ki, kesim sırasında Necdet  Aydın’ın Kayınvalidesi Hatice Öz’e elindeki kesiden mikrop bulaştı. Yüksek ateş ve kolda morarma şikâyeti ile İzmir Bozyaka Devlet Hastanesi’ne götürülen Hatice Öz, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Merhume Hatice Öz’ün cenazesi memleketi olan Yeniköy’de iki metre derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi Şarbon nedeniyle mi ölmüştür?”
 
HASTALIK BAYRAM ÖNCESİ TAŞINIYOR!
Hastalığın Kurban Bayramı öncesinde hayvan ve yem taşımacılığı ile başka illere de taşındığını savunan Çıray, soru önergesinde şu iddiada bulundu: “Bu hastalık, Akdeniz’de Adana ve Mersin civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu anda da bu hastalık Adana’dan Erzurum’a yemlerle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı. Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır…”
 
ŞARBON HASTALIĞININ ÖZELLİKLERİ VE BELİRTİLERİ
Aynı zamanda bir hekim olan Aytun Çıray, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: “Şarbon veya Antraks, halk arasında “Dalak Hastalığı” olarak da bilinen ve Bacillus Anthracis adlı bakteri tarafından meydana getirilen bir hastalık türü… Bu hastalık, özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkıyor ve ne yazık ki, insanlara da bulaşabiliyor
 
İnsanlar, bu hastalığı, hayvanlar veya bu hayvanlarından ürünlerinden alıyor. Mikroorganizma, insanlara deriden girerse kara çıbanı oluşturuyor. Kan dolaşımına karışması ile de Sepsis (mikrop tarafından oluşturulan kan zehirlenmesi), ağız, solunum yolları, menenjit ve iç organlarda lezyonlar oluşmasına neden oluyor. Mikroplu etlerin yenilmesi ağır bağırsak hastalıklarına yol açıyor. Bu da kanamalara neden olabiliyor. Bu hastalık, hayvanlarda ise vücut ısısı yükselmesiyle kendini gösterirken, dalak şişiyor, kan katran gibi koyu renk alıyor ve pıhtılaşmıyor.
 
Aytun Çıray, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, şu sorulara cevap istedi:
- 2014 yılının Mart ayında önce İzmir Aliağa’da, 28 gün geçtikten sonra ise bu defa da İzmir Bayındır’da Şarbon hastalığı ortaya çıktı mı? Çıktıysa ne gibi tedbirler alındı?
 
- Mayıs ayında Şarbon hastalığının bu defa Ödemiş’te ortaya çıkmış olmasının nedenleri nelerdir? Yoksa bu durum, alınan tedbirlerin ciddiyetsizliğinin bir göstergesi midir?
 
- İzmir Bozyaka Hastanesi’nde kurtarılamayarak hayatını kaybeden Hatice Öz’de hangi hastalık teşhis edilmiştir? Ölüm nedeni nedir?
 
- Merhume Hatice Öz’ün cenazesi memleketi olan Yeni köy’de iki metre  derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi Şarbon nedeniyle mi ölmüştür?
 
- Eğer öyleyse, bu durumun örtbas edilmesi bir salgın tehlikesi yaratmayacak mıdır?
 
- Bu hayvanlarla temas eden diğer kişilere ne olmuştur? Bu kişiler tespit edilmiş ve sağlık taramasından geçirilmiş midir?
 
- Aliağa’dan Bayındır’a; Bayındır’dan Ödemiş’e kadar Ege’de yayılan bu hastalıkla ilgili Bakanlık ne gibi tedbirler almıştır? Bu ölen insanın hesabını kim verecek?
 
- Bu hastalık, Akdeniz’de Adana ve Mersin civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu anda da bu hastalık Adana’dan Erzurum’a yemlerle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı. Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır. Bakanlığın bunlarla ilgili tedbirleri var mıdır?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geçmeyen öksürük bahar nezlesi habercisi
Manisa'nın Kula İlçesi'ndeki Kula Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı ...
Uzmanından kritik açıklama: Acı biber...
Türkiye'de pek çok ünlünün "sayesinde zayıfladım" dediği, kilolarından ...
Kanada'dan Ebola aşısı önerisi
Kanada Sağlık Bakanı Ambrose, ellerinde bulunan deney aşamasındaki bin ...
 
Beyin gelişiminin sırları ortaya çıkıyor
ABD’de bebekler üzerinde gelişmiş görüntüleme teknikleriyle yapılan bir ...
Sıcak hava baş ağrısı yapıyor
Güneş ışınları etkisini artırdıkça, baş ağrılarının şiddeti de artabiliyor. ...
Organları 4 kişiye hayat verecek
Manisa’nın Salihli İlçesi'nde, trafik kazasında ağır yaralanan ve kaldırıldığı ...
 
İzmir’de 2 kadın eşlerine hayat verdi
İzmir Kent Hastanesi'nde, gönüllü donör olan 40 yaşındaki Nurten Saraçoğlu ...
D vitamini eksikliği Alzheimer sebebi
ABD'de 1658 kişinin katılımıyla yapılan araştırma, D vitamini eksikliğinin ...
Halk Sağlığı Müdürlüğü İzmir binasına kavuştu
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün İzmir'deki hizmet binası, Sağlık Bakan Yardımcısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva