HABERLER>POLİTİKA
22 Haziran 2022 Çarşamba - 11:52

CHP’li Sertel’den çarpıcı 'yasa' çıkışı: Cumhurbaşkanı gazeteci olsaydı tutuklanırdı!

Geçmiş dönemlerde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini yürütmüş olan gazeteci kökenli milletvekili CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Dezenformasyon Yasa Teklifi ile ilgili dikkat çekici bir çıkışta bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteci olması durumunda bu yasa ile tutuklanacağını belirten Sertel, yasa ile ilgili destek verdiği kısımların olduğunu da belirtti

CHP’li Sertel’den çarpıcı  yasa  çıkışı: Cumhurbaşkanı gazeteci olsaydı tutuklanırdı!

EGEDESONSÖZ - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri devam eden Dezenformasyon Yasa Teklifi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Başta gazeteciler olmak üzere birçok meslek kuruluşundan ve siyasiden yapılmak istenen düzenlemeye tepkiler gelirken, bazı isimler ise teklifin içinde olumlu gelişmeler olduğunu ancak bazı maddelerin ise basın ve ifade özgürlüğünü engelleyebileceğini belirtmişti.

Gazeteci kökenli olan ve geçmişte İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini yürütmüş olan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’de yasak teklifini kısmı şekilde destek verdiğini ancak 29’ncu maddeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti

'MUTLAKA YASAL DÜZENLEMEYE GEREKSİNİM VAR'
TBMM’de görüşülen teklifte desteklediği bölümlerin olduğunu belirten Sertel, “İnternet medyasını mutlaka bir yasal düzenlemeye gereksinimi vardı. Bunda gazetecilik federasyonu başkanı iken İGC başkanı iken biz de bu konuda çalışmalar yapmıştık. İnternet medyası bu anlamda mutlaka sisteme oturmalıydı. Ancak evinde sistem kuran bir kişi de kendisini internet medyasına dahil edip, habercilikten bihaber olduğu bir yapının olduğu dönemde var. Belediye başkanlarımız davet ederken gazetecilerin yanına gazetecilik ile hiç ilgisi olmayan kişileri koyabiliyorlar. O da çok ilginç oluyor. Her meslek kutsal ancak kasap kasaptır. Kasaba gazetecilik yaptırmaya çalışırsan doğrar. Ancak bunlar da meslek erbabı olarak işin içine karışmış ve internet medyasının kötü görünmesine neden oluyor. At izi it izine karışık noktadaydı. Herkesin gazeteciyim diye dolandığı bir durum. Doğru olan bölümleri tabii ki var yasanın. Resmi ilanlardan yayımlanabilmesi için çalışan ve basın kartı sayısı ile sigortanın basın sigortası üzerinden yatırılması konusunda da olumlu bir yön var. Bizim itiraz ettiğimiz noktalar şunlar” dedi.

'CUMHURBAŞKANI GAZETECİ OLSAYDI…'
Yasa teklifinin 29’ncu maddesine de dikkat çeken Sertel, “Gazetecinin gazeteci olması lazım. Ek iş olarak yapılmaması lazım Biz bunlar gazete patronlarında yaşadık. Adamın asıl işi müteahhitlik. Müteahhit devlet ile iş yapıyorsa al gülüm ver gülüm ilişkiler içindeyse, ihalelere katılıyorsa o gazeteci patron olarak anılması mümkün değil. Onun iktidarın dümen suyuna hizmet eden biri olarak görülür. Sen bana ihaleyi ver ben sana gazetem ve TV’im ile ayakta tutarım diyor. Gazetecinin o işin içine girdiğinde özgürce çalışabilme durumu yok. Kendisine yazarım diyen kişiler bile bir çok şeyi yazmaz duruma geliyor. Bizim karşı çıktığımız konu 29’ncu madde. Halkı kim ve nefrete yöneltmek konusu… Bu yoruma bağlı bir konu. Örneğin doğalgaza, petrole şu kadar zam geliyor dediğinde biri kalkıp bu halkı galeyana getiriyor deyip gazeteciyi tutuklayacak. Hapis cezası ile cezalandırılan yerde basın ve ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülke olarak ifade ediyoruz. Demokrasi engelli ülkeler arasında görülürken bir de yazdığınız haber için tutuklanmanız söz konusu. Gazeteci diyecek ki zam geliyor ama ben bunu yazınca halk galeyana gelir mi ben tutuklanır mıyım diye düşünür. Çünkü kişiye ve yoruma bağlı bir durum. Nefret suçu konusunda bakıldığında zaten nefret suçunu yasalarımızda da suç olması lazım. Ancak açık ve net görüyorum. Ki Cumhurbaşkanı gazetecilik yapsa bu yasa ile 10 kere tutuklanması lazımdı” diye konuştu.

'HAKKANİYETSİZLİKLERİN GİTMESİ LAZIM'
RTÜK'ün sadece bazı kanallara ceza kestiğini ancak diğer şikayetlere dikkat etmediğini de belirten Sertel, “Basın ve ifade özgürlüğünü savunmak lazım. İzmir’de bir maden suyu kirletiyor, toprağı kirletiyor ve siz bunu görüyorsunuz. Bunu yazmaya kalktığınızda siz dezenformasyon yapıyorsun, köylüyü galeyana sevke diyorsun bunu yaparsan seni tutuklarım diyor. O zaman gazeteci hiçbir şey yapamaz. O zaman gazetecilik yapamayız ki… Senin elini ayağını bağlıyor. Niyet kuzuyu yemek yani susturmak. Suskun bir medya oluşturmak. Niyete bağlı yorumu hakimler yapıyor. Örneğin RTÜK… TV de Genel Başkanlarımıza karşı açık hakaretler ediliyor ya da Türk örf ve adetlerine uygun olmayan programlar yapılıyor. Bunları şikayet ediyor vatandaş. Ancak tek bir kelime bile yok.800 kişi kimi izliyor? Bazı TV kanallarını izliyorlar ve nasıl ceza kesebilirler diye düşünüyorlar. Bu hakkaniyetsizliklerin gitmesi lazım. Basın İlan Kurulu da bazı gazetelere sürekli ceza yazan ve bazı kurumların uzun süredir ilana alamadığı bir kurum. Bu kurumları yapıl olarak iktidarın sopası haline getirdiler.

 
Bucasporlu Alper'e Samsunspor kancası
 
Akşener'den Pınar Gültekin tepkisi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dünyalı 22 Haziran 2022 Çarşamba 18:36

o değilde sen ne işe yaradın izmire ne yaptırdın gidin bu partiden işe yaramaz vekil

Yorumu oyla      3      3  
banu 22 Haziran 2022 Çarşamba 13:40

bos laflar ya erdogan gazeteci değil herkes biliyor boyle bos polemiklerle zaman gecirmek yerine izmire hizmet ediniz tunç soyer izmirde chpyi batırmaktadır haberiniz olsun 1,5 seneniz kaldı şunun şurasında

Yorumu oyla      3      3  
ERKAN 22 Haziran 2022 Çarşamba 13:34

SERTEL SEN İZMİRE NE KATTIN. YILLARDIR MİLLETVEKİLİSİN BİR SÖYLE

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sertel sordu, Bakan yardımcısı yanıtladı: Altay tankında son durum!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi ...
CHP'li Bakan, polislerin intihar notunu okudu
CHP’nin polis intiharlarının sebeplerinin araştırılması için araştırma ...
Kemal ANADOL yazdı... Partilerin anatomisi
Kemal ANADOL yazdı... Partilerin anatomisi
 
Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk... Prens Selman geliyor!
Ankara bugün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı ağırlayacak. ...
Türkiye'den tahıl krizi için yoğun diplomasi
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya çıkan küresel gıda krizinin çözümü ...
AK Partili Dağ'dan Buca ziyareti: Esnafın desteği Erdoğan'a!
Bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği ...
 
İzmirli üreticiler ülke gündeminde... 'Verilen destek iki torba yem parası!'
İzmir’de kadın çiftçiler üzerinden başlayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ...
AK Partili Çelik'ten yargı kararları mesajı
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yargı kararları hakkında, "Yargı mekanizması ...
AK Parti'den 'Pınar Gültekin' açıklaması!
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'nın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva