HABERLER>POLİTİKA
19 Ağustos 2022 Cuma - 14:42

CHP’li Kılıç’tan ‘Kurtuluş Savaşı’ benzetmesi: Sao Paulo’ya karşı takalar, tekneler!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 900 ton asbestli olduğu iddia edilen ve İzmir’de sökümü planlanan Sao Paulo gemisini İzmir’e sokmamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Kılıç açıklamasında “biz yine burada vatanımızı savunuyoruz. Bu da bir nevi kurtuluş mücadelesi… Gerekirse o dönem yapıldığı gibi belki de Ege Denizi’nde takalarla, balıkçılarla hep beraber o geminin buraya gelmesini engellememiz gerekiyor” dedi.

CHP’li Kılıç’tan ‘Kurtuluş Savaşı’ benzetmesi: Sao Paulo’ya karşı takalar, tekneler!

EGEDESONSÖZ- Son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve Brezilya’dan Türkiye’ye doğru harekete geçen Sao Paulo gemisi ile ilgili tepkiler sürüyor.

900 ton asbestli olduğu iddia edilen gemi ile ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, SonSöz TV’de Fatih Yapar’a değerlendirmelerde bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “gemide 9 ton asbest var” sözünü eleştiren vekil Kılıç, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 

“Tartışmadan öte bir direniş var bu konuda. Bu geminin İzmir’e hatta Türkiye sularına hiç girmemesiyle ilgili… Şöyle ki Cumhuriyet Halk Partisi tabi ki sanayileşmeye, sanayiye ve sanayiciye karşı değil. Hatta her zaman üretimden yana ve bu ülkenin kurtuluşunun üretimle çözülebileceğini düşünen ve bu konuda politikalar üreten bir parti. Ama siz tamamen doğayı, çevreyi ve bu vatan topraklarını bir kenara koyup gözünüzü paraya, para kazanma hırsına dönüştürerek iş yaparsanız, CHP ve CHP yetkilileri o zaman sizin karşınızda durur. Bu gemi işi de tam olarak böyle. Mesele sadece asbest değil. Bunu bilim adamları da anlatıyorlar. Bakan demiş ki 9 tona asbest var, ölçümü yapacağız, eğer yasal sınırları geçiyorsa geri göndereceğiz diyor. Peki kim ölçecek? TÜİK mi ölçecek? Bu meselede biz nasıl güveneceğiz? Baştan anlaşma yapılmış, gemi çıkmış yola ve gelmek üzere. Bu anlaşma yapılırken bu doğa bu şehir düşünülmemiş. Sonra siz gemi gelecek ve burada ölçeceğiz diyorsunuz. Hangi bilim adamı ölçecek? Bakın geçtiğimiz günlerde Atakent Lisesi’nin yıkımı vardı. Bu kararı hangi bilim adamları yazmış diyoruz, başka bir ilin başka bir üniversitesinden çıkıyor. Hatta öyle bir iddia var ki bu bilim insanları hiç gelmemişler bile... O kadar çok örneği var ki bu ve benzer durumların biz bunun için bakanlığın açıkladığı hiçbir sayıya güvenmiyoruz. Vatandaş da bağımsız kuruluşlara güvenmek zorunda kalacak. Geçmişte o kadar kötü örnek var ki bakanlığın rakamlarının birbirini tutmadığı. Mesela en güncel en yakın örnek olarak açıkladıkları enflasyona bakın. TÜİK başka bir şey açıklıyor ama vatandaşın sokakta, pazarda ve manavda yaşadığı enflasyonu farklı. Gelmek zorunda mı illa bu gemi? Türkiye’de mi sökülmek zorunda? Başka ülkeler bunu kabul etmiyorken biz neden kabul ediyoruz. Dünya kabul etmemiş gemiyi, ikiz gemisi sökülmüş 760 ton asbest çıkmış ve aynı değilmiş diyorlar. Rehabilite edilmiş diyorlar ama biz buna nasıl güveneceğiz. Türkiye dünyanın hurdalığı mı, çöplüğü mü? Bu kadar güzel inanılmaz kıyıları olan, yer altı yer üstü zenginlikleri olan bu güzel ülkemiz, bu güzel vatanımız 3-5 yandaş para kazanacak diye 3 kuruş için satılmak zorunda mı? Brezilya Yüksek Mahkemesi ‘gemiyi durdurun, geri gönderin’ diyor. Onlara da günaydın yani çıkmadan önce alsalardı keşke” dedi.

BİR NEVİ KURTULUŞ MÜCADELESİ!
CHP ve yerel yönetimler olarak geminin İzmir’e sokulmaması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini de söyleyen CHP’li Kılıç, “Bu tartışmada hem CHP hem de partinin tüm yetkilileri olarak Büyükşehir belediye başkanımız, İzmir ilçe örgütlerimiz, ilçe belediyelerimiz ve milletvekili arkadaşlarımız biz hepimiz sivil toplum kuruluşları TMMOB ve çevre dernekleriyle hep beraber bu eylemselliği devam ettireceğiz. Bu geminin kara sularına gelmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ve şöyle düşünün biz yine burada vatanımızı savunuyoruz. Bu da bir nevi kurtuluş mücadelesi… Gerekirse o dönem yapıldığı gibi belki de Ege Denizi’nde takalarla, balıkçılarla hep beraber o geminin buraya gelmesini engellememiz gerekiyor. Hemen hemen her gün bir eylem yapılıyor. Konser yapıldı, daha önce basın açıklamaları yapıldı. Her gün bir ilçede bir eylem yapılıyor bu konuda… Çevre dernekleri, TMMOB çok iyi çalışıyor bu konuda… Büyükşehir belediyemiz çok hassasiyet içerisinde davranıyor. Bizler de milletvekili arkadaşlarla ilgiyle sürecin takibindeyiz” şeklinde konuştu.

 
Günün en üzücü haberi: Torbalı’da 50 can gitti!
 
Berivan ve babası can vermişti... İzmir'deki koca katliamında yeni detaylar!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 20 Ağustos 2022 Cumartesi 11:43

Aliağa' da uzun zamandır gemi söküm işi yapılıyor,hatta bu gemilerden çıkan metallerden jilet ve kesici aletler yapıldığını duyardık,şimdi bu gemi ile ne yapılmak isteniyor? Izmır körfezi bitmiş,iktidar ve belediye güçlerini birleştirir ve destek ile bu sorunları çözmek yerine basın ve medya önünde salvolar artık izmir halkı usandı kutuplaşma bitsin...

Yorumu oyla      5      3  
Az Bilmiş 19 Ağustos 2022 Cuma 19:08

Ayşegül hanım ne güzel cevap vermiş. Halk herşeyin farkında. Karşıyaka'' da yolun ortasındaki ağaça kestiler. Neymiş izin almışlar. O ağacı kökünden araçla kaldırsalar taşısalar isabetli olmaz mıydı. Vah kardeşim vah. Allah herkesin kalbini göre versin.

Yorumu oyla      5      3  
Süleyman 19 Ağustos 2022 Cuma 17:46

Kardeşim 10 tane uçak gemisi sökülmüş haberin olmamış... Ben miyim bu kentin milletvekili iki dönemdir vekilsin üstelik... şimdi millete sivil itiatsizlik çağrısı yapıyorsunuz... Çoğu vekil de işkembeden sallıyor... geleceği tarihi 9 Eylül açıklayan vekil var...

Yorumu oyla      5      3  
Alper 19 Ağustos 2022 Cuma 17:34

Olur olmaz her şey Kurtuluş Savaşı'na benzetilmemelidir.

Yorumu oyla      5      3  
ayşegul 19 Ağustos 2022 Cuma 16:05

kuruluş mücadelesi böyle basit birsey değil öncelikle kullandığın dile dikkat et ve sonrasında da kestiginiz 40 yıllık agaçların hesabını ver ki gercekten çevreci olduğunu anlayalım

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'YSK' yanıtı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını YSK ...
Erdoğan'dan YSK'ya Kılıçdaroğlu çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bizim ...
Kırkpınar, İYİ Parti’nin oy oranını açıkladı: Şu an ikinci partiyiz!
İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar gerçekleştirdiği basın açıklamasında ...
 
Erdoğan'dan Ukrayna dönüşü açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra ilk ...
CHP'li Sındır, AK Parti'yi hedef aldı: Türk tarımı kuşatma altında!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş ve Beydağ’da üreticilerle ...
Başkan Sürekli'den yerel yönetime Konak eleştirisi: Kalp atmıyorsa her şey boşuna!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; ara vermeksizin yürüttükleri ...
 
Bakan Karaismailoğlu’ndan İzmir Büyükşehir’e eleştiri!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada “karşımızdaki ...
İnce yeniden İzmir’de!
Seçim atmosferinin yaşandığı bu günlerde Memleket Partisi Genel Başkanı ...
'Sığınmacıların yüzde 70'i dönmek istiyor'
Sığınmacı tartışmasına ilişkin önemli açıklamalar yapan İçişleri Bakanı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva