HABERLER>POLİTİKA
29 Kasım 2021 Pazartesi - 09:57

CHP'li Kılıç 'Aşı stoku kalmadı' dedi... Tehlike çanları onlar için çalıyor!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “can dostlarımız kedi ve köpekler için uzun süredir devam eden aşı tedarik sıkıntısını” Meclis gündemine taşıdı.

CHP li Kılıç  Aşı stoku kalmadı  dedi... Tehlike çanları onlar için çalıyor!

CHP Milletvekili Av. Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduKatip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, kedi ve köpeklerde birden fazla farklı hastalığın oluşumunu engellemek için yapılan karma aşılarda uzun zamandır stok sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Bu dönemde hayvanlar ikinci planda kaldı
Stok sıkıntısının hem dünyada hem de Türkiye’de olduğunu kaydeden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları belirtti:
 “Sadece karma aşılara değil, diğer bütün aşılara ve malzemelere de ihtiyaç arttı. Geçmişte kedilerde 1,5 milyon aşı yapıldığını biliyoruz ama günümüzde bu sayı 2 milyonu geçti. Dünyada pandeminin yayılmasıyla birlikte, aşı üretim kapasitesinin bir kısmı koronavirüs aşılarına ayrıldı. Bu noktada sorunlar yaşanmaya başlandı. Geçmişte büyük bir potansiyelle stoklu olarak çalışan aşı üretim merkezleri, şu anda bir kısım kapasitelerini koronavirüs aşısı üretimine ayırdılar. Aşı üretimi arttıkça, ham madde flacon denilen şişe ve aşıların bileşenine giren maddelerde de sıkıntı yaşanmaya başladı. İnsan aşısı yetiştirmek için aşıların konulduğu şişeleri üreten firmaların çoğu, bir an önce insanlara ulaştırılsın diye korona aşısı flakonu üretmeye başladı. Bu dönemde hayvanlar ikinci planda kaldı. Tabi ki aşı üretim merkezleri öncelikli olarak Koronavirüs aşısı üretecekler, üretimlerini Covid-19 aşısı için kullanacaklar ama bu yapılırken can dostlarımızın da unutulmamasını istemekteyiz.

Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, stok krizinde ülkelerin pazarlama stratejisinin de etkili olduğunu ifade ederek, “Firmalar hangi ülkelerde daha fazla karlılık görürlerse aşılarını orada pazarlama yoluna gidiyor. Ülkemiz bu konudan da etkilendi. Türkiye’deki ithalatçı firmalar, ithalat ve bunun planlanması konusunda öngörülerini tam olarak yapamadı ve talebe yetişemedi.” dedi.
“Firmaların güvenlik stoğu kalemi vardır ve stokta belli miktarda ürün her zaman tutulur.” diyen Av. Sevda Erdan Kılıç, bu stoğun da tükenmiş durumda olduğunu vurguladı.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ni kapatmasaydık, kendi aşılarımızı üretiyor olabilirdik
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, yaşanan bu karma aşı sıkıntısının, AKP iktidarının yanlış bir politikasını daha ortaya koyduğunu belirterek, “Nedir o yanlış politika? Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nı kapatmak… Ülkemizde aşıların tümü ithal edilmektedir. 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı 2011 yılında bir KHK ile kapatılmamış olsaydı, bugün aşıların tamamını ithal etmiyor, aşıda dışa bağımlı olmadan kendi aşılarımızı üretiyor olabilirdik. Bu nedenle Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nı tekrar açarak kendi aşılarımızı üretmeliyiz ve ülkemizdeki aşı üretim merkezleri çalışmalarını desteklemeliyiz.” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Kılıç, Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’deki hayvan hastaneleri ve veteriner kliniklerinde de karma aşının bulunmadığını kaydetti.

İzmir’deki hayvan hastaneleri ve veteriner kliniklerinin “karma aşıların stoklarında da tükendiğini” söylediğini aktaran CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, ”20 yıldır hizmet veriyoruz, ilk kez bu derecede yüksek bir sorunla karşı karşıyayız. İzmir’deki meslektaşlarımız can dostlarımızın sahiplerine, ‘aşı yok’ demeye utanır hale geldi. Bulaşıcı salgın hastalıklar patlayabilir.” dediklerini de vurguladı.

Kaçak ve ruhsatsız karma aşı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, aşı problemi nedeniyle el altından kontrolsüz bir piyasanın da oluştuğuna dikkat çekerek, “Kaçak ve ruhsatsız karma aşı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bu aşıların içerikleri, neye iyi geldiği, yan etkileri hepsi muallakta. Hayvan sağlığı ile insan sağlığı ayrı düşünülebilecek bir konu değildir.” ifadesini kullandı.

Aşı sorunu çözülene kadar hayvan severlerin tedbirli olmaları gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Dışarıdaki hayvanlarla teması olan, sokaktaki hayvanları seven ve besleyen insanların özellikle bu süreçte temas yaptıktan sonra hastanın dışkısı, idrarı, kanı, salyası ya da sümüğü, vücuduna, tenine, elbisesine bulaştıktan sonra mümkünse eve gittikten sonra normal hijyen şartlarına dikkat etmeli. El sabunlamak, elbise değiştirmek, duş almak gibi önlemler almakta fayda var. Bu süreçte evimize ekstra bir hayvan almak istiyorsak, mutlaka bir veteriner hekimden görüş alıp, evdeki can dostumuz için risk oluşturup oluşturmayacağını kontrol ettirmelerini tavsiye ederim.” uyarısında bulundu.

 
Ekonomik güven endeksi kasımda geriledi
 
Tramvay seferleri normale döndü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir''li 29 Kasım 2021 Pazartesi 11:12

Evet canlarımızın karma aşıları yok malesef.Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinin açılmasını istiyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı İzmir'de engellilerle buluştu: Biz varsak engel yok!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar 62 bin 337 engelli ataması yaparak ...
DP Genel Başkanı Uysal’dan iktidara: Hesap sormayalım da madalya mı takalım?
Demokrat Parti İzmir İl Kongresi’nde konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı ...
AK Partili Sürekli' den Büyükşehir'e borç eleştirisi: 2 buçuk yılda 4 kat arttı!
Konuk olduğu televizyon programında İzmir'deki yerel siyasete ilişkin ...
 
3 isim istifasını açıklamıştı... MHP’li Şahin’den ilk açıklama geldi!
27 Kasım akşam saatlerinde Çeşme Belediyesi’nde MHP mensubu 3 meclis üyesinin ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan terörle mücadele mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgesel ve uluslararası iş birliği terörle mücadelede ...
CHP'li Serter'den 'bütçe' eleştirisi: Üçte biri şimdiden eridi!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bütçe eleştirisinde bulunan İzmir ...
 
Kemal ANADOL yazdı... Yaprak dökümü...
Kemal ANADOL yazdı... Yaprak dökümü...
'İktidar fakirliğimizi satmaya hazırlanıyor'
“Derin bir ekonomik krizin içindeyiz” diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Türkiye ...
'CHP‘li Başkan MHP’ye geçti' iddialarına yalanlama: Yönetimi düştükten sonra gitti!
Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Gençlik Kolları Başkanı Özgür Günlü'nün ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva