HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2022 Cuma - 12:18

CHP’li kadınlardan 'İstanbul Sözleşmesi' mesajı: 24 saat içinde yürürlüğe girecek!

CHP Kadın Kolları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 81 ilde eş zamanlı açıklama gerçekleştirdi. 

CHP’li kadınlardan  İstanbul Sözleşmesi  mesajı: 24 saat içinde yürürlüğe girecek!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir’de CHP İl Binasında düzenlenen basın açıklamasında açıklamayı okuyan CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar’a kadın kolları yönetimi de eşlik etti. Uçar, “ İktidara geldiğimizde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun söz verdiği gibi 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız” ifadelerini kullandı.

‘ŞİDDET SARMALINA KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ’
Türkiye’de şiddet sarmalı olduğuna dikkat çeken Uçar açıklamasında, “Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Dünya çapında şiddete karsı dayanışmayı yükseltme, mücadeleyi büyütme ve şiddet nedeniyle yaşamını kaybeden kadınları saygıyla anma günü. Bu nedenle örgütümüzle birlikte, 81 ilde, 973 ilçede es zamanlı basın açıklaması yapıyoruz. Tarih sayfalarında bugünü özel kılan ve sorumluluk yükleyen onurlu bir mücadele hikâyesi var. Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten diktatör, halka baskıyı, zulmü ve reva görüyordu. Ülkede insan haklan ve demokrasi askıya alınmıştı. Tarihe adı "kelebekler" olarak yazdıracak üç kız kardeş, yaşananlara dur!" demek için mücadele meşalesini yaktı. 1999 yılında Birleşmiş Milletler bugünü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan etti. Biz kadınlar dünyada ve Türkiye’de şiddet sarmalına karşı sesimizi yükseltiyoruz. ‘Kelebekler’in onurlu direnişine sahip çıkmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam ediyoruz” dedi.

‘SİSTEMATİK OLARAK ARTTI’
Ülkemizde yasayan kadınların, en temel hak olan yasam hakkı için direndiğini vurgulayan Uçar, “AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kadın cinayetleri sistematik olarak arttı.  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2002 yılında 66 kadın cinayeti islenmişken, 2021 yılında 217'si şüpheli olmak üzere 497 kadın hayattan koparıldı. 1 Ocak 2022 ile 1 Kasım 2022 arasında ise 202'si şüpheli olmak üzere en az 482 kadın öldürüldü. Şüpheli kadın ölümü yoktur, etkin yürütülmeyen soruşturmalar vardır!
Bizler "Kadın cinayetlerini durdurun!" diye haykırırken eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de Kadın cinayeti değildir" demekle yetindi. Çocuğa yönelik tecavüzde "çocuğun rızasından bahseden Bekir Bozdağ Adalet Bakanı oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, öldürülen kadınlardan sadece "sayı" olarak bahsetmeye devam etti. Yetti mi? Hayır!  Şimdiki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, "2021'in ilk 10 ayında 242 ve 2022'nin ilk 10 ayında 225 vaka var. 2022'de yüzde 7 bir azalış görülüyor" dedi. Yanık’ın açıklamasında bir de itiraf vardı: "Kadın cinayetlerinin yüzde 8'i koruma kararı altında yaşamıyor! Kadınları koruyamayan, şiddeti tolere edilebilir bulan, öldürülen kadınların sadece say olarak nitelendiren zihniyete bir kez daha sesleniyoruz: Her kadın bir hayattır. “ şeklinde konuştu.

YENİDEN YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ
CHP’nin iktidara gelmesi durumunda İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe koyulacağını söyleyen Uçar, “İktidarın kadını yok sayan politikalarına karşı, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınları güçlendiren eşitlikçi politikaları hayata geçireceğiz. Bu mücadeleyi kadın erkek bir arada vereceğiz. Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İktidara geldiğimizde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun söz verdiği gibi 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız.” Dedi

YOL HARİTAMIZ HAZIR
Uçar sözlerini şöyle sürdürdü: "İki yıl önce İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdik. Genel Merkezimizde bir "Alo Şiddet" hattı kurduk. "YasamHak" projemiz aracılıyla 444 82 85 numaralı hattımızı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz destek hizmeti verdik, vermeye de devam ediyoruz.Yasam Hak projemiz kapsamında bugüne kadar binlerce katinin hayatına bire bir dokunduk. 81 ilde 129 gönüllü avukat ekibi kurduk. Bu sürede bin 135 kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı duruşmasını takip ettik. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, barolar ve yerel yönetimlerle 125 protokol imzaladık.İktidara geldiğimizde, yol haritamız hazır. Kadın güçlendirecek eşitlikçi politikaları derhal uygulamaya koyacağız. Bizlere ülkemizin ve partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan büyük bir mücadele miras: var! Hiçbirimiz eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz! Bugün sokaklara çıkarken, halklarımızı ve demokrasiyi savunmak için bir arada olacağız, kadın erkek hep birlikte sesimizi yükselteceğiz"

 
Covit-19'dan daha ölümcül: Kupa'da 'deve gribi' paniği!
 
Bornova'nın acı kaybı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 25 Kasım 2022 Cuma 14:01

aç tavuk kendini buğday ambarında sanır önce iktidar olun bu halk size güvenmiyor avrupa bu antlaşmayı kendi kullanmıyor yunanistan ingiltere biz niye kullanalım

Yorumu oyla      5      4  
Vatandaş 25 Kasım 2022 Cuma 13:11

Sayın bayanlar kırsal kesimde bir çok bayan sorunlar yaşıyor,sizlerin unu kuru tuzu kuru göstermelik işler bunlar keşke iktidara gelsek elbette olacaktır ama parti içi didişmelerden iktidara olmaya sıra gelmiyor...

Yorumu oyla      6      4  
Lombak 25 Kasım 2022 Cuma 12:28

Lgbt sözleşmesi istemiyoruz. Metni bir çok AB ülkesi de imzalamadı.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti İzmir’de aday bolluğu… 9 ilçe sandık başına gidiyor!
Geçtiğimiz haftalarda 10 ilçede seçim sürecini tamamlayan İYİ Parti İzmir ...
'ABD gözlem noktası vuruldu' iddiasına yanıt
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin ...
AK Partili Sürekli’den yerel yönetime eleştiri: Seferihisar 3 dönemdir naçar!
 AK Parti İzmir İl Başkanlığı, ‘Karınca Modeli’ saha çalışması kapsamında, ...
 
İzmir ‘tüp’e döndü!
Benzin fiyatlarında son dönemdeki artışlarla birlikte İzmir’de yaşayan ...
Çelik'ten suçlamalara yanıt: Ahlaksızlıktır!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İstiklal ...
'Nerede bir terörist varsa güvenlik teşkilatı orada!'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nerede bir terörist varsa güvenlik teşkilatı orada ...
 
'Tarım arazilerinin bölünmesini önledik'
Bakan Kirişci, iklim değişikliği, nüfus artışı, jeopolitik riskler ve ...
AK Partili Dağ duyurdu: İşte Erdoğan'ın ve partisinin oy oranı!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, son ...
'Terör propagandasının özgürlüğü olamaz'
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dezenformasyona yönelik düzenlemelerin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva