HABERLER>POLİTİKA
17 Aralık 2015 Perşembe - 12:41

CHP'li Çıray'dan 'İslam ittifakı'na sert tepki

Suudi Savunma Bakanı Muhammed’in Suudi Arabistan liderliğinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke ‘Teröre Karşı İslam İttifakı’ adıyla yeni bir koalisyon kurduklarını açıklaması üzerine CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray çok sert bir açıklama yaptı ve Riyad merkezli ‘Teröre karşı İslam ittifakı’nda Türkiye’nin yer almasına şiddetli bir şekilde karşı çıktı.

CHP li Çıray dan  İslam ittifakı na sert tepki

 Aytun Çıray “Sözde terör ittifakı adı altında Suudilerin kumandasına girmek medeni Türkiye’nin sonudur. Suudi Arabistan terörle mücadele etmek istiyorsa önce terör örgütlerini finanse etmekten vazgeçsin. Suudilerin girişimi, ileride Orta doğuyu ve hatta dünyayı yeni bir dünya savaşı ortamına götürebilecek kadar vahim bir gelişmedir. Zira tarihin mezhepsel gözle okunmasıve sekter bir kafa yapısıyla uluslararası ilişkilerin yürütülmesi imkânsızdır.”

BİRİLERİ TÜRKİYE'NİN NATO'DAKİVARLIĞINDAN ARTIK RAHATSIZ MIDIR?
Türkiye’yi bir mezhep savaşının doğrudan içine itecek ve kendi içini de parçalayabilecek bir gelişme hakkında AKP grubunun ve bakanlar kurulunun dahi haberi veya herhangi bir fikri olmadığını iddia eden Dr. Çıray,“Belli ki bu karar bir müddettir tasarlanmış, konuşulmuş, kotarılmış. Bu yeni bir askeri ittifak demektir ve Türkiye'nin bugünkü mükellefiyetleriyle ileride çatışabilecek bir tehlike arzetmektedir. Zira bu sözde ittifakta yer alıp da aynı zamanda NATO ülkesi olan tek ülke Türkiye'dir. Acaba, Batıdan birileri Türkiye'nin NATO'daki varlığından artık rahatsız mıdır? Onlara göre Türkiye NATO'ya son Rus jeti olayında da olduğu gibi yük olmaya, belâ olmaya mıbaşlamıştır? Acaba Türkiye farklı bir imaja mı zorlanmaktadır? Birileri bunu ileride Türkiye’ye karşı bir husumetin bahanesi olarak mı kullanmak isteyecektir? Bunlar tartışılmış mıdır? Neticeleri hesaplanmış mıdır? Zira bu sayılan ülkelerin böyle bir girişimde yer almalarından kaybedecekleri ile Türkiye'nin kaybedecekleri arasında asimetrik bir fark bulunmaktadır,” dedi.
Dr. Çıray Türkiye’nin müttefiklerine de çağrıda bulundu, “ABD'li dostlarımızı ikaz ediyorum: Yanlış bir coğrafyada, yanlış bir ittifakla yanlışbir işe girişiyorsunuz. Eğer Suudi girişiminde İslam Ordusuna ihtiyaç varsa, bunca ABD, Fransız, Rus ve diğer ülkenin kuvvetinin burada işi nedir? Ya bunlar bir noktada karşı karşıya kalmak durumunda olurlarsa bölge ne tür bir çatışmayla karşı karşıya kalacaktır? Eğer IŞİD bu girişimden daha da güçlenerek çıkarsa, Ortadoğu’nun 3.dünya savaşına sahne olabilecek bir cinnetin içine sürüklenmeyeceğini kim garanti edebilir.”

YURTTAŞLIK HUKUKU OLMAYANLAR TEÖRLE MÜCADELE EDEMEZLER
Başta Suudi Arabistan olmak üzere adı geçen ülkelerin hiçbirinde yurttaşlık hukuku, demokrasi ve egemenlik olmadığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili adı geçen ülkelerin çoğu İslâmcı terör örgütleri ile içli dışlıolduklarını söyledi. Şerefli bir tarihi olan Türk Ordusu radikal vahşi vahabi anlayışın emrine verilebilir mi diye soran Dr. Aytun Çıray sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık herkes karnından konuşmayı ve idare-i maslahatçılığı bıraksın. On üç yılda adım adım inşa edilen otokratik tek adam devletinin nihai hedefinin Türkiye’nin iki yüzyıllık medenilik yolculuğunu rotasından çıkarmak olduğunu ve bu doğrultuda Suudilerle bile işbirliğine teşne olduklarını görün,” dedi.

MUHALEFET OLARAK HAYATİ KONULARDA ÖNLEYİCİ SİYASET YAPMAK ZORUNDAYIZ
Çıray, bundan sonra cumhuriyet tarihinin en büyük dışpolitika faciası olan ve Rus uçağının düşürülmesiyle katastrofik bir mahiyet kazanan Suriye politikamızın perde arkasındaki yapıcılarından birinin Suudi Arabistan olduğunu vurguladı. Suudilerin, Türkiye’yi, liderlik ettiği ve hepsi de esasen vahabi anlayışı temsil eden anti-seküler 34 ülkeyle oluşturduğu sözde terör karşıtı ittifakın askeri gücü haline getirmesinin IŞİD’i üreten vahabiliğin bir zaferi olacağını belirtti. Vahabi ‘light’ IŞİD’ci Suudi ideallerinin gerçekleşmesinin her ne pahasına olursa olsun önüne geçmenin “CHP’nin tarihindeki en önemli misyon olarak belirdiğini” söyleyen Çıray, “Dün milletimizin kulağı CHP MYK’sındaydı. Sorunşu ki, Suudilerin bu zaferi, CHP’nin kurucu parti olarak temsil onurunu taşıdığı medenilik vizyonuna ölümcül darbeler vuracaktır. Muhalefet olarak böyle hayati konularda önleyici siyaset yapmak zorundayız” dedi.

TÜRK ORDUSU SUUDİNİN UCUZ PİYADE GÜCÜ HALİNE GETİRİLEMEZ
Olayın bir diğer yüzüne daha dikkat çeken Dr. Çıray, girişimin başarısız olacağını öne sürdü ve Başbakan Davutoğlu’na seslendi: “Sayın Başbakan bu girişimin tutmayacağı daha bugünden görüldüğüne göre o takdirde kazanan kim olacaktır? Peki bu İslam ordusuysa İran nerededir? Bu garabete işaret etmek Türkiye'ye mi Almanya'ya mı yakışırdı? Peki İran'ın bu gelişmeyi nasıl okuyacağı ve algılayacağı hesaplanmış mıdır? IŞİD başta olmak üzere tüm terör yuvaları müslümanları bir mezhep savaşına itmek isteyeceklerdir. O takdirde batılılar ellerini yıkayarak dışarıdan seyredebilirler. Ancak Türkiye batı demokrasileri arasında asla bir daha hak ettiği konuma bir daha kavuşamayacaktır. Görünen köy kılavuz istemez: ABD beceremediği bir savaşı Suudilere ve Katarlılara finanse ettirmekte, her türlü zaafını ve açığını istihbari olarak bildiği yöneticilerin elindeki Türkiye'yi de kara kuvveti olarak sürmeyi planlamaktadır. Türk Ordusu, vahabi Suudi Krallığı’ının ucuz piyade gücü haline getirilemez. Türkiye bu tür bir şer ittifakında yer aldığı takdirde kendisini ebediyen medeni dünyanın dışına atacak bir dış politika tercihi yapmışolacaktır.”
 

 
Merkez Bankası’ndan ‘Fed’ hamlesi: Dolar karşılıklara…
 
Flaş! CHP’de kritik başkanlar zirvesi: Hangi isim öne çıktı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kavalar Yüksel’e göndermeyle yola çıktı: Kimler destek verdi?
CHP Bornova İlçe Başkanı, 20 Aralık’ta yapılacak il kongresinde adaylığını ...
Demirtaş hangi HDP’li için ‘Gizli Erdoğancı’ dedi?
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Bizim parti içerisinde Erdoğan ...
Eski milletvekili Aygün’e Cumhurbaşkanı'na hakaret davası
Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün hakkında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ...
 
Saygılı’dan 2.manifesto: Delege özgür, seçim çarşaf olsun!
Haftasonu ‘Örgüte sesleniş, göreve çağrı’ başlıklı bir yazı yayınlayarak ...
Kılıçdaroğlu’ndan ‘üye sıfırlama’ harekatı
35. Olağan Kurultay’ın ardından örgüt yapısının tamamen değiştirileceği, ...
CHP Konak ‘Kavalar’ın arkasında!
İlçe Başkanı Başak dün akşam bir araya geldiği Kavalar’a destek kararı ...
 
Davutoğlu'dan PKK mesajları: 4-5 yer kaldı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu terörle mücadelede kritik 12 ilçe olduğunu belirtirken ...
Başbakan'dan Başika açıklaması: Misliyle karşılık verdik
Başbakan Davutoğlu, Başika kampına yapılan saldırı ile ilgili açıklama yaptı.
ABD İncirlik'teki F15'leri geri çekiyor
ABD, geçen ay İncirlik Hava Üssü'ne gönderdiği 12 F-15 savaş uçağını Türkiye'den ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva