HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2014 Cumartesi - 12:17

‘Çevreci’ gemi: İzmir sularında atık bırakmayacak!

Gaziemir'deki kurşun fabrikasının arazisindeki tehlikeli atıkları temizleyen Turanlar Çevre firması, şimdi de denize açıldı. Çandarlı'dan Çeşme'ye kadar 180 kilometrelik alanda gemilerin tüm atıklarını toplanıp Petkim'de bertaraf edilecek. Turanlar Çevre Genel Müdürü Serhat Emanet, geçen yıl Çandarlı'da batan bir geminin petrol atığına işaret ederek, "O tarihte bir atık toplama gemisi olsaydı, çevre felaketinin önüne geçilirdi" dedi.

‘Çevreci’ gemi: İzmir sularında atık bırakmayacak!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ -Ege Denizi'nde gemilerin sintine başta olmak üzere atık sorununa çözüm geliyor.  Gaziemir'de Aslan Avcı firmasına ait kurşun fabrikasının arazisindeki tehlikeli atıkları temizleyen  İzmirli Turanlar Çevre firması, yeni satın aldığı bir gemi ile Çandarlı'dan Çeşme'ye kadar tüm kıyılarda gemilerin katı ve sıvı tüm atıklarını toplayacak.

Turanlar Çevre Genel Müdürü Serhat Emanet,  400 ton kapasiteli Rayda gemisi ile hem gemilere hizmet vereceklerini hem de denizlerin temiz kalma çabasına önemli destek sunacaklarını açıkladı. Rayda'nın İzmir'in lisanslı ilk atık toplama gemisi olduğunu belirten Emanet, "180 kilometrelik alandaki tüm gemilere yanaşıp katı ve sıvı atıkları toplayarak, Petkim tesislerinde atıkların geri dönüşümünü ve bertarafını sağlayacağız. İzmir Alsancak ve Aliağa Limanları'na yılda 10 bin gemi yanaşıyor. Bu limanlarda atık toplama üniteleri var ama bertaraf ünitesi yok. Bu gemi ile limanların işini de kolaylaştıracağız" dedi.



PETKİM'DE İMHA EDİLECEK
Atık bertaraf işine Kayseri'de başladıklarını dile getiren Emanet, "Kayseri'nin 10 yıl boyunca tıbbi atığını toplayıp bertaraf ettik. 1.5 yıldır Petkim ile bir çalışmamız var. Petkim'in çok büyük atık tesisi var. Kullandırma hakkı için protokol imzaladık. Şu an 17 bin ton olan atık yakma kapasitesinin 10 bin tonunu kullanma hakkına sahibiz. Denizlerdeki atık ve bertarafı ile ilgili bir eksiklik olduğunu gördük. Gemi alıp atıkları topladıktan sonra Petkim'de bertaraf edebileceğimizi düşündük. Kocaeli ve Antalya'da lisanslı şekilde gemi atıkları toplayan Rayda adlı gemiyi satın aldık. Limanlardan atık toplayacağız. Atıkları Petkim tesislerinde bertaraf edeceğiz. Bazı geri dönüştürülebilir maddeleri ekonomiye kazandıracağız. Gemilerin diğer çevre sorunlarını da çözeceğiz. Ülke ekonomisine de katkıda bulunacağız. Yat yatmış gemilerin çevreye zarar vermesini önleyeceğiz" diye konuştu.

ÇANDARLI FELAKETİ OLMAYACAK
Türkiye'nin de imza koyduğu ve gemilerin işletiminden ya da kaza ile meydana gelebilecek deniz kirlenmesinin önlenmesi sözleşmesi ile denizlerde kirlilik yaratan şirketlere ağır yaptırım ve cezalar geldiğini belirten Emanet, “Mart 2013'te gemi söküm için Aliağa tersanesine gelen İtalyan bandralı Alba gemisinin içindeki bin 500 tonluk petrol çamuru 5 kilometre boyunca Çandarlı sahillerine yayılmıştı. Oysa, İzmir'de o tarihte böyle bir atık toplama gemisi hizmette olsaydı, böylesi bir çevre felaketinin de önüne geçilmiş olacaktı" dedi.

NÜKLEER'İN ÇÖPÜNE TALİP
Gaziemir'deki Aslan Avcı firmasının arazisindeki tehlikeli atığın toplanıp bertaraf edilmesi işleminin devam ettiğini dile getiren Emanet, tehlikeli atığın önemli bölümünü alıp Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderdiklerini söyledi. Emanet, çalışmaların bir yıl içinde tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti. Bu çalışmaların nükleer enerji santrallerinin atıklarını toplayan Fransız bir firmanın dikkatini çektiğini belirten Emanet, "Fransızlar Türkiye'de kurulacak 3 nükleer santralin atıklarının bertarafı için bizimle çalışmak istiyor. Birlikte radyoaktif depolama alanı kurup, radyoaktif atıkları zırhlayarak bertaraf etmek istiyoruz. Bu işin yıllık ekonomik kazancı 1 milyar dolar" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 28 Haziran 2014 Cumartesi 15:13

fasa fiso

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketiciye müjde: Kasada fiyat farkı bitiyor
Bugünden itibaren malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunması ...
İzmir’de 3 boyutlu teşvik zirvesi: İşte detaylar
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacağı İzmir'deki ekonomi zirvesinin ...
Yeni proje yola çıktı: Pasaport’a liman geliyor
İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından geçen ...
 
TOBB'dan Soma'ya 17 milyon TL bağış
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Soma için yaklaşık 17 milyon lira ...
EBSO’da kritik zirve: ‘Teşvik’e tarih, 2 başkan arasında polemik
İzmir'i mağdur eden teşvik sisteminin yeniden ele alınacağı zirvenin tarihi ...
İzmir’in kara listesi: En borçlu belediye hangisi?
SGK’nın sigorta prim borçlularını açıkladığı listeye Ege Bölgesi’nden ...
 
İzmir’de Denizcilik Bayramı coşkusu
Denizcilerin Bayramı olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle ...
Lojistik Fuarı’nın temeli İEF'de atılacak
Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ...
İZİKAD yurtdışına açılıyor
Kurulduğu günden bu yana "İş'te Kadın Güçlü Kadın" sloganını kendine ilke ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva