HABERLER>EKONOMİ
27 Haziran 2014 Cuma - 18:20

EBSO’da kritik zirve: ‘Teşvik’e tarih, 2 başkan arasında polemik

İzmir'i mağdur eden teşvik sisteminin yeniden ele alınacağı zirvenin tarihi belli oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulları toplantısında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılacağı zirvenin 25 Temmuz'da yapılacağını açıkladı. Toplantıda EBSO Başkanı Yorgancılar ile İTO Başkanı Demirtaş arasında yatırım polemiği çıktı. Türkiye'nin iş yapma endeksinde 132. sırada yer aldığını belirten ve yatırımcının önünün açılmasını isteyen Yorgancılar'a yanıt veren Demirtaş, "Kişi başı geliri 1500 dolar olan Ruanda iş yapma endeksinde 35. sıradayken, Türkiye nasıl 132. sırada olur?" dedi.

EBSO’da kritik zirve: ‘Teşvik’e tarih, 2 başkan arasında polemik

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir'i mağdur eden mevcut teşvik sisteminin değiştirilmesi için yapılacak zirvenin tarihi belli oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacağı İzmir Teşvik Zirvesi'nin 25 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.



YATIRIMCI POLEMİĞİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye'de yatırım yapmanın zorluklarından bahsederek, iş yapma endeksinde Türkiye'nin 189 ülke arasında 132. sırada yer aldığını açıkladı. Bunun üzerine Demirtaş, uluslararası kuruluşların Türkiye'yi olduğundan kötü gösterdiğini belirterek,  "10 milyon nüfuslu, kişi başı geliri 1500 dolar olan Ruanda iş yapma endeksinde 35. sıradayken,  Türkiye nasıl 132. sırada olur?" dedi.  Yorgancılar, bunun üzerine bir yabancı yatırımın yatırıma başlama süresinin iki yıl sürdüğünü belirterek, yatırım prosedürünü içeren bir tabloyu gösterdi. Demirtaş ise Yorgancılar'ın gösterdiği tabloya inanmadığını söyledi.

BAYRAM ÖNCESİ ZİRVESİ
Yorgancılar, İzmir'in teşvikteki sıkıntılara da işaret etti. Geçen hafta EBSO'nun 100 büyüğünü açıkladıklarını hatırlatan Yorgancılar, "Bir önceki yıla göre İzmir'deki firmaların üretimdeki satışları yüzde 5.5 artarken, Türkiye geneli yüzde 8.2 artmış. İhracat İzmir firmalarında yüzde 18.7 düştü. Sanayicinin karının yüzde 4.5-5 oranına oturduğunu görüyoruz. Bunlar tamamen teşvik sisteminden kaynaklanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile konuştuk. Temmuz ayı sonuna doğru İzmir'de teşvikle ilgili bir toplantı yapacağız. İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları da katılacak. Belki bölgesel belki sektörel olarak neler yapılacağı ile ilgili hazırlıklar yapılıyor. Ülkemize ve bölgemize faydalı, hayırlı olacağına inanıyorum" dedi.

ABD'nin Avrupa Birliği ile yapacağı gümrük anlaşmasında Türkiye'nin de taraf olması gerektiğini belirten Yorgancılar, aksi takdirde ihracatta yaşanacak kaybın 35 milyar doları bulacağını açıkladı.



DEMİRTAŞ İSTİKRAR PROGRAMI İSTEDİ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, ekonomideki risklere dikkat çekerek, yeni bir istikrar programı önerdi. Dış politikadaki sorunlara vurgu yapann Demirtaş, "İhracatımızda çok önemli bir aksama yok ama olabilir. Faiz konusunda Başbakan ve Merkez Bankası arasında biz de kimin tarafında olacağız diye endişemiz var. Merkez Bankası politikalarına çok karışılırsa risk yaşanabilir. Bu da bizi zora sokar.  Ama yüksek faiz de bizi zora sokar. Üzerinde durulması gereken sorunların birlikte çözülmesi. Enflasyonda dünyada bir numarayız. Sanayici için yüzde 4 kar mıdır? Hem karsızlık var hem enflasyon yüksek. Ekonomide önümüz açık değil. Yeni bir istikrar programı mutlaka olmalı. Ülkemizde risk taşımamakla beraber dikkatli olmak gerektiği ortada" dedi.

Menderes'teki İTOB OSB'deki  Bilimpark'ın temelini temmuz ayı içinde atacaklarını dile getiren Demirtaş, tarımla ilgili yatırımları olan firmaları bölgede yatırım yapmaya ve 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmaya davet etti.

'ÇANDARLI NASIL DOLACAK?'
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilik sektöründe iyi bir dönem yaşanmadığını söyledi. Öztürk, "Maalesef Türkiye'de ve dünyada denizcilik kötü gidiyor. Çok kötümser olmak istemiyorum. 2013'teki rakamları 2014'te de yakalayabileceğimize inanıyorum. Özellikle Aliağa limanlarında yüzde 10'luk artış bekleniyor. Gemi ve yat ihracatında gelişme var. Ama tersanelerimiz yeni sipariş alamıyor. Akıllı bir politika ile tersanelerimiz bakım ve onarıma yöneldi. Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı'nın mendireği bitti. Yeni şartname bekleniyor. Umarım bir an önce tamamlanıp dünyanın en büyük limanları sıralamasına girebiliriz. Ancak o limanı dolduracak bu kadar talebi nereden bulacağımıza da bilemiyoruz" diye konuştu.

İTHAL PAMUK TEPKİSİ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de tarım politikalarındaki sıkıntıya dikkat çekti. Pamuk üreticisi Türkiye'nin 2002-2013 yılları arasında 8 milyon 24 bin ton pamuk ithal ettiğini ve karşılığında 13 milyar 82 milyon dolar ödediğini belirten Kestelli, "Pamukta 11 yılda 13 milyar doları ödemek kabul edilebilir bir şey değil. Önemli olan bu çarpıklığı gidermek" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali 27 Haziran 2014 Cuma 20:24

Sayin baskanlar izmiri her yonde hareket geticerek 20.000 kisiye is sahasi olcak inciraltina tesvik verilsin,bakin gorun o zaman

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in kara listesi: En borçlu belediye hangisi?
SGK’nın sigorta prim borçlularını açıkladığı listeye Ege Bölgesi’nden ...
İzmir’de Denizcilik Bayramı coşkusu
Denizcilerin Bayramı olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle ...
Lojistik Fuarı’nın temeli İEF'de atılacak
Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ...
 
İZİKAD yurtdışına açılıyor
Kurulduğu günden bu yana "İş'te Kadın Güçlü Kadın" sloganını kendine ilke ...
Memurlara yaz tatili şoku
Memurun tatili cumhurbaşkanı seçimine endekslendi.
Flaş! Basmane Çukuru satışa çıktı!
İzmir'de Basmane Çukuru olarak adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi ...
 
İzmir’de büyük tatil vurgunu!
İzmir’in Çeşme İlçesi'ndeki bazı lüks villaların fotoğraflarını bir site ...
İzmir’de klasik otomobil gecesi
İzmir Klasik Otomobilciler Derneği (İZKOD) Bornova’da Yağmur Cafe işbirliği ...
‘Yeni Kent Merkezi’ dev ortaklık: 50 bin metrekare AVM!
Bayraklı sınırlarında kalan yeni kent merkezine Nokta İnşaat tarafından ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva