HABERLER>POLİTİKA
6 Mart 2019 Çarşamba - 13:05

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İzmir'de yüzde 70 risk var, dönüşüm elzem!

Bakan Kurum, "Kentsel dönüşüm bizim öncelikli işimiz. Türkiye genelinde yenilenmesi gereken 6,7 milyon konutun yenilenme sürecini yapacağız. Bu dönüşüm bizim için çok önemli. Kentsel dönüşümde olmazsa olmazlarımız var. İzmir birinci derece deprem bölgesi. Orana baktığınızda nüfusun yüzde 20'si İzmir'de imar barışına başvurmuş. İzmir'de 1 milyon konutun yüzde 70'i riskli durumda. Bu gerçekten hareketle bu dönüşümü yapmamız elzem. İzmir'de her halükarda bu dönüşümü yapmak zorundayız" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İzmir de yüzde 70 risk var, dönüşüm elzem!

Bakan Kurum, İzmir Valiliğinde basına kapalı düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kente yönelik projelerini anlattı.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ve yetkililerin katıldığı toplantıda, İzmir'in geleceğine ilişkin proje kararları aldıklarını aktaran Bakan Kurum, bunları sahada uygulamaya geçireceklerini söyledi. 

Nihat Zeybekci'nin de kent için çok önemli projeleri bulunduğunu, bu projeleri desteklediklerini vurgulayan Kurum, öncelikle tüm kentlerde olduğu gibi İzmir'de ne kadar riskli alan, bina varsa tespit edileceğini ifade etti. 

"Kentsel dönüşüm elzem"
Tüm kentlerde tespit sürecinin hızla işlediğine değinen Kurum, "İzmir'de imar barışı kapsamında 793 bin başvuru oldu. İzmir genelinde 1 milyon konut olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla yüzde 70-80'inin de imar barışına başvurduğunu görüyoruz." bilgisini paylaştı. 

Kurum, Türkiye genelinde imar barışına başvurma oranının yüzde 12, İzmir'de ise yüzde 19 seviyesinde olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"İzmir'de kentsel dönüşüm elzem, yadsınamaz, siyasi karşılığı da yok. Bir deprem kuşağında yaşıyoruz. Bugüne kadar 82 bin can kaybettik, artık can kaybetmek istemiyoruz. Başka ocağa ateş düşsün istemiyoruz, başka anamız ağlasın istemiyoruz. İzmir'de de bu dönüşümü biz yapacağız. Sayın Zeybekci'nin çok önemli projeleri var. 3 tane uydu kent oluşturuyor. Şehrin büyümesini kontrol altına almak için projeleri var. Bu projeler İzmir için çok önemli. Çünkü uydu kentler, şehrin içindeki nüfusu azaltacaktır.""4-5 katı geçmeyen projelerle yerinde dönüşüm"
Yerinde dönüşümün çok önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Kurum, "Fransız balkonlarımızın, cumbalarımızın olduğu, az katlı, 4-5 katı geçmeyen projelerle dönüşüm yapmak istiyoruz. Bu projelerle dönüşümü yapacağız. Vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız." diye konuştu.

Kurum, Türkiye'nin 67 ilinde 50 bin sosyal konut projesinin başladığını da belirterek, "Başvurularımız başlıyor. İzmir çok önemli değerimiz. İzmir'de 2 bin 584 sosyal konutun yapımına bugün itibarıyla başlamış olacağız. İki artı bir konutların ödemesi 583 lira, üç artı bir konutlarımızın taksit tutarı bin 178 liradan başlıyor ve 240 aya kadar vade var. Bu İzmir'de kira öder gibi ev sahibi olabilmek demek." diye konuştu.

Kentsel dönüşüm ve sosyal konut uygulamaları ile dönüşümü sürdüreceklerine işaret eden Kurum, çevre çalışmalarına da büyük önem verdiklerini vurguladı.

"İzmir Körfezi'ne atık su bırakmayacağız"
İzmir'de çok yağmur yağdığı zaman atık su sisteminin kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Kurum, "İzmir'de 2023'e geldiğimizde yüzde 100 nüfusa hizmet edecek şekilde, atık su arıtma hizmeti vermek istiyoruz. Buna ilişkin İzmir Körfezi'nin kirliliğini giderecek atık su arıtma tesisi yapılması önemli. İzmir Körfezi'ne atık su bırakmayacağız, buna izin vermeyeceğiz. 2019'da başlamak üzere İzmir'in çevresini, doğasını koruyacak projeyi hayata geçireceğiz." dedi.

Kurum, kentteki vahşi çöp depolamasına son vereceklerini, kişi başına düşen 1,6 metrekare yeşil alanı da 10 kat artıracaklarını söyledi. 

Bayraklı Çiçek Mahallesi'nde kayaların düşmesiyle meydana gelen can ve mal güvenliği tehdidini ise gerçekleştirecekleri projelerle engelleyeceklerini aktaran Murat Kurum, "21. yüzyılda artık bu görüntüleri istemiyoruz." ifadesini kullandı.

"BU ÜLKE BU ŞEHİR CHP DÖNEMİNDE NE ZAMAN BAHARI GÖRDÜ Kİ..."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP'li adayların "Martın sonu bahar" sloganını kullandığını belirterek, "Bu ülke, bu şehir, bu ilçeler CHP döneminde ne zaman baharı gördü ki bu dönem görsün." dedi. 

Kemalpaşa ilçesi Kirazlı Caddesi'nde kurulan platformda vatandaşa seslenen Bakan Kurum, Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlerin, ülkenin gelişmesini hazmedemeyenlerin bulunduğunu, kara tablolar, mutsuzluk ve piyasalarda panik havası oluşturulmak istendiğini belirtti.

Milletin her zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktığını dile getiren Kurum, "Ülkenize her zaman sahip çıkıyorsunuz. Bir kez daha gösterdiniz. Sizler bize inandığınız sürece bizler yol yürümeye devam edeceğiz. Ülkemizde tüm meydanlarımız milletin sevgisiyle dolup taşıyor. İşte Kemalpaşa gelsinler, görsünler." dedi.

"CUMHUR İTTİFAKI ÜLKE SEVDASIYLA KURULDU"
Bakan Kurum, Cumhur İttifakı'nın kapalı kapılar ardında değil, ülke sevdasıyla kurulduğunu, karşılıklı saygıya dayandığını, devletin, milletin bekasını amaçladığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Onlar 'Martın sonu bahar' diyorlar. Bu ülke, bu şehir, bu ilçeler CHP döneminde ne zaman baharı gördü ki bu dönem görsün... Pehlivan mindere çıkışından bellidir. Biz sizin belediyecilik karnenizi de biliyoruz, sıfır. Sizin döneminiz çöp, çamur, çukur dönemi olarak tarihe geçti. İnşallah önce millet memleket diyen Cumhur İttifakı kazanacak." 

İzmir'in CHP döneminde hak ettiği değeri görmediğini dile getiren Murat Kurum, Cumhur İttifakı adaylarının 31 Mart seçimlerini kazanarak, milletin hizmetkarı olacağını dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, İzmir'de kentsel dönüşüm, atık su, düzenli depolama sorunlarını çözeceklerini, kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıracaklarını ifade etti.

Murat Kurum, sahnedeyken bir vatandaşın "Erzurum'a hızlı tren ne zaman gelecek?" sorusunu da gülümseyerek "Amca Kemalpaşa'dayız, Kemalpaşa'ya getirelim, Erzurum'a da getiririz." yanıtını verdi. (DHA, AA)

 
İzmir'i ayağa kaldıran olayda yeni gelişme!
 
Karabağlar'da coşkulu seçim ofsisi açılışı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorumcu 7 Mart 2019 Perşembe 08:47

Bunca yıldır, Ankara'dan imar planlarını değiştire değiştire zaten taş yığınına çevirdiler İzmir'i. Şimdi de yık, yeniden yap! istiyorlar. İnşaat demek, milli servetin taşa, betona heba olması demek. Üretime yönelik planlarla uyuşmaz, desteklemez. Rantçıları destekler sadece..

Yorumu oyla      5      7  
muhalif 7 Mart 2019 Perşembe 02:04

bunların gözünü inşaat ve beton bürümüş, kardeşim İstanbulun daha fazla dönüşüme ihtiyacı var, binalar çöküyor, izmir istanbuldan daha iyi, zaten dönüşüm projeleri var, izmiri bi rahat bırakın ve projelerini engellemeyin. ne engelledik diyorsunuz da o dönüüm projeleri kaç yılda çıktı??? şimdiye kadar çook yol alınırdı..

Yorumu oyla      5      6  
Sarnıçlı 6 Mart 2019 Çarşamba 23:56

Gaziemir Sarnıç bölgemizde 2B Tapu ve yüksek bedeller konusundaki çalışmalar ne aşamada bakanım? Seçim öncesi sizlerden müjdeli haber bekliyoruz....

Yorumu oyla      5      5  
İZMİR Lİ 6 Mart 2019 Çarşamba 22:57

siz İZMİR'imde doğru konuları anlatmayı beceremiyorsunuz lütfen seçim sonrası icraatla anlatın ki görelim ŞANSINIZ YOK MALESEF

Yorumu oyla      5      7  
ya sabir 6 Mart 2019 Çarşamba 20:15

bunlar bizimle alay mi ediyor Allah askina ,17 yil iktidar ol TOKI denilen kurum ki gercek isi donusum ve konut edinme olsun ,izmir e gostermelik bir kac blok yap ,simdi gel izmir in yuzde 70 donusum yapilmali de . buna ne demeli gercekten bilemiyorum. bizim aklimizla dalga mi geciyorsunuz.

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Bayraklı'da görev dağılımı yapıldı!
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Halil Polat, yürütme ve yönetim kurulunu ...
Ayşen Zeybekci: İzmir çöpe mahkum değil
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci’nin eşi ...
Soyer 'tarım projeleri'ni açıklıyor: İkinci cemre Ödemiş'te!
Soyer, 9 Mart Cumartesi günü saat 14.00’da Ödemiş’te gerçekleştireceği ...
 
Erdoğan açıkladı: Çiftçilere 3.7 milyarlık destek
Beştepe'de çiftçilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayında verilecek ...
CHP Lideri’nin İzmir programının tarihi netleşti
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 31 Mart yerel seçimlerine 5 gün kala İzmir’e ...
Zeybekci'den 'lağım suyu denize akıyor' eleştirisi: Bu görüntülerden İzmir'i kurtaracağız!
Cumhur İttifakı AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat ...
 
CHP Buca adayı Kılıç: Bucalı öğrenciler Alsancak’a, Bornova’ya gitmeyecek
Yaşanabilir, nefes alan bir Buca hedefleriyle yola çıkan CHP Buca Belediye ...
CHP Bornova adayı İduğ'un seçim şarkısı aileden
CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa İduğ, seçim çalışmalarında ...
CHP Narlıdere adayı Engin: Makam arabasına değil şahsi aracıma bineceğim
Seçim çalışmalarını sürdüren CHP Narlıdere Belediye Başkan Adayı Ali Engin, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva