HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2024 Pazar - 18:31

Çeşme Projesi'nde kritik gelişme!

Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliği kararı mahkemeden döndü. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çeşme bölgesine dair aldığı SİT kararını iptal etti.

Çeşme Projesi nde kritik gelişme!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ –  Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile ilan edilen İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliğinin iptali için açılan davada mahkeme kararını verdi. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, bilirkişi kararı doğrultusunda bölgenin bir bölümünde SİT derecesinin düşürülmesi ile ilgili iptal kararı verirken bir diğer kısmı ile ilgili de iptal kararını reddetti.

Bilirkişi heyeti SİT değişikliği yapılan 38.Grup  (Karaköy-Zeytineli Etabı) sınırlarını 9 bölgeye  (5 tanesi “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ( N1, N2, N3, N4, N5), 4 tanesi “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” (S1, S2, S3, S4, ) )  bölerek ayrı ayrı incelemelerde bulunmuştu.

Mahkeme 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanları olarak belirlenen bölgeler yönünden hukuka aykırılık bulmazken 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak belirlenen bölgeler açısından ise hukuka aykırılıklar buldu.


(SİT değişikliği öncesi)

‘SİT DERECELERİ UYGUN BELİRLENMEDİ’
Kararda S1, S2, S3, ve S4 bölgelerinin bir kısmının tümüyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” özelliklerini taşıdığı, bir kısmının ise kısmen "Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı" kısmen “Nitelikli Doğal Koruma” alanı özelliklerini taşıdığı, dolayısıyla SİT derecelerinin uygun belirlenmediği ve SİT sınırlarının doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmediği vurgulandı.


(SİT değişikliği sonrası)

‘DOĞAL EŞİKLERE UYGUN BELİRLENMEDİ’
Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Bakılan davada, yukarıda yer verilen bilirkişi raporundaki tespitler ve dava dosyasındaki bilgi ve belgeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, "nitelikli doğal koruma alanı" doğal sit statüsündeki N1, N2, N3, N4 ve N5 numaralı poligonların, çevresindeki bitişik-komşu nitelikli doğal koruma alanı statüsündeki doğal sit alanları ile ekolojik bütünlük içinde olduğu, insan kullanımı ve mevcudiyetinden uzak olduğu, yaban hayvanlarının barınma, beslenme ve üreme gibi hayati ihtiyaçlarını temin edebileceği uygun yaşama şartlarını sağladığı, çok yoğun endemik tür bulunmasa da flora ve fauna yapısının çeşitliliği, dönemsel olarak gözlenen Akdeniz tip dönemsel (geçici) sulak alan ekosistemini içerdiği, ekolojik yaşam ve barınakları bulundurduğu ve peyzaj değerleri nedenleriyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” kullanımında belirlenmesinin uygun olduğu, poligonların sit sınırları doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmemiş ise de, tüm poligonların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak belirlenmesi uygun olduğundan, N1, N2, N3, N4 ve N5 numaralı poligonlar yönüyle dava konusu işlemi hukuka aykırı hale getirmeyeceği, yapılan tespitler ve değerlendirmeler neticesinde "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak değerlendirilen S1, S2, S3, S4 numaralı poligonlardan, bir kısmının tümüyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” özelliklerini taşıdığı, bir kısmının ise kısmen "Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı" kısmen “Nitelikli Doğal Koruma” alanı özelliklerini taşıdığı, dolayısıyla sit derecelerinin uygun belirlenmediği, aynı zamanda poligonların sit sınırlarının doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmediği görülmektedir”

SİT DERECELERİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, bir önceki yıl aldığı kararla Çeşme Projesi’nin hayata geçirilmek istendiği bölgedeki SİT değişikliğine gitmişti.  Kararla birlikte Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki 2’inci Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ile kaplı alandaki pek çok bölgenin derecesini 3’üncü "Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’na düşürülmüştü. SİT derecesinin düşürülmesi Çeşme Projesi'nin de önünü açmıştı.

BASIN TOPLANTISI YAPILACAK
Öte yandan kararın ayrıntıları ile ilgili İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve EGEÇEP 5 Şubat Pazartesi saat 18:00’de İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyecek.

ÇEŞME PROJESİ NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak değerlendiriliyor.



PROJEDE NELER VAR?
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

DOSYA DANIŞTAY'DA
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından açılan davada Danıştay 6’ıncı İdari Dava İdaresi Cumhurbaşkanı kararının iptali talebini reddetmişti. Mahkemenin kararı davacılar tarafından Danıştay İdari Dava Genel Kurulu’na taşındı.

KURUL KARARI DA İPTAL EDİLMİŞTİ
Çeşme Projesi’nin imar planı çalışmalarına dayanak olan İzmir Toprak Koruma Kurulu’nun ‘tarım dışı kullanım’ kararı da mahkeme tarafından iptal edilmişti.

BAKAN ERSOY ‘PLAN HAZIR’ DEMİŞTİ!
Efes Kültür Festivali’nin basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Çeşme Projesi’nin planlarının askıya çıkmaya hazır olduğunu belirterek “Çeşme planı askıya çıkmaya hazır. Ama yürütmeyi durdurma var. Adli tatil sürecinde olduğu için muhtemelen önümüzdeki ay mahkeme kararını verecek.” demişti.

 
Fethiye'de kamyonet kazası... Sürücü serbest!
 
Büyükşehir Adayı Tugay: Su ve ulaşım parası düşecek!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çeşmeli 5 Nisan 2024 Cuma 09:45

bu zihniyetler sayesinde Türkiye nin 3. büyük şehri olan İzmir sürekli gerilemektedir. umarım bu durumun acilen önüne geçilir. yoksa Dünyada marka şehirleden biri olabilecek İzmir e çok yazık olacak.

Yorumu oyla      0      0  
Attilla 7 Şubat 2024 Çarşamba 08:10

Siyasi sebeplerle bu projeye karşı çıkılıyor.izmirin turizmden aldığı pay çok düşük bunu çeşme projesi fazlasıyla arttıracaktır.bolgeyide bilen biriyim sözde çevrecilerin anlattığı bir yer değil kıraç bozkır ve tarım için elverişsiz bir bölge ekonomiye kazandırıliyor ama istemezükculer yine iş başında maalesef

Yorumu oyla      5      2  
Eski balıkçı 6 Şubat 2024 Salı 17:05

Amaç? Bu kadar para harcamak? Bu kadar ekosistemi değiştirmek? Termal kaynak nerede varmış? Sağlık turizmi yalanı anahtar kelime. Havalimanı yapmaları kanunen imkansız çünkü 35 km yarıçaplı alanda RES olmaması gerek ancak etraf rüzgar gülleriyle dolu.

Yorumu oyla      1      5  
Nilgün Çoban 6 Şubat 2024 Salı 00:01

Kanunların tepe yönetim tarafından hiçe sayıldığı bir Turkiye''de bu tür kararların da önemi yok diyorsunuz yani. Yani ön teker nereye giderse arka çekerse aynı yolu izliyor. Türkiyenin her şeyini satmaya geldiniz babanızın malı gibi de satacaksınız öyle mi. Atalarımızın kanını yerde bırakmaya niyetimiz yok bilesiniz.

Yorumu oyla      1      4  
Huseyin 4 Şubat 2024 Pazar 20:14

Çeşme projesi yapılacak ne kadar itiraz edilirse edilsin Çeşme için çok güzel proje biran önce yapılırsa güzel olacak

Yorumu oyla      8      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emeklilerinin fark ödemeleri 6-7 Şubat'ta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "SSK emeklilerimiz için ...
Satışlar dip yaptı... Pazarcılar fiyat kırdı!
İzmir semt pazarlarında bu haftaki fiyatların, geçen haftaya göre daha ...
Emekliye ek zam Resmi Gazete'de
SGK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammının, memur emeklileriyle eşitlenerek ...
 
'OVP kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edecek'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "MB Başkanı Erkan'a hizmetleri ...
Merkez Bankası Başkanı Erkan istifa etti!
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevinden affını istediğini ...
Çiftçilere tarımsal destek ödemesi yapıldı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 225 milyon 746 bin lira tarımsal ...
 
Gram altında tarihi zirve... 2 bin lirayı aştı!
Altın fiyatları 2 Şubat Cuma yani haftanın son iş gününe yükselişle başladı. ...
Bakan Şimşek uyardı: Banka hesabınızı kullandırmayın
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversite öğrencilerine, gelir ...
MB, Enflasyon Raporu'nu o tarihte açıklayacak!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Enflasyon ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva