HABERLER>GÜNCEL
6 Ocak 2022 Perşembe - 08:59

ÇED artık prosedür!

İzmir için verilen ÇED kararlarını değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, yönetmelik değişikliği ile birlikte ÇED sürecinin amacından uzaklaştığını ve bir prosedür haline geldiği belirtti. Kınay “Denetim eksiklikleri ile birlikte tarım orman yaşam alanlarımızın niteliğini yitirdiği, su hava toprak kalitemizin bozulduğu bir çevresel yıkım ile karşı karşıyayız.” dedi.

ÇED artık prosedür!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 yılında İzmir için 181 projenin çevresel etki değerlendirme süreci başlatırken 108 proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. 12 proje için ‘ÇED olumlu’ kararı veren bakanlığın ÇED başvuruları arasında ilk sıralarda maden ocakları yer alıyor. 35 maden ocağı ve işletmesi için ÇED süreci başlatıldı. Ayrıca 32 gıda işletmesi, 28 sanayi tesisi, 24 atık tesisi, 22 enerji tesisi, 20 kimya tesisi için de ÇED süreci başlatıldığı duyuruldu.

İZMİR’İN ÇED RAPORU

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay bakanlığın ÇED sürecini Ege'de SonSöz’e değerlendirdi. Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerden sonra ÇED sürecinin yatırımların çevreye olumsuz etkilerinin tespit ve önlenmesi ve çevrenin korunması sürecinden çıktığını ifaden Kınay “Yatırımcının her durumda önünü açmayı hedefleyen bir dokümantasyona indirgenmiştir. Faaliyetlerin en önemli aşaması olan ÇED süreçleri ve işleyişine ilişkin yapılan uygulamalara bakıldığında, faaliyetlerin ÇED süreci kapsamın dışında tanımlanma mekanizmaları, hazırlanan raporların içerik ve inceleme karar sürecindeki yetersizlikler, ÇED Olumlu Kararı verilen tesislere yönelik inşaat ve işletme aşamasındaki denetim eksiklikleri gibi tüm yönler ile değerlendirildiğinde sistemin anlam ve amacından uzaklaştığı prosedür haline geldiği bir mekanizmayı yaşıyoruz. ÇED süreci olumsuz olarak değerlendirilen faaliyet sayısının yok denecek kadar az olması da koruma, kullanma dengesi sürecinde korumadan çok her türlü çevresel risk ve alan kullanım kararının kabul edilebilir ve yönetilebilir olduğu bir kullanım sürecini ortaya koyuyor. Nihayetinde denetim eksiklikleri ile birlikte tarım orman yaşam alanlarımızın niteliğini yitirdiği, su hava toprak kalitemizin bozulduğu bir çevresel yıkım ile karşı karşıyayız.” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI EKSİKLERİ ORTAYA KOYUYOR
Kınay, “Ülkenin her köşesinde çevresel riski yüksek olan, tarım, orman, mera, korunması gereken alanlar, su kaynaklarına yönelik olumsuz etkilerine rağmen ÇED Olumlu Kararı verilen faaliyetlere yönelik olarak dava süreçleri ve çevre mücadeleleri devam ediyor. Bu süreçlerin ortak tarafı bilirkişi raporları ile de ortaya konan raporların eksiklikleri ve yetersizlikler ile risklerin doğru değerlendirilmemesi olarak karşımıza çıkarken, yıllarca süren mahkeme süreçleri ile faaliyetler de devam ediyor.” diye konuştu. ,

‘HER TESİS YENİ TESİSLERİ GÜNDEME GETİRİYOR’
İzmir kenti kapsamında verilen ÇED raporlarını ve kararları değerlendiren Kınay, şunları söyledi:

“Aliağa’nın 2010 yılından bu yana “ÇED Olumlu” kararı verilen 69 proje ile sanayi yatırımın en yoğun olduğu bölge olduğu görülmektedir. Demir - çelik sektörü gerek kapasite artışları gerekse yeni tesisler ile ilçede sanayi yatırımlarının başında yer almaktadır. Sektördeki yoğun enerji kullanımına bağlı olarak bölgede enerji üretim tesislerinde kapasite artışı ve yeni enerji üretim tesislerinin açılması söz konusudur. Söz konusu yatırımların paralelinde deniz taşımacılığı ile ilgili projeler devam etmektedir.”

‘BÜTÜNSEL BİR ÇED SÜRECİ YÜRÜTÜLMELİ’
Planlanan her tesisin hammadde, enerji ve lojistik ihtiyaçları nedeni ile yeni tesis yatırımlarını gündeme getirdiğini dile getiren Kınay, “Bu noktada devam eden ÇED süreçlerinde Aliağa’daki mevcut ağır sanayi yükünün göz önünde bulundurularak bölgedeki yatırımların bütünsel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Mevcut sanayi yükünün çevresel etkilerinin azaltılması yönünde çalışmalar yapmak yerine, yeni sanayi yatırımlarını teşvik etmek çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehlikeleri beraberinde getirecektir. Bölgede yapılacak her türlü tesis yaşanan kirliliğe olumsuz olarak etki edecektir. Bölge genelinde bütünsel olarak tespit ve planlama çalışması yapılmalı, planlanan tesislerin ÇED süreçlerinde tesis bazlı değil, bütünsel bir ÇED süreci yürütülerek kümülatif etkiler değerlendirilmelidir. Mevcut tesislerin çevresel yüklerinin azaltılabilmesi amacı ile çevresel rehabilitasyon süreci yürütülmelidir.” dedi.

Urla, Karaburun ve Çeşme ilçelerinde ÇED süreçlerine dikkat çeken Kınay şunları söyledi:

“Enerji tesisleri, taş ocakları ve balık yetiştirme tesisi yatırımları arttı. Yarımada bölgesindeki bazı rüzgar enerji santralleri ile ilgili ÇED Olumlu kararlarının iptaline ilişkin bölge halkı tarafından hukuki süreçler yürütülmektedir. Diğer ilçelerde, kalker, kireç ve malzeme ocakları ile kırma-eleme tesisleri, süt ürünleri ve tavukçuluk tesisleri yatırımları görülmektedir. Kentin yapılaşma sürecine bağlı olarak artan taş ocakları da kentleşme sürecinin bir diğer etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır.”

KINAY YER SEÇİMLERİNE DE DİKKAT ÇEKTİ
Yer seçimlerine de değinen Kınay, “Tüm bu süreçlerde; bütünsel bir planlama anlayışı, çevresel yük kapasitesi, faaliyetlerin getireceği ardıl etkilerin, kamu yararının bütünsel bir planlama ve bakış açısı ile değerlendirilmesi ve faaliyetlerin getirdiği yatırım ve alan kullanım kararlarının doğru değerlendirilmesi önemlidir. Bu noktada; ÇED sürecini yürüten Çevre Şehircilik Bakanlığının yanı sıra; özellikle yer seçim sürecine ilişkin olarak tarım, orman, doğal karakteri korunacak alanlar, su havzaları vb. hususlar ile ilgili olarak sorumlu Kamu Kurumlarının da faaliyetlerin getireceği yük ve etkileri doğru değerlendirmesi önem kazanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 
Bornova’ya yeni misket üzümü bağı
 
Karaburun'da geri dönüşüm hamlesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Ocak 2022 Perşembe 11:50

Türkiye resmen talan ediliyor stop !!! durdurun artık şu yağmayı. paramparça oldu Türkiye.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e 3 yeni arkeolojik SİT alanı daha... Çivi bile çakılmayacak!
İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Urla'nın Özbek ve Yağcılar ...
Savunma sanayii için önemli gün
Türk savunma sanayiinin marka projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak ...
Araca bağlayıp, peşinden koşturdu... Ata işkence!
İzmir'in Buca ilçesinde bir sürücü, hafif ticari aracına iple bağladığı ...
 
Tilkiye kötü muameleye soruşturma açıldı
Ardahan'da tilkiye kötü muamelede bulunanlar hakkında adli ve idari soruşturma ...
Dikili ve Menderes'te 66 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Dikili ve Menderes ilçesi açıklarında yasa dışı yollarla yurt ...
Barut'un sahibi işkencecileri affetmedi
İstanbul'da, sokakta ağzı ve ayakları bağlı halde bulunan 'Barut' adlı ...
 
Özel temsilciler Moskova'da masaya oturacak
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye ve Ermenistan ...
İzmir'de firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
İzmir'de hakkında 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
20 yaşındaki genç koronavirüse yenildi
Bursa'da kronik astım hastası olan 20 yaşındaki Ahmet Bektaş (20), koronavirüsten ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva