HABERLER>GÜNCEL
4 Mayıs 2021 Salı - 09:19

Canlı türü her geçen gün artıyor... İzmir Körfezi'nin yeni sakinleri

Uzun yıllar boyunca kirliliği ile gündeme gelen İzmir Körfezi, yeni ziyaretçileriyle birlikte temizlenmeye başladığını gözler önüne seriyor. Yıllar içinde çeşitli atıklar dolayısıyla körfezin Akdeniz’in en kirli sahalardan biri haline geldiğini ve 2000 yılından sonra yapılan çalışmaların körfezin temizliği açısından büyük önem arz ettiğini açıklayan Prof. Dr. Okan Akyol, “Körfeze gelmeye başlayan doğal ziyaretçiler temizlendiğine dair işaretler veriyor” dedi.

Canlı türü her geçen gün artıyor... İzmir Körfezi nin yeni sakinleri

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- İzmir Körfezi, Ege Denizi’nin merkezinde yer alan balıklar için çok önemli bir üreme, beslenme ve gelişim alanı. Ancak insan eliyle doğaya verilen zararlar, körfezi uzunca yıllar kirletmiş ve balık popülasyonlarında azalmalar meydana getirmişti.

2000 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi temizlemek adına önemli adımlar atmış 7 Eylül 2020’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’de Körfez’de temizlik konusunda çalışmalarımız sürüyor. Körfez temizlendiğinde -ki ona biraz daha zaman var- Konak’tan Karşıyaka’ya bizzat yüzerek gideceğim. En büyük hayallerimden birisi karşıdan karşıya geçmek” demişti.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol, İzmir Körfezi su kolonunun temizlendiğine dair birçok işaret olduğunu söyledi.

Körfezin, bölge balıkları için çok önemli bir üreme, beslenme ve gelişim alanı olduğuna değinerek, özellikle 1970-2000 yılları arasında evsel ve endüstriyel atıklar nedeniyle oldukça kirlendiğini belirten Prof. Dr. Akyol, “Körfez, sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda Akdeniz’in en kirli sahalarından biri haline gelmişti. İzmir Körfezi’ndeki polüsyonla mücadele ve körfezi tamamen kirlilikten arındırmak için 2000 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından biyolojik arıtma ve derin deniz deşarjı sistemi uygulamaya konmuştu” dedi.

“AÇIK DENİZ TÜRLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”
Körfezin gün geçtikçe daha temiz bir görünüm kazandığını vurgulan Prof. Dr. Akyol, “Geçmişteki hidrojen sülfür kaynaklı o kötü körfez kokusu da ortadan kalktı. Ancak zayıf akıntı sistemi nedeniyle körfezin birikmiş dip çamurunun ortadan kalkması daha uzun yıllar alacak gibi görünmekte. Buna rağmen, körfezin su kolonunun temizlendiğine dair işaretler ise, yunuslardan kaplumbağalara, bazı köpekbalıklarından marlin balıklarına dek bazı açık deniz türlerinin artık körfezde görülmeye başlanmasıyla ortaya çıkmakta” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Akyol, körfezin temizlenmeye başlanmasıyla birlikte görülen türlere şu örneklerle açıklık getirdi:

-Lutjanus argentimaculatus (Magrov kızıl levreği)
Bu Lesepsiyen balık İndo-Pasifik bir tür olup, 4 Ekim 2018 tarihinde Urla balıkçıları tarafından 8 metre derinlikte yakalandı.

-Glaucostegus cemiculus (Siyah çeneli kemane balığı)

Kıkırdaklı balıklardan az rastlanan bu kemane balığı, 12 ve 15 Nisan 2013 tarihlerinde iki adet olarak Urla balıkçıları tarafından 6-8 metre derinlikte ağla yakalandı.

-Mola mola (Ay balığı)
Bu okyanusların nadir dev balığı (resimdeki 250 kg civarında olduğu tahmin edilmekte), İzmir Körfezi Gediz Nehri açıklarından 3 Ekim 2019 tarihinde 35 m’den bir gırgır ağıyla yakalanmış ve serbest bırakılmıştı.

-Tetrapturus belone (Akdeniz kılıcı-Marlin)
Bu açık deniz Akdeniz kılıç balıkları da son yıllarda İzmir Körfezi’ni ziyaret etmeye başladı. İlk olarak 11 Mayıs 2011 tarihinde Urla kıyılarında 10 metreden ağlarla yakalanan balık, son olarak 20 Ekim 2020 tarihinde aynı bölgeden bir kez daha yakalanmıştır.

-Naucrates ductor (Malta palamudu)
Köpekbalıklarıyla birlikte hareket eden bu balık da son yıllarda İzmir Körfezi’nde görülmeye başlandı. Belli ki beraberinde köpekbalıklarıyla körfeze giren bu balıklardan biri 13 Kasım 2018 tarihinde Urla kıyılarından ele geçirildi.

-Scomberomorus commerson (Ceylan balığı)
Bu Lesepsiyen balık da İndo-Pasifik bir tür olup, 6 Ekim 2018 tarihinde Gediz Nehri mansabı açıklarında bir gırgır teknesiyle 35 metreden yakalandı.

 
İzmir Barosu Başkanı Av. Yücel: Eğitim kalitesini yükseltin, yeter!
 
Biden yönetimi mülteci kotasını 4 katına çıkardı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Musa arslan 5 Mayıs 2021 Çarşamba 05:43

1975 yilinda izmir karsıyakada askerligimi yaparken tersanenin bayrakli tarafinda mezbaha vardı manda deresinin uzerine deri fb lari atik bırakir limana gelirdi koku berbatti istanbuldan tarak gemisi ve dubalarla liman calısmasi ve camuru cıkartıp urla aciklarina tanker dubalarla tasindi calısma yaklasik 5.6 ay gibi devam etti benteskere aldım insallah iyi olmustur güzel izmirimiz

Yorumu oyla      3      3  
sezarın hakkı sezara 4 Mayıs 2021 Salı 18:59

Körfezin temizlenmesi ile alakası yok. kaldı ki temizlendiği falan da yok. kendinizi kandırmayın ! Küresel ısınmadan dolayı su sıcaklıkları değişiyor ve bazı balık türleri farklı sulara göç etmek durumunda kalıyor. Bunun en basit örneği AKdeniz de balon balığının çoğalmasıdır . ASlan balığının akdeniz sahillerin de fink atmasıdır. zehirli ama düzgün temizlendiğinde çok lezzetli bir balıktır. Aynı şekilde ege sahilleri de bu değişimden nasibini alıyor. mesela artık izmir çevresinden aslen bir okyanus balığı olan Lambuka yani mahi mahi çıkabiliyor. Bunun yanında karaburun da malesef balon balığı görülmüşlüğü var. dolayısı ile bunun körfezin temizlenmesi ile alakası yok . Körfeze istediğini kadar sirkülasyon kanalı açın hiç bir fayda etmeyecek. DAha kanal projesi düzgün çalışmıyor. Yağmur suyu projesi yok denecek kadar az. Gediz ve menderes havzası son derece kirli. hala gediz e fabrika atıkları döküldüğünün haberini almıyormuyuz? Körfez in sintine denetemi ne alemde haber yok? ve son olarak körfezi temizlemek istiyorsanız ilk önce halk bilinci oluşmalı. körfeze bir tane kagıt atana bile ağır para cezaları verilmeli. yoksa bu krfez temizlenmez. zaten normal şartlar da temizlenmesi de yüz yıldan uzun sürecektir. oda katı şartlara uyulursa.

Yorumu oyla      6      3  
Özcan 4 Mayıs 2021 Salı 15:36

Belediyemiz den allah razı olsun iyiki varlar ne güzel doğa canlılar türler artıyor çok teşekkürler

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Barosu Başkanı Av. Yücel: Eğitim kalitesini yükseltin, yeter!
İzmir Katip Çelebi ve Kayseri Nuh Naci Yazgan üniversitelerinde yeni hukuk ...
PKK'ya eleman kazandıran zanlıya gözaltı
Van'ın Muradiye ilçesinde, terör örgütü PKK'ya eleman kazandırdığı belirlenen ...
Midibüs takla attı: Ölü ve yaralılar var
Bursa’nın Gemlik ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan servis midibüsü ...
 
Askerin ölümü İzmir'de Romanları sokağa döktü!
30 Nisan’da Suriye’de intihar ettiği iddia edilen Kırklarelili er Caner ...
İzmir'de derneğe kumar baskını: 12 kişiye 37 bin 800 lira ceza!
İzmir'in Buca ilçesinde, kumar oynandığı belirlenen bir derneğe yapılan ...
Fırının bacasında çıkan yangın 3 evi küle çevirdi!
İzmir'in Konak ilçesinde, bir fırının bacasından çıkan yangın 2'si metruk ...
 
Parkta tanıştığı kişiyi öldürüp, itiraf etti!
Fatih'te evine gittiği kişinin ellerini bağlayıp boğarak öldüren 19 yaşındaki ...
Camide örgütlü provokasyon girişimine gazlı müdahale
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM),Gaziantep'teki bir camide yaşanan olayın ...
Bayram sonrası sırayla açılış: Öncelik okullarda
17 günlük tam kapanma uygulamasının ardından önce okulların açılıp sınavların ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva