HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
20 Kasım 2012 Salı - 14:26

Çakırcalı Efe yeniden sahnelerde...

İzmir Devlet Opera ve Balesi, geçtiğimiz 17 Mart’ta “İzmir Prömiyeri”ni gerçekleştirdiği Çakırcalı Efe adlı iki perdelik dans tiyatrosunu 22 Kasım 2012 Perşembe gününden başlayarak yeniden sahneleyecek.

Çakırcalı Efe yeniden sahnelerde...

İZMİR -Çakırcalı Efe, “İzmir’in Kavakları” adıyla bilinen türküye konu olan Çakırcalı Mehmet Efe’nin yaşam öyküsünü anlatmaktadır. Cem İdiz’in müziği, İhsan Bengier’in koreografisiyle dans tiyatrosu olarak sahneye aktarılan Çakırcalı Efe, Türk romancılığının gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından Yaşar Kemal’in aynı adlı destansı romanından alınarak sahneye aktarıldı.  İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Ayasuluğ köyünde doğan ve 1872-1912 yıllarında yaşayan Çakırcalı Mehmet Efe’nin yaşam öyküsünü anlatan eser, Türk motifleri ile süslü müziği, Türk halk danslarını içinde barındıran koreografisiyle baleseverlerin beğenisine sunulmakta.   
 
Çakırcalı Efe, Osmanlının son dönemlerinde haksızlıklara karşı dağa çıkmış bir eşkıyadır. On beş yıllık eşkıyalık süresince 1081 kişiyi öldürdüğü, öldürdüğü her insan için kendisini haklı gördüğü, bunun da söylencelerle yayıldığı, böylece zaman içinde “halk kahramanı” kimliği edindiği bilinmektedir.
 
Yaşar Kemal’in aynı adlı destansı romanından dans tiyatrosuna uyarlanan eserde orkestra şefliğini Ali Hoca üstleniyor. Yekta Oktay’ın sahneye koyduğu Çakırcalı Efe’nin librettosunu Ebru Saçar yazdı; dekor ve kostümleri Antalya Devlet Opera ve Balesi Başdekoratörü Gürcan Kubilay, ışık tasarımlarını Müfit Özbek yaptı. Çakırcalı Efe’de başlıca rolleri; Sertan Yetkinoğlu, Gamze Yıldırım, Ceyda Yücel Tabakaydın, Koza İpek, Yağız Danış, Güçlü Kılıç, Gökhan Bucuga, Cihan Genek, Bülent Özdemir, Cengiz Kılıç, Meltem Yorulmaz, Barış Türksever, Murat Ersoyluoğlu paylaşıyorlar. Eserde ayrıca bariton Tuncer Tercan ve Hasan Taş ile soprano Başak Narin de görev alıyor.  
 
Çakırcalı Mehmet Efe’yi öldüren askeri birliğin kumandanı Albay Rüştü Kobaş’la yapılan bir röportajın ışığında seyirciye sunulan eserde, Çakırcalı Mehmet Efe’nin çocukluğundan, ölümüne uzanan kesitler yer alıyor.
Çakırcalı Efe’nin konusu şöyle: Henüz 11 yaşındayken zaptiye Hasan Çavuş tarafından babası öldürülen Çakırcalı Mehmet, tütün kaçakçılığı yaparak yaşamını sürdürür.. Kaçakçılık işinde yardımcısı olan Hacı Eşkıya’nın (aşığı ile kaçan) karısını ve aşığını öldürmesinin ardından hapse atılsa da delil yetersizliğinden serbest kalır. Haksızlığa uğrayan herkesin yardımına koşan, varlıklı kişilerden aldığı paraları yoksullara dağıtan bir eşkıya olarak ünlenen Çakırcalı, babasını öldüren Hasan Çavuş’u ve Mülazım Hüsnü Efendi’yi pusu kurarak öldürür. Dağa çıktıktan sonra da halka acımasızlık yapan, yönetimle işbirliği yapan birtakım Türk, Rum ve Arnavut çetelere karşı mücadele verir. Böylece kahramanlığı dillere destan olmuş; insani özellikleri, savaş taktikleri, farklı değer yargıları ile diğer efelerle kıyaslanamayacak bir kabul görür... İlk eşi Iraz’ın yanı sıra, düze indiğinde aşık olduğu Fatma ile de evlenen Çakırcalı, 1912 yılında Nazilli yakınlarındaki Karıncalı Dağı’nda yönetim güçleri ile girdiği çatışmada öldürülecektir.            
 
Çakırcalı Efe’nin bestecisi Cem İdiz, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda bir süre viyolonsel eğitimi aldıktan sonra, Muammer Sun ve Ahmed Adnan Saygun’un yönlendirmesiyle kompozisyon bölümüne geçti. Muammer Sun, Erçivan Saydam, Mithat Fenmen, Ferit Tüzün ve Kemal İlerici ile çalışan besteci, 1977-78 yıllarında Hollanda’da Kraliyet Konservatuvarı’nda eğitim aldı; İstanbul Devlet Konservatuvarı’nı Cengiz Tanç’ın öğrencisi olarak bitirdi. 1993 yılından bu yana bağımsız besteci olarak sanat yaşamını sürdüren Cem İdiz, orkestra ve oda müziği eserlerinin yanı sıra, çok sayıda tiyatro ve film müziği yazmıştır. 2009 yılında yazdığı Töre ve son yazdığı Çakırcalı Efe, daha önce Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenmiştir.
 
Çakırcalı Efe dans tiyatrosu, bu sezonda 22 ve 24 Kasım 2012’de, 17 Ocak 2013’te, 14, 16 ve 22 Mart 2013 tarihlerinde İzmir’de; 28 Ocak 2013’te Denizli Pamukkale Üniversitesi Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi’nde, 18 Şubat 2013 tarihinde de Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yinelenecek.         

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanju Okan özlemle anıldı
Türk Pop Müziği’nin ilk yıldızlarından biri olan Tanju Okan’ı Karşıyakalılar ...
‘Bornova Sahnesi’ Başkent’e taşınıyor!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (BBŞT) geçen sezon sahneye koyduğu ...
İzmir’de 2 bin 500 yıllık kadın heykeli
İzmir’in Torbalı İlçesi’ndeki Metropolis Antik Kenti’nde Sabancı Vakfı’nın ...
 
Padişah-ı Osman’dan kahkaha tufanı
Sevilen tiyatro oyunları ve tiyatrocuları Çiğlililerle buluşturmaya devam ...
Rocky müzikaline Berlin galası
Beyaz perdenin ünlü filmlerinden 'Rocky'nin müzikali, Almanya'da sahnelendi. ...
Ayur Trio konseri Adnan Saygun’da
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), ...
 
Karşıyaka’da ‘en güzel karelerin’ ödül günü
Karşıyaka Belediyesi’nin Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği işbirliği ...
İzmir’de sahne utancı: ‘Ödül canavarı’ oyun seyirci bulamadı
Türkiye'nin en iyi tiyatro oyunu seçilen ve bütün büyük ödülleri toplayan ...
Merakla beklenen 5 yeni film vizyonda
Pelin Esmer'in yönettiği ve Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş ödül ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva