HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Şubat 2022 Pazartesi - 20:55

Büyükşehir Meclisi'nde gündem 'salon' atışması

Şubat ayı olağan meclis oturumunu gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde AK Parti ve CHP arasında 'meclis salonu'  konuşmaları damga vurdu. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe Buca Metrosunu hatırlatarak meclis salonu eksikliğini eleştirirken, Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise Boztepe'nin eleştirilerini haklı bularak en yakın sürede meclis salonuna kavuşmayı dilediklerini belirtti

Büyükşehir Meclisi nde gündem  salon  atışması

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinin ilk oturumunu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılmadığı toplantı, Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşti.

KÖKKILINÇ: EN ÖNEMİ YATIRIMLARINDAN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Buca Metrosu temel atma töreni ile ilgili konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bugün İzmir kent tarihinin en önemi yatırımlarından birini gerçekleştirdik. Buca Metrosu’nun temel atma törenini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdik. 765 milyon Euro’ya mal olacak bu yatırım kent tarihinde umut olacak ve ışık açacak bir yatırım olacak. İzmir halkına hayırlı uğurlu olsun. Ekonominin bu denli zor koşullarda olduğu bugünlerde 4 yıl ödemesiz bu projeyi hayata geçirdiğimiz için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: İZMİR'DE BU KADAR BÜYÜK BİR PROJEYİ YAPAN İBB…
Söz alarak Büyükşehir Belediyesi'ni salon üzerinden eleştiren AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "İBB 1,5 yıl önce terk ettiğimiz İBB sarayını yapamadı ve göçebe gibi oradan oraya savruluyoruz. Bu ayki meclis pazartesi, salı ve çarşamba olacak. Neden? İBB şuna göre günleri belirliyor, etkinlik günlerine göre belirleniyor. Fuar'ın içinde yapılacak bir fuarımız var 1 yıldır konuşuluyor. Geçenlerde gittik baktık sadece yukarıdaki lambalar takılmış ve elektrik dizaynları yapılmış. Temennimiz İzmir'de bu kadar büyük bir projeyi yapan İBB, Türkiye'nin 3'ncü büyük meclisi olan ve kendi meclis salonu sistemine uygun salon kazanılmasını bu dönem temenni diyoruz” diye konuştu.

ÖZUSLU: UMARIM EN KISA SÜREDE KENDİ MECLİS SALONUMUZA KAVUŞURUZ
AK Partili Boztepe'nin eleştirilerine yanıt veren Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Sayın Boztepe’nin dile getirdiği eleştiri haklı bir eleştiri ve bunu üzerime de alıyorum. Gerçekten bizim kendimize ait bir meclis salonumuz olmadı. Bu noktada haklı bir eleştiri. Sanırım biz meclis salonuna kavuşana kadar Sayın Boztepe her meclis bu eleştirisini dile getirecek. Salon konusunda  ise; Biz Cuma günleri Kültür Bakanlığına verdik. Bu hafta Perşembe olacak meclisimiz 1 yıl önce rezerve edilmişti. Bu nedenle bu istisna oldu. 3 gün üst üste meclis yapmak komisyon çalışmaları açısından da çok hoş değil. Kültürpark’taki hollerde yeni bir meclis salonu inşa etmek istiyoruz ama o da ne zaman biter bilemiyorum. Umarım en kısa sürede kendi meclis salonumuza kavuşuruz" dedi.

ESHOT'UN KREDİSİNE 'ACİL' KAYDI
Türkiye'de geçmiş haftalarda dövizdeki hızlı artış ve sonrasındaki akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş sonrası ulaşım kalemlerine de zamlar peş peşe gelmişti. İzmir'de 90 dakika uygulamasının kaldırılması sonrası otobüs biletlerinde de yüzde 35'i aşan zam oranlarıyla kentte tartışmaların odağına gelen ESHOT'a 421 milyon TL'lik kredi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay alınması ve ESHOT'un kullanacağı kredi için garantör olunması ve gerekli işlemlerin yapılması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e yetki verilmesi önerisi meclis gündemine geldi. Mecliste görüşülen ilgili gündem maddesi oy birliği ile acil kaydıyla Bütçe Komisyonu'na gönderildi.

ŞAHİN: İMAR PLANLARINI YAPMADIĞI KANAATİNİ TAŞIYORUZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise Aktepe Emrez'de bir türlü başlanamayan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuşurken şunları söyledi:

"Defalarca meclis toplantıları ve farklı platformlarda imar planlarının yapılmama sebebini sormamıza rağmen ne Gaziemir Belediyesi ne de İBB yönetimi akıl ve bilime yatkın tatmin edici bir cevap verememektedir. Vatandaşlarla yapılan uzlaşı görüşmelerinde, sözleşme yapılan parsel sayısı yüzde 2 - 3 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Uzlaşı sağlanan vatandaşlarımız farklı adalarda bulunduğu için, onların boşalttığı alanlarda dönüşümün devam etmesi mümkün değildir. İBB yönetimi, Milli Emlak’tan devir aldığı alanda jet hızıyla yaptığı imar planlarında emsal yapılaşma oranı 3 olup, insanlarımıza teklif edilen ise emsal yapılaşma oranı 1,5 üzerinden yüzde 50 dir. Yani reel olarak baktığımızda insanlarımıza teklif edilen aslında yüzde 25'dir. İBB yönetimi bu şekilde vahşi bir rant elde etme çabasıyla, imar planlarını yapmadığı kanaatini taşıyoruz. Bizce imar planlarının yapılmamasının gerçek sebebi budur."

ALANIN BÜTÜNÜNDE TOPLAMDA 6,5 - 7 MİLYARLIK BİR RANT SÖZ KONUSU
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alandan rant elde ettiğini belirten Şahin, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"İBB Milli Emlak’tan 80 bin 107 metrekare alanı toplam 12 milyon 19 bin 763 TL bedelle satın aldı. Bunun yarısına, yani 6 milyon değerindeki kısma 1/5000 ve 1/1000 imar planı yaptı. Bu iki ada üzerinde 3 emsal yapılaşma oranıyla 640 bağımsız bölümlü proje hazırlandı. Basit bir hesapla bu 640 adet bağımsız bölümü yüzde 50 ile kat karşılığı müteahhide verse, uhdesinde 320 adet bağımsız bölüm kalacak. 320 adet meskeni bağımsız bölüm başına ortalama 1,5 milyondan sattığını düşünelim. Milli Emlak’tan 6 milyon bedele aldığı yerden toplam 480 milyon rant elde edecek. Milli Emlak’tan alınan toplam alan 80 bin 107 metrekare olup, plan yaptığı sözde 1. Etap alanın iki katı büyüklüğündedir. Yani İBB yönetimi Milli Emlak’tan aldığı arsalardan yaklaşık 1 milyar Tl rant sağlayacaktır. Her fırsatta hükümetten yardım alamadığı söylemiyle halkımızı manipüle eden İBB nin sadece Aktepe Emrez’de Milli Emlak üzerinden elde ettiği rantı gözler önüne serdik. Şimdi insanlarımızı yıllardır mağdur etmesine rağmen onların üzerinden nasıl bir ranta imza attığını inceleyelim. Kentsel dönüşüm alanının tamamı 122 hektar olup toplam 10 bin bağımsız bölüm yapılacaktır. Milli Emlak’tan devir alınan kısımdaki 640 konutu düşersek insanlarımıza ait alanda yapılacak kısım 9 bin 360 adet olur. Yukarıda belirttiğimiz gibi bunun yüzde 25 ‘i tapu sahiplerine, geri kalan yüzde 75’i İBB’ye kalıyor.  Bunu da yüzde 50 kat karşılığı verse 3bin 510 adet daire İBB’nin olacak. Tanesi 1,5 milyondan 5 milyon 265 bin Tl insanlarımız üzerinden rant sağlayacak. Alanın bütününde toplamda 6,5 - 7 milyarlık bir rant söz konusu."

BU RANTA TEK BAŞINA KONMA HEDEFİNİ BÖYLECE İFŞA ETMİŞ BULUNUYORUZ
"Aktepe ve Emrez Mahallelerinde oturan kardeşlerimiz belirsizlik yüzünden akan çatısını dahi onaramazken, korku içinde deprem olmasın diye dua ederken, İBB yönetiminin de bu işin çözümünü istememesi gayet normal" diyen Şahin,  "İşte bu yüzden İBB yönetimi bu rantı halk ile paylaşmamak adına bölgenin imar planlarını yapmamakta ısrar ediyor. Vatandaşı ucuza kapatıp, ardından bu ranta tek başına konma hedefini böylece ifşa etmiş bulunuyoruz. Sadece eski pazar yerinden elde edeceği 1 milyar bunca ranta rağmen, Aktepe-Emrez halkına bir kapalı Pazar yeri dahi yapmayan İBB yönetimine tekrar çağrıda bulunuyor, bölgenin imar planlarını bütüncül olarak ivedilikle yapmalarını ve halkımızın inşaat haklarını eksiksiz olarak vermelerini talep ediyoruz. MHP Grubu olarak sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

 
Cesede 41 günde 28 Covid-19 testi yapıldı: Hepsi pozitif!
 
Son 24 saatte 266 can kaybı, 76 bin 632 yeni vaka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de tarihi gün… Buca Metrosu’nun temeli atıldı!
İzmir tarihinin en büyük yatırımı olma özelliğine sahip Buca Metrosu’nda ...
Aydın'dan Koçarlı'ya bir dev yatırım daha!
Altyapı yatırımları ile kente altın çağını yaşatan Aydın Büyükşehir Belediyesi, ...
Bornova aşka geldi... 'Hediyelik Eşya Günleri' yoğun ilgi
Bornovalılar 14 Şubat Sevgililer Günü hediyelerini üreten kadınların el ...
 
Tören öncesi Başkan Kılıç'tan bir müjde daha: Buca Metrosu Karabağlar'a uzanacak!
Buca Metrosu sonrası Buca'da trafiğin tek yön olabileceğini vurgulayan ...
Başkan Koştu'dan açıklama geldi... Bergama'da metro afişleri toplatıldı mı?
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu CHP Bergama İlçe Başkanlığı tarafından ...
Selçuklu çocuklardan müzik resitali
Selçuklu çocuklar “Çağdaş Türk Bestecileri” piyano resitalinde dinleyicilere ...
 
Seferihisar'da unutkanlığa şah çekildi!
Seferihisar Belediyesi köylerde yaşayan vatandaşlara “Satranç Oyna Alzheimer ...
'Aşkımız Levrek' diyenler Mordoğan'da buluştu
Karaburun Belediyesi tarafından bu yıl 12’nci kez düzenlenen Levrek Avı, ...
Bornova uluslararası ilişkilerini geliştiriyor
Bornova’yı geleceğe taşıma hedefiyle kentteki tüm kurum ve kuruluşlarla ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva