HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ocak 2015 Perşembe - 13:37

Büyükşehir’den ‘tarihi’ açıklama: Paterson yok olmasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde çıkan yangın sonucu önemli derecede hasar gören Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü için 2 yıldır tahsis kararını bekliyor. Restorasyon için tüm hazırlıklarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, uzayan sürecin köşkün yaşatılmasını zorlaştıracağı görüşünde…

Büyükşehir’den ‘tarihi’ açıklama: Paterson yok olmasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mülkiyetinde bulunan Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nün zaman kaybedilmeden restore edilmesi için bir an önce harekete geçilmesini istedi. Tarihi köşkün restorasyonuna yönelik tüm hazırlıklar yapılmışken, binanın Belediye’ye tahsisinin iptal edilmesi nedeniyle iki yıldır tek bir adım atılamadığını hatırlatan Büyükşehir yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na defalarca yazılı başvuruda bulunarak, gerekli izinlerin verilmesini istedi. Yapılan başvurularda, kentin en önemli kültür varlıklarından birinin yok olmasının önlenmesi adına, köşkün bir an önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
 
Bugün Yargıtay aşamasında olan hukuki sürecin sonuçlanması beklense de, adeta bir harabeye dönüşen kentin en nadide mimari eserlerinden Paterson Köşkü’nün günden güne yıprandığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “İzmir'in en önemli sivil mimari örneklerinden biri yok olmanın eşiğine sürükleniyor. Kapı ve pencereleri olmadığı için maruz kaldığı çevresel faktörler nedeniyle yapıdaki tahribat büyük bir hızla artıyor. Bu nedenle ilgili Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış olan projenin geçerliliğini yitirmesi de ayrı bir endişe konusu. Sürecin daha fazla uzaması, Paterson Köşkü’nün restore edilerek yaşatılmasını zorlaştıracak” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Paterson Köşkü’nü restore etmek ve İzmirlilerin kullanımına kazandırmak konusunda son derece kararlı ve hazır olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu,  tamamlamış oldukları projeyi bir türlü hayata geçirememenin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.


 
Köşk korunamıyor
Gelinen aşamada tarihi binanın güvenliğinden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sorumlu. Ancak harabe halindeki köşke özellikle geceleri girip çıkanlar kontrol edilemiyor. Geçtiğimiz gece çıkan yangının, yapının özgün olarak korunabilmiş ender bölümlerinden biri olan güney bloğuna ciddi zarar verdiği belirtiliyor.
 
Büyükşehir’in projesi hazır, tahsis bekliyor
Paterson Köşkü’ndeki süreç, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılındaki yazısı ile köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesinin ardından başladı. Tarihi yapıyı yeniden ayağa kaldırmak ve kente kazandırmak için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, 2011 yılında İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandı. Ardından hazırlanan mimari proje revizyonu da uygun bulundu. Köşkün restorasyon işinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda yapı ruhsatı alınıp, yapım ihalesinin ilanı aşamasına gelinmişti ki, hiç beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Paterson Köşkü’nün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisine ilişkin protokolü tek taraflı olarak iptal ettiğini açıkladı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de bunun üzerine köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini kaldırdı. Böylece Paterson Köşkü, tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. Oysa bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Paterson Köşkü’nde “Atilla İlhan Kütüphanesi” oluşturulması yönünde görüşmeler de başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu gelişmenin ardından protokolün iptali nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2014 tarihli kararıyla protokolün iptaline yönelik işlemin iptaline karar verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün tahsisin kaldırılması işleminin iptali için Maliye Bakanlığı aleyhine açılmış olduğu dava ise İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 22.05.2014 tarihli kararı ile reddedildi. Alınan mahkeme kararlarının ardından bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı.



38 ODALI BİR KÖŞK
Köşkün asıl sahibi John Paterson Leith, İskoçyalı bir mısır tüccarıydı. İzmir'de tanınan Paterson, 1859 yılına gelindiğinde özellikle madencilikte karlı olan birçok girişimde bulundu. Ayrıca John Paterson'un Türkiye'de ilk kez kromu keşfeden kişi olduğu biliniyor. Paterson Köşkü, yarısı yarış atlarının ahırları için kullanılan 133 dönüm arazi üzerine kurulmuş, 38 odalı bir köşk. Köşkte 1963 yılından beri aile fertleri yaşamasa da, evin büyük piyanoları 1972 yılına kadar malikanede kaldı. Evin son sakinleri, beş yıl boyunca burada yaşayan NATO çalışanları olmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
2 Ocak 2015 Cuma 12:02

Paterson köşkü meselesi çözümü sürüncemede kalmamalı- Neden yıkık durumda bekletiliyor? Güzelim Bornova'ya bu mezbelelik yakışmıyor. Eğer onarımı ve korunması B.Şehir Belediyesi tarafından yapılırsa bina kurtulur- Lütfen üzerinden siyasete yapılmasın-

Yorumu oyla      13      5  
taş üstüne taş koyamayan AZİZ 1 Ocak 2015 Perşembe 21:26

senelerdir belediye bünyesinde idi kültür bakanlığı hiçbir şey yapılmadığı için tekrar geri aldı. senelerce sizde iken birşey yapmayıp bakanlığa geçince biz burayı yapacağız demek ahlaki değil.

Yorumu oyla      12      8  
1 Ocak 2015 Perşembe 18:31

odalar müsaitse güzel otel olur.

Yorumu oyla      16      10  
secret 1 Ocak 2015 Perşembe 18:19

tarih dediğin 3 5 çanak çömlek ve çatlamış duvarlar... ne olacak yıkılsa, yıkılsın ki yerine toki güzeel bir avm yapsın... o zaman kültür merkezi inşaatı da hemen başlar... değil mi eyyyy başımızdakiler

Yorumu oyla      22      7  
Mustafa Y 1 Ocak 2015 Perşembe 17:08

turizm bakanlığı restorasyonu yapamayacaksa burasını tahsis etsin, ya belediyeye yada butik otel yapılmak üzere özel sektöre. peterson malikanesi izmirin en önemli levanten miraslarından birisidir, korunmalı ve hayata geçirilmelidir.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 2015’e buz gibi havada sıcak karşılama
İzmirliler, 2015 yılına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet ...
Başkan Bakıcı'dan yeni yıl kutlaması: Daha çok çalışacağız
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, 2014 yılında kendilerine ...
Başkan Batur’dan yeni yıl mesajı
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur belediye personelinin yeni yılını ...
 
Aliağa’da kaldırım işgali sona eriyor
Aliağa Belediyesi, kentin cadde ve sokaklarında vatandaşın geçişini engelleyen ...
İşçilerden Selvitopu’na yeni yıl sürprizi
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu 2014’ün son günlerini personeline ...
Güzelbahçe'de coşkulu yeni yıl kutlaması
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye personeliyle yeni yıl ...
 
İzmir’de kar alarmı: Büyükşehir’den anında müdahale
Türkiye genelinde dünden beri etkili olan kar yağışı nedeniyle İzmir’de ...
Başkan'dan 'ekibe' yeni yıl mesajı: Sizden tek dileğimiz...
2014’te yaşanan sıkıntılara dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Bornova’nın yeni mahallelerinde karla mücadele!
2014 yılına veda ederken gelen soğuk havanın İzmir’de en şiddetli şekilde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva