HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2015 Pazartesi - 09:30

Büyükşehir'den İzmir'e 7+7 formülü

7 ilçeyi kapsayan Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe için benzer bir çalışma yürütüyor. Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi’nin destek verdiği kalkınma stratejisiyle ilgili konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu projeler rafta kalkmayacak” dedi.

Büyükşehir den İzmir e 7+7 formülü

Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe’nin yanı sıra Menderes ve Torbalı ilçelerini de dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi; Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz-Bakırçay  Havzaları için hazırladığı sürdürülebilir kalkınma stratejisini de  bitirme aşamasına geldi.  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yapılan protokol kapsamında hazırlanan “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ön sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz ve Bakırçay havzaları için hazırlanan bu stratejik plan da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile “Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan proje ekibin katıldığı toplantıda, görsel sunum eşliğinde planın ana ilkeleri ve bugüne kadar yapılan çalışmalar aktarıldı.    

2004 yılında sınırlar genişledikten sonra samimiyetle yaptıkları çalışmalar ve mücadeleler sırasında tüm kent ile aralarında bir güven ortamı oluştuğuna dikkat çeken Başkan Aziz  Kocaoğlu, şöyle devam etti;

“Güvenilir ve samimi olduğumuz tescillendi, böylece bir güven ortamı tesis edildi. Biz de yaklaşık iki sene önce Yarımada projesine başladık.  Proje için öncelikle güvene ihtiyacımız vardı çünkü böyle bir ortamı tesis etmeden ağzınızla kuş tutsanız planı yapamazsanız. Biz kararlıyız. Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz-Bakırçay Havzaları Stratejik Planı da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak. Tabii ne kadarını uygulayabiliriz, ne kadarını yapabiliriz? Kınık, Bergama ve Dikili bize yeni bağlandı. Dolayısıyla burada ne kadar başarılı olacağız, onu görmeye çalışıyoruz. Yapabildiğimizi yapacağız ve proje devam edecek. Ama mutlaka değirmene su taşıyacağız. Ve en önemlisi, moralimizi bozmadan yola devam edeceğiz.”



7 İLÇEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Geçtiğimiz Ocak ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayı ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen yol haritasında, Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe ele alındı. Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa ile Çiğli ilçesinin Gediz deltası bölümünü içeren çalışma kapsamında, Yarımada bölgesi ilçelerinde yapılan strateji çalışması örnek alındı. Temel olarak da “yörenin yerel varlıklarını koruyarak, çevre ve kültüre duyarlı bir yerel kalkınmayı teşvik eden projelerin üretilmesi” hedeflendi.
Proje kapsamında, Nisan ve Temmuz ayları arasında 7 ilçede halk çalıştayı, ufuk tarama çalıştayı, geniş katılımlı uzman toplantısı ve odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Kamu kurum - kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 600 katılımcının dahil olduğu bu süreçte ortaya çıkan varlık odaklı kalkınma fikirleri, proje çalışmaları için önemli bir altlık oluşturdu.

ÇEVRE VE İSTİHDAM
Gelecek 10 yıllık öngörü doğrultusunda, özellikle çevre sorunları (su kirliliği, sanayi kaynaklı kirlilik, atıklar), istihdam (genç işsizliği), demografi (kırsal nüfusun yaşlanması) ve tarihsel çevre (tarihi ve arkeolojik alanların yok olması) konularına ağırlık verilen çalışmada, havzalarda gerçekleştirilmesi muhtemel fikirlerden bazıları şöyle sıralandı:
•             Destekleyici ve paylaşımcı tarımsal uygulamalar ile tarımsal değer zincirini zenginleştirecek uygulamalar yapılması,
•             Tematik köy ve yerleşkeler oluşturulması, mesleki eğitim ve yerel yetenek yönetiminin rolünün artırılması,
•             Alternatif ve özel ilgi turizmine yönelik olan endüstri mirası turizmi gibi örneklerin öne çıkarılması,
•             Jeotermal enerjinin entegre kullanımı ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının “enerjinin tüketileceği yerde” üretilmesi ve yerel halk tarafından kullanılması,
•             Yerelde kalkınma çabalarının etkin yürütülebilmesi için gerekli örgütsel yapı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi,
•             Bölgenin geleceği için olmazsa olmaz olan çevre konusunda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi..
 


PROJE EKİBİNDE ÖNEMLİ İSİMLER VAR
Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan proje ekibi şu isimlerden oluşuyor:
Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Proje Yöneticisi)
Doç. Dr. Semahat Özdemir- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof. Dr. Alper Baba- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Öğr. Gör. Dr. Zeynep Durmuş Arsan- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Yrd. Doç. Dr. H. Engin Duran- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof. Dr. Adnan Kaplan- Ege Üniversitesi
Prof. Dr. Yusuf Kurucu- Ege Üniversitesi
Prof. Dr. Murat Boyacı- Ege Üniversitesi
Dr. Nurdan Erdoğan- Ege Üniversitesi
Ar. Gör. Özlem Arslan Yıldız- Ege Üniversitesi
Yük. Ziraat Müh.Tolga Esetlili

Uzm. Hamidreza Yazdani- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

YARIMADA’DA NELER YAPILDI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Torbalı ilçelerini dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda uygulamaya geçerek “yerelde kalkınma” adına bugüne kadar önemli adımlar attı. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla ücretsiz sebze ve meyve fidanları, arı ve arı kovanları ile Sakız koçu ve koyunu, Karaburun kıl keçisi ve tekesi dağıtımına başlandı. Üreticilere eğitim verildi; organik tarım için teknik destek sağladı. Aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan “tematik yol” oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı. Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan  Yarımada Rehberi hazırlandı.

 
Futbolcuyu eleştiren Azeri gazeteci öldürüldü
 
Bucalı kadınlar pilatesle form tutuyor
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İbrahim Yüncü 11 Ağustos 2015 Salı 12:13

Kamu kurumları çağırıldı mı? diye soran arkadaşa yanıtım; Üniversiteler ile birlikte bilimsel bir proje uygulaması yapılmış, Kamuyu çağıralım dersen, işi engellemek istiyorsun anlamı çıkabilir!!!

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 10 Ağustos 2015 Pazartesi 23:55

Bu nasıl toplantı, Kamu kurumları çağırıldı mı, DSİ neden yok acaba

Yorumu oyla      12      7  
muhalif 10 Ağustos 2015 Pazartesi 11:26

gediz-bakırçay havzalarının korunup geliştirilmesi için yöre halkı bilinçlendirilmeli, bu havzalarda bilhassa çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda buralarda planlanan taş oakları ve maden projeleri engellenmelidir.c

Yorumu oyla      15      5  
10 Ağustos 2015 Pazartesi 10:49

Bu planlara, yerel halk ve STK lar uzak durmamalı. Kağıt üzerinde kalmasın.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da zabıta haftası kutlandı
Zabıta Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen kokteylde konuşan Karabağlar ...
Cumhuriyet Mahallesi'nde dönüşüm zamanı
Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde, heyelan tehlikesi nedeniyle ...
Bornova Belediyesi'nden afetzedelere yardım eli
Bornova Belediyesi, yıl boyunca gerçekleştirdiği çeşitli sosyal yardımların ...
 
Bucalı çocuklar İngilizce öğreniyor
Buca Belediyesi, açtığı farklı kurslarla çocukların kişisel gelişimine ...
AK Partili Başkan kardeşinden dört çocuk istedi!
Kardeşinin nikahını kıyan AK Partili Menderes Belediye Başkanı Bülent ...
Selçuk'ta İZBAN heyecanı: Büyükşehir vites arttırdı!
Torbalı İZBAN hattındaki çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
 
İzmir'in en özel izcileri gönülleri fethetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden izcilik eğitimi alan engelli gençler, ...
Bademli’de festival coşkusu
İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Bademli köyünde bu sene ikincisi düzenlenen ...
Buca’ya moda merkezi: Adını sen koy!
İzmir tekstil ve konfeksiyonda son moda ve trendleri belirleyecek yepyeni ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mahalle çok karıştı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Evli evine köylü köyüne!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva